pieczemy przez 50 minut. Gotowe wyjmujemy i polewamy lukrem (ucieramy cukier puder z sokiem cytrynowym). Ciasto maślankowe z mango i lukrowaną kruszonką – wilgotne, bardzo aromatyczne, o ciekawej strukturze przypominającej z wygladu (po upieczeniu) ciasto drożdżowe. Niezwykle proste, niezwykle szybkie w wykonaniu i niezwykle smaczne. Gorąco polecam. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Ciasto maślankowe z mango i lukrowaną kruszonką
mojewypiekiinietylkoLubię placki! I chyba jadłabym je we właściwie wszystkich możliwych wariacjach. Te prezentowane dziś przeze mnie są tak dla ograniczających w swojej diecie gluten, jak i ciekawym smakołykiem w przekąszaniu tradycyjnym. ;) Szybkie w przygotowaniu, podawane na kąski z sosem tzatziki - serdecznie polecam. :) 1 szklanka kaszy jaglanej Kupiec 1 duże, dojrzałe awokado ok. 150g filetu z piersi kurczaka
Kuchenna Kontrrewolucyapotem stwierdziłam (jak to ja), że lepiej przynajmniej spróbować zrobić je w domu. W ten oto sposób, przeszukując internet, na stronie Smaki Życia znalazłam przepis Magdy Gessler. Byłam ciekawa co z tego wyjdzie i nie mogłam doczekać się efektu. Zapach jest przepiękny, smak w potrawach niepowtarzalny. Polecam Wam ten smaczny sposób na urozmaicenie wielu potraw :) Kiszone cytryny
Codzienna kuchnia niecodziennaSęk w tym, iż odkąd pojawił się w moim życiu mały człowieczek, po prostu najzwyczajniej w świecie nie mam na to już czasu, nie mówiąc już o przygotowaniu nowych, ciekawych dań, nadających się do zaprezentowania na moim blogu. Obiecałam sobie jednak, iż od czasu do czasu zmobilizuję się do tego, by podzielić się nowym daniem ze śledzącymi moje
W mojej holenderskiej kuchniwszystkich firm i producentów którzy certyfikat otrzymali, znajdziecie również adresy sklepów w których mięso i wędliny możecie kupić - warto poszukać. Warsztaty to nie tylko okazja do dowiedzenia się wielu ciekawych rzeczy na temat produktów, technik gotowania, poznania nowych składników i dań. To również, a może przede wszystkim, okazja do spotkań ze starymi znajomymi i do poznania nowych fajnych ludzi
Stare GarySłodkie ziemniaki nie należą do najpopularniejszych warzyw, a szkoda bo mają wspaniały oryginalny smak, który stanowi ciekawą alternatywę dla zwykłych ziemniaków z koperkiem. Można je piec, grillować, gotować, na co tylko mamy ochotę. Moją ulubioną propozycją podania batatów jest puree, smak jest niecodzienny, zdecydowanie wart spróbowania. Świetnie pasuje do pieczonych skrzydełek lub grillowanej wołowiny. SKŁADNIKI ( na 4 porcje
DefinicjaSmakubyli go w stanie zjeść :) W takich sytuacjach łatwo można nadać daniom drugie życie. Bardzo często wykorzystuję pozostałą po obiedzie pieczeń do zrobienia przepysznych kanapek. Wystarczy dodać kilka ciekawych skłdników i można stworzyć naprawdę coś wspaniałego :) SKŁADNIKI 2 kromki ulubionego pieczywa ( u mnie chleb staropolski) pieczony kurczak ( u mnie pierś z kurczaka, doskonałe będą też udka czy skrzydełka
DefinicjaSmakuDziś dość nietypowe połączenie sałaty masłowej, którą zazwyczaj wszyscy wcinają z jogurtem lub śmietaną, ze słodką pomarańczą, pikantną rzodkiewką i orientalnym sosem. Bardzo ciekawa alternatywna dla klasycznej wersji. SKŁADNIKI 1/2 sałaty masłowej 1 pomarańcza 4 rzodkiewki 1 łyżeczka czarnego sezamu sos 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oleju ryżowego (lub innego) 2 łyżki miodu 1 łyżka octu ryżowego
DefinicjaSmakusuperfoods", czyli super zdrowych i super odżywczych produktów. Naprawdę warto spróbować zaprzyjaźnić się z tymi ziarenkami, zdecydowanie wyjdzie nam to na zdrowie :) A do tego pozwoli na szereg ciekawych doznań kulinarnych - np. w formie jogurtowego puddingu z pieczonymi śliwkami, pachnącymi cynamonem. Pychota! SKŁADNIKI (2 porcje) pudding 200-250g jogurtu naturalnego 2 łyżki nasion chia 1 łyżeczka ksylitolu/miodu/cukru (opcjonalnie
DefinicjaSmakupowiedział, że na zimno można robić tylko serniki? Ciasto to nie wymaga dużego wysiłku i kunsztu kulinarnego a jednocześnie jest pyszne i zaskakuje ciekawym smakiem. Jest to idealny dodatek do niedzielnej kawy :) Składniki - 2 galaretki cytrynowe - 1 galaretka bananowa - 6 dojrzałych bananów - 15 dag masła - 20 dag cukru pudru - 1 żółtko - 25 – 30 dag biszkoptów ( okrągłych ) Drogi internauto - jeżeli
Świat Smakuprzemyślenia na temat Italii współczesnej i minionej. Gratka przede wszystkim dla miłośników pisarza. Maciej Brzozowski – Włosi. Życie to teatr Książka bardziej o Włochach niż Włoszech. Autor przytacza sporo ciekawych danych, opisuje zależności społeczne i włoską kulturę pracy. Całość okraszona wielką dozą subiektywizmu, który nadaje książce kolorytu. Słońca, popołudnie, świty i noce w Toskani Całe mnóstwo pozycji powstałych
Bon Ton Italiarelacja fotograficzna ze smakowitej i bardzo ciekawej wizyty w fabryce Sante, do której pojechałam w miłym towarzystwie innych blogerów kulinariach. Uwielbiam takie wycieczki, bo można wtedy od podszewki zobaczyć jak powstają nasze ulubione produkty. Wizyta w fabryce Sante W maju na zaproszenie firmy Sante i Agencji Synertime , wraz z innymi blogerami kuchennym, którzy zjechali
Kulinarne przygody Gatityorzechy na wierzchu. Bo któż nie lubi czekolady? a tutaj jest wyjątkowa i aromatyczna. Zapewniam że nic więcej do szczęścia nie potrzeba, może tylko filiżankę kawy? Polecam gorąco i ciekawa jestem co inni uczestnicy wydarzenia zaserwują. Mus czekoladowy po portugalsku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesię będę sama włóczyć ... W związku z tym, zamiast letnich aktywności i kręcenia lodów, siadam na kapie z kubkiem gorącej herbaty i książką o jedzeniu. W przerwach szukam jakichś ciekawych przepisów, szczególnie nadających się w plener (mamy w planie dwa wypady, mam nadzieję, że pogoda dopisze). Drapię Ptysię za uchem, oglądam zaległe odcinki ulubionych seriali... Dobrze jest mieć wakacje
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWitajcie :) Bakłażany :) Lubicie to warzywko ? Bardzo fajnie nadaje się do przeróżnych ciekawych potraw. Dzisiaj proponujemy fajny gulasz z fioletowych podłużnych chińskich bakłażanów. Smakują podobnie do klasycznych czarnych, ale są nieco delikatniejsze w smaku. Chińskie odmiany bakłażanów różnią się od europejskich przede wszystkim cieńszą i delikatniejszą skórką, pozwalającą na przerabianie owoców w całości. Wiele z nich ma również mniej
vegetanie