piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10-12 minut. Kiedy minie czas wyjmujemy kokosanki z piekarnika gdyż mogłyby się za bardzo spiec Uważamy że ta wersja jest dość ciekawa gdyż kwaśny i słodkawy smak idealnie się uzupełniają tworząc odpowiednia równowagę Smacznego
Kuchenne Wariacjezastosowanie tak przygotowanych cytryn ponieważ można je wykorzystać również przy grilowaniu czy pieczeniu ryb, w sałatkach czy do różnych gulaszów. Tak więc jeżeli chcecie i wy rozkoszować się tym ciekawym smakiem to już dzisiaj kupcie troszkę cytryn i przygotujcie je według poniższego przepisu Składniki: - cytryny - sól morska gruboziarnista - sok z cytryn Ilość cytryn i soku z cytryn zależy
Kuchenne Wariacjeprzeze mnie na tym blogu. A to dlatego, że czuję do niego pewien sentyment i bardzo ubolewam z powodu jego zniknięcia. Różniło się od innych czasopism kulinarnych niepowtarzalnym klimatem, ciekawym stylem pisania i wspaniałymi przepisami. Naprawdę szkoda, że zostało wygryzione przez niemieckie wydawnictwa. Dokonałam drobnej zmiany w przepisie. Kostkę rosołową potrzebną do sosu zastąpiłam domowym bulionem drobiowym. Danie jest
Wiem co jemKiedyś był niemal obowiązkowym dodatkiem do obiadu. W dawnych książkach kucharskich można go było znaleźć w rozdziale zatytułowanym „desery niezestalane”. Ciekawa nazwa, nie uważacie? Dziś prawie całkowicie zniknął z naszego jadłospisu wyparty przez gotowe soki w kartonach. Dobrze że są takie akcje jak Gotujemy po polsku, inaczej całkiem zapomnielibyśmy o niektórych rodzimych specjałach.” Czytaj więcej
Wiem co jemAkcja " Upiecz Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica" , producent margaryny "Smakowita" nabiera tempa. Zgłoszona wiele ciekawych przepisów. Ja dodałam poniedziałkowy chleb, a teraz kolej na bułki. Są łatwe w przygotowaniu i zawsze się udają. Smaczne i mięciutkie, a przy tym zdrowe. Ulubione bułki Pawła" Czytaj więcej
Wiem co jemKremowa zupa o ciekawym kolorze i jeszcze ciekawszym smaku :) Krem z purpurowej marchwi Składniki na naprawdę dużą porcję: 60 dag purpurowej marchwi – odmiana Deep Purple (waga po obraniu) 1 duży ziemniak (15-20 dag) 1 duża czerwona papryka 1-2 łyżki masła 1,5-2 litry bulionu warzywnego – może być z kostki bardzo duży ząbek czosnku czerwona czubryca czerwona
Kuchenne zapiski EdytySkórkę z cytryn usmażyłam w cukrze, zaś z miąższu postanowiłam zrobić dżem. Byłam bardzo ciekawa jego smaku. Okazał się słodko-kwaśny z leciutką nutką goryczy. Pewnie drugi raz się na niego nie skuszę, ale moja ciekawość została w pełni zaspokojona :) Dżem można zrobić z dowolnej ilości owoców, ale ponieważ ja eksperymentowałam, użyłam ich niewiele. Z użytej ze mnie ilości
Kuchenne zapiski EdytyPrzepis na tą babkę znalazłam w starej gazecie z 2003 roku. Co najśmieszniejsze przeglądałam tą gazetę już wielokrotnie i dotychczas jakoś go nie zauważyłam :) Byłam bardzo ciekawa jak smakuje ciasto z dodatkiem piwa, a mogłam się o tym przekonać jedynie piekąc babkę. I oto ona :) Babka piwna Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytyjeszcze kupić, ale i cena i jakość nie taka jak w maju), postanowiłam podzielić się nim z moimi gośćmi. Na ulubionych blogach i portalach kulinarnych wypatrzyłam sobie kilka ciekawych przepisów na dania ze szparagów i planowałam jeden z nich wypróbować. Największą chętkę miałam na elegancką tartę z dodatkiem pieczonej papryki, ale jak to bywa z planami, ulegają zmianie. Domownicy
Kuchenne zapiski Edytyodróżnieniu od słodkiej KONFITURY , coś wytrawnego. Lekko słodki, lekko gorzki, lekko pikantny i pachnący czosnkiem chutney do mięs - zdecydowanie dla koneserów. Próbowałam go podczas pakowania w słoiczki, ale ciekawa jestem, czy podczas leżakowania smaki lepiej się nawzajem przenikną... przypuszczam, że tak :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytyPiękna kolorystycznie, ciekawa smakowo, zupa krem z buraków i gruszek. Dość ostry smak doskonale łagodzi dodany zamiast śmietany półtłusty twaróg Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytyPrzepis dla osób pow. 18 lat :) Przyznam, że bardziej smakuje mi margarita malinowa, ale truskawkową też polecam: próbujcie, póki są jeszcze truskawki :). Ciekawa jestem, która wersja tego słynnego drinka bardziej Wam przypadnie do gustu. Składniki (na ok. 1,5 l): 500 g truskawek lub malin 350 ml domowej lemoniady 250 ml tequili 125 ml pomarańczowego likieru typu triple
Domowa Cookierenka Agiowsianka na kawie orzechowej z kajmakiem i orzechami pecan~ Ostatnio nawiązałam współpracę z firmą Luks Pomada , która w swojej ofercie ma wiele ciekawych produktów - od konfitur po czatni (chutney) . W paczce, którą otrzymałam do przetestowania znalazły się: - czatni orientalny rabarbar - czatni czarna porzeczka z morelą - konfitura czerwona porzeczka - powidła mirabelka - eko leśna jagoda Wszystkie słoiczki
breakfast of dreamsuczniów w liczbie sześciu słowami "aaagh, przyszliście?", no ale "lekcja" była fajna - oglądanie seriali jest spoko! :) Z następnych dwóch lekcji zostaliśmy prawie że wygonieni przez nauczycieli - taka sytuacja :D Ciekawa jestem ile osób będzie w szkole dzisiaj i ile lekcji będziemy mieć. Szczerze mówiąc - nie obrażę się, jeśli będzie tak jak wczoraj ;) I jeszcze jedno, często pytanie mnie
breakfast of dreamsbyło. Poranne fotografowanie pierwszego posiłku w ciągu dnia weszło mi już w nawyk. Ciągle poznaję nowe smaki, nowe połączenia, nowe produkty. Jeśli o poznawaniu mowa - poznałam też wielu ciekawych ludzi, z niektórymi mam jedynie kontakt internetowy, a z niektórymi miałam okazję poznać się 'w realu'. I to jest równie wspaniałe. Ktoś może powiedzieć "po co tyle zamieszania, to tylko
breakfast of dreams