ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:314/728)

Chłodnik ogórkowy, czyli zupa ze świeżych ogórków 111

właśnie wtedy po raz pierwszy jadłem taką zupę i bardzo mi zasmakowała, i w ogóle sama koncepcja używania świeżego ogórka poza sałatkami i kanapkami stała się bardzo ciekawa. Od tamtego czasu minęło 8 lat, dlatego też nawet nie próbuję odtworzyć jej ze smaku. Nie ma to znaczenia. Pozostaje główny składnik, czyli świeży ogórek. Coraz częściej mamy ciepłe

Blendman
Wirtualny konkurs o kawie 110

Było trochę o herbacie, teraz coś na temat kawy. Tym razem jednak amatorzy kawy sami muszą trochę poszperać aby dowiedzieć się mnóstwa na prawdę ciekawych rzeczy. Na koniec czeka mała nagroda w postaci karty eksperta. Pamiętajcie tylko aby mieć podłączoną drukarkę, najlepiej kolorową:) Dobrej zabawy:) Karta Domowego Baristy

Ukojenie Podniebienia
Babka czekoladowa o smaku miętowym 166

domu obrady jakie ciasto mam upiec na niedzielę. Ciasto czekoladowe to najbardziej lubiane ciasto przez moje dzieci. Więc kiedy im zaproponowałam czekoladową babkę nie mieli żadnych obiekcji. Byłam jednak ciekawa, co powiedzą na babkę czekoladową o smaku miętowym. Oczywiście, że nie zdradziłam im tajemnicy, że doprawiłam ciasto miętowym likierem. Babka o smaku miętowym przyjęła się. Była tak delikatna

codojedzenia
Sałatka z kapustą pekińską i zielonymi szparagami 195

Ciekawa w smaku i szybka w przygotowaniu sałatka to w okresie letnim bardzo potrzebna rzecz :) Tym bardziej, że sezon grillowy w wielu ogródkach został rozpoczęty. Świetnie sprawdza się w roli samodzielnej przekąski lub dodatku do mięsa. Zapraszam! Sałatka z pekińską i szparagami Składniki: kilka liści kapusty pekińskiej kilka rzodkiewek pół ogórka zielonego kilka zielonych szparag sól morska, pieprz

Tagebuch po polsku
Cykoria z patelni 150

szatkują – wybierz, co preferujesz Roztapiamy masło na patelni i wrzucamy do niego pokrojone liście cykorii oraz słonecznik Smażymy chwilkę na średnim ogniu (1-2 min) Gotowe! Uwagi Ciekawą wersją jest także opcja „na słodko” – podczas smażenia dodajemy na patelnię łyżkę miodu lub miodku majowego. Szczególnie z syropem mniszka cykoria komponuje się świetnie! Osobiście lubię także

Mr. Taste
Współpraca z firmą Skworcu. 130

ofercie znajduje się cała gama przypraw, bakali, oryginalnych smaków kaw i herbat, a ponadto możemy tam zakupić różne niespotykane na co dzień kasze czy nasiona i wiele innych ciekawych rzeczy. Powiem szczerze strasznie długo zajęło mi wybranie produktów, bo tylu wspaniałych rzeczy w jednym miejscu jeszcze nie widziałam, niektórych produktów nawet nie znam i nie miałam okazji próbować :) Serdecznie

Kuchnia z widokiem na ogród
Ulubieńcy lutego 94

był nowy singiel zespołu Hans Like Houses "Colourblind". Serial "The Last Man On Earth" jest zdecydowanie najlepszym serialem, który zaczęłam oglądać w lutym. Świeża dawka humoru w połączeniu z ciekawymi bohaterami daje świetny serial, który umili wieczory. Zdecydowanie polecam

wegujemy
Szarlotka z budyniem 135

Szarlotka - obok sernika - jest tym ciastem, które mogę jeść zawsze i wszędzie :-) w każdej postaci. Warunek konieczny to kruchutkie ciasto i soczyste jabłka doprawione cynamonem... prawdziwa radość dla podniebienia... Ciekawym dodatkiem do jabłek jest natomiast masa budyniowa - delikatna, lekko mazista (ale nie kapiąca z ciasta, Boże broń!). Przy takim połączeniu lubię dodać do ciasta cukier migdałowy, który w połączeniu

Czary - gary w kuchni
Ciasto drożdżowe z rabarbarem w syropie cynamonowym pod różaną kruszonką 172

przygotowaną z domowym cukrem różanym . Syrop cynamonowy jest bardzo uniwersalnym dodatkiem do ciast i deserów, który można przechowywać przez 3 miesiące w lodówce. Po karmelizowaniu w nim rabarbaru przechodzi ciekawą metamorfozę, zmienia kolor na różowy i robi się lekko kwaskowaty - cudowny :)       Czas przygotowania: Porcje: forma na ciasto Składniki w temperaturze pokojowej:  Kruszonka

SzczyptaSmaQ
Jogurtowy placek z rabarbarem czyli poWeekendowe Lakocie odc.118 137

warzywem są orzeźwiające i tak sezonowe, że czas gdy mogę go kupić na straganie wykorzystuję do granic możliwości! Jako miłośniczka rabarbaru pokusiłam się nawet o zgromadzenie kilku ciekawych informacji na jego temat w postach na fanpage Ogrodu Botanicznego UW  ( TU  i  TU  i  TU ). Przepis na to ciasto jest moją wiosenna wariacją na temat

Dzieje kuchennej Wiewióry
Soczysta ryba od Ciasnej Kuchni 213

białych i jędrnych płatków, które (jeżeli dobrze przyrządzone) wdzięcznie ześlizgują się po sobie pod naciśnięciem widelca. Jedzenie dorsza potrafi dostarczyć wspaniałych wrażeń, w szczególności, jeżeli połączymy mięso dorsza z ciekawymi warzywami i innymi składnikami. Nasz dorsz będzie podany w zielonej oprawie. Więcej szczegółów nie zdradzimy, by podrażnić Wasze kubki smakowe i jednocześnie rozbudzić apetyt.   Artykuł Soczysta ryba

Ciasna Kuchnia
15 pysznych przepisów na piknik 127

szpinakiem . A może wybierzecie  chlebki z botwinką, anchois i oliwkami ? Rybacy we włoskiej Apulii posilają się nimi na lunch, a Wy możecie zabrać na piknik lub wycieczkę. Ciekawą opcją jest też nadziewany  chleb elioti z cebulą, oliwkami i miętą . Frittata lub tortilla ... czyli po prostu omlety z przeróżnymi dodatkami. Dobrze wiece, że je uwielbiam, bo na blogu

Chilli Czosnek i Oliwa
Bakłażan faszerowany 104

podejrzewano, że może wywoływać epilepsję:) Kto by pomyślał ! ;) Na szczęście aktualnie nie grożą nam z powodu jego zjedzenia tego typu objawy, więc czym prędzej bierzmy się za przygotowanie tej ciekawej rośliny ! Składniki: 2 bakłażany 250 g mielonej łopatki 1 cebula pomidory krojone w puszce oliwa sól papryka słodka pieprz cayenne czosnek granulowany 8 plastrów mozzarelli w plastrach Przygotowanie: Bakłażany

Taste Therapy
Mity na temat odżywiania 138

wszystkich owocach razem. Poniżej znajdziecie 5 mitów na temat odżywiania. Autorem artykułu jest trener personalny z Krakowa Mateusz Turecki . Muszę przyznać, że w 90 % zgadzam się z Mateuszem. Jestem ciekawa co Wy sądzicie o mitach na temat odżywiania? 5 mitów na temat odżywiania Post po 18-nastej Jest to bardzo rozpowszechniony mit żywieniowy, szczególnie popularny u osób starszych. Ostatni

codojedzenia
Pasta z makreli z serkiem i chrzanem 142

Klasyczny przepis na pastę z makreli odmieniłam odrobiną chrzanu, soku z cytryny i dodatkiem suszonych pomidorów. Taka wersja jest ciekawa w smaku i równie pyszna. Składniki: 2 wędzone makrele sok z połowy cytryny łyżeczka chrzanu/wasabi 200g serka kremowego np. Philadelfia pęczek szczypiorku 8-10 kawałków suszonych pomidorów w oleju sól, czarny pieprz Sposób przygotowania: Makrele obieramy z skóry

Pyry na Gaz

Proponowane wyszukiwania