ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:357/728)

Zrazy-roladki z boczkiem i kapustą kiszoną 258

Dzisiaj kolejna propozycja jak wykorzystać zamarynowane mięso, a konkretnie wołowinę. Połączyłam ją z wędzonym boczkiem i ugotowaną kapustą kiszoną. Sama byłam ciekawa ostatecznego smaku i nie zawiodłam się. Winna marynata nadała mięsu kruchości i lekko owocowego posmaku, boczek zapachu, a kapusta podkreśliła to wszystko. Nie podaję proporcji przy liście składników na zrazy, gdyż pozostawiam Wam decyzję ile boczku

Codzienna kuchnia niecodzienna
Prowansalski dip z białej fasoli 190

odżywianiu, czy też szykujecie imprezę karnawałową i potrzebujecie przekąski, która zrobi furorę wśród znajomych, dip z białej fasoli rodem z południowej Francji jest tym, czego szukacie. Wyczujecie w nim ciekawą nutę pieczonego czosnku, kwaśność soku z cytryny, ale przede wszystkim wspaniale aromaty ziołowe. Mam nadzieję, że brzmi zachęcająco! W bardziej sprzyjającej porze roku możecie sięgnąć po świeże liście ( nadadzą

Chilli Czosnek i Oliwa
Muffiny z cukinią 176

Sezon na cukinię trwa, a ja w poszukiwaniu ciekawych smakołyków trafiłam na muffiny z cukinią;)Smakuje nie tylko prawdziwym fanom cukinii.  Po własnej modyfikacji powstał taki oto przepis: Muffiny z cukinią  Składniki:370 g mąkiłyżeczka soli250 ml mleka2 łyżeczki proszku do pieczenia2 jajka125 g margaryny10 dag sera żółtegoduża cukinia2 ząbki czosnkuzioła prowansalskieświeża bazylia pół

Lawendowe Niebo
Tatar ze śledzia z peperoni / Herring tartare with chili 147

świątecznym szaleństwie pora na sylwestrowe popisy kuchenne. Dla miłośników śledzi i ciekawych przystawek proponuję śledzia w wersji tatara. Nieskomplikowana, szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna przystawka.SKŁADNIKI3 płaty śledziowe matias1 ogórek kiszony6-8 marynowanych pieczarek1 szalotka albo 1/2 cebulikilka gałązek zielnej cebulki1 papryczka pepperoni6 jajek przepiórczychłyżka oliwy z oliwek łyżka soku z limonki mleko do namoczenia

Magiczna kuchnia Darii
Najlepsze domowe gofry z balsamicznymi truskawkami 224

gofry idealne! Długo testowałam różne przepisy na gofry, a ten który dziś podaję jest jednym z moich ulubionych. Nie ważne czy solo, czy posypane cukrem pudrem czy z różnymi ciekawymi dodatkami zawsze smakują doskonale i znikają w zastraszającym tempie:) SKŁADNIKIgofry1 i 1/2 szklanki mąki1 szklanka mleka1/3 szklanki gazowanej wody mineralnej1/3 szklanka oleju1 łyżeczka proszku do piezenia1/2 łyżeczki sody1

Magiczna kuchnia Darii
Chleb pszenny codziennny 165

się zorganizować :) Nie muszę chyba już wspominać, że to przy okazji ogromna satysfakcja. No i ta radość oczekiwania, że o zapachu w całym domu nie wspomnę :) Ostatnio zakupiłam kilka ciekawych książek kulinarnych - jedną z nich jest książka Piotra Kucharskiego"Chleb", z której to właśnie pochodzi ten przepis.  Składniki na zaczyn: 10 g drożdży100 ml wody100 g maki pszennej

Delicious Titbits
Koktajl jagodowy 136

razy bardziej niż córka i mąż bo jagody kocham jak mało co! Palce mam czarne (to od ustawiania tego serduszka ;)... Ale co tam, wklejam zdjęcia, bo kolorystyka jest naprawdę ciekawa, ale czy przepis jest potrzebny?Czytaj więcej

bistro mama
Sałatka z wędzonym kurczakiem, sezamem i sosem sojowym 188

oczywiście, bo oboje ją uwielbiamy, tylko ja robię ją rzadko, bo nie mam cierpliwości do krojenia.Kiedy już wyjedliśmy jarzynową prosto ze słoika, przyszła pora na delektowanie się nowym, całkiem ciekawym smakiem.Makaron, kurczak wędzony, sezam i sos sojowy pasują do siebie wyśmienicie. Pozostałe składniki niech nas nie ograniczają :)Czytaj więcej

bistro mama
Moja bajka, moje miejsce... 103

Jakiś czas temu założyłam drugi blog. Blog, który miał mi pomóc w poszukiwaniu pomysłów na ciekawą aranżację łazienki. Na blogu pojawiły się cztery posty. Żaden z nich nie dotyczył łazienki, ani wystroju żadnego innego pomieszczenia. Umieściłam tam natomiast to, co podczas codziennych spacerów matki z wózkiem, najczęściej spotykam, co wypatrzę czasami i co sprawia, że mojego miasta nie zamieniłabym

bistro mama
Biały Rosjanin 291

Karnawał trwa, a z nim tańce, imprezy, spotkania. W tym czasie nie może zabraknąć dobrej muzyki, jedzenia no i oczywiście ciekawych drinków. I takiego drinka dzisiaj proponuje, klasykę Białego Rosjanina. Wystarczy trochę wódki, likieru kawowego, śmietanki i mamy "kawę" w całkiem innym wymiarze. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Grzanki z dynią i suszonymi pomidorami 150

Dynia nadal króluje w mojej kuchni. Po sałatce z dynią nadszedł czas na jakąś ciekawą i smaczną przystawką z tym typowo jesiennym warzywem. A mianowicie grzanki z dynią i suszonymi pomidorami. To połączenie było trafne, gdyż dynia jest dość mdła w smaku. Dlatego postanowiłem złamać jej smak kwaskowatymi suszonymi pomidorami i delikatną ostrością świeżo mielonego pieprzu

kulinarnyJa
Pęczotto z papryką, bakłażanem i oliwkami w pomidorowym sosie 210

zdrowych wartości odżywczych. Zacząłem eksperymentować z kaszą, której nigdy nie doceniałem. A jest nią pęczak. Połączyłem go z papryką, bakłażanem i czarnymi oliwkami. Do tego sos pomidorowy. Uzyskałem ciekawą i aromatyczną kombinację smaków. Lekkie, a zarazem energetyczne danie na niejedną okazję.  Czas przygotowania: 40 min. Porcja dla 6 osób Koszt przygotowania: 11,00 zł SKŁADNIKI: 3 szklanki kaszy

kulinarnyJa
Świąteczna zupa z łososia z porto 214

kucharskich. W książce Hanny Szymanderskiej znalazłam przepis na mazowiecką świąteczną zupę z łososia. Polecali dolewać do niej maderę, ale ja mam porto, więc spróbowałam z tym trunkiem. Zupa jest ciekawa, choć raczej postna. Sprawdzi się jako danie na przystawkę bardziej niż zupa sama w sobie.Składniki:filet z łososia ze skórą 300gwłoszczyzna (2 marchewki, 2 pietruszki, por, ćwiartka selera

W kuchni wieczorem
Życzenia, plany, ciasteczka serowe i cydrowy drink 210

smacznego i przy okazji wiedzieć skąd dana potrawa pochodzi. Od razu zaznaczam, że w przypadku kilku kuchni będzie to dla mnie wyprawa w nieznane. Chcę, żeby to była ciekawa przygoda zarówno dla mnie, jak i dla Was. Nie aspiruję do miana ekspertki w dziedzinie kulinariów. W szczególności, jeśli piszę o kuchniach, o których dopiero się uczę. Wydaje

W kuchni wieczorem
Batoniki owsiane z masłem orzechowym 275

wyjąć z formy i pokroić w prostokątyBatoniki najlepiej przechowywać w lodówceTu, gdzie zwykle kończy się wpis, dzisiaj zaczyna się coś nowego. I to dosłownie! Oficjalnie informuję o kolejnej, bardzo ciekawej współpracy i jednocześnie zachęcam do odwiedzania kobiecego serwisu BAFavenue (profil Facebook'owy) pełnego interesujących artykułów o modzie i urodzie. Znajdziecie tam również informacje o najświeższych wydarzeniach oraz cenne

peanutbuttermonster