Kolejny przepis z francuskiej strony. Ciasto pocięte, powywijane na wszystkie strony :) Bardzo przyjemnie się je robiło. Tym bardziej, że ciekawa byłam efektu końcowego. Myślę, że może robić za następcę klasycznego ciasta z makiem na święta Bożego Narodzenia ;) Składniki: 1/2 kg mąki 2 jajka 70 gramów cukru 1 szklanka mleka + 1 łyżka mleka do posmarowania ciasta z wierzchu
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comgładkie ciasto. Piec 40-45 minut, do suchego patyczka, w temp. 200 stopni. Całość dekorujemy gorzką czekoladą, rozpuszczoną w kąpieli wodnej i kawałkami orzechów. Widzisz kawałki marchewki? ;) Ciekawa jestem czy jedliście takie marchewkowe cudo? :) Czekam na wasze odpowiedzi w komentarzach
Mój Smak na Życieobowiązkowo potrawa, która zwiastowała post. Był to śledź. Miał on zapowiadać biesiadnikom, że już następnego dnia zacznie się post, a wraz z nim 40 chudych dni. Pomimo zaniku wielu ciekawych staropolskich zwyczajów, ostatni dzień karnawału zwany potocznie śledzikiem, stał się doskonałym pretekstem do dobrej zabawy i jedzenia w gronie znajomych. Życzę Wam jutro dobrej zabawy ze śledziem na stole
Smakowity Blog KulinarnyOstatnio przeglądając książkę Gino D'Acampo trafiłam na ciekawy przepis, a mianowicie tagliatelle w śmietanowym sosie tatarskim. Nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała tego ciekawego połączenia. Trochę zmodyfik owałam przepis, zwiększyłam proporcje kilku składników, ponieważ lubię makaron z większą ilością sosu. Zrezygnowałam tylko z kaparów za którymi nie przepadam. Jeśli lubicie korniszony i cebulkę marynowaną ten przepis jest właśnie
noteskulinarnyfigaOstatnio miałam okazję przygotować afrykańskie przekąski na slajdowisko zorganizowane przez moją koleżankę Natalię w kawiarni "Prowincjonalna" w Nowym Sączu. Pokazowi zdjęć oraz ciekawym opowieściom z podróży po Kenii i Tanzanii towarzyszyła dodatkowa niespodzianka. Była to degustacja naszych afrykańskich przysmaków. Sabi, Natalko dziękuję bardzo za pomoc w gotowaniu :). Na stole znalazły się : mandazi - wschodnioafrykańskie trójkątne pączki z dodatkiem mleka
noteskulinarnyfigakonkursów. Książka powstała bo było bardzo duże zapotrzebowanie na tego typu poradnik, jak wspomniał we wstępie sam Jamie. Wynikało to z wpisów na facebooku, instagramie itp. ludzie szukali ciekawych przepisów, które nie zrujnują ich portfela. Jamie doradza jak kupować mądrze, jakiej jakości produkty najlepiej wybierać i co zrobić, żeby nie marnować jedzenia. Oszczędzanie wcale nie oznacza, że musimy zrezygnować
noteskulinarnyfigaznakomitym dodatku do deserów w podobnych nutach smakowych. Wybór padł na pieczony sernik, który od jakiegoś czasu miałam zamiar połączyć z nasionami chia. Powstał pyszny, bardzo lekki sernik z ciekawą fakturą nadaną przez nasiona szałwi. Wadą tego sernika jest dość długi czas oczekiwania na finał bo sernik musi swoje odstać, ale zapewniam warto czekać. Czas przygotowania: 30 minut
SzczyptaSmaQCiekawa jestem jak się zapatrujecie na robienie domowych czekoladek, pralinek czy trufelek? Fakt, że są dość pracochłonne i czasochłonne i nieraz wymagają anielskiej cierpliwości, ale ja uważam, że są warte tej "ceny". Te trufelki są jednymi z moich ulubionych, są delikatne w smaku i dosłownie rozpływające się w ustach. Połączenie mascarpone i czekolady uwiodło moje podniebienie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiporwać magii tego dnia i już na dzień przed proponujemy wykonanie serduszek drożdżowych. Do ciasta dodałyśmy cebulkę, aby nadać im smaku i zapachu i aby same w sobie stanowiły ciekawą "przegryzkę". Drożdżowe serduszka z cebulką SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej 40 ml oliwy 20 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli ziołowej 50 ml letniego mleka 1 łyżka cukru
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCiekawa jestem czy już ktoś myśli o tym co podać na Wielkanoc. My już się nad tym zastanawiamy i póki co przeglądamy Nasze przepisy z ubiegłych lat. I tak właśnie rok temu na Wielkanocne śniadanko serwowałam między innymi takie bułeczki z jajkiem. Cebulowe gniazdka z jajkiem Składniki: 250 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPolędwiczki drobiowe są bardzo fajnym pomysłem na obiad. Tak naprawdę można z nich przygotować wiele ciekawych dań. Dzisiaj chciałam zaproponować połączenie polędwiczek z cykorią. Całość doprawiłam czerwoną czubricą i wędzoną papryką, a na koniec owinęłam szynką szwarcwaldzką i zapiekłam. Mój mąż, który nie jest zwolennikiem cykorii zjadł ten obiadek z wielkim apetytem. Polędwiczki w cykorii z szynką szwarcwaldzką
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiczyli taka której bazę stanowi kapusta pekińska. Kapusta ta pojawiała się już u Nas wielokrotnie i pewnie jeszcze nie raz się pojawi, gdyż można z jej użyciem wyczarować mnóstwo ciekawych dań, a w szczególności sałatek. Ostatnio u mnie w domu przyjął się sposób podawania sałatek, przynajmniej do kolacji, w małych miseczkach, dla każdego domownika osobno więc
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkinagraniu i musimy zaczekać, bo dopiero zaczynają kręcić odcinek, a my jesteśmy przewidziane na jego końcu. To też było dla Nas ciekawym przeżyciem, bo dowiedziałyśmy się i zobaczyłyśmy jak to wygląda wszystko z drugiej strony ekranu. Tak naprawdę całe piętro domu było przystosowane na potrzeby kręcenia programu
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiowocową kryjącą słodycz brzoskwini pod cytrusowym bukietem, gdyż chciałam aby naleśniki miały wyczuwalny brzoskwiniowy smak i aromat. W ofercie sklepu richmont poza tym smakiem jest jeszcze wiele innych ciekawych do wyboru jak np. czarna z czekoladą i chili czy zielona z miętą. Herbatki te pakowane są w podłużne torebki, które świetnie pasują do czajniczka jak i do wysokich
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizimnej wodzie, a następnie pokroić wraz z ogonkami. To właśnie w ogonkach znajduje się najwięcej substancji smakowo-zapachowych. Warto o tym pamiętać podczas przygotowywania potraw. Tutaj znajdziesz wiele ciekawych porad : dobre rady
Przepisy i porady kulinarne