ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:344/728)

Tydzień z podrobami: Serce wieprzowe zapiekane ze szpinakiem 192

sądzicie o gotowaniu z podrobów? Niezwykle jestem ciekawa Waszego zdania na temat tych właśnie, konkretnych produktów ;) Serca są przez kucharzy mniej odtrącane niż inne podroby. Mają zwartą konsystencję, nie odstraszają (aż tak) wyglądem czy zapachem. To zdecydowanie propozycja dla osób, które swą przygodę z podrobami chciałyby dopiero rozpocząć. Ja serca uwielbiam! (powiało grozą) :) SERCE WIEPRZOWE ZAPIEKANE ZE SZPINAKIEM Składniki

Życie zamknięte w smaku
Gdzie warto zjeść? Festiwal Dobrego Smaku Łódź 2014 194

potem dopiero wybucha właściwą gamą smaków.  Obsługa poprawna. Okiem Kesji: Języka nawet nie próbowałam ruszać. Ale to coś, co smakowało jak roztopione lody – pyszne! Ziemia też bardzo ciekawa w smaku i chyba najlepsza, w porównaniu do innych wersji  „ziemi” w innych lokalach. Niestety oceny nie będzie, bo nie tknęłam głównej części potrawy. 3. Breadnia 0/10 pkt Tutaj

Życie zamknięte w smaku
"Zdrowie z natury" praca zbiorowa 115

jakie problemy może tutaj chodzić, ale warto je przypomnieć, bo lista nie jest krótka – zgaga, nudności, zaparcia, infekcje dróg moczowych, skurcze łydek, wysokie ciśnienie krwi i obrzęki czy żylaki. Ciekawą lekturą „Zdrowie z natury” okaże się także dla wszystkich fanów tradycyjnych kulinariów. W poradniku znaleźć można wskazówki jak upiec prawdziwy, chrupiący i pachnący chleb, jak przygotować domowym sposobem jogurt

Życie zamknięte w smaku
Sernik z jabłkami lub jabłecznik z sernikiem na kruchym spodzie 193

Ciasto wymyśliłam zupełnie przypadkiem, sama byłam ciekawa co z tego wyjdzie. No i wyszło pysznie. Idealne ciasto szczególnie dla miłośników sernika i miłośników szarlotek. Rewelacja. Składniki: Ciasto kruche – na tartę ( przypomnienie ) 150 gram masła/ margaryny 100 gram cukru 300 gram mąki 1 jajko Masa serowa: Ok. 500 gram twarogu ( mielonego do serników ) 2 jajka ½ szklanki cukru ¼ kostki masła

Smaki Ewy
Restauracja „Jan Olbracht – Browar Staromiejski” w Toruniu 162

Ciepły, prawie wiosenny dzień tegorocznej łagodnej zimy zachęcił nas do niedzielnego spaceru. Wybraliśmy się więc do Torunia, a dokładnie na jego pięknie odnowioną starówkę. Po długim spacerze, odwiedzeniu kilku ciekawych miejsc i przejrzeniu ofert bogatej miejscowej gastronomii ( a także miejscowej astronomii ) zdecydowaliśmy się na obiad w Browarze Staromiejskim. Zachęciło nas atrakcyjne położenie tego lokalu w jednej z bocznych uliczek

Smaki Ewy
Zajazd „Gniewko” – kuchnia kociewska 168

kącie i adapterem „Bambino” na półce ( starsi pamiętają go na pewno ). Wszystko razem tworzy jednak specyficzny klimat, w którym gość czuje się dobrze. Specjalnością „Gniewka” są oczywiście dania ciekawej kuchni kociewskiej, a pośród nich kociewskie bulwy przyrządzane w oryginalny sposób jako kompozycja pieczonego ziemniaka i sosów – mięsnych, drobiowych, podrobowych lub rybnych. Ja najchętniej zamawiam bulwy z kurczakiem, mój mąż

Smaki Ewy
Stek z marlina zapiekany w sosie ziołowo – szczawiowym 161

Dzisiaj przy piątku, oczywiście rybka i to nie byle jaka a marlin. Sama byłam ciekawa jak smakuje dlatego trafił do naszego sklepowego koszyka. Musicie koniecznie sami wypróbować, jest to czysty kawałek ryby bez ości. Składniki: 2 steki z marlina starta skórka z cytryny sól Marynata 100 ml śmietany 18% słodkiej 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka ketchupu 1 łyżka

Smaki Ewy
Placki z kaszy gryczanej z łososiem 159

natknęłam się gdzieś i kiedyś. Oczywiście również uległ pewnym modyfikacjom, ale idea pozostała.  Myślałam, że kasza po smażeniu zrobi się twarda a tu nic bardziej mylnego. Bardzo ciekawa potrawa. Do przyrządzenia tego dania wykorzystałam białą kaszę gryczaną ( stosunkowo niedawno się pojawiła ), można oczywiście zrobić to samo z klasycznej kaszy gryczanej. Polecam. Składniki: Kasza gryczana ugotowana ( 2 woreczki

Smaki Ewy
Restauracja na Zamku w Gniewie – w Hotelu Rycerskim 195

ustach. Niestety, nie przewidziałam dodatku cynamonu, na który jestem uczulona. Opłaciłam więc to szaleństwo kilkugodzinnym katarem. Mąż chwalił łososia z grilla podanego z leniwymi pierożkami, co okazało się ciekawym zestawieniem. Córka zajadała się polędwiczkami wieprzowymi podanymi na maślakach ( dla mnie były zdecydowanie zbyt „różowe”, zważywszy iż wieprzowina nigdy nie powinna po obróbce mieć takiego koloru ). Do tych dań dodatki

Smaki Ewy
Świnoujście i najlepsze desery! 120

już byliśmy na miejscu. Pogoda przez cały tydzień była wymarzona, słoneczenie, cudownie!  Bez graniczeń czasowych, na totalnym luzie. Już w pierwszych dniach pobytu wyruszyłam na promendę, aby poszukać ciekawych kulinarnych miejsc, a przede wszystkich pysznych lodów, który w Katowicach niestety brak.  Jest takie miejsce na promenadzie w Świnoujściu, które zachwyciło mnie swoim włoskim i anielskim klimatem, obsługą

Moja smaczna kuchnia
Ciasto czekoladowe z solą morską 266

kryształkami cukru.       Zespół, który pojawił się znikąd i od razu trafił do mojego top10 ostatnich miesięcy. Ma w sobie to, czego szukam w muzyce - świeżość, ciekawą formę, dobre teksty. Już nie mogę się doczekać jesieni, bo będę miała to szczęście, żeby posłuchać ich na żywo

sama złodycz
Crostini z cukinią, oliwkami i pomidorami. 172

Zakupiłam kilka gazetek z przepisami kulinarnymi i znalazłam dużo ciekawych inspiracji. W jednej z gazetek przeczytałam o crostini. Poszperałam trochę w internecie i zrobiłam swoją wersję tych pysznych grzanek. Crostini to włoskie kanapeczki. Są bardzo smaczne i robi się je z pieczywa pszennego np, bagietki, ciabatty, delikatnie posmarowanego oliwą z oliwek lub olejem. Podobne są do bruschetty

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Nie tylko z truskawkami 138

się pojawią, obiecuję też przepisy z innymi owocami. Moja umowa z Mamą, dotycząca działań kuchennych, działa bez zarzutu, więc jak już wrócę z wakacji będę miała dla Was kilka ciekawych (mam nadzieję) inspiracji

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Letnia przekąska - żołnierzyki z arbuza, melona i mięty z dipem kokosowo-limonkowym 185

kilka dni do Warszawy, do mojego taty. Pobyt tam był również bardzo aktywny, gdyż w ciągu dwóch dni przeszłam ponad 32km, widziałam słynną defiladę 15.08 i porobiłam wiele ciekawych zdjęć. Niestety waga pokazuje mi liczbą zupełnie nieadekwatną do dotychczasowego trybu życia, aczkolwiek może być to spowodowane zmianą diety. Zaś 21.08 wybieram się na obóz/praktyki do Podlesic (Jura Krakowsko

Be Fit Be Strong
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem 213

Zapiekanki, któż ich nie lubi? Wystarczy do naczynia do zapiekania włożyć ulubione półprodukty, zalać ciekawym smakowo sosem i do piekarnika. Po około godzinie mamy pyszny obiad. Wiem powiecie że teraz za gorąco, ale upały kiedyś się skończą a obiady jadać trzeba zawsze. Polecam gorąco. Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie

Proponowane wyszukiwania