Zostałam zaproszona do udziału w ciekawej akcji "Smak języka" organizowanej przez firmę Multikurs.pl . Przez kolejne miesiące będzie promowany język i kuchnia danego regionu (co 2 tygodnie inny) – zaczynamy od Włoch, następnie Anglia, Hiszpania, Francja i Niemcy. Z tej okazji zapraszam Was na pyszną, oryginalną włoską panna cottę! Jak już wspomniałam, jako pierwszy jest promowany język włoski oraz italiańska
Kto ugości moich gości?lekka propozycja wegetariańskiego fast-food'u. Do tego można zamówić sok ze świeżych owoców i posiłek za dychacza gotowy. Atutem tego miejsca jest także to, iż można kupić wiele ciekawych produktów ekologicznych, rozmaite przyprawy (w tym sprawdzona przeze mnie tzw. "18-stka" - czyli mieszanka 18 przypraw, doskonale nadająca się do grillowanych mięs jak i warzyw), a nawet kadzidełka
Right Behind The Kitchensosem. Prezentacja - bardzo ładnie, no cacy cacy. Druga propozycja - penne z łososiem w sosie śmietanowym. To danie łatwo przesolić. Jednak tutaj traiłem na dobrze doprawione danie, gdzie pieprz nadał ciekawej ostrości sosu. Niestety nie dostałem makaronu al dente, a szkoda. Mimo to, porządna porcja makaronu za rozsądną cenę. Ponieważ obsypywanie czymkolwiek rantów talerza uchodzić może za niedbalstwo, wszystkim pierwszym
Right Behind The Kitchenopór w poprawianiu muzycznego świata dawnej Polski. To między innymi dzięki niemu osoby z pokolenia moich rodziców mogli zobaczyć takie gwiazdy w naszym kraju jak The Animals. Z tej ciekawej pozycji dowiemy się także dlaczego Mann podkreślał nie raz, że nauka języka obcego jest tak ważna w życiu. Dzięki znajomości angielskiego mógł prowadzić rozmaite konferencje w tym języku, być
Right Behind The Kitchengwarno, niebanalnie. Rzucają się na oczy w szczególności dwie ściany - pierwsza, która stanowi zewnętrzny "mur" kamienicy jest z pomalowanej na biały kolor cegły. Na drugiej, sąsiadującej ścianie znajduje się ciekawa mozaika z lat 50., która została "wydobyta" na światło dzienne w trakcie kapitalnego remontu tego lokalu. Są ludzie, którzy od lat piją kawę czy herbatę w swych ulubionych
Right Behind The Kitchenobecnym Bliskim Wschodzie piwo miało swe początki albowiem gdyż ponieważ uważa się, że na terenach tejże krainy powstała pierwsza cywilizacja. Zatem chwała Sumerom i Babilończykom za tak ciekawą spuściznę! Czas minął nieubłaganie, tamtych przodków nie ma, a nieopodal na północ od Bliskiego Wschodu (na globusie rzecz jasna) znajdziemy... znów Wrocław, który może pochwalić się: raz - wspaniałą architekturą, dwa - dynamicznym
Right Behind The Kitchenzawiesić. Z pewnością którakolwiek z uliczek prędzej czy później zaprowadzi nas do miejsca, gdzie serwują jakieś jedzenie. Niekiedy wydawałoby się, że będzie genialne, no bo kaszebskie, oparte na ciekawych smakach. No jak to jeden kaszub kiedyś powiedział, ta kraina jest wyróżniona przez Boga – mieszkańcy mają dostęp zarówno do rzek, jezior, morza, lasów i gór. Więc czego jeszcze chcieć
Right Behind The KitchenNastępnie dwie ryby - flądra oraz witlinek bałtycki. O ile flądrę raczej wszędzie dostaniemy w knajpach, tak ta drugą rybę niekoniecznie. Obie ryby naprawdę przyzwoite, dobrze wysmażone. Sam witlinek to ciekawa ryba - jego filety są dość zwarte i solidne, mięsiste przez co z przyjemnością aplikuje się takie danie do pyszczka. Bar Przystań - nikt nie mówił, że tam jest obsługa
Right Behind The Kitchenwystawcy z dystansem do niego podeszli? Niemniej jednak przedstawiciele browarów stanęli na wysokości zadania - miła obsługa, uśmiechnięta, potrafiąca opowiedzieć o swoich produktach (i w dodatku prawie same panie z ciekawą aparycją ;) Po czwarte - jedzenie wyglądało naprawdę smacznie. Błędem z mojej strony było jedzenie obiadu w domu, ponieważ skusiłbym się z pewnością na jakąś goloneczkę, żeberka i ziemniaczki - czyli
Right Behind The Kitchenprzedszkolaków do seniorów." Celem projektu jest mówiąc krótko popularyzacja nauki , zachęcanie do dzielenia się swoimi pasjami z innymi osobami, pokazywać, że nauka może zainteresować i być po prostu ciekawa. Sporo się tam dzieje i wiele zaplanowano na najbliższe dni. Zainteresowanych odsyłam na www projektu i dodam, że LFN trwa jeszcze do 20 września! Polecam! Eksperyment... Sprawcy wydarzenia Jogurt naturalny
Right Behind The Kitchenmorza. Na pierwszy ogień poszły smażone nad żarem sardynki posypane grubą solą morską (ryby te można jeść w całości). Rybki te smaży się nad rozgrzanymi węgielkami drzewnymi na takich ciekawych łódeczkach - wystarczy nadziać rybę na długą wykałaczkę, wbić ją w piach pod kątem 45 stopni i po kilkunastu minutach są gotowe. Pierwsze doznania restauracyjne i już jest super. Następnie
Right Behind The Kitchenpodstawy metody sous-vide można stopniowo opanowywać w domowych warunkach. Aby danie było kompletne można dodatkowo pokusić się o jakiś magiczny sos : ) Myślę, że sous-vide może być ciekawą zabawą dla osób, które chętnie próbują czegoś nowego w kuchni. Powodzenia
Right Behind The Kitchenktóre lepszejsze. Dla mnie Wiedeń jest magicznym miastem, pięknym, czystym, otwartym na różne kultury, ludzi i oczywiście doznania gastronomiczne. Będąc na ostatniej majówce dosłownie liznęliśmy kulinarny Wiedeń, aczkolwiek kilka ciekawych, klasycznych rarytasów zaliczyliśmy. Ach, Wiedeń, Wiedeń, powrót do cudnego miasta... Namiastka Wiednia dla smakoszy i kilka praktycznych wskazówek Przyjeżdżając do Wiednia mieliśmy kilka rzeczy na liście - pozwiedzać bez większej
Right Behind The Kitchenmoże sporo ludzi dowiedziało się już po fakcie albo czytając ten wpis o tej imprezie. Jednak, jak pokazują poniższe zdjęcia, sporo osób z jakichś źródeł uzyskało informację o tym ciekawym wydarzeniu, nieprawdaż?! Generalnie frekwencja była niesamowita - jak na Lublin, jak na kiepską pogodę. A wiecie jak było? Festiwal Kocham Wino w Lublinie (relacja) Bo żeby pić wino nie trzeba
Right Behind The KitchenDżem z mandarynek to dżem o bardzo ciekawym smaku. Jest słodki (oczywiście), ale ma mocno wyczuwalną nutę goryczy. To sprawia, że jest doskonały do ciast i ciasteczek, a także do naleśników. W sumie do wszystkiego, gdzie czysta słodycz zwykłych dżemów mogłaby być zbyt mdła. Smakuje też doskonale po prostu na kanapkach
Milion Smaków