Kremy to sycące zupy o ciekawej konsystencji. Krem ze szparagów to świetny przykład, że potrafią też mieć doskonały smak - nawet dla osób, które nie przepadają za szparagami
Milion Smakówmaśle szpinak. Do tego szynka szwarcwaldzka, żółty ser i odrobina gorgonzoli. Całość jest naprawdę pyszna a do tego zdrowa i pożywna. Atrakcyjny sposób podania sprawia, że jest to też ciekawa kulinarna pozycja na kolację we dwoje
Milion SmakówKalafior to dobre warzywo na zupę. Tradycyjnie już w moim wykonaniu będzie to krem - prosty i szybki z niewielkiej ilości składników, żeby nie przyćmiły smaku kalafiora. A dla uzyskania ciekawej kompozycji - pesto i sos balsamico z truflami
Milion Smakówprzygotowujemy tradycyjnie z ryżu arborio gotowanego w białym winie i bulionie. Całość doprawiamy sokiem z cytryny i świeżym koperkiem. Wygląda efektownie a smakuje naprawdę pysznie. Sprawdźcie sami jeżeli szukacie ciekawej i w miarę prostej propozycji na romantyczną kolację we dwoje - krewetki są uważane za afrodyzjak
Milion Smakówflawonoidów które wspomagają układ odpornościowy, oraz kwasów tłuszczowych, które mają działania antywirusowe i antybakteryjne. Czyli jednym słowem zdrowe, a do tego smaczne - orzeźwiające pomarańcze, sycące banany i ciekawa nuta kokosa sprawiają, że pije się je z prawdziwą przyjemnością. Dodatek tofu mocno zwiększa gęstość napoju i sprawia, że dla niektórych z was może on wystarczyć za całe śniadanie
Milion SmakówNieco mniej wegetariańska wersja klasycznych placków z kabaczka ;) Nie ma w tym przepisie ziemniaków a kabaczek jest tarty na dużych oczkach tarki, żeby uzyskać ciekawą konsystencję. Jedynymi dodatkami są cebula - dla wzmocnienia smaku i boczek, który idealnie pasuje do placków. W tej wersji można je podawać zarówno ze śmietaną jak i ze swoim ulubionym sosem
Milion SmakówKotleciki są ciekawą opcją na wykorzystanie nie tylko sezonowych warzyw ale również roślin strączkowych. Rośliny te, jak np. groch, są bardzo ważnym elementem zdrowej, zrównoważonej diety. Groch jest ceniony za swoje właściwości lecznicze jak również źródło wielu witamin i składników mineralnych. W Polsce najczęściej spotykanym sposobem jego przyrządzenia jest grochówka. Warto jednak poznać również inne metody, np. usmażenie pysznych
Milion SmakówJeśli lubicie eksperymenty w kuchni i nietypowe połączenia - to jest właśnie zupa dla was. Charakterystyczny smak dyni i słodko-kwaśne śliwki tworzą naprawdę ciekawą kompozycję. Marchewka i ziemniaki uzupełniają całość, żeby nadać zupie odpowiednią konsystencję - gęstego kremu, który jest tak sycący, że może stanowić cały obiad
Milion Smakówzasmakowało, że później często gościło na moim stole. Niestety zapomniałem o nim na kilka lat. Ostatnio robiąc przegląd zapomnianych przepisów przypomniałem sobie ten prosty i szybki sposób na ciekawą potrawę z kurczaka
Milion SmakówSezon na karpia w pełni więc koniecznie spróbujcie przyrządzić go na kilka ciekawych sposobów. Oprócz klasycznego czyli smażenia karpia możecie też przyrządzić na zimno w galarecie lub zapiec go w piekarniku z ulubionymi dodatkami. Tutaj karpia najpierw podsmażyłam a następnie zapiekłam z kawałkami ziemniaków, śmietaną i parmezanem. Minusem są oczywiście ości, na które trzeba uważać
Milion SmakówOrzeźwiający drink owocowy ze znanym i lubianym połączeniem wódki i soku pomarańczowego z ciekawą nutą żurawiny
Milion Smakówprzekąska na karnawałowe spotkanie z przyjaciółmi. Moją rybę ugotowałam na parze a galaretę przygotowałam na bazie bulionu, w którym gotowały się warzywa. Dodatek gotowanego jajka i zielonego groszku jest ciekawym urozmaiceniem dla tego dania
Milion Smakówodróżnieniu od tych dań zamiast ryżu o okrągłych ziarnach (jak arborio) używamy ryżu o tradycyjnych długich ziarnach, który się mało klei. Moim wyborem jest tutaj himalajski ryż basmati - o ciekawej nucie smakowej i wyjątkowo białej barwie - co pozwala rozkwitnąć w daniu wszystkim dodatkom. Na przykład groszkowi cukrowemu, który w sklepach jest dostępny cały rok, a nie ma metalicznego posmaku
Milion Smakówciekawy, wyrazisty dodatek do dań z kuchni azjatyckiej. Robi się go bardzo łatwo a nadaje potrawom ciekawego, cytrynowo-ziołowego posmaku. Ale jak to bywa z sosami - każdy ma swój gust więc po prostu zachęcam do wypróbowania
Milion SmakówPilota to małe mięsne kulki pochodzące z Katalonii. Przypominają klopsiki, czy pulpety do których jesteśmy przyzwyczajemi, ale składają się z innych składników i tworzą ciekawą strukturę i kompozycję smaków. Doskonale sprawdzą się jako przekąska wystawione na stół w towarzystwie różnych sosów
Milion Smaków