ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:362/728)

Smażony karp z pieczarkami i boczkiem 150

musi oznaczać, że to jakieś poślednie danie, z gruntu niegodne bardziej ambitnego kucharza. Jest przede wszystkim bardzo smaczne, ponieważ wspomniane składniki, choć niewyszukane, są całkiem liczne i tworzą ciekawą, dobrze zgraną ze sobą kompozycję. Ja chętnie wracam od czasu do czasu do tej potrawy jako do czegoś po prostu sprawdzonego. Smażony karp z pieczarkami i boczkiem

Kulinarna Pokusa
Pieczony indyk z owocami 231

przy okazji różnych świąt i innych rodzinnych spotkań. A warto spróbować, gdyż nie jest on trudny w przygotowaniu (choć kłopotliwy z racji gabarytów), a możemy go wtedy nafaszerować czymś ciekawym jak również sprawić, że będzie wyglądał bardzo efektownie. Pieczony indyk z owocami 2015-01-03 11:43:49 Jeden z łatwiejszych i klasycznych sposobów na pieczonego w całości indyka

Kulinarna Pokusa
Rosół 267

pozostawiony np. na noc w lodówce może nieco zmienić smak. Np. część soli z roztworu może zostać wchłonięta przez mięso i warzywa. W takim wypadku możesz rozważyć dosolenie zupy. Ciekawą nutę smakową nada rosołowi gałązka świeżego lubczyku. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-48 {margin: auto;} #gallery-48 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width

Kulinarna Pokusa
Pieczone udka z kurczaka (nogi) z papryką i pieczarkami 174

jedno z dań, gdzie połączenie kilku bardzo prostych składników nie tylko daje efekt bardzo smaczny, ale może dać również ciekawy efekt dekoracyjny. Warunkiem tego drugiego jest jednak użycie świeżego, a nie tylko suszonego tymianku. W każdym jednak wariancie przyrządzenie tej potrawy sprowadza się w zasadzie do pokrojenia, tudzież posiekania kilku rzeczy, włożenia ich do garnka i… odczekania aż będą(...)mieszamy. Mięso podajemy z pieczarkami, papryką i makaronem, dekorując świeżym tymiankiem. Uwagi Danie można przygotować zarówno ze świeżego, jak i suszonego tymianku. Nie mniej jednak świeży tymianek pozwala osiągnąć ciekawy efekt dekoracyjny (patrz zdjęcia). Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-58 {margin: auto;} #gallery-58 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-58 img {border

Kulinarna Pokusa
Udka z kurczaka a la peperonata 318

francuski kuzyn peperonata może być zarówno potrawą samą w sobie, jak i dodatkiem do innych dań, w tym mięsnych. I właśnie w tej drugiej formule proponujemy ją poniżej. Inną ciekawą rzeczą o jakiej „przypomina” nam ten przepis jest tzw. trybowanie, czyli usuwanie z mięsa kości i stawów. Można je wykonać zarówno na mięsie surowym jak i już ugotowanym

Kulinarna Pokusa
Relacja z Targów Regionalia 186

byłem, gdyż można na nich poznać wiele małych, rodzinnych, tradycyjnych firm, których na dużych targach się nie znajdzie. To idealne miejsce, gdzie można do nich dotrzeć i poznać wiele ciekawych produktów. Niby jest internet i można w nim wszystko znaleźć, ale spotkanie się z producentami i rozmowa na żywo o danym produkcie, to nie to samo, co wymiana maili

Parowar Faceta
Kosteczka pomidorowa alla Babeczki wytrawne Apetina smak: India papaja curry vs Tapas grillowana papryka i oliwki 141

Obydwa wypadły świetnie i swoim aromatycznym smakiem nadają całego charakteru tej przystawce. Moją walkę jednak wygrywa India, definitywnie jest ona moją nową małą miłością ! Polecam serdecznie wypróbowanie obu smaków. Ciekawa jestem, który Wam posmakuje bardziej. :) Kosteczkę robi się bardzo szybko, więc będzie ona idealną przystawką bądź śniadankiem. Podana w ten babeczkowy sposób na pewno urozmaici Wasze stoły podczas spotkania

KreatywnePiny
Zielone risotto 166

potrawa, która podbiła moje podniebienie. :-) Risotto w bardzo apetycznej barwie, o ciekawym smaku. Sycące, niewymagające i prawie jednogarnkowe, bo jedynie kurczaka trzeba podsmażyć osobno. Wyjątkowości nadaje mu wiosenny kolor. Zielone warzywa (groszek, seler, szpinak), nuta mięty i cytryny - mniam! Można zrobić je o każdej porze roku, bo użyte produkty dostępne są przez cały rok.  2 filety z kurczaka

Szefowa kuchni
Migdałowe muffinki z malinami 225

niespodziewanych gości. Ja miałam już zmielone migdały, a masło rozpuściłam w mikrofali, więc całość z pieczeniem zajęła mi tylko pół godziny. Są wyjątkowo wilgotne, bardzo migdałowe w smaku, o ciekawej strukturze. Pyszne. Jeśli lubicie migdały i maliny tak bardzo jak ja, to jestem pewna, że Wam posmakują. Migdałowe muffinki z malinami: 1 szklanka mielonych migdałów

Poezja smaku
Wegański koktajl z komosy ryżowej i malin 122

dłuższego czasu staram się porzucić wcześniejsze (złe) nawyki żywieniowe i wprowadzić jak najwięcej zdrowych i ciekawych posiłków do swojego jadłospisu, a co za tym idzie również na bloga. Jeżeli czasami znajdziecie tutaj coś tłustego albo słodkiego to najprawdopodobnie to zachcianka Małża, ale staram się tym pragnieniom nie ulegać za często. Sama obecnie jestem na diecie i nie chcę zaprzepaścić

Szybko Tanio Smacznie
Nie tylko na śniadanie - wytrawne muffiny 171

więc zagłębiłam się w czeluści szafek, gdzie znalazłam kukurydzianą kaszę. Będzie działać? Postanowiłam sprawdzić. Okazało się, że kaszka kukurydziana nadała muffinkom nie tylko piękny, żółty kolor, ale również bardzo ciekawą, ziarnistą strukturę. Zjadłam dwie sztuki prosto z piekarnika, gorące, bez dodatków - obłędne! Na zimno, z dodatkiem serka kremowego, łososia, pesto i kiełków smakują równie dobrze. C. był zachwycony

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sałatka z liści botwiny i kalarepy ze szparagami, sadzonym jajem, ricottą i chipsem z szynki parmeńskiej oraz olejem z orzechów 120

pyszne! Liście botwiny same w sobie są super, świetnie komponują się z sokiem z cytryny, ale też są niesamowitą bazą do prostej sałatki. Niech wiosna nadal nas inspiruje ciekawymi smakami, chętnie będę odkrywała to nowsze z roku na rok.. Składniki (standardowo na 2 porcje:)): 5 małych listków kalarepy 5-6 liści botwiny garść roszponki 8-9 szparagów zielonych

Mango Papaja
Sałata z czerwonej komosy i pomidorków koktajlowych 147

chwilę. Ugotowaną komosę odsączamy, przepłukujemy chłodną wodą i zostawiamy na chwilę żeby pozbyć się nadmiaru wody. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i przenosimy do miseczek.  Jestem ciekawa Waszego zdania na temat tej kreacji

Szybko Tanio Smacznie
Kokosowy deser z tapioką, jabłkami i borówkami 164

Deser z tapioki jest trochę zabawny. Pękające w ustach miękkie kuleczki dostarczają ciekawych doznań. Ugotowane w mleku kokosowym są delikatne i pyszne. Owocowy, kwaskowy dodatek dobrze z nimi kontrastuje i całość jest niezwykle pyszna. Taki deser pokochają go nie tylko dzieci - daję Wam słowo! Żeby deser był zdrowszy i mniej kaloryczny do posłodzenia użyłam ksylitolu. Cukier brzozowy ma prawie

Smaczna Pyza
Kąski kurczaka w słodko-kwaśno-ostrym sosie 117

łączyłam owoców z mięsem (poza udkami w morelowej marynacie). A w jednym zestawie konkursowym jest śliwka :) spróbowałam i nie żałuję :) I tak oto przygotowałam pierś kurczaka o bardzo ciekawym posmaku. Podane z kaszą gryczaną polaną sosem stanowią świetną odskocznię od codziennej kuchni. Składniki: 1 duża pierś kurczaka 1 mały słoiczek (190g) dżemu śliwkowego (przepis tutaj ) 2 torebki kaszy gryczanej

Kolorowy Przepisownik

Proponowane wyszukiwania