innych substancji słodzących w aptece. Od tego jesieni mam swój własny sok z dodatkiem ksylitolu, a jakże, jak zdrowo, to zdrowo na maxa. Przy okazji dowiedziałam się kilku ciekawych rzeczy, o których wcześniej nie miałam pojęcia: m.in.to, że należy zbierać tylko owoce dojrzałe- bardzo ciemne, a podczas przygotowywania przetworów odrzucać wszystkie niedojrzałe, czyli zielone i czerwone owoce, które
Smaczne ZdroweBrownie z kaszy jaglanej i bananów. Bez dodatku cukru i mąki. Oczywiście nie smakuje jak „prawdziwe” czekoladowe brownie, ale jest ciekawą odmianą dla wielbicieli ciast czekoladowych lub propozycją dla osób dbających o linię. 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody szczypta soli 2 banany 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki miodu (ewentualnie można pominąć
BullioWłoskie różowe kopytka, jedne z moich ulubionych klusków. :) Proste i szybkie w przygotowaniu, są ciekawą alternatywą dla klasycznych obiadowych dodatków. Można oczywiście także podawać je solo, czego jestem gorącą zwolenniczką. Dziś w mojej wersji polane są sosem z oliwy z oliwek i przypraw. Wykraja się je w różne kształty, od tradycyjnego kopytkowego, po nieco bardziej płaskie i większe kluski
Kuchenna KontrrewolucyaPyszna prosta jesienna surówka Ciekawa w smaku połączenie kwaśnych ogórków z słodkim winogronem Składniki • 1 cukinia 20 cm żółta • biała część pora • 1 jabłko ze skórką • 2 mniejsze ogórki kiszone • 15 kulek winogrona • 2 łyżki śmietany • sos sałatkowy grecki Sposób przygotowania 1. Cukinię jabłko i ogórki zetrzeć na grubej tarce.Dodać pokrojony w paski
W królestwie smaków Beatykarmelków w Cukier Lukier (ul. Plażowa 3). Ta mała manufaktura słodyczy działa w Lublinie już od roku – kilka dni temu dziewczyny obchodziły 1 urodziny lokalu. Zapowiadała się ciekawa i słodka zabawa, bo chociaż na co dzień uczestnikami warsztatów są raczej dzieci, to również dorośli mogą sprawdzić się w roli cukierników. Czytaj dalej... Artykuł Warsztaty w Cukier
Pasja Smakupołączenia dwóch ukochanych smaków - ogórków kiszonych i rzodkiewki, powstała niebanalna, sycąca sałatka. Propozycja idealna na zimne, jesienne popołudnie. Zapraszam Was na prostą, ale jednocześnie bardzo ciekawą w smaku sałatkę z ogórkami kiszonymi i rzodkiewką w delikatnej majonezowo-czosnkowej odsłonie. Spróbujcie. Składniki: 4-5 rzodkiewek 3 średnie ogórki kiszone 1 średni ziemniak około 3/4 łyżki posiekanej pory sól i pieprz
Słodkie okruszkiNaleśniki z ciekawym farszem, a to powinno skłonić, by je przyrządzić!, awokado należy do wartościowych owoców, wspaniale się komponuje z twarożkiem i smakowo i kolorystycznie, a więc ten duet jest wart wykorzystania jako farsz naleśnikowy - jak najbardziej.... Składniki: 2 jajka 0,5 szklanki wody mineralnej 0,5 szklanka mleka 3/4 szklanki mąki tortowej szczypta soli 0,5 łyżeczki
kgwjanczewoNatknęłam się na ten prosty lecz efektowny sposób serowania jajek na jakiejś anglojęzycznej stronie i bardzo mi się on spodobał. Jest to zwykłe jajko sadzone, lecz podane w ciekawej formie i to właśnie przykuło moją uwagę;) 4 jajka 1-2 duże papryki, kolor wg uznania sól, pieprz, czerwona papryka Papryki pokroić w poprzek, tak aby powstaly obręcze o szerokości
Codzienne Gotowaniegrzyby, a wieczorem siedziałam przy ognisku i tradycyjnie piekłam kiełbaski na patyku. Spędziłam cudowny czas z rodzicami, siostrą i moim dwuletnim siostrzeńcem;) Z tego wyjazdu przywiozłam oczywiscie kilka ciekawych przepisów, którymi będę się dzielić w kolejnych postach. Pierwszym z nich są kurki, własnoręcznie zebrane kilka chwil przed wrzuceniem ich na patelnię, podane z jajkiem. 2 duże garście
Codzienne GotowanieJakiś czas temu stałam się posiadaczką bardzo ciekawej książki - "Zupa na każdy dzień - 365 ulubionych przepisów". Jak wskazuje podtytuł, w książce znalejdziemy przepis na każdy dzień roku. Pozycja ta jest bardzo ładnie i ciekawie wydana - zachowuje formę kalendarza, a przepisy oddają porę roku. Niektóre przepisy są bardzo intrygujące (zupa szampańska), inne tajemnicze (miłość i seraca), w niektórych
Codzienne GotowanieOstatnio, w związku z wizytą koleżanki, gotuję sporo wegetariańskich, czy wręcz wegańskich potraw. Dlatego też dziś przygotowałam bardzo ciekawą, a zarazem bardzo prostą zupę. Kwaskowa, ostra, z delikatnym posmakiem limonki - pyszna! Bardzo polecam, nawet mięsożernym;) PS. Przepis na tę zupę pochodzi ze wspominanej już kiedyś przeze mnie książki "New Covent Garden Food". 1 duża cebula 2 ząbki czosnku
Codzienne Gotowaniezgrabną całość? :) Jak pomyślałam tak też uczyniłam... Efekt - jak zwykle przepyszny! Polecam wszystkim tym którzy lubią jajecznicę i maja słabość do ananasa;) Oto przed Wami wspaniały mariaż, jajecznica w ciekawym i niebanalnym połączeniu;) 5-6 jajek 1 cebula 1 ząbek czosnku kilka cienkich plastrów szynki pokrojonej w kostkę 2-3 plastry ananasa z puszki pokrojone w kostkę szczypta
Codzienne Gotowaniepołudnie lądowej części Włoch rządzone było przez Saracenów, muzułmanów z Afryki północnej. Niektorzy historycy twierdzą, że risotto narodziło sie w stolicy Lomabrdii - Mediolanie. Zwiazana jest z tym ciekawa legenda, ktora głosi, że około roku 1574, do budowy mediolańskiej katedry - Duomo, zjechali budowniczowie z całej Europy. Wśród społeczności belgijskiej był szklarz odpowiedzialny za produkcję witraży. Jeden z jego uczniów
Codzienne Gotowaniewarunki weganizmu. Sądzę także, że będzie smakowało wszystkim fanom kuchni indyjskiej, jak i tym którzy na codzień jedzą mięso, lecz dla odmiany lubią zjeść coś innego, bezmięsnego, ale o ciekawym, intensywnym smaku. Zapraszam na pyszne i aromatyczne danie kuchni indyjskiej, które wyśmienicie może posłużyć za danie główne, ponieważ jest bardzo sycące, lub w mniejszej ilości, jako przystawka
Codzienne Gotowaniedodatek stosunkowo łatwe i szybkie w przygotowaniu, w związku z czym można je przyrządzić po powrocie z pracy, nie spędzając całego wieczoru w kuchni. Ponadto ostatnio kupiłam ciekawą książkę ("Mighty Spice"), z której to pochodzi przepis na dzisiejszą wieprzowinę, z moimi modyfikacjami. (Podejrzewam, że na blogu pojawi siękilka przepisów z tej książki, ponieważ po tym jak ją przejrzałam, wypatrzyłam
Codzienne Gotowanie