Można dowoli przyprawiać i faszerować te uniwersalne i smaczne kulki ziemniaczane. Troszkę je urozmaiciłam dorzucając do ciasta trochę gałki muszkatołowej i poszatkowaną świeżą miętę. Mi zasmakowały, ciekawa jestem co Wy sądzicie na ten temat:) Składniki: 1 kg ziemniaków 250 g półtłustego twarogu 1 żółtko 1 jajko (całe) 2 średnie cebule 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki
Zasmakuj KuchniKlasyczna owsianka śniadaniowa, ale z jabłkami w trzech odsłonach - musem, chipsami i jabłkami na surowo. Ciekawa kompozycja, jeśli dodatkowo wzbogacimy smak o świeży imbir i mały dodatek miodu. Mamy gęstą, ale jeszcze płynną konsystencję owsianki z chrupiącymi jabłkami i wyraźnym, orzeźwiającym smaku
Milion Smakówmiałam okazji odwiedzić tego pięknego kraju, jestem pewna, że prędzej czy później to nastąpi. Tymczasem w pełni oddaję się podróżom kulinarnym przeglądając różnorakie książki kucharskie będące doskonałym źródłem wielu ciekawych przepisów i informacji. A trzeba przyznać, że kuchnia włoska doskonale odzwierciedla kuchnię roślinną. Posiada pełen wachlarz dań wegetariańskich, z mięsa można więc spokojnie zrezygnować, natomiast do wielu dań dodaje
Roślinna - blog wegańskiwłaśnie wtedy po raz pierwszy jadłem taką zupę i bardzo mi zasmakowała, i w ogóle sama koncepcja używania świeżego ogórka poza sałatkami i kanapkami stała się bardzo ciekawa. Od tamtego czasu minęło 8 lat, dlatego też nawet nie próbuję odtworzyć jej ze smaku. Nie ma to znaczenia. Pozostaje główny składnik, czyli świeży ogórek. Coraz częściej mamy ciepłe
BlendmanByło trochę o herbacie, teraz coś na temat kawy. Tym razem jednak amatorzy kawy sami muszą trochę poszperać aby dowiedzieć się mnóstwa na prawdę ciekawych rzeczy. Na koniec czeka mała nagroda w postaci karty eksperta. Pamiętajcie tylko aby mieć podłączoną drukarkę, najlepiej kolorową:) Dobrej zabawy:) Karta Domowego Baristy
Ukojenie Podniebieniadomu obrady jakie ciasto mam upiec na niedzielę. Ciasto czekoladowe to najbardziej lubiane ciasto przez moje dzieci. Więc kiedy im zaproponowałam czekoladową babkę nie mieli żadnych obiekcji. Byłam jednak ciekawa, co powiedzą na babkę czekoladową o smaku miętowym. Oczywiście, że nie zdradziłam im tajemnicy, że doprawiłam ciasto miętowym likierem. Babka o smaku miętowym przyjęła się. Była tak delikatna
codojedzeniaCiekawa w smaku i szybka w przygotowaniu sałatka to w okresie letnim bardzo potrzebna rzecz :) Tym bardziej, że sezon grillowy w wielu ogródkach został rozpoczęty. Świetnie sprawdza się w roli samodzielnej przekąski lub dodatku do mięsa. Zapraszam! Sałatka z pekińską i szparagami Składniki: kilka liści kapusty pekińskiej kilka rzodkiewek pół ogórka zielonego kilka zielonych szparag sól morska, pieprz
Tagebuch po polskuszatkują – wybierz, co preferujesz Roztapiamy masło na patelni i wrzucamy do niego pokrojone liście cykorii oraz słonecznik Smażymy chwilkę na średnim ogniu (1-2 min) Gotowe! Uwagi Ciekawą wersją jest także opcja „na słodko” – podczas smażenia dodajemy na patelnię łyżkę miodu lub miodku majowego. Szczególnie z syropem mniszka cykoria komponuje się świetnie! Osobiście lubię także
Mr. Tasteofercie znajduje się cała gama przypraw, bakali, oryginalnych smaków kaw i herbat, a ponadto możemy tam zakupić różne niespotykane na co dzień kasze czy nasiona i wiele innych ciekawych rzeczy. Powiem szczerze strasznie długo zajęło mi wybranie produktów, bo tylu wspaniałych rzeczy w jednym miejscu jeszcze nie widziałam, niektórych produktów nawet nie znam i nie miałam okazji próbować :) Serdecznie
Kuchnia z widokiem na ogródbył nowy singiel zespołu Hans Like Houses "Colourblind". Serial "The Last Man On Earth" jest zdecydowanie najlepszym serialem, który zaczęłam oglądać w lutym. Świeża dawka humoru w połączeniu z ciekawymi bohaterami daje świetny serial, który umili wieczory. Zdecydowanie polecam
wegujemySzarlotka - obok sernika - jest tym ciastem, które mogę jeść zawsze i wszędzie :-) w każdej postaci. Warunek konieczny to kruchutkie ciasto i soczyste jabłka doprawione cynamonem... prawdziwa radość dla podniebienia... Ciekawym dodatkiem do jabłek jest natomiast masa budyniowa - delikatna, lekko mazista (ale nie kapiąca z ciasta, Boże broń!). Przy takim połączeniu lubię dodać do ciasta cukier migdałowy, który w połączeniu
Czary - gary w kuchniprzygotowaną z domowym cukrem różanym . Syrop cynamonowy jest bardzo uniwersalnym dodatkiem do ciast i deserów, który można przechowywać przez 3 miesiące w lodówce. Po karmelizowaniu w nim rabarbaru przechodzi ciekawą metamorfozę, zmienia kolor na różowy i robi się lekko kwaskowaty - cudowny :) Czas przygotowania: Porcje: forma na ciasto Składniki w temperaturze pokojowej: Kruszonka
SzczyptaSmaQwarzywem są orzeźwiające i tak sezonowe, że czas gdy mogę go kupić na straganie wykorzystuję do granic możliwości! Jako miłośniczka rabarbaru pokusiłam się nawet o zgromadzenie kilku ciekawych informacji na jego temat w postach na fanpage Ogrodu Botanicznego UW ( TU i TU i TU ). Przepis na to ciasto jest moją wiosenna wariacją na temat
Dzieje kuchennej Wiewióryszpinakiem . A może wybierzecie chlebki z botwinką, anchois i oliwkami ? Rybacy we włoskiej Apulii posilają się nimi na lunch, a Wy możecie zabrać na piknik lub wycieczkę. Ciekawą opcją jest też nadziewany chleb elioti z cebulą, oliwkami i miętą . Frittata lub tortilla ... czyli po prostu omlety z przeróżnymi dodatkami. Dobrze wiece, że je uwielbiam, bo na blogu
Chilli Czosnek i Oliwapodejrzewano, że może wywoływać epilepsję:) Kto by pomyślał ! ;) Na szczęście aktualnie nie grożą nam z powodu jego zjedzenia tego typu objawy, więc czym prędzej bierzmy się za przygotowanie tej ciekawej rośliny ! Składniki: 2 bakłażany 250 g mielonej łopatki 1 cebula pomidory krojone w puszce oliwa sól papryka słodka pieprz cayenne czosnek granulowany 8 plastrów mozzarelli w plastrach Przygotowanie: Bakłażany
Taste Therapy