Ostatnio troszkę opuściłam się w prowadzeniu bloga i dodawaniu nowych przepisów, ale już to nadrabiam. Mam nadzieję, że w najbliższym czasie uda mi się dodać kilka ciekawych przepisów. Na początek, ponieważ mamy poniedziałek, coś lekkiego, dietetycznego, a zarazem bardzo smacznego - sałatka z awokado z tuńczykiem podana w połówkach tego fantastycznego owocu. Składniki : 1 dojrzałe awokado 1 puszka tuńczyka
Codzienne GotowanieNadeszła pora na moją ulubioną akcję kulinarną organizowaną przez autorkę bloga Filozofia Smaku - Festiwal Kuchni Arabskiej . Kuchnia arabska to jedna z moich ulubionych kuchni świata, jest niezwykle smaczna, ciekawa, bogata i urozmaicona, a jednocześnie wbrew pozorom łatwa i szybka. Na początek postanowiłam przygotować danie mięsne (w końcu jest wtorek) - kebab z kurczaka. Podejrzewam, ze wielu
Codzienne Gotowaniemiesiącu poza kuchnią arabską trwa hiszpańska akcja kulinarna organizowana przez Zuzię z bloga Chilli, czosnek, oliwa . Kuchnia hiszpańska jest również bardzo ciekawa i różnorodna, bardzo ją lubię. Dziś postanowiłyśmy wraz z Mirabelką i Anią przygotować hiszpański gulasz z chorizo i ciecierzycy wg jednego przepisu . Ja postanowiłam nieco go zmodyfikować, ponieważ wydaje mi się, że dzięki temu lepiej "wyciągnęłam" jego
Codzienne GotowanieFestiwal kuchni arabskiej dobiega końca, w czasie jego trwania udało mi się przygotować kilka nowych, ciekawych i bardzo smacznych dań z kuchni arabskiej. Kuchnia ta jest niezmiernie bogata i zaskakująca. Wiele potraw chciałabym jeszcze wypróbować, ale chyba będą one musiały poczekać na kolejną edycje festiwalu. Dziś jeszcze chciałabym zaproponować pyszne danie z kurczaka z ryżem i migdałami. Przepis
Codzienne GotowanieComfort natknęłam się na prosty przepis na takie danie i od razu postanowiłam je wypróbować. Okazało się łatwe i szybkie w przygotowaniu i oczywiście bardzo smaczne. Jest to ciekawa opcja dla wegetarian, ale myślę, że wszyscy chętnie takie danie zjedzą. Polecam! Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo niewielka garść liści curry (użyłam suszonych) niewielki kawałek laski cynamonu 1 łyżeczka
Codzienne GotowanieEmilią i Mopsem przygotować faszerowanego bakłażana. Mówiąc szczerze z dużą niecierpliwością czekałam na przygotowanie tego dania, chociaż bakłażan nie jest moim ulubionym warzywem, to jednak wiedziałam, że zapieczony z ciekawym farszem będzie bardzo smaczny. Przygotowałam go na sposób turecki - nadziewany jagnięciną i doprawiony cynamonem i muszę przyznać, że nie zawiodłam się - bakłażan przygotowany w ten sposób był przepyszny. Przepis
Codzienne Gotowanierazu wiedziałam, że powtórzę ten przepis w domu. A że lubię sobie poeksperymentować, dodałam coś od siebie. I tak powstała niebanalna, bardzo elegancka przystawka. Robi się szybko, urzeka ciekawym smakiem i niebanalnym wyglądem. Polecam, póki trwa sezon na pyszne gruszki i słodkie figi. Porcja dla 4 osób: 4 słodkie i miękkie gruszki 150 g kremowego serka koziego 8 plastrów
Zawsze głodna!wyrabiania. BEZ GLUTENU! Pizza w niecałe... 30 minut! Nigdy nie pomyślałabym, że kiedyś stworzę pizzę z... ryżu. Ale skoro z kaszy jaglanej udało mi się zrobić tyle ciekawych rzeczy, to dlaczego nie ma udać się tym razem? Pomysł narodził się w mojej głowie już dawno, w trosce o urozmaicenie zdrowych, ale nieco monotonnych już potraw. I to był
Kuchnia EllieZupa w postaci gęstego kremu, o subtelnym- jednakże ciekawym smaku- pożywna i w delikatnym pastelowo-zielonym kolorze, który zawdzięczamy dzięki skórce z cukinii. Błyskawiczna w przygotowaniu, banalnie prosta i mało kaloryczna (niecałe 1800 kcal, podobnie jak zupa dyniowo - ziemniaczana ). Jako mięsny dodatek do zupy polecam chipsy z boczku, jak również zupę można ugotować na mięsie, które należy wyjąć
Kraina Miodem Płynącachlebie. Nie mam też zbyt wiele czasu, aby coś upiec, więc tym razem coś czego na tym blogu bym się nie spodziewała. Przeglądałam przepisy na mleka roślinne, bo jestem ciekawa jak smakują. Z mlek roślinnych kupowałam jedynie sojowe, którego smak akceptują moje kubki smakowe. Teraz jednak nie o mleku sojowym, a ryżowym. Cóż głównym motywatorem jest mój spory zapas
apetytnapieczeniePower śniadanie z małą ilością węglowodanów. Twarożek jest bardzo sycący i dostarcza wartościowego białka. Jedna porcja syci organizm na kilka godzin. Banan osładza posiłek, a orzeszki są ciekawym dodatkiem :) Składniki: 3 łyżki twarożku 2 łyżki jogurtu naturalnego garść orzeszków ziemnych 1 banan Twarożek wymieszać z jogurtem , dodać plasterki banana oraz orzeszki. Smacznego
Chocolate Muffin BlogKiedyś moja mama znalazła w sieci przepis na pyszny rosół gotowany na udku z indyka. Prezentowany przepis na chyba najbardziej popularną, niedzielną zupę to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego rosołu, gotowanego na porcjach rosołowych. Zachęcam do wypróbowania! Rosół z indyka Składniki: udko z indyka, cebula, 3 ząbki czosnku, 2 marchewki, pietruszka, plaster selera, por, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie
paapilotkaapewnie zauważyliście blog ma nową szatę graficzną :) Jestem ciekawa, jak Wam się podoba? Ja osobiście jestem bardzo zadowolona z finalnego efektu :) Jeszcze muszę kilka szczegółów dopracować ale to w swoim czasie :) Nowy szablon to zasługa Karoliny z bloga Pasje Karoliny . I to w jej stronę kieruję jeszcze raz moje najserdeczniejsze podziękowania :) Karolino - jesteś wspaniała!! Pojawiłam się także na Pinterescie
My simple kitchenCoś wspaniałego do herbaty, która nabiera innego smaku http://kuchennefascynacje.blox.pl/2015/09/Korzenne-cytryny-w-syropie-do-herbaty.html 3. Koktajl jesienny http://dzastfood.blogspot.co.uk/2015/09/286-koktajl-z-dynia.html 4. To może być idealny napój wieczorem, używam często kurkumy, jestem ciekawa jego smaku http://sekrety-zdrowia.org/zlote-mleko-napoj-z-kurkuma-na-przeziebienie-odpornosc-dobry-sen-i-depresje/ 5. Hit jesiennych / zimowych wieczorów - gorąca czekolada, prosta, a pyszna i to najważniejsze http://mniejcukruisoli.pl/niepoprawnie-prosta-w-przygotowaniu-goraca-czekolada-dla-wybrednych-wegetarianska/ Polecam
NA MOIM TALERZUUdało mi się kupić śmietanę cukierniczą. Byłam ciekawa jej smaku i konsystencji. Postanowiłam użyć jej własnie do wuzetki. Śmietana jest już słodka i fajnie się ubija ale jednak ma inny smak niż kremówka. Po ubiciu jej konsystencja jest lżejsza i delikatniejsza niż zwykła kremówka i znacznie zwiększa objętość. Ale ogólnie jest dobra i nie podchodzi wodą jak to czasami
Ewa w kuchni