chwil, najlepiej zamknięcie ich w butelce, aby na cały rok wystarczyło. Jest to ten moment, kiedy chcemy, aby wszystko było idealne, potrawy, prezenty, słowa jakie kierujemy do swoich bliskich. Ciekawym i na pewno polepszającym humor i nastrój akcentem będzie domowej roboty chleb na zakwasie, który będzie pięknie pachniał, wspaniale chrupał i idealnie komponował się ze smakiem pozostałych potraw
MamaOskarkaSchab w majeranku ma ciekawą zieloną skórkę, która idealnie współgra z wielkanocnym stołem. Kto wie, może przywoła wiosnę tej zimy, czy wiosny.. już sama nie wiem jak to z tą pogodą jest ;) Potrzebujemy: 1,3 schabu 2 łyżki majeranku 2 ząbki czosnku płaska łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z resztą przypraw. Mięso
MamaOskarkawiem,że nie wolno kroić gorącego,ale nie mogliśmy sie powstrzymać...Smaczny chleb o ciekawym kolorze, z kawałkami suszonych pomidorów
w mojej kuchniBardzo prosta i ciekawa słodka przekąska, idealna na różnego rodzaju imprezy. Dla wielbicieli czekolady – może być wytrawna, deserowa lub mleczna... czekolada, mandarynki, wykałaczki, Mandarynki obrać, podzielić na cząstki, Każdą cząstkę nadziać na wykałaczkę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Maczać w czekoladzie cząstki mandarynek trzymając za wykałaczkę. Odstawiać do ostudzenia – wbijając wykałaczki np. w jabłko, cebulę, kapustę... . zastawa
królestwo garówgdyby nie wcześniej wymienione mało sprzyjające warunki, danie zasługuje na pochyleniem się nad nim... Nie mogłam sobie odmówić zjedzenia całej porcji gęsi... gomboclom powiedziałam - nie, zabrakło już miejsca... Ciekawa jestem Państwa doznań kulinarnych po tej szczególnej nocy
królestwo garówkieliszków trafiło Rivetto Langhe Nascetta Doc 2012 – wspaniałe wino z mało znanej białej odmiany Nascetta. Obecnie zajmuje ona około 20 ha upraw w Piemoncie. Daje wina mineralno owocowe o ciekawym finiszu i dość długim posmaku. Koniecznie trzeba spróbować. Drugie białe wino to Malvira Roero Arneis „Renesio” DOCG od jednego z najbardziej renomowanych producentów. Sama odmiana Arneis do niedawna prawie
królestwo garównajwyższej jakości semoliny pszenicy durum. Ich kształty i smak to już włoska specjalność. Ja zrezygnowałam z sosów sam Parmigiano Reggiano wystarczył. Do tego oczywiście kieliszek wina. Połączenie idealne. Bardzo ciekawym nieznanym mi do tej pory produktem okazały się sycylijskie galaretki produkowane na bazie win Nero d’Avola, Marsala, Zibibbo, Insolia i Malvasia. Ich producent Scyavuru (w sycylijskim dialekcie
królestwo garówwędzony podpuszczkowy. Leżakuje kilka dni a potem przez kilka godzin wędzony jest w dymie z drewna olchowego .Jest lekko kwaskowy i leciutko słony. Wędzona skórka dodaje mu ciekawej tekstury i wędzonego posmaku. Nic tylko kroić i jeść sam lub jako towarzysza do kieliszka wina. Można też podawać go na ciepło lub jako dodatek do sałatek. Knopek to z kolei
królestwo garówKolejne, na które zwróciłem uwagę, to klasyczna Rioja 200 Monges Reserva 2007. Piękny rubinowo czerwony kolor, krągłe w smaku z soczystym owocowym finiszem i miękkimi taninami. Wysoka jakość w ciekawym graficznie wydaniu. Jedno z chętniej polecanych. I wreszcie oczekiwane przez wszystkich Don PX Convento Seleccion z Montilla – Moriles 1946. Rok butelkowania wrzesień 2011. Tak, to nie błąd w pisaniu
królestwo garówgoździkami/kruszonka z palonym masłem/ brioch w karmelu Danie lekko kontrowersyjne, nie każdemu musi smakować. Ale jeżeli lubimy ten smak ( drożdży) to polecam, ja akurat lubię. Deser jest bardzo ciekawy - w tym pozytywnym znaczeniu słowa „ciekawy”. (Na zdjęciu parfait troszkę roztopione :( ale z mojej winy, zajęłam się rozmową...) Daniom towarzyszyło wino - Villa Maria Private Bin Sauvignon Blanc Marlborough
królestwo garównatychmiast. I ja mam taką próbkę :) Wino nie jest tanie, co specjalnie nie dziwi. Można je, jak również inne wina z winnicy Toro Albala kupić w sklepie Festus . Kolejnym ciekawym winem było Don PX Reserva Especial (1962) Butelkowane zostało po 49 latach starzenia w beczce. Młodszy brat rocznika 1946. Równie gęste, aromatyczne i długie. Tu Robert Parker ocenił
królestwo garówświąteczne dni są dobrym pretekstem do spróbowania win z nieco wyższej półki cenowej, niż ulubiona (według badań) do trzech dych. W tej kategorii cenowej znajdziemy w ofercie Lidla kilka ciekawych propozycji. Château La Rose Perriere Lussac Saint-Emilion (49,99 zł) Dominują tu aromaty dojrzałych wiśni, suszonych śliwek oraz aromaty ziemi i dymu. Przyjemna kwasowość. Dekantować przed podaniem. Będzie
królestwo garówKilkanaście dni temu w sobotnie - jeszcze jesienne, południe mieliśmy okazję uczestniczyć w bardzo ciekawym i bardzo pouczającym doświadczeniu. Wraz z Tomaszem Prange – Barczyńskim (redaktorem naczelnym Magazynu Wino , Robertem Szulcem ( Winiacz ) oraz Martą i Robertem Dąbrowskimi ( Nasz Świat Win )na zaproszenie Michała Misiora ( Wine trip into your soul ) w gościnnych progach All Around Wine Mielżyński czekało na nas 17 butelek
królestwo garówHotelu REGENT Marcina Suchenka oraz cukiernika Dariusza Suchenka. Dobór win do poszczególnych potraw komentowali między innymi: Tomasz Kolecki-Majewicz, Andrzej Strzelczyk oraz Piotr Kamecki. I była to bardzo ciekawa, pouczająca lekcja. Degustowane menu: Marynowane przegrzebki z sałatką z kopru włoskiego, sosem jogurtowym curry i owocami cytrusowymi. Leaping Horse Chardonnay, California 2013 Robert Mondavi Private Selection Chardonnay, California
królestwo garówPaweł Oszczyk co tydzień będzie tworzyć nowe menu składające z pięciu autorskich dań. Pięć dań, z których wybieramy 2 lub 3*. Natomiast w niedzielę pięciodaniowy linner**. I tu bardzo ciekawa propozycja na zaplanowanie niedzielnego popołudnia. Możemy go podzielić, w dowolnej kombinacji na dwie części. Można przyjść, zjeść dwa – trzy dania, po czym wyjść...przejść się na spacer i wrócić
królestwo garów