ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:339/728)

Włoska panna cotta oraz akcja "Smak języka" + zapowiedź niespodzianki :) 174

Zostałam zaproszona do udziału w ciekawej akcji "Smak języka" organizowanej przez firmę Multikurs.pl . Przez kolejne miesiące będzie promowany język i kuchnia danego regionu (co 2 tygodnie inny) – zaczynamy od Włoch, następnie Anglia, Hiszpania, Francja i Niemcy. Z tej okazji zapraszam Was na pyszną, oryginalną włoską panna cottę!  Jak już wspomniałam, jako pierwszy jest promowany język włoski oraz italiańska

Kto ugości moich gości?
Wegetarianin - jedzenie na każdą kieszeń 134

lekka propozycja wegetariańskiego fast-food'u. Do tego można zamówić sok ze świeżych owoców i posiłek za dychacza gotowy. Atutem tego miejsca jest także to, iż można kupić wiele ciekawych produktów ekologicznych, rozmaite przyprawy (w tym sprawdzona przeze mnie tzw. "18-stka" - czyli mieszanka 18 przypraw, doskonale nadająca się do grillowanych mięs jak i warzyw), a nawet kadzidełka

Right Behind The Kitchen
Dolce Vita Ristorante - podejście #1 153

sosem. Prezentacja - bardzo ładnie, no cacy cacy. Druga propozycja - penne z łososiem w sosie śmietanowym. To danie łatwo przesolić. Jednak tutaj traiłem na dobrze doprawione danie, gdzie pieprz nadał ciekawej ostrości sosu. Niestety nie dostałem makaronu al dente, a szkoda. Mimo to, porządna porcja makaronu za rozsądną cenę. Ponieważ obsypywanie czymkolwiek rantów talerza uchodzić może za niedbalstwo, wszystkim pierwszym

Right Behind The Kitchen
Rock Mann - a cóż to? 97

opór w poprawianiu muzycznego świata dawnej Polski. To między innymi dzięki niemu osoby z pokolenia moich rodziców mogli zobaczyć takie gwiazdy w naszym kraju jak The Animals. Z tej ciekawej pozycji dowiemy się także dlaczego Mann podkreślał nie raz, że nauka języka obcego jest tak ważna w życiu. Dzięki znajomości angielskiego mógł prowadzić rozmaite konferencje w tym języku, być

Right Behind The Kitchen
Cafe HECA w Lublinie 147

gwarno, niebanalnie. Rzucają się na oczy w szczególności dwie ściany - pierwsza, która stanowi zewnętrzny "mur" kamienicy jest z pomalowanej na biały kolor cegły. Na drugiej, sąsiadującej ścianie znajduje się ciekawa mozaika z lat 50., która została "wydobyta" na światło dzienne w trakcie kapitalnego remontu tego lokalu.  Są ludzie, którzy od lat piją kawę czy herbatę w swych ulubionych

Right Behind The Kitchen
Krótka seria - Wrocław - Mini Browar Spiż 149

obecnym Bliskim Wschodzie piwo miało swe początki albowiem gdyż ponieważ uważa się, że na terenach tejże krainy powstała pierwsza cywilizacja. Zatem chwała Sumerom i Babilończykom za tak ciekawą spuściznę! Czas minął nieubłaganie, tamtych przodków nie ma, a nieopodal na północ od Bliskiego Wschodu (na globusie rzecz jasna) znajdziemy... znów Wrocław, który może pochwalić się: raz - wspaniałą architekturą, dwa - dynamicznym

Right Behind The Kitchen
Trójmiasto po trosze - Gdańsk 142

zawiesić. Z pewnością którakolwiek z uliczek prędzej czy później zaprowadzi nas do miejsca, gdzie serwują jakieś jedzenie. Niekiedy wydawałoby się, że będzie genialne, no bo kaszebskie, oparte na ciekawych smakach. No jak to jeden kaszub kiedyś powiedział, ta kraina jest wyróżniona przez Boga – mieszkańcy mają dostęp zarówno do rzek, jezior, morza, lasów i gór. Więc czego jeszcze chcieć

Right Behind The Kitchen
Trójmiasto po trosze - Sopot 169

Następnie dwie ryby - flądra oraz witlinek bałtycki. O ile flądrę raczej wszędzie dostaniemy w knajpach, tak ta drugą rybę niekoniecznie. Obie ryby naprawdę przyzwoite, dobrze wysmażone. Sam witlinek to ciekawa ryba - jego filety są dość zwarte i solidne, mięsiste przez co z przyjemnością aplikuje się takie danie do pyszczka.  Bar Przystań - nikt nie mówił, że tam jest obsługa

Right Behind The Kitchen
Oktoberfest w Lublinie? 190

wystawcy z dystansem do niego podeszli? Niemniej jednak przedstawiciele browarów stanęli na wysokości zadania - miła obsługa, uśmiechnięta, potrafiąca opowiedzieć o swoich produktach (i w dodatku prawie same panie z ciekawą aparycją ;)  Po czwarte - jedzenie wyglądało naprawdę smacznie. Błędem z mojej strony było jedzenie obiadu w domu, ponieważ skusiłbym się z pewnością na jakąś goloneczkę, żeberka i ziemniaczki - czyli

Right Behind The Kitchen
Kuchnia Improwizowana na X Lubelskim Festiwalu Nauki 148

przedszkolaków do seniorów." Celem projektu jest mówiąc krótko popularyzacja nauki , zachęcanie do dzielenia się swoimi pasjami z innymi osobami, pokazywać, że nauka może zainteresować i być po prostu ciekawa. Sporo się tam dzieje i wiele zaplanowano na najbliższe dni. Zainteresowanych odsyłam na www projektu i dodam, że LFN trwa jeszcze do 20 września! Polecam! Eksperyment... Sprawcy wydarzenia Jogurt naturalny

Right Behind The Kitchen
Szczypta Hiszpanii - Terremolinos, Ronda, Malaga (Andaluzja) 152

morza. Na pierwszy ogień poszły smażone nad żarem sardynki posypane grubą solą morską (ryby te można jeść w całości). Rybki te smaży się nad rozgrzanymi węgielkami drzewnymi na takich ciekawych łódeczkach - wystarczy nadziać rybę na długą wykałaczkę, wbić ją w piach pod kątem 45 stopni i po kilkunastu minutach są gotowe. Pierwsze doznania restauracyjne i już jest super. Następnie

Right Behind The Kitchen
Polędwiczka wieprzowa domową metodą sous-vide na kaszy pęczak z cukinią i burakami 225

podstawy metody sous-vide można stopniowo opanowywać w domowych warunkach. Aby danie było kompletne można dodatkowo pokusić się o jakiś magiczny sos : ) Myślę, że sous-vide może być ciekawą zabawą dla osób, które chętnie próbują czegoś nowego w kuchni. Powodzenia

Right Behind The Kitchen
Namiastka Wiednia dla smakoszy i kilka praktycznych wskazówek 125

które lepszejsze. Dla mnie Wiedeń jest magicznym miastem, pięknym, czystym, otwartym na różne kultury, ludzi i oczywiście doznania gastronomiczne. Będąc na ostatniej majówce dosłownie liznęliśmy kulinarny Wiedeń, aczkolwiek kilka ciekawych, klasycznych rarytasów zaliczyliśmy. Ach, Wiedeń, Wiedeń, powrót do cudnego miasta... Namiastka Wiednia dla smakoszy i kilka praktycznych wskazówek Przyjeżdżając do Wiednia mieliśmy kilka rzeczy na liście - pozwiedzać bez większej

Right Behind The Kitchen
Festiwal Kocham Wino w Lublinie (relacja) 159

może sporo ludzi dowiedziało się już po fakcie albo czytając ten wpis o tej imprezie. Jednak, jak pokazują poniższe zdjęcia, sporo osób z jakichś źródeł uzyskało informację o tym ciekawym wydarzeniu, nieprawdaż?! Generalnie frekwencja była niesamowita - jak na Lublin, jak na kiepską pogodę. A wiecie jak było? Festiwal Kocham Wino w Lublinie (relacja) Bo żeby pić wino nie trzeba

Right Behind The Kitchen
Dżem z mandarynek 76

Dżem z mandarynek to dżem o bardzo ciekawym smaku. Jest słodki (oczywiście), ale ma mocno wyczuwalną nutę goryczy. To sprawia, że jest doskonały do ciast i ciasteczek, a także do naleśników. W sumie do wszystkiego, gdzie czysta słodycz zwykłych dżemów mogłaby być zbyt mdła. Smakuje też doskonale po prostu na kanapkach

Milion Smaków

Proponowane wyszukiwania