ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:376/728)

X wystawa win hiszpańskich w Polsce, czyli zimny wiatr, gorący temperament i 100 punktów Parkera… 83

Kolejne, na które zwróciłem uwagę, to klasyczna Rioja 200 Monges Reserva 2007. Piękny rubinowo czerwony kolor, krągłe w smaku z soczystym owocowym finiszem i miękkimi taninami. Wysoka jakość w ciekawym graficznie wydaniu. Jedno z chętniej polecanych. I wreszcie oczekiwane przez wszystkich Don PX Convento Seleccion z Montilla – Moriles 1946. Rok butelkowania wrzesień 2011. Tak, to nie błąd w pisaniu

królestwo garów
L’ARC Varsovie – prezentacja menu 102

goździkami/kruszonka z palonym masłem/ brioch w karmelu Danie lekko kontrowersyjne, nie każdemu musi smakować. Ale jeżeli lubimy ten smak ( drożdży) to polecam, ja akurat lubię. Deser jest bardzo ciekawy - w tym pozytywnym znaczeniu słowa „ciekawy”. (Na zdjęciu parfait troszkę roztopione :( ale z mojej winy, zajęłam się rozmową...) Daniom towarzyszyło wino - Villa Maria Private Bin Sauvignon Blanc Marlborough

królestwo garów
Don PX Convento Selección 1946 79

natychmiast. I ja mam taką próbkę :) Wino nie jest tanie, co specjalnie nie dziwi. Można je, jak również inne wina z winnicy Toro Albala kupić w sklepie Festus . Kolejnym ciekawym winem było Don PX Reserva Especial (1962) Butelkowane zostało po 49 latach starzenia w beczce. Młodszy brat rocznika 1946. Równie gęste, aromatyczne i długie. Tu Robert Parker ocenił

królestwo garów
Lidl. Kolekcja win francuskich na święta. Wszystkie smaki świątecznej radości. 109

świąteczne dni są dobrym pretekstem do spróbowania win z nieco wyższej półki cenowej, niż ulubiona (według badań) do trzech dych. W tej kategorii cenowej znajdziemy w ofercie Lidla kilka ciekawych propozycji. Château La Rose Perriere Lussac Saint-Emilion (49,99 zł) Dominują tu aromaty dojrzałych wiśni, suszonych śliwek oraz aromaty ziemi i dymu. Przyjemna kwasowość. Dekantować przed podaniem. Będzie

królestwo garów
zobacz kotku, co mam w środku .... 61

Kilkanaście dni temu w sobotnie - jeszcze jesienne, południe mieliśmy okazję uczestniczyć w bardzo ciekawym i bardzo pouczającym doświadczeniu. Wraz z Tomaszem Prange – Barczyńskim (redaktorem naczelnym Magazynu Wino , Robertem Szulcem ( Winiacz ) oraz Martą i Robertem Dąbrowskimi ( Nasz Świat Win )na zaproszenie Michała Misiora ( Wine trip into your soul ) w gościnnych progach All Around Wine Mielżyński czekało na nas 17 butelek

królestwo garów
Odkrywamy kalifornijskie wina 130

Hotelu REGENT Marcina Suchenka oraz cukiernika Dariusza Suchenka.  Dobór win do poszczególnych potraw komentowali między innymi: Tomasz Kolecki-Majewicz, Andrzej Strzelczyk oraz Piotr Kamecki. I była to bardzo ciekawa, pouczająca lekcja. Degustowane menu:   Marynowane przegrzebki z sałatką z kopru włoskiego, sosem jogurtowym curry i owocami cytrusowymi. Leaping Horse Chardonnay, California 2013 Robert Mondavi Private Selection Chardonnay, California

królestwo garów
Prosto z Targu w La Rotisserie 108

Paweł Oszczyk co tydzień będzie tworzyć nowe menu składające z pięciu autorskich dań. Pięć dań, z których wybieramy 2 lub 3*. Natomiast w niedzielę pięciodaniowy linner**. I tu bardzo ciekawa propozycja na zaplanowanie niedzielnego popołudnia. Możemy go podzielić, w dowolnej kombinacji na dwie części. Można przyjść, zjeść dwa – trzy dania, po czym wyjść...przejść się na spacer i wrócić

królestwo garów
Ciasto na biszkopcie - pychotka 469

już czas myśleć na menu komunijnym. To oczywiście dla osób mających ja w tym roku, ja mam już za sobą bo mój młodszy synek miał w tamtym roku. A ciekawa jestem Waszego zdania co lepiej się prezentuje ciacho czy talerzyki z Porcelana Bogucice ? A może i to i to tak samo ? Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Bo kiełbaska lubi pływać, czyli wypasiony biały barszczyk 154

Choć przy panujących obecnie tropikach wpis ten będzie nie na miejscu, czuję się zobowiązana dokończyć wątek chrzcin mojego Synka. Bidulek przeziębiony od wczoraj jest. W taki upał... Noc ciekawa nam się szykuje. Dlatego piszę teraz, bo wieczorem z Synem jestem umówiona. I muszę się poskarżyć, że Panowie mi nic a nic nie pomagają się skoncentrować. Ich szaleństwa i stojące

Kuchnia po mojemu
Wytrawne muffinki z mąki pełnoziarnistej na dobry początek tygodnia. Idealne na drugie śniadanie do szkoły, pracy czy w domu. 125

Chodziły za mną od dawna. Ciekawa byłam ich smaku. Sposobów na przyrządzenie wytrawnych babeczek jest całe mnóstwo - tak jaki tych na słodko. Ja skombinowałam przepis ze składników, które znalazłam w lodówce. Bez zakupów i zbędnych przygotowań wyprodukowałam małą partię na próbę. Takie muffinki na słono stanowią idealną przekąskę zarówno na domową imprezkę, seansik filmowy czy na drugie śniadanie

Kuchnia po mojemu
Pancakes czy naleśniki? Które lepsze na podwieczorek? 168

ulubiona konfiturą, cukrem pudrem, bitą śmietaną czy syropem klonowym. I  to cała filozofia pancakes. Dobre są - nie powiem, że nie. Puszyste, wyrośnięte poduszeczki, w smaku przypominają trochę gofry. Ciekawa odmiana, choć tak szczerze mówiąc w niczym nie ustępują naszym, zwykłym "chudym" naleśnikom, które przynajmniej nie mają w sobie żadnych "powiększaczy

Kuchnia po mojemu
Szybka zapiekanka z mieszanką chińską. Smak zakochania z przepisu Teściowej 383

którą w końcu wypróbowałam. Przepis przypomniany niedawno przez samą Autorkę. A przeze mnie wykonany tylko dlatego, że makaronu ugotowanego zostało a innego pomysłu na obiad zabrakło ;). Dlaczego smak zakochania? Ciekawych zapraszam do lektury. Składniki: dwie garście makaronu penne ugotowanego al dente 1/2 opakowania mieszanki warzyw chińskich (mrożonka) 1/2 piersi kurczaka  ser żółty tarty (duużo) masło do wysmarowania naczynia

Kuchnia po mojemu
Pszenne bułki drożdżowe z płatkami owsianymi i złotym siemieniem lnianym 176

aptekach można kupić gotowe zmielone siemię, co znacznie ułatwia stosowanie go przy przygotowywaniu naparów.  Ja dzisiaj wykorzystałam siemię lniane i płatki owsiane do przygotowania bułek. Byłam bardzo ciekawa jak wyjdą i przyznam się, że efekt mnie zadowolił. Bułki są delikatne, pierwszego dnia po upieczeniu lekko chrupiące, następnego dnia robią się miękkie i nie twardnieją, jak to z reguły

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pieczone ziemniaki faszerowane tuńczykiem. 151

Tuńczyk z puszki ostatnio wszędzie mnie "prześladował" więc musiało powstać jakieś danie z jego udziałem;) Ciekawa propozycja na zaserwowanie ziemniaków i na dodatek tania, gdyż podane proporcje wystarczą, żeby nakarmić do syta 4 osoby. Składniki: 10 średniej wielkości ziemniaków   1 puszka tuńczyka w sosie własnym, w kawałkach 1 jajo   100 g startego sera mozzarella 1 mała cebula

Symfonia smakowa
Kotlety Ryżowe 169

brak pomysłu na obiad. Tym razem chętnie przyrządzę coś, co już dawno nie gościło na moim stole. Chwila zastanowienia, przegląd składników, które posiadam i wymyśliłam. Kotlety ryżowe są ciekawym pomysłem na codzienny obiad. Rewelacyjnie pasują do sosu pomidorowego albo pomidorowego indyjskiego chutney`u. Ładnie wyglądają i jeszcze lepiej smakują. Składniki: ¾ szklanki ryżu 4 jajka ½ pęczku natki pietruszki 1 łyżka

Mama Gotuje

Proponowane wyszukiwania