ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:300/728)

Pierogi pieczone 175

Stanęłam przed ciekawym wyzwaniem, zrobienia czegoś z pasztetem, co nie będzie zwykłą kanapką. Na pomysł takiej akcji wpadła firma Profi dając duże pole do popisu i fantazji. Długo myślałam nad tym do czego można użyć pasztecików, które głównie kojarzą się z kanapkami, aż w końcu doznałam olśnienia, zrobię pieczone pierogi z pomidorow o-zi ołowym farszem. Połączyłam kremowe paszteciki

Bon appetit mon amie
Błonnikowa owsianka na soku jabłkowym :) 138

przypominam, że nie ma dodatku cukru. Po ugotowaniu owsianka nabiera gęstej i kremowej konsystencji. W smaku jest intensywnie jabłkowa, słodko-kwaśna, kwaśność nie jest tak zdominowana jak słodycz. Ciekawa odmiana dla popularnych owsianek mlecznych :) Próbowaliście już podobną?  Składniki: 4 łyżki płatków owsianych 200 ml wody  3 łyżki 100% soku jabłkowego (Natureway) 1 łyżeczka błonnika jabłkowego (Natureway) dodatki

Zdrowie na języku :P
Natureway - naturalnie zdrowo :) 144

każde zachwyca innym kolorem. Czarnej nie piłam, bo zwyczajnie za nią nie przepadam, ale była przetestowana przez kogo innego i zebrała jak najbardziej pozytywną opinię. "Czar namiętności" oprócz dość ciekawej nazwy posiada także super skład i intensywny smak. I w końcu moje ukochane herbaty zielone, które swym naturalnym i pełnym smakiem kompletnie mnie oczarowały :)  * Niestety

Zdrowie na języku :P
Jaglana szarlotka, wegańska, bezglutenowa 197

Ostatnio bardzo spodobała mi się książka, którą wypożyczyłam w miejskiej bibliotece, Jaglany Detoks , dowiedziałam się w niej wielu ciekawych rzeczy odnośnie równowagi kwasowo zasadowej, np tego, że bardzo wiele osób ma zakwaszony organizm, objawia się to chronicznym zmęczeniem, łatwą zapadalnością na infekcję oraz wypadaniem włosów, łamliwością paznokci, pogorszeniem stanu skóry, zbytnią nerwowością, niestrawnością i wieloma innymi rzeczami, czemu się

zdrowa vege kuchnia
Sloneczne danie z peczaku i warzyw 120

będzie jesienno zimowe ale pysznie sezonowe. Tak też stało się z tą potrawą. Pomysł na nią podpatrzyłam w książce "Wegetariańska szkoła gotowania", która to książkę wygrałam w miesięczniku KUCHNIA. Ciekawa to pozycja, bardzo ładnie wydana.  Zdjęcia są oszczędne, jasne a sposób pokazania produktów i przygotowania każdej z potraw przypomina trochę "Fikę" z IKEA. Fajnie jest mieć tę książkę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pudding chia z owocami 134

robię puddingi. To takie słodkie desery, które będąc na diecie mogą zastąpić nam, przysłowiowy kawałek ciasta do kawy, czy też sprawdzą się w roli zdrowych śniadań. Są też fajną, ciekawą alternatywą dla dzieciaków, żeby w prosty sposób przemycić im troszkę zdrowszych produktów. Mój pudding jest oparty na sezonowych produktach takich jak czereśnie, śliwki,jeżyny czy borówka. Dostępne na każdym

SMYKWKUCHNI
NAD MORZE??? MOŻE NIE W SEZONIE 161

przeżywają wszelkiego rodzaju, parki rozrywki, restauracje z atrakcjami dla dzieci, place zabaw. Męczące? Odrobinę. Szczególnie dlatego,że na urlopie nie szukam tłumów. Dlatego szukam miejsc lekko odludnych, pięknych i ciekawych. Im dalej od sezonu , tym o nie łatwiej.   CENY   Wkurzam się już na etapie poszukiwania zakwaterowania. Począwszy od pensjonatów , które nie proponują nic poza miejscem do spania

WYSPA SZCZĘSLIWA
Pieczarka w klopsie 258

Klopsiki z mięsa drobiowego z bogatym wnętrzem są ciekawą odmianą klasycznych pulpetów. Pieczarka schowana w środku klopsika jest miłą niespodzianką i smacznym przełamaniem smaku mięsa. Składniki: 500g mięsa mielonego drobiowego jajko 4 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku majeranek, sól, czarny pieprz 3 łyżki masła klarowanego 10-15 szt małych pieczarek Wykonanie: Pieczarki opłukujemy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła

Pyry na Gaz
Surówka z kopru włoskiego (fenkułu), kalarepki i zielonego jabłka z koperkiem 132

nasion i parzonych z nich herbatek. Na kupno i spróbowanie bulwy z fenkułu wpływ miała jego rosnąca popularność, szczególnie wśród znanych szefów kuchni, którzy z koprem włoskim przygotowują wiele ciekawych potraw. Kiedy go skosztowałam zrozumiałam skąd ta popularność. Fenkuł jest bowiem warzywem bardzo aromatycznym i bogatym smakowo. Zrobiłam z niego wiele dań, między innymi tę „Surówka z kopru

Moja Delicja
Wegetariańskie burgery z czarnej fasoli i komosy ryżowej, z kalafiorowym hummusem i reliszem cebulowym 133

towarzystwie bardzo aromatycznych przypraw, takich jak kmin rzymski, kolendra, czy moja ulubiona wędzona papryka. Do tego hummus powstały ze zmiksowania upieczonego kalafiora w przyprawach z ciecierzycą i pastą tahini. Ciekawym uzupełnieniem jest tzw. relisz cebulowy, czyli zeszklona do miękkości cebulka. Musiałam jednak dodać coś od siebie i uzupełniłam burgery kiszonym ogórkiem :) Nie pomijajcie go. Raz, że dodaje smaku

Moja Delicja
Jak zrobić ciasto na pizzę 161

ciasto na pizzę było wyjątkowe dodajcie do niego osobno lub razem zioła, np. bazylię, chili, świeżo zmieloną kolendrę, a ciasto będzie ziołowe, aromatyczne i inne niż klasyczne - z nutą ciekawych zapachów, które uaktywnią się podczas pieczenia. Można też do ciasta na pizzę dodać szpinaku, a będzie w ładnym zielonym kolorze. Dzieci lubią takie nietypowe niespodzianki.  Składniki

Zasmakuj Kuchni
Cukinie z serem 95

Dużo czytam, zwłaszcza książek, które mają coś wspólnego z gotowaniem. Najbardziej lubię gatunek mieszany, czyli opowieści o życiu autorek przetykane przepisami. Książki dzieją się zwykle w ciekawych, pięknych zakątkach Włoch czy Francji, więc to doskonały nieskomplikowany relaks. Dodatkowo można ugotować sobie coś z tej książki, żeby poczuć się jak w Prowansji. Dlatego dziś na obiad będą cukinie gratin

Ugotowane pozamiatane
Cukinia nadziewana kaszą gryczaną 179

cukinii lubię najbardziej, chyba się nie da. A Wy macie jakieś ulubione danie z cukinii? ;) Ja czekam, aż upały trochę odpuszczą, bo chciałam spróbować ciasta z cukinią. Jestem strasznie ciekawa smaku. Ktoś robił? Jak tak to czekam na opinie! :) Tymczasem, żółta panienka w towarzystwie pani gryczanki wprasza się na talerze! Gdy zobaczyłam przepis na szczypta-wege.pl wiedziałam, że to coś

Czerwona Porzeczka
Sałatka z bobem 211

Bób świetnie smakuje w upalne, letnie dni. Najczęściej jest gotowany samodzielnie lub z dodatkiem kopru. Ciekawym pomysłem jest również przygotowanie sałatki z bobem. Jest ona bogata w białko i w witaminy, a jednocześnie może być świetnym pomysłem na lekki, letni obiad. Składniki na sałatkę: 120 g sałaty, 2 nektarynki, kilka rzodkiewek, papryczka chilli, morska sól, mielony czarny pieprz. Składniki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Podróż do… – La Riviera (cz. I), miasta włoskiego wybrzeża 228

Międzyzdrojami. Włosi mówią o dwóch riwierach: La Riviera di Levante (część wschodnia) i La Riviera di Ponente (część zachodnia). W odległośći kilku kilometrów od wybrzeża znajduje się także szereg ciekawych wysp: Isola del Tino Isola di Bergeggi Isola Gallinara Palmaria Tinetto Podczas pobytu na La Riviera nieoddalając się ani na krok od morza natrafimy na wyjątkowe miasteczka. Santa Margherita

Bon Ton Italia

Proponowane wyszukiwania