Chleb z burakiem to wybór Amber ze styczniowej piekarni na rozpoczęcie nowego sezonu. Przepis na chleb pochodzi z książki Emmanuela Hadjiandreou. Autor opracował ciekawą technikę zagniatania chleba (zobacz na filmie klik ). Chleb zachwyca i kolorem i smakiem. Nie obeszło się bez problamów, bo choć dałam nieco mniej wody niż wskazywał przepis (mąka orkiszowa zbiera jednak mniej wody niż pszenna
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cukru użyłam ksylitolu ( cukier brzozowy,nie podnosi on poziomu glukozy we krwi ), niestety jest dość drogi,ale gdy ma się wielką ochotę na coś słodkiego,warto wydać więcej ;)Byłam ciekawa efektu i muszę Wam powiedzieć że użycie ksylitolu nie odbiera smaku. Szarlotka smakowała zupełnie tak samo jakbym użyła zwykłego cukru,ale świadomość tego że jem ciasto z małą zawartością
Słodkości i nie tylkoPieczenie to bardzo dobre rozwiązanie, jeśli zależy nam na przygotowaniu warzyw w zdrowy sposób. Dziś przedstawiam ciekawą propozycję na kolację lub obiad. Danie jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Farsz można przygotować dzień wcześniej i zapiec dopiero przed podaniem. Najlepsze na ciepło :) Składniki: 6 papryk 100-200g ugotowanego ryżu 350 g filetu z indyka 2 łyżki
Chocolate Muffin Blogostatnich dniach w ramach współpracy z marką POLSOJA otrzymałam, dużą paczkę produktów do testowania i próbowania. Postanowiłam przygotować dla Was kilka ciekawych wpisów i podzielić się opinią o tej marce. Na dobrą sprawę jak każdy z nas uda się do sklepu i będzie chciał zakupić pyszne tofu, na pewno traficie na produkty tej marki. Do przygotowania wieńca wykorzystałam
SMYKWKUCHNItych którzy lubią smak czosnku w delikatnej oprawie majonezu. Dip ten będzie pasować do podpiekanych mięs, kiełbasek, jak również do warzyw konserwowych czy owoców typu winogrona. Będzie też ciekawym dodatkiem do przystawek lub zakąsek. Z poniżej podanych składników uzyskacie małej wielkości salaterkę – ilość […] The post Czosnkowy dip majonezowy appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny Garnekwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przygotowując go po raz pierwszy - byłam ciekawa reakcji mojej rodziny (wolą "normalniejsze" potrawy). I tu zaskoczenie... Bigos okazał się wielką rewelacją i od tamtej pory często gości na naszym stole. Od tradycyjnego różni się delikatnością i co najważniejsze - jest szybszy w przygotowaniu. Osobiście - przepadam za kapustą, ale taką podmianę - uwielbiam
Di gotujecytrynowej i imbiru podana z pulpecikami z indyka i dużą ilością szpinaku. Część składników miksuję na krem, jedynie szpinak i pulpeciki mają inną teksturę, co powoduje, iż całość jest ciekawa. Składniki (na 2-4 porcje): Zupa: 2 szklanki bulionu 3/4 szklanki mleka kokosowego 3/4 szklanki puree z dyni 1 szklanka pomidorów z puszki trawa cytrynowa 2 cm imbiru
Mango Papajaczyli angielska zapiekanka. Dzisiaj przygotowałam ją klasycznie, czyli kurczak, warzywa i sos śmietanowy. To wszystko przykryte i zapieczone pod ciastem francuskim. Danie proste, szybkie, interesująco podane może być ciekawą alternatywą na obiad, kolacje czy spotkanie ze znajomymi. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikserek do smarowania, kilka ulubionych dodatków i w ten sposób otrzymamy swoją kompozycję smaków. Ja polecam Wam rollsy nadziane serkiem o smaku śmietankowym, wędzonym łososiem i roszponką, która nadaje ciekawej i chrupiącej struktury. Jeżeli chcecie sobie skrócić czas przygotowania, to zamiast naleśników można wykorzystać kupne tortille, chwilę podgrzać je w mikrofali/piekarniku (by były bardziej elastyczne), a resztę przygotować według
Kraina Miodem PłynącaSzybka nieskomplikowana, a w dodatku pyszna tarta z ciasta fillo. Kolejny pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad. Szpinak i feta – połączenie częste, jednak wzbogacone ciekawym smakiem suszonych pomidorów zyskuje nowego charakteru, który z delikatnymi czarnymi oliwkami nadaje tarcie niepowtarzalnego smaku. Inspiracją do powstania tarty była życzliwość marki Garneczki.pl Składniki: 200 g liści świeżego szpinaku 175 g suszonych pomidorów
Podróż w kulinarialada gratka dla ciekawych nowych smaków, wyśmienity chleb pszenny ze startym serem pleśniowym, smakuje wybornie do wędlin i nie tylko... Składniki na jeden bochenek: - 50 dag mąki pszennej lub chlebowej - 2 dag świeżych drożdży - 300 ml letniej wody - 1 łyżeczka soli - 1 płaska łyżeczka cukru - 10 dag startego sera pleśniowego, u mnie ser pleśniowy blu - 1 łyżka roztopionego masła
Apetyczna babeczkapobliżu Zadaru, ale pomimo dużej ilości turystów, zza każdego rogu wyłaniał się uśmiechnięty mieszkaniec tego kraju. Wyjątkowo wspominam tamten wyjazd i postanowiłam podzielić się z Wami wspomnieniami oraz ciekawym przepisem na tzw. potrawkę pasterską w moim wydaniu. Dlaczego akurat teraz, w środku zimy? Ponieważ odrobina słonecznych zdjęć w okresie mrozów i śniegu przyda się każdemu, a poza
Emcia PichciCiasteczka są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Powstały z wielu zdrowych składników, dzięki czemu mogą stanowić pełnowartościową przekąskę. Są kruche, słodziutkie, delikatne. Ciekawym dodatkiem są płatki quinoa oraz jagody goji. Ich obecność jeszcze bardziej uwydatnia smak tych przepysznych i zdrowych łakoci :) Zapraszam do wypróbowania ;) Składniki: 100 g płatków owsianych (u mnie ekologiczne, nieoczyszczone) 50 g płatków quinoa (Bazarek Smakoszy
Zdrowie na języku :PSałatka ciekawa i bardzo smaczna. Mała ilość niewyszukanych składników oraz proste przygotowanie to tylko kilka cech tej wersji :) Zapraszam! Sałatka z zupek chińskich Składniki: 1 opakowanie zupki chińskiej 4 średniej wielkości ogórki konserwowe 1 mała puszka kukurydzy 200g szynki 1 mała papryka czerwona 4 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Makaron zalać szklanką wrzątku z odrobiną soli. Ogórki, paprykę
Tagebuch po polskuZdrowsza wersja deseru na bazie kaszy jaglanej. Jest lekki pomimo dodatku czekolady i zaskakująco smaczny. Kasza jaglana w takiej postaci jest delikatna, kremowa, po prostu pyszna. Ciekawym elementem są fistaszki, które były już w czekoladzie, ale można użyć zwykłej, mlecznej i dosypać uprażone orzeszki. Uzupełnieniem całości są soczyste ziarenka granatu, które wnoszą nieco owocowej świeżości. Polecam! 1/2 szklanki kaszy
https:KKuchniaMniam