liści, bardzo łagodna. Palace Ripened Pu-erh Brick Tea 2007 - herbata z chińskiej prowincji Yunnan, w Polsce zaliczana do herbat czerwonych, robiona z liści drzew 70-80 letnich. Co ciekawa w sklepie znajdziemy zdjęcia obrazujące dokładnie wygląd herbaty przed i po zaparzeniu. Także opis zawiera szczegóły związane z jej produkcją. Szkoda, że kupując niektóre herbaty w Polsce opisy
Kuchnia co dniaWiosenna zupa, która jest ciekawym połączeniem słodkiego smaku marchewki i ostrego smaku pora. A wszystko to w mojej ulubionej formie kremu. Do tej zupy dodajemy lekką nutę azjatycką i bliskowschodnią: imbir, miętę i ser feta. Dzięki temu danie jest bardziej orzeźwiające i bardziej sycące
Milion Smakówjajecznej z dodtkiem jednego z sezonowych składników: botwinki lub szparagów . Przyznam szczerze, że botwinkę w połączeniu z jajem jadam zwykle tylko w zupie czy chłodniku. Byłam więc niezwykle ciekawa rezultatu takiego zestawienia w paście kanapkowej . Efekt? Raju, jakie to dobre!!! Wrąbałam sama całą miseczkę, nie dzieląc się z nikim! Pan Mąż nawet nie śmiał do mnie podejść
Grunt to przepis!wszystko, co tylko mamy w lodówce. W przypadku, gdy znajdziecie 2 jajka i jakieś drobne dodatki do nich - zapieczcie je sobie i zajadajcie czasem jajka w innej, ale też ciekawej formie. Smacznego! Składniki: 2 jajka 4 różdżki brokułu 3 plasterki szynki ok. garści tartego sera mozzarella lub innego żółtego sera sól, pieprz do smaku ew. masło do natłuszczenia kokilek
psgotujemyCiasto o bardzo ciekawym smaku i pięknej prezentacji. Chałwa wyśmienicie łączy się w smaku z nutellą - koniecznie spróbujcie ;) Zapraszam! Chałwowiec Składniki: (na małą blaszkę 20x24) biszkopt jasny: 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia biszkopt ciemny: 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki 1 łyżka kakao 1/2 proszku do pieczenia
Tagebuch po polskuDziś będzie wynalazek hi hi . Jak to ciekawa życia kobieta postanowiłam upiec drożdżówkę z automatu do pieczenia chleba. Całkiem smaczna wyszła dzięki rodzynkom i miodzie. Składniki mąka 600 g woda 330 ml olej 6 łyżek] sól 1 łyżeczka cukier 200 g miód 100 g rodzynki 150 g jaja 2 szt drożdże świeże 40 g Krok 1 Rozrabiam drożdże
Różowa kuchniastraszny, jak dla niektórych samodzielne bicie białek. Paczkę od Delecty dostałam w podziękowaniu za udział w konkursie kulinarnym – beza poszła do testów na pierwszy ogień. Byłam jej ciekawa z kilku powodów – używałam już gotowej bezy Dr. Oetkera którą bardzo lubię, używałam też białek w proszku i tych pasteryzowanych, w kartoniku. Delecta zadbała o eleganckie wizualnie opakowania, bardziej chwytające
Karo in the Kitchensałatek. Mojej sałatki nie soliłam, nie przyprawiałam niczym innym poza aromatycznym olejem z pestek dyni. Możecie jednak posolić ją, ale delikatnie, żeby nie zepsuć efektu. Ta sałatka może być ciekawym uzupełnieniem letniej kolacji czy też pikniku z grillem w tle. Przepis dodaję do cotygodniowej akcji "Błyskawiczne piątki". Składniki: 100 g świeżego szpinaku pół pęczka zielonych szparagów
Codzienna kuchnia niecodziennaWarsztaty poprowadziła Dominika Wójciak, zwyciężczyni III polskiej edycji Master Chefa, a odbyły się one w hotelu Villa Aqua położonym niedaleko plaży. Bardzo lubię śledzie i byłam strasznie ciekawa jakie nowe pomysły na jego wykorzystanie będzie miała Dominika. Warsztaty odbyły się w kameralnym gronie dziewięciu blogerów, którzy zjechali na zaproszenie firmy Seko do Sopotu z różnych
Kulinarne przygody GatityJednym z najpopularniejszych, najchętniej pieczonych i jedzonych ciast jest sernik. Dziś chciałbym Wam zaprezentować jego ciekawą wersję, w której masa serowa znajduje się pomiędzy dwoma warstwami czekoladowego ciasta. Pychota! A na dodatek robi się nie tak ciężko. Lista zakupów: Czekoladowe ciasto: 50 ml wody 3/4 kostki margaryny 1 szklanka cukru 4 łyżki kakao 4 jajka 2 szklanki mąki
Proste-przepisy.pldoprawiłam bo oliwkami, kapary ją częściowo zastąpiłam. Jajka przepiórcze przez przypadek w risotto wskoczyły, bo moje oczy nagle w lodówce je zobaczyły. Fajnie nie tylko wyglądały, ale ciekawego smaku dodały. W tym daniu również galareta z golonki swoje 5 gr. smaku dołożyła, a skórka z sera wędzonego fajnie smak zwiększyła. Składniki na ok 4 porcje: 200 g ryżu(...)Całość mieszamy. Ryż wyrównujemy na całej patelni, w kilku miejscach robimy małe wgłębienia do których wbijamy jajka przepiórcze. Podgrzewamy tylko tyle, żeby białka się ścięły. Risotto posypujemy startym serem (ciekawy smak doda starta wędzona skórka sera) oraz kiełkami. Rada: pamiętaj bulion dodajemy stopniowo !!! Generalna reguła brzmi: bulionu powinno być trzy razy więcej (objętościowo), niż ryżu. Szklanka ryżu wypije trzy
Moniki Smakołykikoloru nabrał :) 8. Doprawiamy do smaku. Do sosu dodajemy przyprawy, które lubimy w spaghetti - u nas pietruszka, koperek i nowa mieszanka przypraw, którą sprawdzamy - Zioła dalmatyńskie z Kotanyi (ciekawa w smaku, pasuje nam). 9. Po przyprawieniu sos już jest gotowy. Teraz trzeba tylko poczekać na dogotowanie się makaronu do al dente:) Jeśli gotowy, odcedzamy i nakładamy
dobra gospodyni dom wesołym czyniWczoraj pisałam Wam o ciekawych produktach Eterno. Tak jak pisałam jedne z nich czyli mango z żurawina już wykorzystałam do indyka. Dodałam cukinię, czosnek, cebulę czerwoną, trochę suszonej żurawiny i danie wyszło bardzo smaczne, na słodko, ale indyk na słodko smakuję świetnie. My lubimy mięsa z owocami, więc dla nas jak znalazł :)) Składniki: około 300 g filetu
kruche babeczkiomijam szerokim łukiem. Muszę coś na obiad wymyślić, ale takiego szybkiego i nieskomplikowanego. Chodzą za mną łazanki, ale to się zobaczy ;)) Jeśli chodzi o książkę, to dla mnie bardzo ciekawa i na czasie :) Pani Beata pokazuje nam ile chemii jest wkoło nas :(, te wszystkie soki 100%, cytrusy, wszystko nafaszerowane jest chemią. Strach się bać. Ostatnio chciałam kupić ketchup
kruche babeczkimikloflory jelitowej. Jest on tak skonstruowany, żeby dostarczał na jak najwięcej składników odżywczych np. Granola dająca bakteriom moc, , pyszne koktajle, sałatki, ciasteczka owsiane, brownies itd. Książka jest naprawdę bardzo ciekawa, prosto napisana, tak, że na pewno spokojnie wszystko zrozumiemy. Warto przeczytać, zawsze to czegoś nowego się dowiemy
kruche babeczki