zawiesić. Z pewnością którakolwiek z uliczek prędzej czy później zaprowadzi nas do miejsca, gdzie serwują jakieś jedzenie. Niekiedy wydawałoby się, że będzie genialne, no bo kaszebskie, oparte na ciekawych smakach. No jak to jeden kaszub kiedyś powiedział, ta kraina jest wyróżniona przez Boga – mieszkańcy mają dostęp zarówno do rzek, jezior, morza, lasów i gór. Więc czego jeszcze chcieć
Right Behind The KitchenNastępnie dwie ryby - flądra oraz witlinek bałtycki. O ile flądrę raczej wszędzie dostaniemy w knajpach, tak ta drugą rybę niekoniecznie. Obie ryby naprawdę przyzwoite, dobrze wysmażone. Sam witlinek to ciekawa ryba - jego filety są dość zwarte i solidne, mięsiste przez co z przyjemnością aplikuje się takie danie do pyszczka. Bar Przystań - nikt nie mówił, że tam jest obsługa
Right Behind The Kitchenwystawcy z dystansem do niego podeszli? Niemniej jednak przedstawiciele browarów stanęli na wysokości zadania - miła obsługa, uśmiechnięta, potrafiąca opowiedzieć o swoich produktach (i w dodatku prawie same panie z ciekawą aparycją ;) Po czwarte - jedzenie wyglądało naprawdę smacznie. Błędem z mojej strony było jedzenie obiadu w domu, ponieważ skusiłbym się z pewnością na jakąś goloneczkę, żeberka i ziemniaczki - czyli
Right Behind The Kitchenprzedszkolaków do seniorów." Celem projektu jest mówiąc krótko popularyzacja nauki , zachęcanie do dzielenia się swoimi pasjami z innymi osobami, pokazywać, że nauka może zainteresować i być po prostu ciekawa. Sporo się tam dzieje i wiele zaplanowano na najbliższe dni. Zainteresowanych odsyłam na www projektu i dodam, że LFN trwa jeszcze do 20 września! Polecam! Eksperyment... Sprawcy wydarzenia Jogurt naturalny
Right Behind The Kitchenmorza. Na pierwszy ogień poszły smażone nad żarem sardynki posypane grubą solą morską (ryby te można jeść w całości). Rybki te smaży się nad rozgrzanymi węgielkami drzewnymi na takich ciekawych łódeczkach - wystarczy nadziać rybę na długą wykałaczkę, wbić ją w piach pod kątem 45 stopni i po kilkunastu minutach są gotowe. Pierwsze doznania restauracyjne i już jest super. Następnie
Right Behind The Kitchenpodstawy metody sous-vide można stopniowo opanowywać w domowych warunkach. Aby danie było kompletne można dodatkowo pokusić się o jakiś magiczny sos : ) Myślę, że sous-vide może być ciekawą zabawą dla osób, które chętnie próbują czegoś nowego w kuchni. Powodzenia
Right Behind The Kitchenktóre lepszejsze. Dla mnie Wiedeń jest magicznym miastem, pięknym, czystym, otwartym na różne kultury, ludzi i oczywiście doznania gastronomiczne. Będąc na ostatniej majówce dosłownie liznęliśmy kulinarny Wiedeń, aczkolwiek kilka ciekawych, klasycznych rarytasów zaliczyliśmy. Ach, Wiedeń, Wiedeń, powrót do cudnego miasta... Namiastka Wiednia dla smakoszy i kilka praktycznych wskazówek Przyjeżdżając do Wiednia mieliśmy kilka rzeczy na liście - pozwiedzać bez większej
Right Behind The Kitchenmoże sporo ludzi dowiedziało się już po fakcie albo czytając ten wpis o tej imprezie. Jednak, jak pokazują poniższe zdjęcia, sporo osób z jakichś źródeł uzyskało informację o tym ciekawym wydarzeniu, nieprawdaż?! Generalnie frekwencja była niesamowita - jak na Lublin, jak na kiepską pogodę. A wiecie jak było? Festiwal Kocham Wino w Lublinie (relacja) Bo żeby pić wino nie trzeba
Right Behind The KitchenDżem z mandarynek to dżem o bardzo ciekawym smaku. Jest słodki (oczywiście), ale ma mocno wyczuwalną nutę goryczy. To sprawia, że jest doskonały do ciast i ciasteczek, a także do naleśników. W sumie do wszystkiego, gdzie czysta słodycz zwykłych dżemów mogłaby być zbyt mdła. Smakuje też doskonale po prostu na kanapkach
Milion SmakówNiedługo Halloween - noc duchów, czarownic, wszelkich stworów, zjaw, strachów i...słodkości ;) W tym roku wypada w weekend, co daje nam możliwość zorganizowania fajnych przebieranych imprez z ciekawymi kostiumami i oczywiście z mnóstwem pyszności. Rok temu na ten wieczór proponowałam Wam pogrzebany mus czekoladowy w formie nagrobków. Teraz przyszła pora na ogólnie znane i lubiane babeczki :) Tym razem inspirowane jednym
Zawsze głodna!Nieco inna wersja krokietów, ale jakże ciekawa! serki topione i Camembert z bułką tartą, to nietuzinkowe połączenie, by uzyskać farsz, wyśmienity w smaku, spróbujcie, tych niecodziennych krokietów! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 1 szklanka wody 2 jajka 2 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sól do smaku olej do smażenia Farsz
kgwjanczewodrobnej tarce. Możecie dosypać kukurydzę konserwową. Dodałam majonez i jogurt. Doprawiłam szczyptą soli i pieprzu. Wymieszałam i odstawiłam do lodówki, aby smaki się połączyły. Szybka a naprawdę o ciekawym ostro-słodkim smaku sałatka. Smacznego
potrawyregionalneDziś propozycja na ciekawą w smaku i bardzo dekoracyjną sałatkę. Zestawienie młodego bobu i tuńczyka daje rewelacyjny smak. Pozostałe składniki można komponować według uznania. Składniki na sałatkę: kilka liści ulubionej sałaty garść rukoli miseczka ugotowanego i obranego bobu puszka (ewentualnie dwie- w zależności od ilości sałatki) tuńczyka w oleju 6-10 szt. czarnych oliwek pół średniej czerwonej cebuli
potrawyregionalnepowiem, też tak ją jem i to ze smakiem. Dziś zaproponuję Wam ją w innej postaci. Posiekana z dodatkiem wędzonego boczku,sosem worcester i czosnkiem. Naprawdę jest to ciekawa i bardzo smaczna propozycja na podanie brukselki. Sos worcester nada daniu korzennego smaku. Składniki: 500 g brukselki 4-5 plastry wędzonego boczku 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu worcester
potrawyregionalneprzewiewnym i chłodnym miejscu - wiszą już tak półtora tygodnia i wiemy, że będzie pysznie! Jak wiecie już z wcześniejszych wpisów zajęcia z Łukaszem Konikiem to nie tylko dużo ciekawych przepisów i praktyki, ale również dużo teorii! Materiały przygotowane przez Łukasza zawsze zaskakują! Z nich dowiadujemy się jaki jest podział tuszy na elementy kulinarne i gastronomiczne. Jakie są podziały tego
Plate of Joy