robić w kuchni, właściwie nic. Mogłam się jedynie przyglądać, jak gotowali rodzice i babcia, prosić o przyrządzanie zapamiętanych potraw i próbować. Kiedy wreszcie rozpoczęłam własną karierę w kuchni, byłam ciekawa po prostu wszystkiego. Jedną z moich pierwszych potraw był właśnie makaron. Nie ten, który chcę pokazać Wam dziś, ale byłam wtedy dumna z mojego dania. Było ono proste
Ratunku obiadmięsem czy kiełbasą w sosie pomidorowym. Ciasto bywa francuskie, chlebowe, pierogowe, a także bardzo kruche i delikatne. Podawane są zazwyczaj z różnymi dipami śmietanowymi, jogurtowymi lub z salsą. Stanowią ciekawą odmianę i alternatywę dla polskich pierożków. Zapraszam na przepis. Empanadas z fasolą i hiszpańską kiełbasą + pikantny dip śmietanowy duża porcja, na ok. 7-8 osób Do ciasta należy
Ratunku obiadCałość ozdabiamy polewą. Na początek proponuję wylać ją na środek i delikatnie rozprowadzić na brzegi. Inaczej zbyt dużo może spłynąć, a tym sposobem polewa będzie równomiernie rozprowadzona i utworzy ciekawą dekorację ciasta. Opis przygotowania torciku jest dość długi, ale tak naprawdę nie zajmuje to zbyt dużo czasu i wbrew pozorom, wcale nie jest takie trudne. Serdecznie polecam, bo ciasto
Ratunku obiadkleksem z bitej śmietany z wisienką na czubku lub wiórkami z białej czekolady. Można też wetknąć w mus rurki waflowe, miniprecelki w czekoladzie lub ułożyć na nim pralinkę w ciekawym kształcie. Np. na walentynki świetnie wyglądałoby serduszko z białej czekolady. Wszelkie wariacje na temat jak najbardziej dozwolone, a nawet wskazane ;) Kiedy mus przygotowuję dla gości, podaję go zwykle
Ratunku obiadwpis z przepisem :). Dzisiaj chciałam Wam polecić pyszną i bardzo sycącą zupę krem z pieczonego selera. Jest idealna na zimne dni, bo rewelacyjnie rozgrzewa, a dzięki dodatkowi awokado zyskuje ciekawą nutę smakową. Do tego cztery porcje tej zupy kosztują zaledwie 7,3zł! Czego chcieć więcej? Składniki na 4 porcje: 700 g selera 2 małe pietruszki 3 duże ząbki czosnku
Obiad za dychętelefonu, plus to czego nie ma na zdjęciu: chusteczki higieniczne, materiałowa torba na zakupy - taka fajna, składana... A co w Waszych torebkach się mieści??? Bardzo jestem ciekawa i czekam na relacje pod tym postem, w komentarzach albo na Waszych blogach (linki do postów wkleicie również w komentarzach). A teraz czas na słodkości: Placek z dżemem. Składniki
MiksturownikKomputer mój wreszcie wrócił... Jest naprawiony i jak na razie działa... Zatem wracam na łono mojego bloga i będę pisać. A jest co pisać bo dużo ciekawych przepisów w tym czasie nazbierałam. Powrót swój i komputera postanowiłam uczcić... ciastem... smakiem z dzieciństwa... w naszym domu zwanym Cycuszki Basi - od imienia Mamy, która je przygotowywała... Ciocia natomiast robiła
Miksturowniknadzieję, że będzie to ciekawa propozycja letniej lekkiej s ałatki - a jej głównym bohaterem jest chyba trochę mało znany i niedoceniany bób. Uwielbiam bób i żałuję, że nie można kupić go zimą :) Bób pamiętam z dzieciństwa, kiedy rodzinnie zajadaliśmy gotowany prosto z wody. Wspólne łuskanie strąków... jeden zbiór z ogródka i przyjemność krótka :) Trzeba się nacieszyć teraz do przyszłego
Delicious Titbitszapasy na zimę do słoiczków. Szczawik jeszcze trochę podrośnie i będę robić zapasy. Zupkę szczawiową uwielbiamy, robię z kiełbaską i z jajkiem . Byłam ciekawa czy można ze szczawikiem zrobić coś innego. Pokombinowałam i wyszły mi takie roladki. Proste danie i bardzo smaczne. składniki: 700 g schabu 40 g szczawiu garść szpinaku sól
Monia miesza i gotujebatonik „chodził za mną” już od dawna. Byłam ciekawa jak smakuje taka słodkość robiona w domu. Wczoraj zrobiłam:) Jest tak genialny w smaku, że chyba nie jadłam nić lepszego jeśli chodzi o słodycze! Nie jest specjalnie MM, ale warto zgrzeszyć, ja na pewno będę grzeszyć nieraz;) Przepis od Dorotus76. Składniki: 90 g roztopionego masła 100 g ciastek digestive, pokruszonych
Zdrowa Kuchnia SowyPoczekaj jeszcze parę kilo i też sobie od czasu do czasu zafundujesz takie ciacho:) margareta_2010 2010/03/10 12:23:28 Sernik bardzo efektowny, na pewno rownie smaczny :) Widze duzo ciekawych przepisow, bede zagladac :) Pozdrawiam i zycze milego dnia, Margareta sowa_nie_sowa 2010/03/10 18:00:54 Miło Cię będzie gościć, a na sernik polecam się skusić:) chanya13 2010/04/11
Zdrowa Kuchnia Sowywlasnie siedzi w piekarniku!:) mial byc cytrynowy sernik z mascarpone i philadelfii, ktory tez wynalazlam, ale ostatecznie zdecydowlam sie na Twoj, bo moje szczescie osobiste jest czekoladozerca....:) Strrrrasznie jestem ciekawa efektu! Pozdrawiam serdecznie! Gość: sowa_nie_sowa, aanx239.neoplus.adsl.tpnet.pl 2012/10/05 21:58:41 Witaj Gościu! Mam nadzieję, że będzie Wam smakował tak jak i mnie:) I zapraszam teraz tutaj (blog
Zdrowa Kuchnia Sowyłyżkę zarodków pszennych lub 2 łyżki otrąb pszennych ** morele kroimy i namaczamy wcześniej w soku lub wodzie Z tych przepisów próbowałam tylko eliksir z tuńczykiem, bo byłam ciekawa smaku takiego czegoś;) Smakował nawet nieźle, ale wolę inne;) Tu są przepisy na inne eliksiry. Moje eliksiry nie trzymają się ściśle tych przepisów. Przedstawię moje pomysły następnym razem
Zdrowa Kuchnia Sowy