buty na obcasie dodadzą nam odwagi i poprawią nastrój. 3. Rozwijajmy swoje pasje , zainteresowania, szukajmy swojej przestrzeni. Inwestujmy w siebie, w swój rozwój wewnętrzny i zawodowy. Czytajmy, rozmawiajmy z ciekawymi ludźmi (kobietami!) , inspirujmy się silnymi osobowościami. Nie bójmy się marzyć i sięgać gwiazd:). 4. Bądźmy optymistkami , uśmiechajmy się do siebie i do innych. Cieszmy się z drobiazgów
WYSPA SZCZĘSLIWAświetne miejsce na odpoczynek, zarówno dla rodzin z dziećmi, par, starszych i młodszych. Wielość atrakcji hotelowych zachęca do korzystania z nich, jednak warto ruszyć się poza hotel i poszukać ciekawych miejsc w okolicy. Bliskość Olsztyna i Ostródy daje możliwość fajnego i aktywnego spędzenia czasu oraz posmakowania kuchni Warmii i Mazur. O atrakcjach w okolicy w następnym poście. Nie jest
WYSPA SZCZĘSLIWAsłodyczami odpustowymi. U nas na Śląsku smakołyki typu: malinki, makrony, kartofelki, kostki piernikowe czy galaretki w cukrze to już tradycja! Może ktoś również jest z tego regionu? Jestem bardzo ciekawa, jakie słodycze są dostępne na odpustach w innych częściach Polski :) Wracając do dzisiejszego wpisu... Tradycyjny Śląski kołocz z serem i rodzynkami. On również jest już stałym gościem zarówno
Nastoletnie Wypiekaniegodzinnym leżakowaniu - gdy zachciało mi się repety - były już dość miękkie przy chwytaniu w dłoń. W smaku całkiem znośne, niezbyt słodkie, z płatkami owsianymi dość mocno wyczuwalnymi. Generalnie ciekawa wersja gofrów, na pewno zdrowa i pożywna dzięki użyciu mąki orkiszowej i pełnych błonnika płatków owsianych. Po dwóch sztukach byłam zaspokojona maksymalnie :) Do przepisu powrócę, już po zaopatrzeniu się
Grunt to przepis!Omlety to całkiem ciekawa opcja na smaczny posiłek o każdej porze dnia. Jajka same w sobie zawierają sporo cennego białka, a jeśli dołożymy do tego węglowodany złożone otrzymamy sycący, pełnowartościowy posiłek. Dodatkowym plusem jest fakt, że ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Ja smażę rzadko, bo nie jestem fanką tego typu potraw, ale po ostatniej kombinacji smakowej... zmieniłam zdanie
Kuchnia EllieŚwiat grzybów jest bardzo interesujący i niezwykle bogaty. Żyje w nim mnóstwo różnorodnych, bardzo ciekawych i czasami kolorowych gatunków grzybów. Ale ten świat to nie tylko smakowite borowiki czy złociste kurki . Są grzyby, które zabijają. Dzisiaj opowiem Wam o gatunku, który żeby żyć potrzebuje śmierci owada a konkretnie jego larwy. Maczużnik wysmukły Ophiocordyceps gracilis o niewielki grzybek wyrastający
Smaczna Pyzatamtego dnia moje życie ucznia zmieniło się nie do poznania. Owszem, nadal robię te nudne rzeczy, jak maczanie kilkuset ciastek w czekoladzie, ale też dostaję większość tych fajnych, ciekawych zleceń. Ostatnio namalowałam Olafa, mistrza Yodę z Gwiezdnych wojen , a dzisiaj nawet głowę konia. Po drodze trafił się też pies; zamówienie było niesprecyzowane, więc wybrałam poczciwego Reksia. Następnego dnia Henryk
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKarkówkę zazwyczaj grillujemy bądź zapiekamy jako wędlina do kanapek. Dzisiaj mam dla Was propozycję obiadową. Karkówka w tym wydaniu jest ciekawa w smaku, soczysta z domieszką ciągnącej się serowej kołderki :) Składniki: - 1 kg karkówki - 2 małe cebule - 300 g sera żółtego - majonez - czosnek granulowany - wegeta Przygotowanie: Plastry karkówki rozbijamy i układamy na brytfance wyłożonej folią aluminiową i podlewamy niewielką
Zainspirowana w kuchnimogłam się doczekać, kiedy w wolnej chwili będę mogła ją przeczytać. Z wielkim zainteresowaniem, chęcią i przyjemnością czytałam ową książkę i zostałam w pełni usatysfakcjonowana. Poznałam wiele nowych i ciekawych informacji, pogłębiłam swoją wiedzę na temat dysfunkcji układu pokarmowego, które mogą wpływać na powstawanie coraz to częściej występujących i rozpoznawanych wzdęć. Zdobyte mądrości przydadzą się nie tylko
Zdrowie na języku :PCiekawa i inna przekąska do ulubionego filmu czy spotkania z bliskimi. Szczególnie, że robi się je szybko, nie wymagają czasochłonnego przygotowania. Na początku miałam lekkie opory przed panierowaniem cebuli i jej smażenia, bo wydawało mi się, że wszyscy wokół będziemy pachnieć tylko i wyłącznie cebulą. Jednak tak nie było, smakują jak ziemniaczane chrupiące chipsy o delikatnym posmaku cebuli. Składniki
Zasmakuj KuchniUwielbiam przygotowywać najróżniejsze wersje tortilli. Niby zwyczajny placek, a z odrobiną dodatków, ciekawym złożeniem, zapieczeniem może stać się wspaniałym daniem, które zachwyci nie jedną osobę. Ostatnio dostałam wspaniałą patelnię grillową, dlatego dziś zapraszam Was na pyszną grillowaną tortillę z kabanosem i dodatkami. Spróbujcie. Pyszna grillowana tortilla z kabanosem i dodatkami Pyszna grillowana tortilla z kabanosem i dodatkami
Słodkie okruszkiMożna dowoli przyprawiać i faszerować te uniwersalne i smaczne kulki ziemniaczane. Troszkę je urozmaiciłam dorzucając do ciasta trochę gałki muszkatołowej i poszatkowaną świeżą miętę. Mi zasmakowały, ciekawa jestem co Wy sądzicie na ten temat:) Składniki: 1 kg ziemniaków 250 g półtłustego twarogu 1 żółtko 1 jajko (całe) 2 średnie cebule 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki
Zasmakuj KuchniKlasyczna owsianka śniadaniowa, ale z jabłkami w trzech odsłonach - musem, chipsami i jabłkami na surowo. Ciekawa kompozycja, jeśli dodatkowo wzbogacimy smak o świeży imbir i mały dodatek miodu. Mamy gęstą, ale jeszcze płynną konsystencję owsianki z chrupiącymi jabłkami i wyraźnym, orzeźwiającym smaku
Milion Smakówpamięci na wieki! Jaglotto, nie powstało więc z pasji do risotto, a raczej z ciekawości. Czasem tak sobie siedzę z kawą w ręcę i zastanawiam się nad ciekawymi połączeniami smakowymi. Sezon na szparagi w pełni. Tego dnia, wróciłam z koszem zielonych szparagów z targu. Zupa krem, brzmiała jakoś tak banalnie, tarta ze szparagami bardzo mnie pociągała, jednak nie chciało
Fill The Bowlmiałam okazji odwiedzić tego pięknego kraju, jestem pewna, że prędzej czy później to nastąpi. Tymczasem w pełni oddaję się podróżom kulinarnym przeglądając różnorakie książki kucharskie będące doskonałym źródłem wielu ciekawych przepisów i informacji. A trzeba przyznać, że kuchnia włoska doskonale odzwierciedla kuchnię roślinną. Posiada pełen wachlarz dań wegetariańskich, z mięsa można więc spokojnie zrezygnować, natomiast do wielu dań dodaje
Roślinna - blog wegański