ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:343/728)

Zapiekana owsianka z bananami i jabłkiem 159

męża doskonale wiem, że niektórym owsianka może kojarzyć się z przykrym koszmarem dzieciństwa – bezsmakową, rozgotowaną papką. Jednak zapewniam Cię, że ta owsianka nie ma nic wspólnego z tamtymi niezbyt ciekawymi doznaniami smakowymi. Owoce oraz syrop klonowy nadają jej pysznego, słodkiego smaku (ale nie za słodkiego, czego o poranku bym nie zniosła), natomiast po zapieczeniu wierzch staje się cudownie zarumieniony

Roślinna - blog wegański
Jajka z pastą z makreli 194

makreli. Dziś wreszcie się doczekał:) Miała być tylko na kanapkach, ale gdy kroiłam jajka wpadłam na pomysł nadziania ich i tak powstała nie tylko pyszna kolacja, ale także ciekawa przekąska - idealna na nadchodzące Święta Wielkanocne oraz na wszelkie towarzyskie spotkania. SKŁADNIKI: (na 6 szt) 10 dag makreli (obranej, bez ości) 1 łyżka majonezu 1 łyżka ostrej musztardy 6 jajek

Kto ugości moich gości?
Rozmarynowo - Cytrynowe Ziemniaki Pieczone 187

nich zapomniałam. Przepis o ile pamiętam pochodził z bloga Kwestia Smaku, ale nie jestem w stanie dziś go Wam znaleźć, wybaczcie. Przepis jest szybki i bardzo smaczny, sprawdźcie, jestem ciekawa czy wam smakowały. Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki

Blondynka Gotuje
Pyszne ciasta na moim blogu 591

moim blogu nazbierało się trochę ciast. Widząc wasze interesowanie zapraszam na kilka ciekawych przepisów                                                                             Shrek Szarlotka wykwintna Ciasto Fiona Fale Dunaju

W kuchennym oknie Ewy
Palcem po mapie: Ostróda, Trattoria La Riva 210

internetowej, restauracja została wyróżniona w przewodniku Magdy Gessler i Newsweek „101 najlepszych restauracji i hoteli w Polsce”.  Zdjęcie pochodzi ze strony: http://willaport.pl/atrakcje-w-hotelu/gastronomia-2/ Restauracja urządzona w bardzo ciekawym klimacie - ogromnym plusem są duże akwaria umieszczone w ścianach dzielących 2 sale. Serwowane są tu dania kuchni włoskiej. Wybraliśmy się do restauracji we czwórkę (a w zasadzie szóstkę, jeśli

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Zupa krem z batatów 196

pietruszki. Od kilku dni miałam ochotę na ciepłą, gęstą zupę, a że w lodówce miałam kilka batatów, wybór był prosty-krem z batatów! Szukając inspiracji w internecie znalazłam mnóstwo ciekawych przepisów, jednak żaden z nich nie odpowiadał do końca temu, na co miałam ochotę. Więc zrobiłam zupę po swojemu :) Powiem nieskromnie-wyszło super. Początkowo obawiałam się, że zupa wyjdzie

Zawsze głodna!
W Pałacu jak w rodzinnym domu! 229

swoją pierwszą w życiu torbę - dziękuję Klaudyna, chyba mam nową życiową zajawkę! Marcin Wójcik z Koziołkuj.pl zadbał o naszą edukację odnośnie portali społecznościowych. W swojej przemowie podał wiele ciekawych przykładów wzorcowych blogów, blogerów, którzy swymi tekstami podbijają świat. Nie ma co, Marcin dał mi dużo motywacji do działania i przemyśleń, co i jak dalej, w którą stronę pójść

Sajkofanka smaku
Kurczak sezamowo-cytrusowy 289

się złożyło, ponieważ dostałam do wypróbowania olej sezamowy tłoczony na zimno firmy OlVita .  Olej ten powstaje w wyniku tłoczenia na zimno obłuszczonych nasion sezamu. Olej sezamowy ma bardzo ciekawą lekko orzechową nutę. Jest to tłuszcz charakterystyczny dla kuchni orientalnej, ale warto go stosować do innych posiłków, ponieważ zawiera substancje obniżające ciśnienie i zmniejszające ilość cukru we krwi. Kurczak

Świat Domowej Kuchni
Gryczane placuszki z serkiem mascarpone 212

Placuszki, wspaniałe na obiad np. piątkowy, a może ciepłą kolację, nie da się ukryć, że z bardzo zdrową, niezrównaną w tym względzie kaszą gryczaną, to jej kolejna, bardzo ciekawa odsłona godna wypróbowania Składniki:  200 g kaszy gryczanej 1 opakowanie serka mascarpone 2 ząbki czosnku 2 jajka 3 łyżki otrąb owsianych olej do smażenia 300 g pieczarek 1 łyżeczka

kgwjanczewo
Koktajl Jagodowy z Chia Dwuwarstwowy 223

mój kolejny dzień z nasionami Chia. Aż jestem ciekawa, czy za kilka tygodni stanę się piękniejsza, zdrowsza......... :) Zobaczymy. Przy okazji opróżniam sobie zamrażarkę z owoców, kolejny sezon coraz bliżej, a w moich szufladach jeszcze mnóstwo zamrożonych witamin :) Dziś padło na jagody. Ot taki zwykłe koktajl jagodowy. Znowu nie posłodziłam kielicha :) Dla mnie był ok. Wiem, że Wy lubicie słodko

Blondynka Gotuje
Truposz w dywanie, czyli naleśnik z pysznym farszem :) 210

Pewnie zaskoczyła Was nazwa mojego dania :) Truposz w dywanie to pierwsze skojarzenie jakie mi się nasunęło po zrobieniu po raz pierwszy naleśników z kiełbaskowym farszem. Są ciekawą propozycja na ciepłą kolację lub obiad, a farsz można jeść również bez naleśnika. Polecam serdecznie :) Farsz: 4 kawałki kiełbasy śląskiej (lub więcej :) 1 duża cebula 1 puszka czerwonej fasolki 1 puszka kukurydzy

Smakowy Raj
Radiowy sernik bez sera, bo z jogurtów naturalnych, na kruchym spodzie 244

Przepis na sernik pochodzi od jakieś babuni, która podała go w radiu. Muszę przyznać, że bardzo ciekawa sprawa. Mimo braku sera posiada puszystą leciutką konsystencję, a sam przepis musze przyznać, że nie jest skomplikowany, a na pewno wart wypróbowania :) Polecam wszystkim, a nieznaną radiową babcie pozdrawiam i dziękuję za przepis :) Ciasto: 1 kostka margaryny 7 żółtek ½ szklanki cukru

Smakowy Raj
Pleśniak z jabłkami 380

czyli kruche ciasto z „rosą”, można zrobić z dowolnymi owocami. Oczywiście trzeba uważać, by dodane owoce nie miały zbyt wiele soku, który sprawi, że konsystencja ciasta nie będzie zbyt ciekawa. W każdym razie kompozycja z jabłkami się jak najbardziej sprawdza :) Ciasto: 200g margaryny lub masła ½ szklanki cukru 5 żółtek 500g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa bezowa

Smakowy Raj
Cinnamon Rolls – drożdżowe ślimaki z cynamonem 157

Cynamonowe ślimaczki nieodzownie kojarzą mi się z wyprawą do Stanów. Oczywiście jako miłośniczka jedzenia, a w szczególności słodyczy, byłam ciekawa różnych smaków i trochę czasu spędziłam na zapoznawaniu się z różnymi produktami. Jednego razu znalazłyśmy z koleżanką Rolls’y jako surowe ciastka do upieczenia w piekarniku. Miały takie śmieszne tekturowe opakowanie, przypominające trochę konfetti, które w czasie otwierania, jakby

Smakowy Raj