ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:365/728)

Halibut niebieski dzwonko 199

znakomitym lekarstwem na choroby stawów, pomaga nawet w walce z depresją. To bardzo „cudaczna” ryba- jedna strona ciała halibuta jest rzeczywiście ciemnoniebieska, ale druga – prawie czarna. To bardzo ciekawa ryba z biologicznego punktu widzenia – należy do ryb płastugokształtnych. Płastugi mają ciało niesymetryczne, bo ich oczy znajdują się po jednej stronie głowy. Druga strona jest „ślepa

Z Kuchni Do Kuchni
F... Faszerowana cukinia! 279

lubi faszerowanych warzyw? Faszerowana cukinia, bakłażan, papryka czy nawet pieczarki to nie lada rarytas i oryginalne danie. Dziś przedstawiam Wam Panią Cukinię faszerowaną mięsem mielonym z ciekawymi dodatkami :)Składniki:1 średnia cukinia250g mięso mielonego4 pieczarki1/2 dużej cebuli1 ząbek czosnku (u mnie duży!)1 ogórek konserwowy1 papryka konserwowa4 plastry mozarellisól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, czosnek, papryka słodka, pieprz ziołowy

Kitchens Alphabet
Śledź po grecku 407

Rybę po grecku wszyscy znają, a ja proponuję Wam śledzia po grecku. Może to być ciekawa propozycja na jedno z dań wigilijnych.  Przygotujcie ją przynajmniej dzień wcześniej, żeby smaki się pomieszały.Składniki: 220 g płatów śledziowych w oleju,250 g marchwi,2 cebule czerwone,1 mała puszka przecieru pomidorowego,60 g rodzynek,1/3 szklanki oleju

Moniki Smakołyki
Makowiec z bezą 336

Makowiec z bezą na kruchym cieście (a właściwie półkruchym, jeśli mam być dokładna) to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego makowca. Po zrobieniu kruchego ciasta na żółtkach zazwyczaj zostają nam nadmiarowe białka – tutaj zamieniają się one w chrupiącą bezową skorupkę. Jeśli kupimy zmielony mak w torebkach, to pracy przy nim nie będzie dużo – polecam takie ułatwienie. Makowiec ładnie prezentuje

Poezja smaku
Pierogi ze Szpinakiem 174

jest kojarzony z idealnym smakiem i wręcz odstrasza. Jednak odpowiednio doprawiony, z dodatkiem sera białego s ma kuje wyśmienicie, a stanowiąc farsz na pierogi tworzy ciekawą i pożywną potrawę. Pierogi ze Szpinakiem -  Składniki: 450 g mąki pszennej szklanka ciepłej wody 2 łyżki oleju szczypta soli duża cebula 3 ząbki czosnku 300 g mrożonego szpinaku

Słodka Strona
Zapiekanka z Łososiem i Brokułami 260

łososiem i brokułami to delikatne, a zarazem pożywne i proste w przygotowaniu danie. Łosoś, oliwki i kapary przywodzą smaki kuchni śródziemnomorskiej, a brokuły idealnie współgrają z całością tworząc ciekawą i elegancką potrawę. Zapiekanka z Łososiem i Brokułami -  Składniki: 300 g drobnego makaronu 400 g mrożonych brokułów 200 g łososia w zalewie (lub świeżego, wcześniej podsmażonego

Słodka Strona
Kokosowa Panna Cotta z Galaretką i Syropem z Granatów 176

Przepyszny deser z dość ciekawym połączeniem kokosu i granatu. Powiązanie tych smaków idealnie ze sobą komponuje tworząc eksplozje smaków na naszych podniebieniach. Jedwabista, wręcz kremowa, kokosowa panna cotta złamana orzeźwiającą galaretką z granatów, a wszystko polane rubinowym syropem - poezja zamknięta w kieliszku...Kokosowa Panna Cotta z Galaretką i Syropem z Granatów - Składniki: (ok. 8 deserów)galaretka z granatu

Słodka Strona
Muffinki / Babeczki Lawendowe 208

Aromatyczne, niezwykle charakterystyczne w smaku babeczki lawendowe z nutą cytrynową i migdałową. Muffinki idealne dla koneserów oryginalnych smaków i poszukiwaczy nowych, ciekawych składników w kuchni. Ciasto Lawendowe z Cytryną i Migdałami - Składniki : (ok. 20 babeczek) Ciasto: 6 gałązek lawendy 70 g zmielonych migdałów 250 g mąki pszennej 200 cukru pudru 160 g masła 4 jajka skórka starta z jednej

Słodka Strona
Mini Calzone 325

Mini Calzone to ciekawa propozycja na przygotowanie smakowitej przystawki na przyjęcia, kinderbale, spotkania ze znajomymi lub jako przekąska podczas dnia lub po prostu jako alternatywna dla zwykłej pizzy. Mini Calzone to tradycyjne ciasto na pizze podane w formie niedużych pierożków z pieczarkowym farszem i ulubionymi dodatkami. Świetnie smakują na ciepło jednak również na zimno trudno się nim oprzeć

Słodka Strona
Ciasteczka z Lukrem - Duchy na Halloween 431

Ciasteczka z lukrem w kształcie duchów to prosta, a zarazem ciekawa propozycja na Halloweenowe menu. Ciastka mimo swojej prostoty są bardzo smaczne i przede wszystkim idealnie pasują do mrocznej atmosfery Halloweenowego wieczoru.  Ciasteczka z Lukrem - Duchy na Halloween - Składniki: Ciasteczka: duże jajko 250 g mąki pszennej 100 g masła łyżka jogurtu natutalnego 2/3 szklanki cukru pudru cukier waniliowy

Słodka Strona
Muffiny ze Szpinakiem, Żółtym Serem i Serkiem Brie 212

smak może okazać się dość specyficzny - szczególnie dla osób, którym muffinki kojarzą się jedynie ze słodyczami. Jednak dla osób lubiących eksperymentować i poznawać nowe smaki jest to z pewnością ciekawa propozycja i być może warto przygotować je w domu. Będą idealnym dodatkiem do potraw z grilla, jako przekąska do piwa itp. Muffiny warto podać z ulubionymi sosami, np. czosnkowym

Słodka Strona
Mini Calzone ze Szpinakiem 216

Mini Calzone ze Szpinakiem to ciekawa propozycja na przygotowanie smakowitej przystawki na przyjęcia czy też spotkania ze znajomymi. Sprawdzi się jako przekąska podczas dnia lub po prostu jako alternatywna dla zwykłej pizzy. Mini Calzone to tradycyjne ciasto na pizze podane w formie niedużych pierożków z idealnie doprawionym szpinakiem i ciągnącą się mozzarellą. Jest to bardzo interesujące połączenie smaków, które

Słodka Strona
Proziaki (chlebek sodowy) 182

pokosić o ich wykonanie, pamiętając jak bardzo mi smakowały. Oczywiście wyszły wspaniałe. Mniam. I to chyba początek mojej wariacji z nimi w roli głównej, bo mam na nie kilka ciekawych pomysłów :D. Składniki: 3 szklanki mąki + ok. szklanki do podsypania łyżeczka sody łyżka cukru łyżeczka soli 200 ml zsiadłego mleka  Wykonanie: Mąkę przesiać dodać cukier, sodę, sól

Moje pyszne gotowanie
Baba drożdżowa na białkach 198

moim blogu, ale że korzystałam, przy pichceniu z książki "Na Polskim stole - przepisy i tradycje szlacheckie", chciałam przybliżyć trochę, jej znaczenie w dawnym gotowaniu. Mam nadzieję, że będzie to ciekawa i zachęcająca notka.  Powiadają, że Baba swoją nazwę zawdzięcza (podobno) królowi Stanisławowi Leszczyńskiemu. Był wielkim smakoszem, a uhonorował ponoć tak Ali Babę, bohatera "Baśni tysiąca i jednej nocy

Moje pyszne gotowanie
Drożdżowa szarlotka z budyniem 169

Ciasto wyszło pulchniutkie i mięciutkie, jabłuszka nie za słodkie, po dodaniu soku z cytryny były przepyszne. Wszystko razem ...., nie mam słów aby to opisać, po prosty trzeba tego spróbować. Ciekawa propozycja na szarlotkę troszeczkę inaczej :). Moja rodzinka była zachwycona, a matulka zażyczyła sobie taką oto szarotkę na święta :). Składniki: Ciasto: 2 3/4 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru jajko szczypta

Moje pyszne gotowanie