ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:375/728)

Pieczeń rzymska z jajkiem 146

Efektowna pieczeń, ciekawa wersja serwowania mięsa mielonego, można podać w wersji na zimno, jako przystawkę lub danie obiadowe, niewiele pracy, a urozmaicenia pożądane i wskazane Składniki: 1 kilogram łopatki wieprzowej 4 duże ugotowane jajka 2 surowe jajka 1 bułka kajzerka 2 ząbki czosnku 1 cebulka majeranek, kminek mielony, papryka słodka, gałka muszkatołowa, mielona kolendra sól, świeżo zmielony pieprz

kgwjanczewo
Klopsiki ...oszukane gołąbki 179

się ze świeżych, pozbawionych skórki tartych lasek chrzanu, kwasów (ocet, kwasek cytrynowy), soli i cukru oraz dodatków spożywczych. Dzięki wysokiej zawartości korzenia chrzanu, bo aż 70 proc., produkt stanowi ciekawą propozycją z zachowaniem ceny adekwatnej do jego walorów jakościowych i smakowych. Dla porównania, konkurencyjne wyroby zawierają najczęściej od 50 do 60 proc. korzenia chrzanu. kawałek młodej kapusty

Moje domowe kucharzenie
Rustykalna tarta z rabarbarem (galette) 178

Rustykalna tarta z rabarbarem (galette) jest o tyle ciekawa, że nie wymaga od nas użycia formy do pieczenia – piecze się ją „na płasko”. Gdy ciasto zagnieciemy w malakserze – pracy przy niej będzie bardzo mało. Placek jest bardzo prosty i choć wygląda trochę nieporadnie, smakuje świetnie. Kruche ciasto świetnie kontrastuje z miękkim, kwaskowym rabarbarem i chrupiącym

Poezja smaku
Sałatka na grilla z kalafiora i ogórka 391

sałatką, doskonałą do grillowanych mięs i kiełbasek.  Sałatka jest prosta i szybka w wykonaniu, wystarczą trzy podstawowe składniki, kalafior, ogórki i koperek.  Nam bardzo zasmakowała, więc jestem ciekawa Waszych opinii ;) Sałatka na grilla potrzebujemy :  połowa dużego kalafiora lub jeden mniejszy 5 ogórków zielonych pęczek koperku sól i pieprz do smaku majonez + gęsty jogurt lub śmietana Kalafiora

Takie tam pichcenie
Jak zmniejszyć kaloryczność ryżu nawet o 60%? Nauka potwierdza i podaje jeden prosty trik. Ryż brązowy czy ryż biały? Wystarczy 326

kaloryczność ryżu nawet o 60%? Nauka potwierdza i podaje jeden prosty trik. Ryż brązowy czy ryż biały? Wystarczy olej kokosowy i posiłek po treningu będzie niskokaloryczny. Mam dziś bardzo ciekawą i przydatną informację dla wszystkich będących na diecie i korzystających w swoich posiłkach z ryżu . (Często zapewne jako dodatku niskotłuszczowego.) Nawet takie cuda natury spotykałam, na zajęciach przydarzył

IzaGotuje
Tort Sachera (Sachertorte) 151

był - koniecznie musi spróbować :) Tort Sachera jest czołowym przysmakiem (razem z Torcikiem Mozarta), którego należy skosztować będąc w stolicy w Austrii. Jego historia jest dość ciekawa, bowiem w XIX wieku na dworze księcia Metternicha, pod nieobecność szefa kuchni młody czeladnik (zaledwie 16-o letni) podjął się zadania stworzenia nowego deseru dla bardzo wymagającego księcia i jego gości. Tort, który

Jedzeniomania
Twarożek śniadaniowy 110

Śniadania nie muszą być nudne i kończyć się na kanapce z szynką i serem. Przygotowanie ciekawej pasty kanapkowej czy serka z warzywami nie zajmuje wiele czasu, a można sobie od samego początku uczynić dzień miłym i szczęśliwym :) Do przygotowania twarożka z rzodkiewkami potrzebujemy: 10 rzodkiewek  200 g sera twarogowego półtłustego 2 łyżki śmietany przyprawa w mini kostkach pietruszka

MamaOskarka
Chleb na zakwasie. Numer 1 na wigilijnym stole. 198

chwil, najlepiej zamknięcie ich w butelce, aby na cały rok wystarczyło. Jest to ten moment, kiedy chcemy, aby wszystko było idealne, potrawy, prezenty, słowa jakie kierujemy do swoich bliskich. Ciekawym i na pewno polepszającym humor i nastrój akcentem będzie domowej roboty chleb na zakwasie, który będzie pięknie pachniał, wspaniale chrupał i idealnie komponował się ze smakiem pozostałych potraw

MamaOskarka
Szynka w majeranku. 169

Schab w majeranku ma ciekawą zieloną skórkę, która idealnie współgra z wielkanocnym stołem. Kto wie, może przywoła wiosnę tej zimy, czy wiosny.. już sama nie wiem jak to z tą pogodą jest ;) Potrzebujemy: 1,3 schabu 2 łyżki majeranku 2 ząbki czosnku płaska łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z resztą przypraw. Mięso

MamaOskarka
Chleb z pomidorami 134

wiem,że nie wolno kroić gorącego,ale nie mogliśmy sie powstrzymać...Smaczny   chleb o ciekawym  kolorze, z kawałkami suszonych pomidorów

w mojej kuchni
Mandarynki w czekoladzie 91

Bardzo prosta i ciekawa słodka przekąska, idealna na różnego rodzaju imprezy. Dla wielbicieli czekolady – może być wytrawna, deserowa lub mleczna... czekolada, mandarynki, wykałaczki, Mandarynki obrać, podzielić na cząstki, Każdą cząstkę nadziać na wykałaczkę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Maczać w czekoladzie cząstki mandarynek trzymając za wykałaczkę. Odstawiać do ostudzenia – wbijając wykałaczki np. w jabłko, cebulę, kapustę... .   zastawa

królestwo garów
Noc Restauracji - Białystok 101

gdyby nie wcześniej wymienione mało sprzyjające warunki, danie zasługuje na pochyleniem się nad nim... Nie mogłam sobie odmówić zjedzenia całej porcji gęsi... gomboclom powiedziałam - nie, zabrakło już miejsca... Ciekawa jestem Państwa doznań kulinarnych po tej szczególnej nocy

królestwo garów
Barolo i Przyjaciele 119

kieliszków trafiło Rivetto Langhe Nascetta Doc 2012 – wspaniałe wino z mało znanej białej odmiany Nascetta. Obecnie zajmuje ona około 20 ha upraw w Piemoncie. Daje wina mineralno owocowe o ciekawym finiszu i dość długim posmaku. Koniecznie trzeba spróbować. Drugie białe wino to Malvira Roero Arneis „Renesio” DOCG od jednego z najbardziej renomowanych producentów. Sama odmiana Arneis do niedawna prawie

królestwo garów
LUXITALYWINE w Piwnicy pod Harendą 109

najwyższej jakości semoliny pszenicy durum. Ich kształty i smak to już włoska specjalność. Ja zrezygnowałam z sosów sam Parmigiano Reggiano wystarczył. Do tego oczywiście kieliszek wina. Połączenie idealne. Bardzo ciekawym nieznanym mi do tej pory produktem okazały się sycylijskie galaretki produkowane na bazie win Nero d’Avola, Marsala, Zibibbo, Insolia i Malvasia. Ich producent Scyavuru  (w sycylijskim dialekcie

królestwo garów
Kaszubska Koza i jej sery. Z wizytą u Kaszubskiej Kozy. 155

wędzony podpuszczkowy. Leżakuje kilka dni a potem przez kilka godzin wędzony jest w dymie z drewna olchowego .Jest lekko kwaskowy i leciutko słony. Wędzona skórka dodaje mu ciekawej tekstury i wędzonego posmaku. Nic tylko kroić i jeść sam lub jako towarzysza do kieliszka wina. Można też podawać go na ciepło lub jako dodatek do sałatek. Knopek to z kolei

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania