Polsce i też szału nie ma. Dziwne rzeczy się dzieją w tym roku z pogodą. Oby tylko na zaplanowane wyjazdy wakacyjne pogoda dopisywała nam. W ramach nie ciekawej pogody i braku możliwości wyjścia z domu postanowiłam zbombardować się z rana dobrą dawką witamin. Wyszła mi zabawna tęcza w pucharku, aż szkoda było jeść. Ostatnio zmieniłam sobie trochę sposób
ciastkarnia na kruchym spodziemnie dzisiaj nie powstrzyma przed dłuższym spacerem. Mam nadzieje, że jesień też będzie tak samo ładna jak lato:) A co słychać w mojej kuchni? ostatnio dorwałam truskawki w ciekawej cenie w sklepie (pewnie hiszpańskie) i postanowiłam zrobić z nich użytek. Połączenie czekolady i truskawek to zawsze sprawdzony sposób na dobre ciasto i tym razem się nie pomyliłam
ciastkarnia na kruchym spodzieCiekawa alternatywa dla tradycyjnego omletu. Składniki (2-3 porcje): 3 jajka 200ml mleka kokosowego 1/2 szkl. cukru trzcinowego szczypta soli masło lub margaryna do smarowania formy do podania: płatki migdałów, skórka limonki 1. Jajka ubijamy z cukrem i szczyptą soli, po czym dodajemy stopniowo mleko kokosowe. Miskę kładziemy na garnku z gotującą się wodą. Często mieszamy, aż masa zacznie
Tajskie smakiSzkocki szef kuchni, restaurator, autor wielu książek kulinarnych, a w ostatnim czasie dość znana osobowość telewizyjna. Jest to człowiek o rozległej wiedzy kulinarnej, bogatym doświadczeniu i niezwykle ciekawej osobowości. Dzisiaj pierwszy przepis z bardzo rozległych zbiorów stworzonych przez tego niezwykłego szefa kuchni. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 5 Składniki: 500g mięsa mielonego 2 puszki pomidorów krojonych
Kolizje SmakówUwielbiamy dania z grilla: kurczaka, kiełbasę, warzywka, a nawet owoce. Dzisiaj chciałyśmy Wam zaproponować wyśmienite szaszłyki z kurczakiem i ananasem. Danie bardzo delikatne, lekkie o fantastycznym ciekawym smaku. Wszystkie panie zazwyczaj szaleją za nim :) Składniki: Dwie piersi z kurczaka Kilka plasterków ananasa 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki tymianku Oliwa Kilka kropli soku z cytryny Kurczaka
Kolizje Smakówkarpia. Postanowiłyśmy przed świętami wypróbować karpia smażonego w migdałach według przepisu Karola Okrasy nieco go uproszczając. Ryba wyszła w smaku zupełnie odmienna niż zwykle smażony karp. Smaczna, delikatna i ciekawa w smaku. Szczerze polecamy każdemu, kto ma ochotę na karpia „inaczej”. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 2 Składniki: 2 płaty karpia Kieliszek czerwonego wina Pół łyżeczki cukru Garść
Kolizje SmakówJestem wielką fanką nietypowych ciast, a ciasta z dodatkiem warzyw lub jakiś fajnych, ciekawych owoców to dla mnie istny cud. Piekłam już ciasta z dodatkiem marchewki, dyni, a nawet buraka. Teraz nadszedł czas na szpinak : ) Przepis niestety nie mój oryginalny, zaczerpnięty z bloga Przyjemność pieczenia. Ciasto jest łatwe w wykonaniu, dość szybkie i niezwykle efektowne w wyglądzie : ) Podając
Kolizje SmakówDzisiejsza propozycja to bardzo prosty i szybki w przygotowaniu deser z udziałem truskawek. Wystarczy kilka patyczków do szaszłyków, odrobina czekolady i jakaś fajna ciekawa posypka. Jeśli przygotowujemy deser dla dorosłych posypką mogą być wiórki kokosowe lub mielone orzechy. Jednak nie tylko dorośli uwielbiają takie smakołyki. Dla dzieci również jest idealny, a cukrowa kolorowa posypka dodaje mu atrakcyjności. Szczerze przyznam
Kolizje Smakówczasie poszukiwań informacji do tego posta, znalazłam stronę internetową gospodarstwa rolnego prowadzącego sklepik warzywny w Warszawie, gdzie podobno można kupić boćwinę: www.majlert.pl . Jestem ciekawa, czy u was boćwina jest łatwo dostępna? La Trouchia La trouchia to po prostu omlet przygotowany z dodatkiem boćwiny , tradycyjny przepis wywodzący się z Nicei. Czy Wam również przywodzi ona na myśl włoską frittatę
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Ostatnio na blogu Sto kolorów kuchni znalazłam niezwykły przepis wykorzystujący szparagi - pesto szparagowe z orzechami włoskimi. Jako fanka tradycyjnego włoskiego pesto, poczułam się w obowiązku wypróbowania tej ciekawej wariacji. Nie zawiodłam się, aczkolwiek przepis wymagał pewnych moich drobnych usprawnień, aby mógł lepiej wpasować się w moje kubki smakowe. Pesto jest jedwabiste, kremowe, o delikatnym szparagowym smaku
Chilli Czosnek i OliwaZamiast fasoli możemy użyć ciecierzycy lub soczewicy . 6. Na koniec do zupy dodajemy drobny makaron (dowolny kształt) i posypujemy parmezanem . Możemy też podać ryż lub grzanki z chleba. Ciekawym dodatkiem zwieńczającym zupę jest łyżeczka sosu pesto, jak we włoskiej Minestrone alla Genovese lub prowansalskiej zupie soupe au pistou . Letnia zupa minestrone z młodych warzyw - przepis Składniki: 1 młody
Chilli Czosnek i Oliwagrillowaną cukinią , a dziś przedstawiam wam przepis na hummus z bobu . Hummus to moja ulubiona pasta na kanapki, zazwyczaj przygotowuję ją z ciecierzycy lub białej fasoli. Byłam bardzo ciekawa, jak w tej roli sprawdzi się bób. Pastę z bobu przygotowuje się łatwo i szybko, gdy tylko uporamy się z jego obieraniem. Tym razem obierałam już ugotowany bób, stąd poszło
Chilli Czosnek i Oliwanicejska (pomidory, zielona fasolka, tuńczyk, jajka, anchois, sos winegret) oraz makaron z pesto, ziemniakami i zieloną fasolką rodem z liguryjskiej Genui. Zagłębiając się w temat odkryjemy o wiele więcej ciekawych receptur wykorzystujących oliwę, cytrynę, świeże zioła i inne aromatyczne składniki. Z fasolki przygotowuje się sałatki, gulasze lub też podaje się ją na ciepło z różnymi dodatkami. W Prowansji
Chilli Czosnek i OliwaKalispera! ... czyli "dobry wieczór" po grecku:) W niedzielę wróciłam z urlopu na greckiej wyspie Kos i powoli wracam do szarej rzeczywistości. Przywiozłam ze sobą dużo zdjęć i kilka ciekawych pamiątek kulinarnych. Wkrótce (pewnie w przyszłym tygodniu) przygotuję dla was fotorelację z wyjazdu i wskazówki dla chcących odwiedzić wyspę Hipokratesa. Dziś przygotowałam dla was oryginalny przepis na danie z makaronu
Chilli Czosnek i OliwaZapraszam was do obejrzenia mojego kulinarnego pamiętnika z wyjazdu. Niestety nie sfotografowałam wszystkich potraw, jakie jedliśmy z Mężem - czasem jedliśmy po zmroku, gdy nie miałam możliwości robić zdjęć. Jestem ciekawa, które danie podoba wam się najbardziej? Co z greckich dań sami byście zjedli? Talerz różnych meze Specjalne danie podawane w każdą niedzielę w naszej hotelowej tawernie. Składały się
Chilli Czosnek i Oliwa