ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:301/728)

Panzanella – toskańska sałatka chlebowa 344

prostu mnie zachwyciła . Zresztą nie tylko mnie . Dzieciaki co prawda nie pokochały jej ,no ale starszy synowiec , zaszczycił próbą smaku , a to już i tak ok. Sałatka jest ciekawa , mimo że wydaje się iż chleb rozmięknie , to dobrze wypieczone grzanki, zostają chrupiące i mega aromatyczne . Polecam , szczególnie do grilla , jest to rewelacyjna odmiana po nudnej już ” greckiej

Ogrodnik w podróży
I znów Como...:-) 164

projektanci tego ogrodu doskonale o tym wiedzieli, otwierając ogród na piękną, alpejską panoramę. A w oddali Carlotta. Jak praktycznie wszystkie ogrody nad jeziorem Como, ten również może poszczycić się ciekawą historią- mamy tu dyplomatów, pisarzy, kompozytorów, a i nawet Bonaparte się gdzieś znajdzie. Nas najbardziej zachwyciła orientalna część ogrodu z niewielką sadzawką, pięknymi papirusami i klonami palmowymi.  Dalsza

les mirabelles
Puree z quinoy i topinamburu na grillowanych boczniakach 139

boczniaki, a ponieważ udało mi się kupić okazy niemal tak duże jak moja dłoń, postanowiłam użyć ich jako "spodeczków" do mojego puree z quinoy i topinamburu i tak powstała ciekawa przekąska, którą warto przygotować na sylwestrową imprezę ;) Świetnie sprawdzi się też jako dodatek do dania głównego, zamiast ziemniaków, czy klusek. Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 250 gram topinamburu

Quinoa Raz!
Sałatka z ziół i chwastów z quinoą i cieciorką 141

łące, lub w ogrodzie. Z pozoru niejadalne, a przynajmniej nie zwracamy na nie uwagi planując obiad, czy kolację. Okazuje się, że młode liście nasturcji, mniszka, lub pokrzywy mogą być ciekawym urozmaiceniem diety, a wrzucone do jednej miski z ziołami tworzą całą mozaikę smaków  i aromatów. Ja wybrałam takie jakie miałam pod ręką, ale możecie je zamienić na inne

Quinoa Raz!
Koktajl owocowy 168

Koktajle owocowe to prawdziwe bomby witaminowe, które dostarczają organizmowi niezbędne składniki odżywcze. Są ciekawym dodatkiem do śniadania lub lekkim deserem. Można je pić przez cały rok, ale najlepiej smakują latem, kiedy jest największy wybór owoców. Polecam pyszny koktajl z malin, truskawek i banana. Składniki 200 g malin 200 g truskawek 1 banan 300 ml maślanki 1 łyżeczka ksylitolu (opcjonalnie

My Chcemy Jeść
"Zdrowy detoks" Ewy Jarosz - recenzja 93

się z czterech części i dodatku: Porządki w centrum dowodzenia Racjonalne odżywianie w praktyce Kompleksowa renowacja Działanie wspomagające Przepisy na potrawy pozytywnie wpływające na organizm W książce znajdziemy mnóstwo ciekawych i bardzo przydatnych informacji na temat zdrowego odżywiania. W każdym rozdziale mamy też wyróżnione części z hasłem "Zapamiętaj". Rzeczywiście, warto zapamiętać podane tam informacje. Muszę przyznać, że mnie, jako

Kulinarne przygody Gatity
Nalewka z porzeczkoagrestu 161

zawiera). Czasem i dobę trwa, czasem i dłużej. Ale daje doskonałe efekty, więc warto poczekać. Po przefiltrowaniu butelkujemy i zostawiamy w chłodnym miejscu na pół roku. Finalnie otrzymujemy bardzo ciekawą nalewkę. Wyraźnie czuć słodycz cukru, cierpkość porzeczki i lekkie drapanie imbiru. Ta nalewka zdecydowanie wchodzi do stałej produkcji, o ile znowu uda nam się zdobyć porzeczkoagrest. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Pieczony boczek z chrupiącą skórką na górze 105

Dziś coś dla mięskożerców. Boczek pieczony skorą do góry. Tak pieczony boczek widziałam w australijskim Masterchefie i bylam ciekawa jak smakuje. Muszę przyznać, że skórka jest bardzo chrupiaca ale najlepeij taki boczek jeśc na ciepło, bo wtedy to już nie to samo, skórka jest chrupiąca ale już nie az tak i wydaje się być twardawa. Marynujemy go w samej

Ewa w kuchni
Papryka szpiczasta nadziewana serkiem Philadephia i selerem naciowym 95

Papryka ramiro to gatunek słodkiej papryki, który ma podłużny kształt a przez to idealnie nadaje się do nadziewania. Tym razem nadziejemy ją kremowym serkiem i selerem naciowym tworząc ciekawą kompozycję. Seler do końca pozostanie lekko chrupiący a papryka nabierze charakterystycznego smaku po upieczeniu

Milion Smaków
Jak film na noc, to tylko thriller 124

Boże – zaglądać do szafy. Podskakuję i energicznie zakrywam dłońmi twarz, taki odruch obronny, ale przez palce i tak podglądam co się dzieje. Ostatnio ciężko było mi znaleźć film ciekawy i trzymający w napięciu. Fabuła o opuszczonym domu z duchem na strychu czy o słodkim dziecku, które tak na prawdę jest albo starą kobietą albo ma w sobie coś(...)kotka i myszkę, w której jest tylko jedno wyjście – „ Someone has to die. Me or he.” A jak u Was – widzieliście ostatnio coś ciekawego

Pink Envelope
Zapiekanka truskawkowa z adwokatem 173

Adwokat, truskawki i kwiatki na dzień tatki 🙂   Słodka zapiekanka z likierem i truskawkami może być ciekawą odmianą dla tradycyjnych homogenizowanych serników i truskawek zatopionych w galaretkach. Robi się w mig, zjada jeszcze szybciej. Można upiec wcześniej, a przed podaniem podgrzać w mikrofalówce. Idealnie nadaje się na słodką przekąskę pod chmurką 🙂   ZAPIEKANKA […] Artykuł Zapiekanka truskawkowa z adwokatem

Wiszniówka
Brownie z buraków i awokado z czerwoną porzeczką 132

nieszablonowych przepisów na zdrowe dania, w których można dzieciom przemycać wartościowe produkty. Przepis na ciasto czekoladowe z buraków i awokado natrafiłam na blogu „bunny kitchen”, kiedy poszukiwałam ciekawych sposobów na botwinkę. Bo ileż można jeść barszczyki i chłodniki? Surowych liści botwinki […] Artykuł Brownie z buraków i awokado z czerwoną porzeczką pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
Śledź z czerwoną fasolą i jogurtem a'la gzik z pyrami 110

smaku pieprzem i ewentualnie solą. Wymieszać dokładnie i odstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny. Podawać z ziemniakami. Najlepiej ugotowanymi w mundurkach i posypanymi koperkiem lub (i) szczypiorkiem. Ciekawa jestem kto z Was spróbuje tego dania? Klasyczne pyry z gzikiem pokazywałam Wam już i cały czas cieszą się sporą popularnością. Może ta dzisiejsza wersja ze śledziem również Wam zasmakuje

Codzienna kuchnia niecodzienna
Grissini z makiem - włoskie paluszki 123

ulubione zioła, czosnek, paprykę, sezam czy mak, by urozmaicić ich smak. Podawajcie je z różnymi dipami czy pesto. Maczajcie je w ulubionych sosach i cieszcie się ich chrupkim smakiem. Ciekawa przekąska także dla najmłodszych fanów kuchni:) Łatwe w przygotowaniu. Warto je zrobić, by przekonać się że domowe przekąski smakują najlepiej. Składniki: 250 g mąki pszennej 150 ml ciepłego mleka

Zasmakuj Kuchni
Faszerowane pieczarki z serem 121

mamy dziś troszkę inny obiadek.Pieczarki,mięso i ogórek kwaszony.Połączenie całkiem ciekawa,a jak jeszcze dodamy ser to już wo gule smaczne połączenie wyjdzie. Zostałam zaproszona do wyzwania "Blogerzy kontra Szef Kuchni - kto pokona Mistrza?" Jak najbardziej spodobało mi się wyzwanie i podjęłam je. Składniki: pieczarki 10 sporych szt Mięsko mielone( szynka wieprzowa którą najlepiej samemu zmielić

Różowa kuchnia

Proponowane wyszukiwania