ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:399/728)

Jakie wino na Sylwestra? Alternatywy dla szampana. 223

wina produkowanego w Szampanii, regionie w północno-wschodniej Francji, zaś wszystkie pozostałe trunki powinniśmy nazywać winami musującymi.Przyznam Wam, że nie miałam dotąd okazji spróbować prawdziwego szampana. Jestem ciekawa, czy naprawdę jest wart swojej ceny. Wiele Sylwestrów za czasów studenckich spędziłam z nieśmiertelnymi "Igristojami", jednak od kilku lat sięgam po wina musujące z naturalnej fermentacji, które nie rujnują mojej

Chilli Czosnek i Oliwa
Kruche ciasteczka waniliowo-kakaowe 600

Kruche ciasteczka waniliowo-kakaowe to małe dwukolorowe krążki, do których przygotowania potrzebujemy tylko kilku podstawowych składników, zazwyczaj znajdujących się już w naszych kuchniach.Ciasteczka wyróżniają się ciekawym wyglądem dzięki połączeniu dwóch rodzajów ciasta kruchego - ciemnego i jasnego. Dla urozmaicenia można wykonać je na dwa sposoby, układając na wierzchu waniliowy, albo kakaowy krążek.Dodatek mąki ziemniaczanej potęguje kruchość ciasteczek, nadając

Smakołyki Bereniki
Liebster Blog Award 140

nominował.”Do mnie trafiła nominacja od Pauli, która zadała mi 11 pytań. Kolejną nominację, i również 11 pytań, otrzymałam od Marty.  Oto  pytania od Pauli i moje odpowiedzi* :1. Ciekawa jestem jak smakuje, ale brzydzę się spróbować …* Ciekawość bierze górę. Takie właśnie były moje początki jedzenia krewetek.2. Gdybyś mogła dostawać pieniądze za to, co najbardziej lubisz robić

mojewypiekiinietylko
Dufinki 181

surówki ze szpinaku. Oczywiście do tego kubek świeżej maślanki. Wytworne, pięknie się prezentujące i pyszne ujmą swoim wyglądem i smakiem  domowników, gości… i nie tylko. Na pewno będą ciekawym urozmaiceniem posiłku. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Dufinki appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Kiełbaski faszerowane 290

się ukryć, że sezon grillowy zbliża się, i to coraz większymi krokami. Pora  rozejrzeć się za ciekawymi potrawami. Może tak kiełbaski faszerowane.     Składniki: - 4 kiełbaski (u mnie wieprzowo drobiowe)- 1 duża cebula- 1 mała główka czosnku- 2 łyżeczki musztardy Dijon- olej- prażona cebulka Cebulę drobno posiekać. Zeszklić na oleju, lekko posolić. Czosnek również drobno pokroić, dodać

mojewypiekiinietylko
Tosty francuskie rolowane 112

cukrem pudrem, z dodatkiem owoców lub, jak kto lubi.Tosty francuskie są idealne na śniadanie, deser, czy też… do zabrania na majówkę. Podane w formie zrolowanej są pyszną i  bardzo ciekawą alternatywą dla tostów tradycyjnych. Dzieci… i nie tylko będą zachwycone mogąc porwać taki rulonik do zjedzenia. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Tosty francuskie rolowane appeared first on Moje Wypieki

mojewypiekiinietylko
Pieczarki pod migdałowo pistacjową pierzynką 138

Następnie nakładamy masę migdałową. Siekamy grubo pistacje i posypujemy wierzch pieczarek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190° C i pieczemy ok. 10 minut.Pieczarki pod migdałowo pistacjową pierzynką, to bardzo ciekawa kompozycja smakowa, wizualna chyba też.  Danie idealne jako przystawka, ale można też śmiało podać je na kolację. Mam nadzieję, że Wam też przypadnie do gustu. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post

mojewypiekiinietylko
Wykwintna sałatka z ogórka i pomarańczy 196

Sezon grillowy w pełni, więc szukamy ciekawych przepisów na sałatki. Mając do dyspozycji zaledwie kilka składników możemy stworzyć przesmaczną, wykwintną sałatkę z ogórka i pomarańczy.     Składniki:  - 1 duży ogórek szklarniowy- 3 pomarańcze- 2-3 łyżki soku z cytryny- ok. 70ml oleju z orzechów włoskich- różowa sól himalajska- świeżo zmielony pieprz Z umytego ogórka odcinamy końcówki. Ścieramy

mojewypiekiinietylko
10 RAZY NA TAK 106

wiem, czy jest jakiś powód, dla którego by tam nie miał pojechać.3)    Olek już tam był i bardzo mu się podobało.4)    Ponieważ nie zobaczył jeszcze bardzo wielu ciekawych miejsc.5)    Ponieważ Olek, to naprawdę fajny chłopak.6)    Każdy lubi wycieczki, a Olek – wyjątkowo.7)    Olek ma tam kolegów, za którymi już zapewne tęskni.8)    Olek kocha niespodzianki

mojewypiekiinietylko
Włoskie bezy z kremem kiwi 154

Niedawno robiłam ciepłe lody cytrynowe. Nie byłabym sobą, gdybym nie skorzystała z okazji i nie wypróbowała przepisu jeszcze w inny sposób.  Moja kuchnia zawsze jest pełna eksperymentów i ciekawych pomysłów. Część bezy, z której zrobiłam ciepłe lody… upiekłam i zrobiam włoskie bezy z kremem kiwi. Pomysł na sam krem zaczerpnęłam od Sandry z bloga Ooomnomnomnom! Wykonanie

mojewypiekiinietylko
Drożdżowe „skręcaki” z figami mielonymi 153

Skręcaki” z figami mielonymi są drożdżówkami wystrzałowymi. Pestki fig fajnie pod zębami strzelają i ciekawą słodycz ciastu dodają.Składniki:150 g fig suszonych,400 g mąki,50 g świeżych drożdży,200 ml letniego mleka,2 żółtka,szczypta soli,70 g białego cukru,3 łyżki syropu trzcinowego. Przygotowanie:Drożdże mieszamy z mlekiem, solą, 100 g mąki, przykrywamy ściereczką

Moniki Smakołyki
Pomysł na Twój Rok 2015 176

udało Wam się te ż   odpocząć ! Jeden prezent, który znalazł się pod moją choinką zaprzyjaźnił się już z blogiem. :) Dziś chcę się z Wami podzielić pewnym ciekawym pomysłem na 2015 rok, który dopiero wczoraj sama znalazłam. Historia Pewnego Treningu  -  ten blog odwiedziłam po raz pierwszy wczoraj,kiedy przeglądałam Wasze blogi i jestem z tego powodu bardzo

Chocolate Stop Tempting
Bakłażan zapiekany z wołowiną i warzywami 208

masz pomysłu na obiad? Biegnij do sklepu po bakłażana, czyli prosty sposób na efektowne i smaczne danie, którym z pewnością wszystkich zaskoczysz. Od zawsze byłam ciekawa jego smaku i kiedy w końcu się skusiłam, żeby go kupić kombinowałam co by tu przygotować. Zważywszy na fakt, że zawsze posiadam zapas kurczaka i najbardziej pospolitych warzyw typu pomidor nie musiałam się

peanutbuttermonster
Krem z selera naciowego i indyka, z jabłkiem czyli Zupowy Wtorek odc.14, z poślizgiem 165

zupę prezentowałam już ok. półtora roku temu. Dzisiaj do niej wracam z nowym apetytem, nowymi zdjęciami i zmienionym po mojemu składem. Pachnąca, intensywna w smaku, gęsta, pożywna i ciekawa z racji dodatku jabłka. Spróbujecie??? Zapraszam na Zupowy Wtorek, dzisiaj późny jako że miałam bardzo intensywny dzień z małym nerwem zdrowotnym ale o tym inną razą.1,2 l. wody1

Dzieje kuchennej Wiewióry
Muffinki bananowe na palonym maśle 154

wiem czemu ale to właśnie w miesiącach jesienno zimowych wychodzą najfajniejsze książki kucharskie ale i numery gazet kulinarnych z listopada czy grudnia mają najwięcej ciekawych propozycji. Tak też się stało z listopadową KUCHNIĄ i 6tym KUKBUKiem, którego wcale nie zamierzałam kupić a jednak kupiłam... Może mam takie odczucia przez to, że więcej siedzimy w domu? a może bliższe

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania