Ciekawa jestem kto z Was nie lubi lodów. Ja uwielbiam lody owocowe z kwaśną nutą smakową, natomiast moja córka uwielbia wszystkie smaki. Lody może jeść codziennie. Dlatego postanowiłam spróbować lodów własnej produkcji, tym bardziej że mam w ogródku truskawki. Lody wyszły pyszne. Od teraz będę robić częściej. Składniki: 1 puszka mleka słodzonego 530g 400 ml zimnej kremówki
Ala piecze i gotujektórym polityka i problemy ekonomiczno - społeczne nie są obce. Polecam go gorąco panom, moim czytelnikom, bo wiem, że jest ich sporo :) Autorką bloga Polska po wyborach jest młoda kobieta, ciekawa świata, interesująca się tym, co dzieje się obok. Blog dopiero raczkuje, ale zapowiada się ciekawie (zajrzyjcie choćby na Twittera), stąd moje dla Was zaproszenie :) Mam nadzieję, że zajrzycie
Codzienna kuchnia niecodziennaMięso pieczone w piekarniku to ciekawa alternatywa dla smażenia. Ten przepis powstał przez przypadek i w ciągu kilku minut, ale z bardzo smacznym efektem. Składniki 500 g mielonego mięsa z indyka 1 jajko szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody 1 mała cebula sól pieprz Kaszę gotujemy w dwóch szklankach wody i odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w drobną kostkę
My Chcemy Jeśćsklepach coraz częściej można spotkać mleka roślinne. Weganie używają ich do kawy, płatków i wszelakich wypieków. Są ciekawą alternatywą dla osób, które nie tolerują laktozy. Takie mleka można zrobić z soi, migdałów czy ryżu. Na początek proponuję mleko owsiane. Składniki 1 szklanka płatków owsianych górskich 4 szklanka gorącej wody 2 łyżeczki cukru z wanilią Płatki owsiane zalewamy 1 szklanką
My Chcemy JeśćPasty do kanapek są ciekawym urozmaiceniem śniadań. Jedną z moich ulubionych jest pasta z ciecierzycy i bakłażana. Trochę przypomina hummus, ale dzięki grillowanemu bakłażanowi nabiera zupełnie innego smaku. Składniki 2 puszki ciecierzycy w zalewie 1 bakłażan 1 łyżka sezamu sól ziołowa pieprz świeżo mielony 1 łyżeczka tymianku szczypta lubczyku Sezam prażymy i odstawiamy do wystygnięcia. Ciecierzycę przelewamy
My Chcemy JeśćWraz z nadejściem nowego tygodnia witamy na blogu nowe warzywo. Tym razem postawiłyśmy na cukinię. Mamy dla Was kilka ciekawych propozycji z jej udziałem. Na początek prezentujemy fantastyczny sos do makaronu. Jego wykonanie jest banalnie proste, a smak niebanalnie fantastyczny. Zapraszamy Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 1 duża cukinia (o wadze około 350-400g) 300g
Kolizje SmakówZgodnie z Waszym życzeniem ciąg dalszy prostych i łatwych, aczkolwiek ciekawych przepisów. Tym razem zapraszam Was na śniadanie. Prezentowany przepis jest wspaniałą alternatywą dla nudnych jajek sadzonych lub jajecznicy. Wspaniale smakuje z pieczywem śniadaniowym. Składniki: 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej 6 jajek słoik pomidorów suszonych na słońcu w oleju świeżo zmielony kolorowy pieprz (młynek) sól gałązki tymianku
Garniec Magaliebardzo istotnym elementem. Na pewno każda z nas lubi zaskoczone i zachwycone miny naszych gości patrzących na potrawy, które dla nich przygotowałyśmy. Na początek, moim zdaniem, bardzo ciekawa sałatka, nie spotkałam się z nią jeszcze nigdzie i u nikogo, można zatem zaliczyć ją do wyjątkowych. Smakuje cudownie, a przy tym jest bardzo zdrowa, ze względu
Garniec MagalieŚwięta za pasem! Rozpoczęliście już przygotowania? Ciasta upieczone, zakwas zrobiony? Ja mam dla Was ciekawą propozycję na wielkanocny stół - nie mazurek, nie babę ... U mnie będą jaja ... na słodko! Z cudownym orange curd , gładkim i nieziemsko pomarańczowym kremem ... W skromnej oprawie, bo to właśnie one są całą ozdobą! Składniki (na około 20 jajeczek): 6 białek szczypta soli 2 szklanki
Garniec Magaliedarów oleju kokosowego! O czywiście dla moich czytelników przygotowałam specjalną serię takiego kremu , zainteresowanych zapraszam do Organic Farm , ilość jest ograniczona! J eśli nie chcesz przegapić kolejnych ciekawych wpisów, kliknij Lubię To na Facebook'u Tutaj . Przy okazji spróbuj mojej domowej vegety, bez toksycznego glutaminianu sodu . Pamiętaj, że to domowy wyrób i jego ilość w Organic Farm
IzaGotujeprosty, ale bardzo ciekawy przepis. Ciekawy o tyle, że jajka sadzone przygotowujemy zwykle na płaskim naczyniu typu patelnia, które jest podgrzewane od spodu. Tymczasem tutaj, choć użyty przeze mnie tytuł tego przepisu jest w powszechnym użyciu, jajka są tak naprawdę… pieczone. Bułkę wypełnioną wszystkimi pozostałymi składnikami wkładamy bowiem do piekarnika na dobre 15-20 minut. Jakkolwiek przewrotne, wszystko
Kulinarna PokusaWarto spróbować dżemiku truskawkowego z dodatkiem imbiru. Imbir jest ciekawym dodatkiem do dżemu i daje wyjątkowy smak i zapach. Składniki: -1,5 kg truskawek -0,5 kg cukru -2-3 dkg świeżego, tartego imbiru Truskawki pozbawiamy szypułek, myjemy, osuszamy, przesypujemy do garnka, zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu do odparowania wody. Kiedy dżem zgęstnieje dodajemy
Maminek kulinarnybyły moje pierwsze naleśniki z kwiatami bzu, a strasznie byłam ciekawa ich smaku. Przyznaje, że spodziewałam się, że armat kwiatów będzie bardziej odczuwalny, a tymczasem był bardzo delikatny. Jeżeli chcecie uzyskać mocniejszy smak, to proponuje do ciasta wrzucić dużo kwiatów i nie smażyć ich na zasadzie zanurzania baldaszków, wtedy kwiatów można wrzucić naprawdę sporo
Jadło i czytadłowymieszać. Odstawić do lodówki na 10 minut, po czym jeszcze raz dobrze wymieszać i ewentualnie dosolić. Zielone ogórki słodko-pikantne można serwować na sałacie ze szczypiorkiem lub same. Będą ciekawym dodatkiem do dań obiadowych, albo samodzielną przystawką
Trzeci talerzZamieszczam na blogu bardzo dużo przepisów na chleby. Są to chleby na zakwasie, na drożdżach i wiele ciekawych odmian z nadzieją że traficie w końcu na ten który przypadnie Wam do gustu i upieczecie i napiszecie mi że ten to jest wspaniały i smakował wybornie. Dziś bochenek który dla mnie jest wspaniały i smakuje wybornie, może i Wam przypadnie
Moje Małe Czarowanie