ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:295/728)

Co Lila jadła w środę ? 21 (pomysły na dania dla dzieci i nie tylko) 213

Witaj w nowym poście kulinarnych inspiracji. Ciekawa jestem, co tym razem Cię zaciekawi - napisz mi o tym w komentarzu poniżej. Jeśli upichcisz coś z mojego menu to pochwal się koniecznie! Prześlij zdjęcie na maila lub wklej na fanpage Lady Och Mistrzyni - będzie mi bardzo miło. Nowym czytelnikom przypomnę wiek Liliany - w tym miesiącu obchodzi 3 urodziny.  Jeśli jesteś

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Fit babka śliwkowa 123

jakiegoś czasu byłam strasznie ciekawa smaku mąki ryżowej , w końcu się skusiłam i oto cudo co mi wyszło , nie skromnie powiem że to jest przepyszne , wszystkim strasznie zasmakowało , bardzo szybko znikało z talerza .    Zapraszam serdecznie do wypróbowania w domku dla rodzinki do niedzielnej kawy . Składniki  2 szklanki mąki ryżowej  1,5 szklanki ksylitolu

Mój Smak
Kajmakowe muffinki z jabłkami i masłem orzechowym 178

wilgotne muffinki z kawałkami słodkich jabłek. Ciasto jest z dodatkiem masy kajmakowej i masła orzechowego. Dzięki temu muffinek już nie ma potrzeby dosładzać, a mają delikatny posmak krówek przełamany ciekawą nutą masła orzechowego. Szybkie do przygotowania i bez użycia miksera. 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 3 jajka 1/2 szklanki mleka

https:KKuchniaMniam
Sałatka z pieczonej papryki i koziego sera 162

papryki unosi się w całym domu. A papryka smakuje zupełnie inaczej. Sałatka pasuje do mięsa lub ryb. Możecie także dodać do niej fety i oliwek, by zamieniła się w ciekawą sałatkę na przekąskę. Składniki: 3 czerwone papryki 1 duża cebula 3 łyżki tartego koziego sera (może być też grana padano, smakuje równie pysznie jak twardy kozi i świetnie

Zasmakuj Kuchni
Zupa-krem ziemniaczana z pieczonym czosnkiem 166

Gesta, kremowa i- mimo niewielkiej ilości składników- sycąca, a przede wszystkim o wyjątkowo ciekawym i subtelnym smaku czosnku. Subtelnym, bo pieczony czosnek traci swoją charakterystyczną ostrość na rzecz łagodnego lecz mimo to kapitalnie aromatycznego, słodkiego i jakby maślanego smaku. Jednak trzeba uważać, by czosnku nie spalić, bo inaczej będzie gorzki i... niejadalny! Dziś zupę podałam bez żadnych dodatków

Kraina Miodem Płynąca
Pszenno- gryczany chleb na zakwasie 128

czas otrzymałam przepysznie pachnący, chrupiący bochenek chleba na zakwasie. Dziś mam dla Was jeden z przepisów na chleb pszenno- żytni z dodatkiem mąki gryczanej na zakwasie pszennym o bardzo ciekawym smaku. Jeśli macie w sobie odrobinę cierpliwości, wolnego czasu i chęci to polecam byście również wykonali ten przepis. Składniki (na 1 bochenek o masie około 500 gram): Zakwas wykonałam

Mango Papaja
Zawalcz o swoje wewnętrzne piękno z Goldfish Kiss :) 124

wykonany tylko z certyfikowanych materiałów :) Dodatkowo został wyposażony w sitko, dzięki któremu łatwiej i dokładniej rozpuścisz suplement, a także inne produkty.  Myślę, że Goldfish Kiss jest bardzo ciekawym produktem, który może zostać włączony do diety osób aktywnie uprawiających sport i pragnących zmienić niektóre kwestie w swoim organizmie, swojej sylwetce. Użyty w suplemencie kolagen ma niezwykłe właściwości lecznicze

Zdrowie na języku :P
Frittata z czerwoną papryką 124

Ciekawa propozycja na sycące śniadanie a nawet obiad. Frittata ( z włoskiego fritto= smażone ) jest potrawą łatwą i szybką w przygotowaniu, sycącą i bogatą w wartościowe składniki odżywcze, a przy tym wszystkim bardzo smaczną:) Oryginalny przepis widziałem na videoblogu Phila Mundy "The lighter option", tu zamieszczam własną, nieznacznie zmienioną wersję. Potrzebne składniki:  3 czerwone papryki 2-3 cebule

Aromatyczne Podróże
Łosoś zapiekany w cieście francuskim 112

tego, jak się go przyrządzi, w zasadzie na pewno będzie smakował... Tym niemniej warto od czasu do czasu spróbować przygotować go w sposób mniej oczywisty, oryginalny, z dodatkowymi, ciekawymi nutami smakowymi. Oto nasz sprawdzony przepis na przepysznego łososia w cieście francuskim: Składniki: arkusz ciasta francuskiego 2 kawałki łososia po ok. 200g 200 gramów szpinaku 100g sera feta 100ml śmietany

Aromatyczne Podróże
Szarlotka z kaszą manną 130

dnia, dawno temu, dostałam całą stertę kolorowych czasopism Kuchnia oraz Burda z lat dziewięćdziesiątych. Siedząc na podłodze, zmniejszyłam tą stertę do rozmiarów pękatej kartonowej teczki, pełnej powyrywanych kartek z ciekawymi przepisami. Choć było to dobrych kilkanaście lat temu, wciąż lubię wieczorami usiąść i przeglądać te wycinki. Rzadko korzystam z tych przepisów, wolę je oglądać, ale jest jeden, dla którego

Posadzone i zjedzone
Chleb na zakwasie ze śmietaną, fasolą i marchewką 112

dobrze, że zamieszczę przepis. Fasola i marchew działają tutaj podobnie jak ziemniaki - wpływają na lepszą wilgotność i trwałość gotowego pieczywa. Ostateczna wersja chleba, to miękki, pyszny, sprężysty miąższ o ciekawym kolorze i cienka chrupiąca skórka. To chleb również dla tych, którzy cierpią na nadmiar zakwasu, co domowym piekarzom czasem się zdarza :) Tutaj potrzeba go aż 250 gramów ! Chleb

Posadzone i zjedzone
Jogurtowe ciasto kubeczkowe ze śliwkami 151

tych francuskich metod wychowawczych dzieci są sto razy mniej „problematyczne” niż mali Amerykanie. Mały Francuz nie przerywa dorosłym, je z apetytem i zawsze mówi „dzień dobry”. Książka jest bardzo ciekawa - czytając ją widziałam siebie naprzemian raz w roli zbyt emocjonalnie reagującej Amerykanki, a raz jako Paryżankę, która wie, że dzieci są ważne, ale rodzice również są ważni i wcale

Posadzone i zjedzone
Stek ze Strusia z kaszą jaglaną w prażonej cebuli z musem z wiśni peruwiańskiej ,figi i śliwki kalifornijskiej 149

jadać częściej . Aczkolwiek czekam jeszcze na mięso: z krokodyla ,kangura, węża i pająka . Nie oznacza to że mam kuku na muniu . Tylko oznacza to jak bardzo jestem spragniona i ciekawa  innych smaków. Składniki; 2 steki ze Strusia Marynata: 4 łyżki oleju musztardowego 4 łyżki musztardy z gorczycą pikantej 2 łyżki wody różanej 2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka

Viola cooks with passion
Syrop z owoców czarnego bzu i jeżyn 114

blogu znajdziecie już syrop z owoców czarnego bzu oraz syrop z owoców czarnego bzu i malin. Dzisiaj proponuję Wam syrop z czarnego bzu i jeżyn, dlatego że są bardzo ciekawym dodatkiem smakowym do bzu i podkreślają jego smak. Moim zdaniem warto, choć 3 słoiczki :) Potrzebujemy: 400 g owoców czarnego bzu 300 g jeżyn 4 łyżki cukru 1/4 szklanki wody

MamaOskarka
Piwne muffiny 192

Niecodzienne muffinki z dodatkiem piwa są ciekawa propozycją na „coś” innego ;) gdyż piwne "bąbelki" sprawiają, że ciasto jest lekkie i puszyste. Smak i zapach piwa po upieczeniu jest praktycznie niewyczuwalny, a piwo ma kluczowy wpływ na konsystencję ciasta :) Składniki (ok. 18 sztuk): ½ szklanki cukru 4 jajka 200 ml jasnego piwa 150 ml oleju 400 g mąki tortowej

Kulinarna (nie)codzienność

Proponowane wyszukiwania