ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:345/728)

Zajazd „Gniewko” – kuchnia kociewska 168

kącie i adapterem „Bambino” na półce ( starsi pamiętają go na pewno ). Wszystko razem tworzy jednak specyficzny klimat, w którym gość czuje się dobrze. Specjalnością „Gniewka” są oczywiście dania ciekawej kuchni kociewskiej, a pośród nich kociewskie bulwy przyrządzane w oryginalny sposób jako kompozycja pieczonego ziemniaka i sosów – mięsnych, drobiowych, podrobowych lub rybnych. Ja najchętniej zamawiam bulwy z kurczakiem, mój mąż

Smaki Ewy
Stek z marlina zapiekany w sosie ziołowo – szczawiowym 161

Dzisiaj przy piątku, oczywiście rybka i to nie byle jaka a marlin. Sama byłam ciekawa jak smakuje dlatego trafił do naszego sklepowego koszyka. Musicie koniecznie sami wypróbować, jest to czysty kawałek ryby bez ości. Składniki: 2 steki z marlina starta skórka z cytryny sól Marynata 100 ml śmietany 18% słodkiej 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka ketchupu 1 łyżka

Smaki Ewy
Placki z kaszy gryczanej z łososiem 159

natknęłam się gdzieś i kiedyś. Oczywiście również uległ pewnym modyfikacjom, ale idea pozostała.  Myślałam, że kasza po smażeniu zrobi się twarda a tu nic bardziej mylnego. Bardzo ciekawa potrawa. Do przyrządzenia tego dania wykorzystałam białą kaszę gryczaną ( stosunkowo niedawno się pojawiła ), można oczywiście zrobić to samo z klasycznej kaszy gryczanej. Polecam. Składniki: Kasza gryczana ugotowana ( 2 woreczki

Smaki Ewy
Restauracja na Zamku w Gniewie – w Hotelu Rycerskim 195

ustach. Niestety, nie przewidziałam dodatku cynamonu, na który jestem uczulona. Opłaciłam więc to szaleństwo kilkugodzinnym katarem. Mąż chwalił łososia z grilla podanego z leniwymi pierożkami, co okazało się ciekawym zestawieniem. Córka zajadała się polędwiczkami wieprzowymi podanymi na maślakach ( dla mnie były zdecydowanie zbyt „różowe”, zważywszy iż wieprzowina nigdy nie powinna po obróbce mieć takiego koloru ). Do tych dań dodatki

Smaki Ewy
Świnoujście i najlepsze desery! 120

już byliśmy na miejscu. Pogoda przez cały tydzień była wymarzona, słoneczenie, cudownie!  Bez graniczeń czasowych, na totalnym luzie. Już w pierwszych dniach pobytu wyruszyłam na promendę, aby poszukać ciekawych kulinarnych miejsc, a przede wszystkich pysznych lodów, który w Katowicach niestety brak.  Jest takie miejsce na promenadzie w Świnoujściu, które zachwyciło mnie swoim włoskim i anielskim klimatem, obsługą

Moja smaczna kuchnia
Ciasto czekoladowe z solą morską 266

kryształkami cukru.       Zespół, który pojawił się znikąd i od razu trafił do mojego top10 ostatnich miesięcy. Ma w sobie to, czego szukam w muzyce - świeżość, ciekawą formę, dobre teksty. Już nie mogę się doczekać jesieni, bo będę miała to szczęście, żeby posłuchać ich na żywo

sama złodycz
Crostini z cukinią, oliwkami i pomidorami. 172

Zakupiłam kilka gazetek z przepisami kulinarnymi i znalazłam dużo ciekawych inspiracji. W jednej z gazetek przeczytałam o crostini. Poszperałam trochę w internecie i zrobiłam swoją wersję tych pysznych grzanek. Crostini to włoskie kanapeczki. Są bardzo smaczne i robi się je z pieczywa pszennego np, bagietki, ciabatty, delikatnie posmarowanego oliwą z oliwek lub olejem. Podobne są do bruschetty

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Nie tylko z truskawkami 138

się pojawią, obiecuję też przepisy z innymi owocami. Moja umowa z Mamą, dotycząca działań kuchennych, działa bez zarzutu, więc jak już wrócę z wakacji będę miała dla Was kilka ciekawych (mam nadzieję) inspiracji

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Letnia przekąska - żołnierzyki z arbuza, melona i mięty z dipem kokosowo-limonkowym 185

kilka dni do Warszawy, do mojego taty. Pobyt tam był również bardzo aktywny, gdyż w ciągu dwóch dni przeszłam ponad 32km, widziałam słynną defiladę 15.08 i porobiłam wiele ciekawych zdjęć. Niestety waga pokazuje mi liczbą zupełnie nieadekwatną do dotychczasowego trybu życia, aczkolwiek może być to spowodowane zmianą diety. Zaś 21.08 wybieram się na obóz/praktyki do Podlesic (Jura Krakowsko

Be Fit Be Strong
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem 213

Zapiekanki, któż ich nie lubi? Wystarczy do naczynia do zapiekania włożyć ulubione półprodukty, zalać ciekawym smakowo sosem i do piekarnika. Po około godzinie mamy pyszny obiad. Wiem powiecie że teraz za gorąco, ale upały kiedyś się skończą a obiady jadać trzeba zawsze. Polecam gorąco. Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Świat sosów - współpraca z firmą Folwark 204

drodzy, dziś mam niebywałą przyjemność wprowadzić Was w pyszny świat sosów. W związku z nawiązaną niedawno współpracą z firmą Folwark na blogu będziecie mogli znaleźć wiele pysznych i ciekawych przepisów, których smak wzbogacą sosy Folwark. Powstała w 1991 roku firma Folwark zaspokaja potrzeby najbardziej wymagających konsumentów produkując nie tylko tradycyjne, ale również unikalne sosy kuchni śródziemnomorskiej czy orientalnej

Słodkie okruszki
Jabłecznik z bezą 163

mija Wam ostatni ciepły weekend tego lata? Ciekawa jestem, czy prognozy się sprawdzą, jeśli tak - od poniedziałku czeka nas chwila oddechu od upałów ...  Bawcie się cudownie i w międzyczasie (to ostatnio moje ulubione słowo, bo czasu brak ...) zróbcie przepyszny i bardzo prosty jabłecznik.  Oficjalnie sezon na jabłka uważam za otwarty, te do jabłecznika zebrałam u drugiej Mamy

Garniec Magalie
Brownie z cukinii z lodami kawowo-porzeczkowymi podane z angielskim porterem 235

nakładają. Dodatkowo: listki świeżej mięty piwo typu angielski porter do podania Kawałek upieczonego brownie podajemy z gałką lodów, listkami świeżej mięty i piwem typu porter angielski. Smacznego, Klaudia. Dla ciekawych zdjęcie samego brownie tuż po upieczeniu. Konsystencja idealna

Mango Papaja
Steak z tuńczyka – proste, szybkie 160

Steak z tuńczyka – proste,szybkie Jak zawsze ciekawa świata i nowych smaków , nie była bym sobą , gdybym nie spróbowała nowości . Steaki z tuńczyka to nowość w naszych sklepach , o której kiedyś , można było pomarzyć , tak jak o wycieczce do Chin . Tej ostatniej sobie nie kupie niestety , finanse w tym roku padły tak, że szkoda gadać , ale steak czemu

Ogrodnik w podróży
meksykańska potrawka nie koniecznie z kurczakiem 188

Potrawę można podawać z gorącym ryżem, jak również samą. Kiedy ostygnie i postoi kilka godzin, to całość przejdzie wszystkimi aromatami i wtedy warto spróbować jej na zimno z bagietką - ciekawa propozycja szczególnie na gorące

zobacz ich smak

Proponowane wyszukiwania