Pomagała nam w tym córeczka koleżanki Kamilka. dzieciaki miały fajną zabawę. Część paluchów zjedliśmy a część Kamilek zaniósł dziś do szkoły na poczęstunek, bo mają w szkole bal Halloween. Ciekawa jestem reakcji dzieci na widok tych ciastek. Zobaczymy jak synuś wróci ze szkoły jakie wrażenia przyniesie.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnijednym z blogów podpatrzyłam domową metodę wędzenia schabu. Bardzo byłam ciekawa jak takie mięso smakuje. I muszę przyznać, że od razu po wystygnięciu zajadaliśmy się nim. Schab doprawiłam inaczej niż tutaj i nie wyszedł tak piękny ale był smaczny. Pierwsze koty za płoty i na pewno będą kolejne próby, bo już wiem co i jak. Spróbuję też z innym
Ewa w kuchniDziś przetestowałam jedną z przypraw Bella-Bis a jest nią grillowa. Przyprawa jest ciekawa w smaku a skrzydełka, które zrobiłam z jej dodatkiem były pyszne. Czyli jak na razie przyprawy tej firmy są na plus i jak widać nadaje się nie tylko na grilla.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniPomyślałam, że dynia na ostro to będzie świetny pomysł na deszczowe popołudnie. Wybrałam przepis Nigela Slatera i zupełnie mnie zaskoczyło takie połączenie dyni z boczkiem i chili, ale to ciekawa odmiana od tych wszystkich słodkich przepisów… Polecam Dynia na ostro – składniki:kawałki dyni ok. 0,5 kg (ugotowane na parze, w wodzie lub upieczone pod przykryciem
UgotujmyTo.plJeszcze tak do końca się nie zdecydowałam co ostatecznie upiekę na święta ale mam ciekawą propozycję… zucotto.Zucotto to włoski deser, który postanowiłam zrobić kiedy tylko zobaczyłam jego zdjęcie. Bardzo efektownie wyglądający i bardzo smaczny. Śmietana, czekolada, wiśnie….z odrobiną alkoholu, czy takiemu zestawieniu można się oprzeć;)? Ja nie mogłam… :)!Przepis na Zucotto – składniki:115 miękkiego
UgotujmyTo.plkilka miesięcy przeleciało strasznie szybko przede wszystkim ze względu na czas spędzony na prowadzenie bloga, ale nie żałuję ani minuty… nauczyłam się sporo, poznałam „wirtualnie” wiele ciekawych osób i sprawia mi wiele radości, że zaliczam się do takiej fantastycznej grupy kulinarnych blogerów… Nie wiem co przyniesie Nowy Rok ale wiem, że będę się dalej uczyć
UgotujmyTo.plgustu to chcę natychmiast tego spróbować. Tak właśnie było z przepisem z ulotki supermarketu na to unikalne danie. Kurczak po marokańsku to super przepis dla wszystkich zapracowanych, którzy poszukują ciekawych smaków. Przygotowanie zajmuje tylko kilka minut plus czas na marynowanie i pieczenie i naprawdę warto spróbować. Wiem, że najlepszy kurczak po marokańsku jest podawany w Maroku
UgotujmyTo.plkaczka w pomarańczach, a właściwie w pomarańczowej glazurze z nutką cynamonu i chili. Pyszna rozgrzewająca kombinacja dla tych którzy lubią takie słodkie aromaty, albo dla tych którzy szukają nowych, ciekawych smaków. A jeśli chodzi o kaczkę? No cóż, wyborne mięso, przepysznie chrupiąca skórka… Czyż można chcieć coś więcej? Serdecznie zapraszam Kaczka w pomarańczach – składniki:2 udka
UgotujmyTo.pltylko zobaczyłam zdjęcie tego suszonego schabu to od razu wiedziałam, że na pewno go zrobię..:) Muszę powiedzieć, że nakład pracy jest minimalny a doznania smakowe nieziemskie. Jest to bardzo ciekawa propozycja na wszelkiego rodzaju imprezy okolicznościowe ze względu na oszczędność czasu i niepowtarzalność smaku, bo każdy może dobrać sobie ulubione przez siebie przyprawy.Schab suszony – składniki:1 kg schabu35
UgotujmyTo.plJakiś rok temu zakochałam się w dyni i tak mi już zostało…:)! Dynia daje tyle możliwości! W mojej zakładce do zrobienia jest zapisanych mnóstwo ciekawych przepisów na potrawy z dyni, które wcześniej lub później wypróbuję… Sama też mam sporo pomysłów na to smaczne warzywo … Jednym z nich jest makaronowa zapiekanka z dynią i szpinakiem, czyli prosty
UgotujmyTo.plciasto na te pierogi lepi się łatwo, jest również mniej bałaganu przy ich przygotowaniu, bo tylko wstawia się je do piekarnika. A w smaku przypominają paszteciki. Dla mnie bardzo ciekawa propozycja :)! Może całkowicie nie zastąpi tradycyjnych pierogów ale na pewno na stałe zagości na naszym stole :)!Pieczone pierogi z kapustą i grzybami – Składniki:3 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka
UgotujmyTo.plkurczakiem, te na ciepło i te na zimno… wszystkie:) Tyle jest kombinacji do wypróbowania…:) Oprócz tego, że sama wymyślam sobie kombinacje smakowe to również szukam ciekawych propozycji u innych blogerów. Dzisiejsza sałatka z arbuzem i fetą, znaleziona u Natalii na http://www.poezja-smaku.pl/salatka-z-arbuzem-i-feta/ tak mnie zaciekawiła, że od razu ją przygotowałam. Zgadzam się zupełnie, że ta sałatka
UgotujmyTo.plmianowicie knedle serowe z morelami. Jak znalazłam przepis na AZgotuj!, to od razu zapisałam je w folderze do zrobienia:). Zwykle na knedle robię ciasto ziemniaczane lub ziemniaczano-serowe więc ciekawa byłam jak smakuje takie połączenie. Wyszła pyszna kombinacja ciasta, dość zwartego, serowego z delikatną morelą, a do tego aromatyczna posypka z prażonych migdałów z miodowym sosem. Zapraszam do wypróbowania
UgotujmyTo.plakcji „Jak gruszki na wierzbie” w której ponad 20 blogerek proponuje swoje pomysły na dania z gruszką. Jestem pewna, że będzie można znaleźć na Ich blogach wiele ciekawych propozycji dlatego zapraszam również do odwiedzin… Muffinki gruszkowo-czekoladoweSkładniki:400 g dojrzałych gruszek100 g gorzkiej czekolady100 g masła (niesolonego)200 g drobnego cukru200 g kremowego serka2 jajka200
UgotujmyTo.plprzepisu z Kwestii Smaku. Pomyślałam, że dobrze jest pokazać – na blogu- inny przepisy na pierogi, a dodatkowo nigdy nie robiłam ciasta na pierogi z dodatkiem masła i byłam ciekawa co z tego wyjdzie… Jeśli chodzi o wyrabianie tego ciasta na pierogi to jestem po prostu zachwycona :)! Nigdy jeszcze tak łatwo nie lepiło mi się pierogów, praktycznie
UgotujmyTo.pl