przeszkodzie aby wykonać je w domu? Nie macie maszynki? To nic. Wystarczy przez pierwsze 5 godzin przemiksować dokładnie lody co 30 minut. Proste w wykonaniu i o bardzo ciekawym smaku, takim lekko kwaskowym z posmakiem słonego (to za sprawą krakersów). Jeżeli lubcie limonki to te lody na pewno przypadną Wam go gustu. Aaa słyszałam, że nadchodzą upały
Krakowskie smaki AniDlatego tego rodzaju mięso standardowo umieszczamy w specjalnych dodatkowych rusztach o odpowiednim kształcie. Możemy go wówczas spokojnie obracać z całą zawartością, łatwo też wyjąć z niego gotowe już mięso. Ciekawym i przydatnym narzędziem są też rożna, dzięki którym możemy opiec np. całego kurczaka, co jednak wymaga nieco więcej uwagi i i cierpliwości. Ryba grillowana w specjalnym ruszcie Kupując dodatkowe
Kulinarna Pokusabezglutenowy Pasta z fasoli Jeszcze raz dziękuję organizatorom za zaproszenie. Mimo, że chlęb piekę w domu już od kilku lat, to na warsztatach dowiedziałam się dużo nowych i ciekawych rzeczy na ten temat. A przy okazji spotkałam się z innymi blogerami kulinarnymi, którzy na warsztaty zjechali z całej Polski
Kulinarne przygody Gatityfrytki z oberżyny, czyli właśnie bakłażana są genialne, w razie czego przepis jest TUTAJ :) Pieczone warzywa to świetny dodatek do głównego dania, ale także jako osobna przekąska. Są ciekawą propozycją na ubogowęglowodanową kolację. Są pyszne! Mięciutkie, soczyste, dobrze przyprawione! Składniki (1-2 porcje): 1 mały bakłażan 1 mała cukinia przyprawy: sól morska, pieprz cayenne , papryka słodka , zioła prowansalskie
Zdrowie na języku :Postatnich małych porażkach osobistych znowu dostałam nowy wiatr w żagle i wiarę w lepsze jutro. Pomaga mi w tym ciekawa literatura oraz leżing w ogrodzie. I jak już tak sobie leżałam i czytałam pod winoroślami, pomyślałam by na kolację wykorzystać liście winogrona. Efekt widoczny poniżej :) Niby tradycyjne danie ale w nowszym wydaniu. I tak własnie lubię! Składniki
Bon Appetit Małgorzatywakacyjna, szkoda. Dzisiaj idę do koleżanki mojej mamy, by zaprezentować jej, jak w prosty sposób przerzucić się na zdrowy tryb życia nie zmieniając nazbyt nawyków żywieniowych. Pokażę jej wiele ciekawych potraw i deserów, które można przygotować w parę chwil, a będą zdrowsze i pożywniejsze niż sklepowe wersje. Dziś przepis na tartę na spodzie orzechowym z farszem z serków Bieluch
Be Fit Be StrongSmaczna i ciekawa propozycja na "przemycenie" groszku dla tych ,którzy nie za bardzo za nim przepadają. Składniki 300 g łopatki wieprzowej 2 jajka łyżka musztardy sarepskiej ząbek czosnku 3 łyżki maggi mała puszka groszku konserwowego łyżeczka pieprzu bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie Mięso przepuszczamy przez maszynkę (średnie oczka). Do mięsa wbijamy jajka ,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek
R'n'G KitchenSzybka zupa, z ciekawymi dodatkami w postaci sera i kukurydzy, warto się pokusić, bo to kolejna wersja słynnej pomidorówki, ale w nico innej odsłonie: Składniki: 1 puszka kukurydzy 1 puszka pomidorów 1 niewielka cebula 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 3 szklanki rosołu mielona papryka słodka wędzona oraz ostra sól, świeżo zmielony pieprz 1 kulka sera
kgwjanczewowypieki i desery". Książkę wygrałam, a tak na prawdę całą serię książek, już bardzo dawno w konkursie organizowanym przez autorkę. Często do nich sięgam, przeglądam piękne fotografie i szukam ciekawych przepisów. Ten Wam polecam. Ciasto: -150 g mąki pszennej - 150 g masła -130 g cukru pudru - 3 jajka - 3 łyżki mleka - 1 łyżka wody różanej - 1 łyżeczka proszku
SMYKWKUCHNIdobrze na zimno i na ciepło. Jest dobrym dodatkiem do kotletów i pieczeni, ale też można go podać z daniami z grilla. Dodatek marchewek do sosu grzybowego daje mu ciekawą nutę smakową i poprawia kolor - no i oczywiście daje więcej witamin i składników odżywczych
Milion SmakówMuszę się przyznać że jest znakomite, delikatne i kremowe z serii mięs czerwonych, dzikich. Zapraszam do spróbowania, a może ktoś już zajadał mięso z kangura? Proszę o opinie i ciekawa jestem czy Wam też smakowało? Steki z kangura. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieFalafele to wegetariańskie kotleciki z ciecierzycy. Bardzo popularne w kuchni arabskiej, ale także żydowskiej. Ostatnio miałam ciekawą lekcję - jak różne mogą być smaki tych samych potraw, w zależności od kraju w jakim są przygotowane. Kraj to może za duże słowo, ale mam na myśli kuchnie bliskowschodnie :) Miałam przyjemność spróbowania falafeli robionych przez bardzo sympatycznych panów w syryjskiej restauracji
Chocolate Muffin Blogbliskiego wschodu. Oczywiście będą tacy, którzy powiedzą, że do oryginalnego smaku wiele brakuje, ale mam coś na swoją obronę :) Starałam się odtworzyć przysmaki które poznałam na krakowskim Kazimierzu, w ciekawych knajpkach z niecodziennym jedzonkiem. Jestem bardzo zadowolona z efektów mojej pracy. Mogę dodać również, że takie orientalne smaki przypadły do gustu mojej rodzinie i mam przeczucie, że szybko się
Chocolate Muffin Blogalbo imprezę! Gwarantuję , że nawet Ci, którzy orientalnej kuchni nie znają, albo za orientalną kuchnią nie przepadają z przyjemnością sięgną po dokładkę. CIEKAWOSTKA! Z pierożkami Yaki Gyoza jest taka ciekawa historia .. Otóż Japonia i Chiny od wieków toczą spór o to , czyje te pierożki są. W Japoni nazywają się Yaki Gyoza , w Chinach – Jiaozi. Te chińskie zazwyczaj wypełnione
Ostra na Słodkodomach :) Pierwszy dzień - pierwszy przepis! Jak dla mnie, sernik ten jest idealną przekąską do szkoły, pracy, na wycieczkę. Smakuje pysznie zarówno na zimno jak i na ciepło. Jest ciekawą alternatywą dla zestawu jogurt+twaróg, która delikatnie przewyższa kalorycznością pierwotny zestaw, ale na pewno miło Was zaskoczy . Dietetyczny, niskokaloryczny, białkowy - 3 słowa, a wyrażają tak wiele :) Na zdjęciu
Be Fit Be Strong