roku ponowie zabrałam się za przyrządzanie zimowych nalewek. Tym razem bananowa... Ciekawa jestem co z tego wyjdzie :) Składniki: 1 banan ½ litra wódki ¼ litra wody ¼ szklanki cukru 1/3 laski wanilii Wykonanie: Banana obrać ze skórki i pokroić w plastry, po czym zgnieść i zalać alkoholem- odstawić na tydzień w ciepłe miejsce. Odcedzić i dodać ostudzony syrop (z cukru, wody
Tradycyjna Kuchniainaczej zwana skolimówka jest to słodka nalewka z owoców pigwy, zazwyczaj o 40-45 procentowej zawartości alkoholu. Sporządza się nią w procesie maceracji, czyli przez zalanie składników alkoholem. Ciekawa jestem jak będzie smakować, jeszcze kilka dni i będę próbować :) Składniki: 2 kg owoców pigwy 2 litry spirytusu 1 litr wódki 2 szklanki wody 2 szklanki cukru Wykonanie: Owoce umyć
Tradycyjna KuchniaWitajcie :) Z racji pięknej wiosny postanowiłam zorganizować konkurs z ciekawymi nagrodami. Mam jednak kilka pomysłów, dlatego proszę Was o pomoc w wyborze najciekawszego :) W tym celu na stronie głównej umieściłam ankietę z kilkoma propozycjami. Głosujcie proszę do końca tygodnia :) Konkurs będzie zorganizowany na temat, który zdobędzie najwięcej głosów. Z góry dzięki za pomoc
Tradycyjna KuchniaCiekawa przystawka, dodatek do obiadu :) Składniki: 4 duże ziemniaki 8 jajek 8 łyżek oleju 1 główka sałaty 2 ząbki czosnku sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Ziemniaki opłukać i ugotować w łupinach w osolonej wodzie. Następnie ziemniaki wystudzić, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć środki łyżką. Wbić do połówek po jednym jajku, przyprawić do smaku, wyłożyć
Tradycyjna KuchniaOstatnio sporo czasu (który powinnam poświęcić na pisanie pracy mgr;p) spędzam buszując w internecie w poszukiwaniu ciekawych przepisów;) kto nie lubi bułki pity wypchanej po brzegi pysznymi warzywami i mięskiem? ;) to danie głownie kojarzy mi się z wakacjami, bo chyba poza tym okresem nie zdarzyło mi się jej jeść, teraz oczywiście unikam pszennych bułek, dlatego bardzo się ucieszyłam
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpiersi z kurczaka 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 4 łyżeczki przyprawy ziołowej do kurczaka firmy Prymat jako dodatek pieczona marchewka Sposób przygotowania: Kurczaka myjemy i wykrawamy tłuszcz oraz inne nieciekawe kawałki jogurt mieszamy z przyprawą kurczaka przekładamy do miski dodajemy jogurt z przyprawami i mieszamy tak żeby cały kurczak był w jogurcie wkładamy na godzinę do lodówki (jeszcze
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsłoiczek koncentratu pomidorowego (najlepszy pod względem smakowym jest z NETTO, lepszego nie jadłam) zioła prowansalskie, sól, pieprz, słodka i ostra czerwona papryka Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w kostkę (wykrawając nieciekawe elementy i tłuszcz) obsypujemy mięso solą, pieprzem, ziołami oraz papryką smażymy kurczaka na rozgrzanej teflonowej patelni, aż opiecze się z każdej ze stron i nie będzie surowy dodajemy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćminut (do suchego patyczka, jeśli góra zacznie się przypalać przykrywamy ją folią aluminiową lub papierem do pieczenia) studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika z góry przepraszam za literówki i nieciekawą formę posta, ale pierwszy raz publikuję przepis z telefonu, siedzę już nad nim ponad godzinę, a tak nie udało mi się dodać zdjęcia:( z dedykacją dla mojej chorej siostrzyczki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwarunkach dochodzi do strat Witaminy C ? Kiedy tracimy składniki mineralne? Witamina A, Witamina B1, Witamina B2, Witamina C. Jeśli nie chcesz stracić kolejnych ciekawych wpisów po prostu kliknij Lubię To na Facebook'u. Tutaj Kliknij. Pozwoliłam sobie przygotować dla Was tabelkę - zestawienie istotnych składników surowców i warunków w jakich je tracimy
IzaGotujekońcu dodajemy suszoną żurawinę. Całość przelewamy do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40-50 minut w 180 stopniach poczym wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Jestem ciekawa Waszych wrażeń
Szybko Tanio Smacznieoliwek 300 ml gęstej śmietany 100 ml majonezu 2 przeciśnięte ząbki czosku sól, pieprz por (biała część) 200 g mała puszka kukurydzy 2 czerwone cebule 3 jajka Dzisiaj dosyć ciekawa sałatka z kurczakiem i świeżymi ogórkami o dosyć mocno cebulowym posmaku. Postanowiłam odrobinę zmienić jedynie smak sosu tzatziki w stosunku do oryginału, ponieważ wydawał mi się troszkę nijaki. Zdecydowanie
Świat Domowej KuchniCartoon Network i innych wymysłów dzisiejszych czasów, a jedyna bajka trwała 10 minut i nie zawsze o niej pamiętaliśmy. Przed telewizorem spędzaliśmy niewiele czasu, ale zawsze znalazło się coś ciekawego do roboty i nie pamiętam, abym mówiła tak, jak dzisiaj moje dzieci:"Mamo, nudzi mi się...". Moje dzieciństwo nigdy nie było nudne, a towarzystwo zawsze w pokoju (mieliśmy tylko(...)Cartoon Network i innych wymysłów dzisiejszych czasów, a jedyna bajka trwała 10 minut i nie zawsze o niej pamiętaliśmy. Przed telewizorem spędzaliśmy niewiele czasu, ale zawsze znalazło się coś ciekawego do roboty i nie pamiętam, abym mówiła tak, jak dzisiaj moje dzieci:"Mamo, nudzi mi się...". Moje dzieciństwo nigdy nie było nudne, a towarzystwo zawsze w pokoju (mieliśmy tylko
bistro mamaniedzielnego pieczenia były ciasteczka "Pieguski" . Przepis banalnie prosty w wykonaniu, a jego efekt jakże pyszny! Miałyśmy tu szerokie pole do popisu, gdyż w zależności od użytych bakalii, wyszło mnóstwo ciekawych wariacji do wypróbowania. Ciasteczka z tego przepisu już kiedyś piekłam - Ciastka Pieguski z Żurawiną. Tym razem postawiłam na klasyk - czekoladę jako główny dodatek! Składniki
Grunt to przepis!Gęsta, kremowa, w smaku ciekawa, wyjątkowa. Charakterystyczne przyprawy jakie do warzyw dodałam, które ze śmietanką zmiksowałam, dało smakowy efekt niebanalny, bardzo oryginalny. Córka moja była zachwycona, i powiedziała że to będzie jej zupa krem ulubiona. Składniki: 100 ml śmietanki 30%, 2 ząbki czosnku, 3 małe, młode ziemniaki, 1 biała cebula, ½ świeżego kalafiora, 2 średnie młode marchewki, 1 łyżka masła
Moniki Smakołykimieszanka wina półwytrawnego lub półsłodkiego z wodą gazowaną (dokładniej sodową). Cydr Green Mill bez dodatku cukru z powodzeniem zastąpi wino a poza tym wzbogaci napój o nuty jabłkowe. Ciekawym dodatkiem (podnoszącym również zawartość alkoholu w napoju) jest likier goryczkowy, bardzo popularny w Szwajcarii i Francji. Sam w sobie dość gorzki ale z umiarem dodany do szprycera tworzy
SzczyptaSmaQ