trzecie: jest uniwersalny. Naleśniory można jeść praktycznie ze wszystkim – bananami, truskawkami, dżemem, bitą śmietaną, lodami, nutellą, salami, serem żółtym, serem białym, farszem pieczarkowym, sosem pomidorowym, mięsem mielonym, warzywami… Z ciekawych wersji: ostatnio jadłem z serem, kurczakiem grillowanym, rukolą, suszonymi pomidorami i prażonym słonecznikiem. Pycha! Po czwarte: może być składnikiem innych dań. Możemy z nich zrobić krokiety, naleśnikowe cannelloni, pseudo
Proste-przepisy.plpieczemy przez przez ok. 12-14 minut. Gdy ser się stopi, a ciasto zarumieni – calzone jest gotowe. Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest ciekawą, niestandardową wersją pizzy. Ile razy w życiu jedliście pizzę? A calzone? Ano właśnie. Spróbujcie, bo warto! Po drugie: jest kolejnym przepisem z wykorzystaniem uniwersalnego ciasta drożdżowego. Geniusz tkwi w prostocie! Po trzecie: dodatki
Proste-przepisy.plczerwca, kiedy w szkole było już czuć wakacje, a większość ocen została wystawiona. Dzisiaj czereśnie możemy kupić już pod koniec maja, kosztują jakieś 35 zł za kilogram.... Jestem ciekawa, czy za 20 lat moje dzieci będą tęsknić za smakami dzieciństwa, za pierwszymi truskawkami, poziomkami... bo o pomidorach to chyba mogę pomarzyć ;) Nie wiem co to warzywo
bistro mamadiecie proteinowej ciężko jest znaleźć dobrą odmianę od kurczaka, białego serka i chudych ryb. Dlatego dziś ciekawa propozycja – bardzo chuda i bardzo białkowa potrawa, która z grubsza wpisuje się w granice diety Dukana, ale polecam ją każdemu dbającemu o linię. Aha, nie jest to oczywiście quesadilla, ale na Dukanie trudno zbliżyć się do niej bardziej. Lista zakupów: Naleśnik Dukana
Proste-przepisy.plKolejny miesiąc już za nami. Nawet nie wiem kiedy tak szybko zleciał! W Maju z nalazłam kilka ciekawych rzeczy wartych uwagi i mam nadzieję, że Wy też znajdziecie coś dla siebie :) . Pierwszym ulubieńcem w maju są jagody goji. Nie wiem czemu, ale dopiero w tym miesiącu pierwszy raz ich spróbowałam. Bardzo mi zasmakowały, dlatego dodawałam je do owsianek
wegujemyliści, bardzo łagodna. Palace Ripened Pu-erh Brick Tea 2007 - herbata z chińskiej prowincji Yunnan, w Polsce zaliczana do herbat czerwonych, robiona z liści drzew 70-80 letnich. Co ciekawa w sklepie znajdziemy zdjęcia obrazujące dokładnie wygląd herbaty przed i po zaparzeniu. Także opis zawiera szczegóły związane z jej produkcją. Szkoda, że kupując niektóre herbaty w Polsce opisy
Kuchnia co dniaWiosenna zupa, która jest ciekawym połączeniem słodkiego smaku marchewki i ostrego smaku pora. A wszystko to w mojej ulubionej formie kremu. Do tej zupy dodajemy lekką nutę azjatycką i bliskowschodnią: imbir, miętę i ser feta. Dzięki temu danie jest bardziej orzeźwiające i bardziej sycące
Milion Smakówjajecznej z dodtkiem jednego z sezonowych składników: botwinki lub szparagów . Przyznam szczerze, że botwinkę w połączeniu z jajem jadam zwykle tylko w zupie czy chłodniku. Byłam więc niezwykle ciekawa rezultatu takiego zestawienia w paście kanapkowej . Efekt? Raju, jakie to dobre!!! Wrąbałam sama całą miseczkę, nie dzieląc się z nikim! Pan Mąż nawet nie śmiał do mnie podejść
Grunt to przepis!wszystko, co tylko mamy w lodówce. W przypadku, gdy znajdziecie 2 jajka i jakieś drobne dodatki do nich - zapieczcie je sobie i zajadajcie czasem jajka w innej, ale też ciekawej formie. Smacznego! Składniki: 2 jajka 4 różdżki brokułu 3 plasterki szynki ok. garści tartego sera mozzarella lub innego żółtego sera sól, pieprz do smaku ew. masło do natłuszczenia kokilek
psgotujemyCiasto o bardzo ciekawym smaku i pięknej prezentacji. Chałwa wyśmienicie łączy się w smaku z nutellą - koniecznie spróbujcie ;) Zapraszam! Chałwowiec Składniki: (na małą blaszkę 20x24) biszkopt jasny: 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia biszkopt ciemny: 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki 1 łyżka kakao 1/2 proszku do pieczenia
Tagebuch po polskuDziś będzie wynalazek hi hi . Jak to ciekawa życia kobieta postanowiłam upiec drożdżówkę z automatu do pieczenia chleba. Całkiem smaczna wyszła dzięki rodzynkom i miodzie. Składniki mąka 600 g woda 330 ml olej 6 łyżek] sól 1 łyżeczka cukier 200 g miód 100 g rodzynki 150 g jaja 2 szt drożdże świeże 40 g Krok 1 Rozrabiam drożdże
Różowa kuchniastraszny, jak dla niektórych samodzielne bicie białek. Paczkę od Delecty dostałam w podziękowaniu za udział w konkursie kulinarnym – beza poszła do testów na pierwszy ogień. Byłam jej ciekawa z kilku powodów – używałam już gotowej bezy Dr. Oetkera którą bardzo lubię, używałam też białek w proszku i tych pasteryzowanych, w kartoniku. Delecta zadbała o eleganckie wizualnie opakowania, bardziej chwytające
Karo in the Kitchensałatek. Mojej sałatki nie soliłam, nie przyprawiałam niczym innym poza aromatycznym olejem z pestek dyni. Możecie jednak posolić ją, ale delikatnie, żeby nie zepsuć efektu. Ta sałatka może być ciekawym uzupełnieniem letniej kolacji czy też pikniku z grillem w tle. Przepis dodaję do cotygodniowej akcji "Błyskawiczne piątki". Składniki: 100 g świeżego szpinaku pół pęczka zielonych szparagów
Codzienna kuchnia niecodziennaWarsztaty poprowadziła Dominika Wójciak, zwyciężczyni III polskiej edycji Master Chefa, a odbyły się one w hotelu Villa Aqua położonym niedaleko plaży. Bardzo lubię śledzie i byłam strasznie ciekawa jakie nowe pomysły na jego wykorzystanie będzie miała Dominika. Warsztaty odbyły się w kameralnym gronie dziewięciu blogerów, którzy zjechali na zaproszenie firmy Seko do Sopotu z różnych
Kulinarne przygody GatityJednym z najpopularniejszych, najchętniej pieczonych i jedzonych ciast jest sernik. Dziś chciałbym Wam zaprezentować jego ciekawą wersję, w której masa serowa znajduje się pomiędzy dwoma warstwami czekoladowego ciasta. Pychota! A na dodatek robi się nie tak ciężko. Lista zakupów: Czekoladowe ciasto: 50 ml wody 3/4 kostki margaryny 1 szklanka cukru 4 łyżki kakao 4 jajka 2 szklanki mąki
Proste-przepisy.pl