wersjach: na drożdżach i na proszku do pieczenia. Podobno robi się też z ich połączenia, ale nie znalazłam takiej wersji. Z całą pewności zabiorę się za wersję na drożdżach, ciekawa jestem, jak ona wyjdzie. Ale dzisiaj na drożdżowe zwyczajnie nie miałam już ani czasu, ani chęci. Odważyłam się więc zrobić na proszku, korzystając w głównej mierze na tym przepisie
Anioszek w kuchniKolejny zaległy przepis oczekujący na publikację. W ostatnim czasie miałam do wykorzystania sporo jabłek, a nie chcąc bawić się w zamykanie ich w słoikach szukałam nowych, ciekawych przepisów na jabłeczniki, szarlotki itp. Ten jabłecznik znalazłam u Asi . Ciasto jest przepyszne i umilało mi sylwestrowy wieczór - podgrzane i podane z lodami waniliowymi doprowadza do obłędu ;-). Pieczcie i kosztujcie
peggiwkuchniprzyszłości pokażę Wam jeszcze kilka fajnych potraw z jej użyciem i napiszę czy jest równie idealnie dopasowana tak jak to było przy poprzedniej okrągłej patelni. Sama jestem ciekawa jak pokrywka wypadnie przy modelu prostokątnej patelni. Ale nie martwcie się, zamawiając patelnię w sklepie do każdej w komplecie dołączona jest pokrywka, więc śmiało można zamawiać a potem cieszyć się
Blondynka Gotujesię na codziennych kanapkach (u mnie na chrupkim pieczywie), jak i w czasie zbliżających się świąt. Jajek będziecie mieli wówczas pod dostatkiem, dlatego warto to wykorzystać i zrobić ciekawą pastę. Spróbujcie. Składniki: 4 jajka 4 rzodkiewki 1 łyżka posiekanego szczypiorku sól pieprz 3 łyżki majonezowego sosu chrzanowego Folwark 1 łyżka majonezu (również polecam Folwark) Przygotowanie: Jajka gotujemy
Słodkie okruszkidłużej na gazie, bo zgęstnieje jeszcze bardziej, a tego raczej nie chcemy. Jako dopełnienie całości dorzuciłem na talerz słupki białej rzodkiewki, którą jako opcja „chrupiąca” jest ciekawym urozmaiceniem obiadu. Warzywa przygotowane na parze skrapiam dla smaku oliwą z oliwek lub jak w tym przypadku olejem lnianym Olini.pl , który jak wiadomo jest pełen kwasów Omega-3, obniża zły
Mr. Tastektórą przyrządzałam po raz pierwszy. Zapewniam, że na pewno nie po raz ostatni i to danie będzie częściej podawane u mnie w domu. Kotlety z jajek to bardzo ciekawa alternatywa dla osób, które nie przepadają za zwykłymi jajkami. spokojnie można postawić na wielkanocny stół. Są mięciutkie i pyszne. Będą też fajnym pomysłem na piątkowy obiad. Składniki: 10 jajek
Pobite gary Barbarykuchni molekularnej nigdy nie robiły na mnie wrażenia. Myśląc o Mercato, od razu przypomniałam sobie lekcję gotowania w Toskanii , która miała miejsce w małym sklepiku połączonym z restauracją. Byłam ciekawa, czy w Mercato również poczuję ten autentyczny włoski klimat. Mercato posiada dwa lokale położone w ścisłym centrum Warszawy. My wybraliśmy się do tego przy Pięknej 15. Ponieważ chcieliśmy przyspieszyć
Chilli Czosnek i OliwaCiekawa i pyszna tarta z przepisu z miesięcznika Good Food. Tarta nadaje się zarówno na danie główne, jak i na przystawkę lub przekąskę. Przygotowując tą tart warto dobrze odsączyć suszone pomidory z oleju żeby tarta nie była bardzo tłusta. forma: naczynie żaroodporne do smażenia i pieczenia o średnicy 23 cm. Składniki: 500 g marchewki 1 duża cebula
Mama Gotujetulipanów bez wątpienia jest bardzo miłym gestem, ale… Może w tym roku zrobić coś innego niż zawsze, nieco bardziej się wysilić i pokazać partnerce, jak bardzo jest ważna? Bardzo ciekawą, oryginalną propozycją jest „dzień kawowy” ! Kobieta w tym ważnym dla niej dniu z całą pewnością zaraz po przebudzeniu poczuje się bardzo wyjątkowo, jeśli do łóżka dostanie wspaniałą kawę . Nawet
Moja smaczna kuchniaDanie dość szybkie w przygotowaniu. Wystarczy makaron farfalle pełnoziarnisty, tuńczyk z puszki i pomidory. Kiedyś robiłam makaron z samym tuńczykiem, ale taka wersja sosu jest równie bardzo ciekawa. SKŁADNIKI 1/2 opakowania makarony farfalle pełnoziarnistego 1 mała cebula 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 ząbek czosnku 2-3 pomidory 1 łyżka oleju sól, pieprz do smaku WYKONANIE Cebulkę kroimy
W kuchennym oknie Ewychciałam Wam polecić babkę wyjątkową, zawierająca w sobie aż szklankę (!) alkoholu. Muszę przyznać, że do ostatniego momentu wahałam się, czy faktycznie dodać tyle ajerkoniaku, ale… raz kozie śmierć! Byłam ciekawa co z tego wyjdzie :) I wyszło… super ciasto! Byłam mile zaskoczona. Babka jest bardzo wilgotna, miękka (trochę jak gąbka), z wyczuwalną nutą alkoholu, słodka i bardzo smaczna. I jeszcze
MyCookBook.plSałatka migdałowa jest świetną alternatywą sałatki warzywnej (popularnie na Śląsku nazywanej "szałotem"). Sałatka z typu sytych z ciekawym aromatem prażonych migdałów. Do wykonania tej sałatki używam : brokułu ziemniaków kukurydzy płatków migdałowych jajek
SPS Cateringtaką porcję zielonego z ogromną przyjemnością. Pełny jadłospis i listę wszystkich zakupów dostępny jest na stronie Fit&Easy . Na tej samej stronie, w Strefie zdrowia, znajdziecie też dużo ciekawych artykułów na temat żywienia i porad dietetyka. Zachęcam do poczytania. Ja dowiedziałam się na przykład, że w czasie detoxu często może dokuczać ból głowy a jest on spowodowany
Smaczna PyzaUwielbiam przygotowywać najróżniejsze wersje tortilli. Niby zwyczajny placek, a z odrobiną dodatków, ciekawym złożeniem, zapieczeniem może stać się wspaniałym daniem, które zachwyci nie jedną osobę. Ostatnio dostałam wspaniałą patelnię grillową, dlatego dziś zapraszam Was na grillowaną tortillę z kabanosem, czosnkowym sosem i dodatkami. Idealna na kolację, śniadanie, a nawet szybki obiad. Spróbujcie. Składniki: 1 tortilla 3 plastry żółtego sera
Słodkie okruszki