żurawiny tu . Dzisiaj kolejny przepis na czerwoną kapustę duszoną z dodatkiem marmolady z pigwy. Okazuje się, że pigwa sprawdza się nie tylko na słodko, w wytrawnych potrawach jest równie ciekawa i bardzo smaczna. Pomysł nasunął się sam. Piekłam gęsią pierś z dodatkiem owocu pigwy i do gęsiny jako dodatek przewidziałam czerwoną kapustę. Dodatek marmolady do duszenia kapusty był świetnym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mieszkania, to dodatkowo, nie przygotowałam świątecznego menu. Macie ten sam problem, czy tylko ja jeszcze w proszku? Mikołajki za nami, także, spokojnie można już zacząć świąteczne przygotowania. Jeżeli szukacie ciekawych pomysłów na święta Bożego Narodzenia - to spokojnie mogę polecić przepis na Szwedzkie Karmelowe ciasteczka. Dobre nie tylko od święta, jednak zimową porą smakują najlepiej. Święty Mikołaj nie może się
Słodkie Przyjemnoścismacznym deserem o zaskakującym smaku. Smaku… dyni, która jest lekko wyczuwalna. Polecam przede wszystkim tym co dynię kochają i tym co do niej nie mogą się przekonać :) Ciekawym dodatkiem są ziarenka wanilii, które przyjemnie „chrupią” :) SKŁADNIKI: 1 szklanka mleka 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 1 żółtko jajka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej
https:KKuchniaMniamchyba najsmaczniejsza część kuraka , bynajmniej według moich chłopaków . Uwielbiają je praktycznie pod każdą postacią , pieczone, smażone, duszone , a nawet gotowane . Czasami jednak powiewa nudą , nawet od tak wspaniałego kąska . Ciekawym rozwiązaniem jest marynata z majonezu i mielonej papryki , pyszna lekko pikantna i chrupiąca. Majonez może nie najzdrowszy ale na pewno bardzo smaczny , mięsu nadaje soczystość i delikatność , pozostawia fajny
Ogrodnik w podróżyzatłuszczonych i wymiętych stron z ulubionymi przepisami ;). A książka o którą walczę, to dokładnie ta: Moje wypieki. Wielki powrót. Klikajcie w link i sprawdźcie, bo zapowiada się ciekawa pozycja wśród kulinarnych książek. Drugą nagrodą jest dodatkowo: Moje przepisy i pomysły - może powstanie wersja pisana mojego bloga
Kuchnia w szuwarachgoździki, imbir mielony Jest to stary przepis, z książki kucharskiej z 1935 roku, pod redakcją Antoniny Piętkowej . Zainteresował mnie, gdyż zwróciłam uwagę na mąkę, z której jest pieczony. Byłam ciekawa co otrzymam. Upiekłam ciasto, które piernikiem jest tylko poprzez użyte przyprawy. Nazwałabym je biszkoptem. Jest smaczne. Tylko czy to piernik... czy biszkopt korzenny.... Ale dla osób bezglutenowych... Miód rozpuścić
królestwo garówtego co masz pod ręką – nie zamykaj się w obrębie kilku czy kilkunastu znanych Ci przepisów. W ten sposób nie tylko zminimalizujesz ilość wyrzucanego jedzenia ale dodatkowo odkryjesz wiele ciekawych i smacznych potraw 6. Rób przetwory! Często zdarza się, że w sezonie na dany produkt nie jesteśmy zjeść wszystkiego na bieżąco – dotyczy to zwłaszcza osób posiadających własne działki
moj przepis namnie na drożdżówki z makiem, a że czasu mam ostatnio trochę mniej, to zrobiłam szybszą wersję, czyli nie paręnaście drożdżóweczek, tylko jedną mega wielką drożdżówkę z makiem i orzechami. Ciekawa jestem czy moim chłopakom posmakuje, bo dla mnie jest świetna. Mak jest mięciutki i jest go dużo. Drożdżówka jest wilgotna, mięciutka, naładowana bakaliami, mało słodka. Osobiście bardzo polecam. Masę
moj przepis napewno przyda się na piątkowy maraton filmowy w domowym zaciszu, a kosztować nas będzie minimum 40 zł. I jak, zainspirowałam Was? A może macie własne pomysły? Chętnie poczytam o ciekawych "fit" gadżetach
Powiedz dietom niezwykle, brakuje mi czasu i chęci na pisanie długich postów. Generalnie, przesiadywanie przed laptopkiem zdecydowanie straciło na atrakcyjności ostatnimi czasy. Zamiast tego, wolę się umościć na kanapie z ciekawą powieścią, którąś z książek kulinarnych bądź świątecznymi wydaniami magazynów, które zdarza mi się kupować. Albo w ogóle bez niczego, najlepiej ze świątecznymi piosenkami w tle i zapaloną pierwszą świecą adwentową
Pożeraczka, czyli raz adobrzemałe być nie musza, bo z gotowego ciasta można je zrobić dowolnej wielkości, ale małe mają swój niepodważalny urok. Świeże, puszyste i chrupiące na zewnątrz posmarowane masłem i ciekawymi dodatkami mieszczą się w buzi na raz. No cóż, trudno się oprzeć
Milion SmakówEjszeryszek jechaliśmy z nadzieją spotkania niezwykłych i ciekawych ludzi – producentów tradycyjnych wyrobów. I zdecydowanie nie pomyliliśmy się. Już sama podróż przez urokliwe zielone lekko pofałdowane tereny jest niezwykłą przyjemnością. Same Ejszeryszki nie są dużą miejscowością. Mieszka tam podobno 80 osób. I jest to albo koniec albo początek świata. Cisza i spokój są obezwładniające, a letni gorący dzień jeszcze potęgował
królestwo garówkomentuje mi się najłatwiej. Od razu je pokochałam, ale nie mogłam wprowadzić tu, bo na Blogspocie nie działały :( Z racji, że ostatnio przypomniało mi się o wielu ciekawych opcjach które nie działały, np. Cook'd (o którym będzie trochę później, bo postęp jest, ale nie do końca wiem czy już działa) postanowiłam jeszcze raz spróbować z Disqus. I wszystko
W kuchni bez szafekCzekoladowy Parafit to kolejna propozycja z słodkości, który na pewno będzie ciekawą propozycją na święta. Czekoladowy Parafit to coś na wzór lodów, lecz do ich przyżądzenia stosuje się mniej cukru aniżeli w tradycyjnych domowych lodach i mimo użycia śmietanki przygotowuje się całkiem inaczej. Pomysł na przygotowanie czekoladowego deseru zaciągnęłam z tureckich przepisów i uważam iż jest godny polecenia
Magiczny Garnekpokarmem - bez ulepszaczy. Dlatego ich mięso jest wyjątkowo smaczne. Właśnie z tych powodów, wiele ryb oferowanych przez Lidla pochodzi właśnie ze Stawów Milickich. Po dwugodzinnej, bardzo ciekawej wycieczce, zjedliśmy pożegnalny obiad i obdarowani świeżą r ybą,wyruszyliśmy do domów, z głowami pełnymi cudownych wspomnień i aparatami zapełnionymi zdjęciami. W tym miejscu pragnę raz jeszcze podziękować
Moje Kuchenne Rewelacje