Zrobienie swojskiej wędliny nie jest trudne. Wystarczy poznać podstawowe zasady: odpowiednie proporcje oraz czas i temperatura peklowania. Ja przy ustaleniu ilości soli peklującej bazowałam na przepisie z opakowania. Na ciekawej stronie o wyrobach domowych stężenie soli było sporo większe, zaś ilość wody mniejsza, ale odkryłam to po zrobieniu wędliny. Przygotowanie też nieco inne. Według swoich zasad robiłam
Anioszek w kuchnigarść posiekanego koperku, mniejsza garść posiekanej natki pietruszki, Czasem lubię przeglądać stare książki z mojej biblioteczki. Mam tych książek całkiem sporo, więc jest co przeglądać. Ostatnio znalazłam kilka, bardzo ciekawych i smacznych przepisów z wykorzystaniem świeżych ogórków. Dzisiaj przedstawię przepis z książki „Jak gotować” Marii Disslowej, z 1930 roku. W oryginalnym przepisie użyta jest słonina, ja dodałam boczek wędzony
królestwo garówpropozycja smakowa nie dość, że jest błyskawiczna w przygotowaniu - trwa tyle, ile gotowanie makaronu, to jeszcze tworzy całkiem ciekawą kompozycję smakową. Suszone pomidory wraz z jogurtem greckim doskonale ze sobą współgrają w akompaniamencie delikatnej w smaku cukinii i tuńczyka. Składniki na 2 porcje: 160g makaronu pełnoziarnistego (może być też biały) 1 mała cukinia Kilka suszonych pomidorów lub 1 łyżka
Fabryka pomysłówKris Carr miękka oprawa, 404 strony Na początku myślałam, że będzie to typowa książka z samymi przepisami na soki. Trochę się pomyliłam, ponieważ okazało się, że znajdziemy tu sporo ciekawej wiedzy na temat soków i koktajli. Prawie 200 stron to wciągający poradnik! Poza wstępem i podstawami typu co zyskamy pijąc soki i za pomocą jakiego sprzętu je przygotować, znajdziemy
Mienta blogCiekawa jestem czy moi stali czytelnicy zauważyli, że często pojawia się sukienka w kwiatki. Śmiać mi się chce z tej naszej Lilki, bo uparła się na tę sukienkę i nosi ją jak starsza pani swój wysłużony fartuch kuchenny. W żaden sposób nie mogę jej przekonać, aby przestała ją tak cały czas w domu ubierać. Dlatego zdjęcia są najczęściej
lady-och-mistrzyni.blogspot.comzakupy online nie są mi obce, jednak do tej pory nie robiłam przez internet zakupów spożywczych. A już na pewno nie tak dużych i zróżnicowanych. Zawsze byłam bardzo ciekawa jak wyglądają takie zakupy. Czy produkty dotrą w całości, co można kupić, ile zajmuje to czasu, jakie są ceny? Czy w takim sklepie znajdę wszystko? I tak oto parę
Słodkie okruszkizanim spróbowałem, to już miałem przeczucie, że będzie dobrze. Kolor i zapach mi to powiedziały ;) Cytrynowe ciasto kukurydziane jest bardzo cytrynowe i nie bardzo słodkie. Ziarnistość polenty daje mu ciekawą strukturę, a migdały jeszcze ją podkreślają. W dziwny sposób ciasto wydaje się jednocześnie proste i złożone, ascetyczne i bogate. I nie jest to wyrazem dysonansu, a harmonijnej pełni. Zdecydowanie
zadanie-gotowanieCiekawa i łatwa propozycja na pyszny i udany obiad.Mięso otula lekki i smaczny sos , a warzywa podkreślają aksamit jego konsystencji.Mnie na taki widok dosłownie " ślina leci".... Danie ma 355 kcal. 0.5 szkl.ugotowanej kaszy kuskus 1 łyka posiekanej natki lub kolendry 150 g.kurczaka ( jedno większe udko) sól pieprz mielona papryka 0.5 szkl.marchewki z groszkiem ugotowanej 1 łyżeczka mąki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPrzepis z książki Louise Hamilton: "Książka kucharska dla diabetyków". Książkę można nabyć na stronie Wydawnictwa REA ( klik ). Zawiera ona mnóstwo ciekawych porad i przepisów na pyszne dania, które zawierają niewiele tłuszczu, są bogate w błonnik, witaminy i powolne węglowodany. Autorka jest diabetykiem, a jej przepisy obejmują wszystkie posiłki - od śniadania po kolację. Każdy z nich jest zgodny z wymogami
Di gotujedobrze rozpuścić. Truskawki dobrze wypłukać, osuszyć, usunąć szypułki. Pognieść lekko widelcem, wlać mleko kokosowe z cukrem i bardzo delikatnie wymieszać. Nie powinno się zbyt dobrze połączyć, wtedy uzyskamy ciekawą strukturę. Przelać do pojemnika lub małych foremek do lodów na patyku. Zamrozić. Sami widzicie, że zajmuje to naprawdę niewiele czasu. Smak jednak jest niepowtarzalny. Można eksperymentować z różnymi owocami
Codzienna kuchnia niecodziennatowarzystwie bardzo aromatycznych przypraw, takich jak kmin rzymski, kolendra, czy moja ulubiona wędzona papryka. Do tego hummus powstały ze zmiksowania upieczonego kalafiora w przyprawach z ciecierzycą i pastą tahini. Ciekawym uzupełnieniem jest tzw. relisz cebulowy, czyli zeszklona do miękkości cebulka. Musiałam jednak dodać coś od siebie i uzupełniłam burgery kiszonym ogórkiem :) Nie pomijajcie go. Raz, że dodaje smaku
Moja Delicjacytryny limonki. Często też, jeśli dysponujemy mikserem, możemy przygotować orzeźwiający koktajl . Wykorzystajmy: maślankę lub mleko, cukier i wybrane owoce sezonowe. Szczególnie dobrze sprawdzają się jagody i truskawki. Równie ciekawym, aczkolwiek mniej popularnym, napojem jest smoothie. W jego skład wchodzą również zmiksowane owoce, ale całość ma gęstą i kremową konsystencję. Do przygotowania smoothie używa się zazwyczaj mieszanki kilku różnych rodzajów
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!typowy dla lasów górskich, wyżynnych, ponieważ tam występuje klon jaworowy. Smak i aromat miodu podobny jest do syropu klonowego – jest pyszny. Po degustacji – nie tylko zresztą miodu i długiej, ciekawej rozmowie z właścicielem o produktach i kulinariach, zaopatrzeni w kilka słoików miodu ruszamy dalej. Kolejny przestanek to Wetlina. Tu zwiedzamy najmniejszą rzemieślniczą wędzarnię jaką w życiu widzieliśmy. A Wydawało
królestwo garówdomowego syropu z kwiatów czarnego bzu, kupcie buteleczkę, i zauroczeni jego smakiem pamiętajcie o przygotowaniu swojego w przyszłym roku. Ciekawostkę stanowią chrupiące kawałeczki żytniego chleba - sprawiają, że zupa nabiera ciekawej tekstury i naprawdę wyjątkowego smaku. Spróbujcie koniecznie! Inspirację znalazłam w duńskim magazynie Spis bedre , nr 5/2016. Po więcej przepisów na skandynawskie zupy zajrzyjcie do Ani i Marty . Zupa truskawkowo
Pożeraczka, czyli raz adobrze