Wesołe kręcioły wyglądają i smakują pysznie! Ciekawa propozycja dla kogoś, kto lubi filety z kurczaka w każdej postaci. Czasami trzeba się trochę nagimnastykować z wykonaniem, ale warto – walczymy z monotonią zwykłego kotleta Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić
Za drzwiami kuchniposzła prawie w całości w słoiczki. Mam zatem nowy przetwór w zestawie :) Resztę spałaszowałam z kanapką. Ma trochę korzenny smak ze względu na dodatek cynamonu i goździków w miodzie. Ciekawa jestem, jak długo postoi w słoiczkach. Wylałam mnóstwo łez podczas krojenia cebuli w piórka, ale warto było :) Po prostu pyszotka to pożegnanie urlopu
Weekendy w domu i ogrodzienastępnie spieniłam. Do szklanki wlałam mleko z pianką (do ok. 2/3 objętości), a potem dopełniłam zaparzoną kawą. Na wierzchu zrobiłam jeszcze kleks z pianki z mleka. Do tego ciekawa książka i kilkanaście minut przyjemnego niedzielnego poobiedniego relaksu
Weekendy w domu i ogrodziewyszła biała kiełbasa w sosie chrzanowym. Nie można przesadzić z ilością chrzanu, bo danie wyjdzie zbyt słone, biała kiełbasa jednak ma ten swój wyrazisty smak. Jest to ciekawa alternatywa dla żurku, zupy chrzanowej, czy barszczu, a bardzo smaczna. Składniki: – 80 dag surowej białej kiełbasy; – 250 ml śmietany 30%; – 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%; – 2 łyżeczki
dom-agi.plPomiędzy pieczeniem mazurków, serników i babek powstała również ciekawa i smaczna potrwa. Nawet nie przypuszczałam,że tortilla może tak dobrze zastąpić ciasto na lazanię. Zapraszam do wypróbowania przepisu. Naprawdę warto. SKŁADNIKI: 1/2 kg mięsa mielonego, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 1 papryka czerwona (mała) 1 papryczka chili, pomidory krojone z puszki, fasola czerwona z puszki kukurydza z puszki
W kuchennym oknie EwyDzisiaj wzięłam się za przygotowanie mojego pierwszego zakwasu na żur. Muszę powiedzieć, że jest to banalnie proste. Jestem bardzo ciekawa smaku żuru na tym domowym zakwasie:) Już za parę dni się dowiem. Najlepiej go nastawić na 4-5 dni wcześniej. Dziś jeszcze jest czas,żeby zabrać się za kiszenie żuru...co Wy na to??? Składniki; 250 ml mąki żytniej
Anioły w kuchnispodzie trzeba przechowywać w lodówce. Jeśli chodzi o dekorowanie ograniczeniem może być tylko nasza wyobraźnia. Poza bakaliami, kandyzowanymi owocami, ziarnami, czekoladą, ozdobami cukierniczymi, okruchami ciastek i bezów ciekawą dekoracją są kwiaty. O kwiatach jadalnych napiszę więcej w innym poście, jednak chciałabym zwrócić uwagę na to, że nie wszystkie kwiaty nadają się do dekorowania, mimo tego
SzczyptaSmaQCiekawa i szybka w wykonaniu propozycja na codzienny obiad. Mięso pozostaje soczyste i kruche a dzięki przyprawę całe danie nabiera intensywnego aromatu Składniki - 4 pojedyncze piersi z kurczaka - 1 papryka - 2 ogórki konserwowe - mąką pszenna - 10 dag żółtego sera - sól, pieprz - pieprz ziołowy, słodka mielona papryka - kurkuma - olej do smażenia Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz
Świat SmakuDzisiaj prezentuję Wam przepis na roladki schabowe z nadzieniem ogórkowym. Roladki to ciekawa alternatywa dla powszechnego i bardzo lubionego kotleta schabowego. Spróbujcie koniecznie i napiszcie czy smakowało! Roladki schabowe z nadzieniem ogórkowym Składniki: 1/2 kg schabu, 4 ogórki korniszony, 2 papryki konserwowe, sól, pieprz, papryka ostra, olej, woda, kostka bulionowa, łyżka mąki pszennej, łyżka śmietany 18%, musztarda stołowa. Wykonanie
paapilotkaajednym ze sztokholmskich "kolorowych" sklepów , ze zdumieniem odkrywając ileż to odcieni i nazw może mieć jeden kolor. Kilka dni temu przeglądając świąteczną ofertę polskich sklepów w poszukiwaniu ciekawych dekoracji stołowych , które nie skończą swojego żywota zaraz po świętach, z wielką radością ponownie odkryłam markę Kardelen . Wiedziona oczami wyobraźni i radością, że nie muszę specjalnie jechać do Sztokholmu
SzczyptaSmaQBabka budyniowa zaskakuje wilgotnym wnętrzem i ciekawym smakiem. W zależności od tego, jakiego budyniu użyjemy, możemy zmieniać jej smak i za każdym razem cieszyć się nieco inną babką, korzystając wciąż z jednego przepisu. Do mojej babki wykorzystałam budyń waniliowy i ta wersja, wzbogacona dodatkowo o ekstrakt waniliowy, posmakowała mi najbardziej. Babkę upiekłam w formie o średnicy 22cm. Babka budyniowa
Smakołyki BerenikiOstatnio zakupiłam sobie kilka ciekawych książek kucharskich , w jednej z nich znalazłam przepis na wyśmienity Sernik Jamajski z ryżem , trochę się zastanawiałam nad upieczeniem tego ciasta bo z ryżem jeszcze nie robiłam , ale nie żałuję że go wypróbowałam , serniczek w smaku wspaniały
Sama słodycz i szczypta chiliJajka, o ciekawym smaku i przepięknym kolorze - który zawdzięczamy koncentratowi z buraka- nadziane delikatną w smaku i prostą pastą z tuńczyka, chociaż tradycyjnie podane- tylko z majonezem- też smakują wybornie :) Tak piękne jajka na pewno będą ozdobą Waszego świątecznego stołu, tylko pamiętajcie, że należy je przygotować dzień wcześniej, inaczej burak nie zabarwi tak pięknie środka, a im dłużej jajka
Kraina Miodem Płynącaserii jajka-zwierzątka przedstawiam zabawne myszki, które dzięki ciekawej formie podanie będą miłą odmianą nie tylko na wielkanocnym stole. Farsz z sardelami jest wyrazisty i bardzo smaczny, z pewnością zasmakuje miłośnikom ryb. Składniki: 6 jajek 2 filety z sardeli (anchois) łyżka majonezu biały pieprz do dekoracji: szczypiorek, koperek, rzodkiewki, ziarna pieprzu Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo
Pyry na GazBabka wyrosła puszysta i delikatna z posmakiem ananasa… Ciekawym dodatkiem są jajeczka w koszyczkach z czekolady… Mogłyby być odrębnym dodatkiem, jednakże z babką komponują się idealnie… 250 g masła 1,5 szklanki cukru Olejek migdałowy 4 jajka 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g ananasa kandyzowanego Polewa: 1 szklanka cukru pudru
VioletoweKucharzenie