Witajcie Wróciłam po urlopie na moich "wyspach malinowych" wypoczęta, opalona i z mnóstwem przepisów, którymi muszę się z Wami podzielić, bo udało mi się popełnić kilka naprawdę ciekawych ciastek. Na początek, jako, że sezon trwa w najlepsze mam dla Was bardzo prostą roladę z malinami. Ciasto: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 łyżeczki
Cynamonowe szczęścieSchab to delikatny kawałek mięsa. Zwarty, chudy i można przyprawić do na bardzo różne sposoby. Czosnek i majeranek to klasyka, ale spróbujcie dodać ciut cynamonu i imbiru a zobaczycie ciekawą różnicę. Idealnie nadaje się do przygotowania domowej wędliny parzonej . Ze schabu przeznaczonego do pieczenia nie warto odcinać wierzchniej warstewki tłuszczu i błony bo one chronią mięso przed wysychaniem
Smaczna Pyzam.in. apetyczne przepisy (w roli głównej jeżyna i grzyby), Domowa piekarnia (tym razem rogaliki wjeżdżają na stół) oraz smaki kuchni dolnośląskiej. Z mojej strony znajdziecie szybką i ciekawą w smaku sałatkę
Pink EnvelopeCiekawy smak to komentarz mojej rodzinki. Składniki na 3 porcje 3 kotletów schabowych 1 jajko 1 kefir 200g 1 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól,pieprz do smaku oliwa do smażenia Sałatka kapusta pekińska średnia 1 cebula sos ( 2 lyżki oliwy ,sól,pieprz do smaku, 1/2 łyżeczki cukru, ocet balsamiczny - wymieszać) Sposob wykonania Z jajka ,kefiru(...)stron ok po 3 min Przekładam do piekarnika na 10 min w tem 170 stopni Kroję kapustę i cebule w drobne paski , skrapiam przygotowanym sosem i gotowe. Smak naprawdę ciekawy
Eli GotowanieWłaśnie jesteśmy po śniadanku. Ciekawa jestem ,czy ktoś robi takie kotlety?:) U mnie on był od wieków . No może troche skrótowo to ujęłam. Moja mama to robiła dla mnie jak byłam dzieckiem ,ja również smażyłam go dla moich dzieci i smażę dla siebie . Wprowadziłam tylko dodatki . Historia teko kotleta jest bardzo banalna , są to resztki po smażeniu schabowych , proste
Eli Gotowaniepoprzedniego, dotycząca pierników. Tym razem jednak pierniki zza naszej wschodniej granicy. Na wielu blogach widziałam zarówno w tym, jak i w tamtym roku Lebkuchen, niemieckie pierniczki. Byłam bardzo ciekawa ich smaku, toteż postanowiłam je upiec i nie zawiodłam się! Są wspaniale miodowe z lekkim posmakiem migdałowym, okrąglutkie i urocze, a cytrynowa nuta nadaje im niepowtarzalny aromat. Gorąco polecam
Przepysznik - BLW i nie tylkojest, pojawił się - pierwszy NieToczkowyPost na Toczkowym blogu. Stało się. Trudno. Ale jak się powiedziało A to trzeba powiedzieć Ą jak to mówią. Sama jestem ciekawa jak to z tym Ą będzie, bo u nas w kuchni panuje niesamowity chaos - zresztą z dwójką małych dzieci inaczej chyba nie da rady (chyba, że się je posadzi przed TV i zrobi
Przepysznik - BLW i nie tylkodekoracji Przygotowanie; Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy a następnie wykładamy forme do tarty(wcześniej wysmarowaną masłem). Nakłuwamy widelcem i obciążamy porcelanowymi kulkami , grochem, ryzem... no własnie jestem ciekawa czym Wy obciązacie swoje wypieki? ja nie mając nic z powyższej listy przykryłam ciasto papierem do pieczenia i poukładałam na nim foremki na mini babeczki ;-) Wkładamy do nagrzanego piekarnika
Radość kipiąca uśmiechem.własnej roboty było gotowe. Jednak postanowiłam również proziaka spróbować na słodko - tym razem padło na nutelle..... i byłam bardzo mile zaskoczona. Taka wersja na słodko u mnie wygrywa. A ciekawa jestem waszych wyborów?! Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.powraca. W zapachu jak i w smaku sporo jest tu brzoskwiń. Delikatna kwasowość i odrobina ciała powodują, że wino to, pije się może bez specjalne ekscytacji ale przyjemnie. Bardzo ciekawą propozycją jest różowa Garnacha Attiya 2014 (19,99 zł). Dominują w nim bardzo przyjemne aromaty poziomkowo - truskawkowe. Jest czyste z przyjemną kwasowością, sporym ciałem i lekką goryczką w finiszu
królestwo garówBardzo ciekawa i szybka propozycja na obiad lub kolację. Takie zestawienie zawsze się sprawdzi. Smak podkręca remulada duńska i rozmaryn. Danie podałam na głębokim talerzu od PORCELANA BOGUCICE 500 g filetu z piersi kurczaka 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka rozmarynu 5 pieczarek 1 zielona papryka 1 łyżka śmietany 18% 3 łyżki sosu remulada duńska Folwark
VioletoweKucharzeniemoje przyjaciółka, która wyjeżdżała kilka razy na Ukrainę, i tam właśnie jej spróbowała. Ale oczywiście zapomniałam o tej wersji chałwy w wirze codziennych obowiązków. Kiedy przeglądałam blogi w poszukiwaniu ciekawych przepisów, u Ani trafiłam na tą słonecznikową pyszność i tym razem nie czekając zrobiłam ją. Co prawda ja nie zmieliłam ziarenek tak dokładnie, dałam również nieco mniej miodu niż
Cakes By KejtNauczyłam się nie tylko przyrządzać potrawy kuchni bałkańskiej ale także poznałam historię dań. O ile łatwiej będzie mi wybierać dania, kiedy znajdę się na Bałkanach. Warsztaty przeplatane były ciekawymi serbskimi opowieściami. Czas płynął bardzo szybko, a wiedza i umiejętności kucharza zachwycają. Nikt nie wyszedł głodny. To moje drugie warsztaty w Masali. I powiem Wam: ja na prawdę się
AZgotuj!Danie w sam raz dla miłośników kalafiora, które jest świetną alternatywą dla potraw mięsnych. Pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu, może być ciekawym pomysłem na sycący i pożywny obiad. Dodatek pieczarek, czerwonej cebuli i natki pietruszki sprawia że kotleciki mają niepowtarzalny smak i aromat. składniki na około 15 sztuk 1 średni kalafior 3 małe czerwone cebule 5-6 małych
Smakowite DaniaTrzy lub cztery lata temu siedząc z koleżankami rozmawiałyśmy o różnych ciekawych przepisach. Jeden wpadł mi szczególnie do głowy. Jakiś czas później postanowiłam go sobie w głowie odtworzyć, choć pewnie wszystkiego dokładnie nie zapamiętałam. Jednak wyszły mi pyszne naleśniki i pozostały na stałe w naszym domowym menu. Składniki: (na 8 naleśników) Farsz: 1/2kg piersi z kurczaka ( jedna podwójna
W kuchni u Moniki