ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:377/728)

Omlet biszkoptowy z "Besan" 170

Długo zastanawiałam się do czego po raz pierwszy użyć mąki z ciecierzycy. Mój wybór padł na omlet biszkoptowy, na który akurat miałam ochotę. Byłam bardzo ciekawa czy mój omlet będzie tak samo puszysty jak ten tradycyjny i czy w ogóle wyjdzie. Jak widać mile mnie zaskoczył i wyszedł. A na dodatek był przepyszny, delikatny i lekko wilgotny :D ~ Omlet

Kuchenny Skrawek Nieba
Rogaliki z dodatkiem ziemniaków 620

pomyślał że drożdżowe rogaliki z dodatkiem ugotowanych ziemniaków są takie pyszne. Byłam bardzo ciekawa ich smaku więc musiałam je upiec i wiecie co, są pyszne. Mięciutkie, wilgotne i rozpływają się w ustach. Składniki: 3 i 1/2  szklanki mąki pszennej EKO 500 Młyn Kopytowa 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka 1 jajko 4 łyżki roztopionego masła

Ala piecze i gotuje
Torcik warzywny z pesto 242

jako przystawka. Miękkie warzywa świetnie łączą się z wyrazistym pesto i chrupkim parmezanem. Choć danie wygląda niepozornie, to dzięki mozzarelli jest dość syte. Taka wieża z warzyw jest także ciekawym, nietypowym pomysłem na ciepłą kolację. Musimy tylko pamiętać, żeby wybierać warzywa podobnej szerokości, aby tort podczas pieczenia nie przechylił się. Ja dodatkowo podałam torcik z grzankami z bagietki

Poezja smaku
Sernik makowy 250

Dzisiaj coś dla wielbicieli serników!,  kolejna ciekawa wersja z makiem  :). Mak niebieski znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl.Składniki na ciasto: 30 dag mąki pszennej 25 dag margaryny 20 dag cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jaja Utrzeć margarynę z cukrem, dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć

Apetyczna babeczka
Risotto pieczarkowo - pomidorowe 177

Risotto to jedno z ulubionych dań w moim domu. Jednogarnkowe, pożywne, proste i szybkie w przygotowaniu. Aby zrobić dobre risotto potrzebny jest dobry RYŻ :), po ryż i wiele innych ciekawych produktów zajrzyjcie na stronę www.Sklep.naSushi.pl. Składniki: 30 dag ryżu 2 duże cebule 2 i 1/2 szklanki wody lub bulionu do ugotowania ryżu  40 dag pieczarek 20 dag wędzonego

Apetyczna babeczka
Gulasz ze schabowego i grzybów leśnych 185

Jako, że jestem zapalonym grzybiarzem, to zapewne w tym sezonie pojawi się wiele ciekawych propozycji na to jak ,, ugryźć ,, leśnego grzyba. Samo suszenie i marynowanie to dla mnie trochę mało :), więc będę tworzyć nowości i pokazywać te już przetestowane przepisy, oto jeden z nich...czyli leśny gulasz ..... Składniki dla 4-5 osób: 50 dag grzybów leśnych, (prawdziwek, kozak, maślak

Apetyczna babeczka
Cantucci z wiśniami 168

lato, uwielbiam je, bo można je długo przechowywać i przez kilka tygodni są równie pyszne jak zaraz po upieczeniu. Słodkie, kruche, z bakaliami, do kawy na podwieczorek idealne!. Bardzo ciekawa propozycja rodem z kuchni Włoskiej. Po bakalie na te ciasteczka zapraszam Was na stronę www.Skworcu.com.pl . Składniki: 3 szklanki mąki 3 jaja 10 dag masła 3/4 szklanki cukru szczypta soli

Apetyczna babeczka
Sushi z jarmużem, ogórkiem, krabem i łososiem 198

oraz łososia. 4. Zwijamy równo i ściśle przygotowane składniki. Sushi kroimy bardzo ostrym nożem.   Sushi podajemy z sosem sojowym, wasabi oraz marynowanym imbirem. Można robić wiele ciekawych i kolorowych kompozycji. Dla naszych gości warto również podać zieloną herbatę, która wspaniale komponuje się z kuchnią orientalną

Apetyczna babeczka
Tarta ze śliwek i jeżyn na koniec lata 161

można je bardzo szybko zrobić. Można użyć dostępnych owoców sezonowych, jak również można ją podawać na słono i pikantnie!. Wystarczy przepis na dobre ciasto i można podawać na wiele ciekawych i pysznych sposobów! Ciasto: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru łyżka śmietany 10 dag margaryny Nadzienie: 50-60 dag śliwek węgierek 20 dag jeżyn 4 łyżki miodu spadziowego

Apetyczna babeczka
Chleb kaszubski na podmłodzie 176

minut, następnie zmniejsz temperaturę do 200 °C, wyjmij pojemnik z wodą i dopiekaj około 30 minut.Upieczony chleb wyciągnij z foremki i odstaw na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Po ciekawą historię kaszubskiego chleba na podmłodzie zapraszam na blog Marcina.Odpowiedziałam na zaproszenie Amber do Piekarni Październikowej. Dziękuję ! Moje uwagi:Nie miałam do rozczynienia podmłody mąki żytniej, dałam pszenną chlebową

Proste Potrawy
Kaszubski chleb na podmłodzie , październikowa piekarnia 179

minut, następnie zmniejsz temperaturę do 200 °C, wyjmij pojemnik z wodą i dopiekaj około 30 minut. Upieczony chleb wyciągnij z foremki i odstaw na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Po ciekawą historię kaszubskiego chleba na podmłodzie zapraszam na blog Marcina. I niech nam się upiecze! Razem ze mną chleb piekli: Akacjowy blog  Bajkorada  Co mi w duszy

Moje domowe kucharzenie
Chleb pszenno-żytni na zakwasie, z jabłkami, cydrem i cebulą - World Bread Day 2014 182

kilku etapach w sumie 36 godzin, czyli bardzo długo, ale uważam, że moja cierpliwość się opłaciła.  Upiekłam może nie najładniejszy chleb, ale na pewno bardzo smakowity i o ciekawym smaku. A znacie chleb z ziemniakami i rozmarynem ? Też jest pyszny !Dzisiejszy chleb dorzucam do 9 edycji akcji Zorry czyli pieczenia chleba przez blogerów z całego świata w ramach World

Smaczna Pyza
Parówki w szlafrokach 157

Uwielbiam gotowe ciasto francuskie. Można z niego przyrządzać wiele ciekawych potraw. Można na nim układać dodatki słodkie lub wytrawne, wykrawając z niego prostokąty, można w nie zawijać owoce lub nadzienie, można przygotować szybkie domowe rogaliki. A go tego jest baardzo proste w użyciu :) Poniżej podam przepis na 10 parówek zawijanych w ciasto, bo mniej więcej tyle można przygotować

My Culinary Art
Tacos 241

jest ciemne w środku. Kupując sprawdźcie miejsce po ogonku - jeśli jest czarne, owoc z pewnością okaże się przejrzały. Żeby nasza salsa nie ściemniała koniecznie skropcie ją cytryną lub limonką. Ciekawym trikiem zapobiegającym ciemnieniu   jest umieszczenie w miseczce z guacamole   pestki

Mania Gotowania