przecedzić, rozlać do szklanek. Kremówkę ubić, ułożyć na wierzchu. Posypać przesianym kakao, podawać natychmiast.Smacznego!A dzisiaj, ponieważ już zasadniczo wróciłam do siebie, upiekę ciasto z gruszkami. Bardzo jestem ciekawa, jak mi wyjdzie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeparku. I tak też robimy - wyczekujemy na odpowiedni moment, żeby choć na chwilę wyrwać się z domu. No bo ile można siedzieć w czterech ścianach...? Nawet, jeśli jest mnóstwo ciekawych rzeczy do roboty. Bo można poczytać, pijąc gorącą herbatę i jedząc słodkie ciasteczka, grać na PS, jeśli C. akurat jest w domu (bez niego nie wydaje mi się
Pożeraczka, czyli raz adobrzenazwa wskazuje, ma dużo wspólnego ze słynnymi, duńskimi klockami. Jest tu całe mini miasteczko zbudowane z klocków Lego, w którym znaleźć można kopenhaską przystań, zamek, a także wiele innych ciekawych budowli. Jest akwarium, gdzie można podziwiać przepływające nad głową rekiny (niezbyt okazałe sztuki pod względem wielkości, ale ciągle zapierające dech w piersi), mnóstwo kolorowych rybek i największego kraba, jakiego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZupa kalafiorowo-pomidorowa...Lekko kwaśna, o ciekawym smaku.Z różyczkami kalafiora i kwałkami pomidorów.Zabielona kwaśną śmietaną, z wiórkami żółtego sera.Delikatnie zakwaszona sokiem z kiszonych ogórków.Posypana drobno posiekanym koperkiem.Inna i pyszna! Polecam! Składniki:1/2 średniego kalafiora;3 średnie pomidory;1 łyżka przyprawy uniwersalnej np. vegety;100 g żółtego sera (u mnie cheddar);4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
Gospodyni Miejskak/Warszawy. Na planie nagrania finałowego odcinka, z udziałem prowadzącego Andrzeja Polana i pozostałych finalistek Basi i Ani. Udział w programie był dla mnie dużą przygodą, okazją do poznaniem ciekawych ludzi pracujących przy realizacji "Polski ze Smakiem", pasjonatów gotowania, a przede wszystkim "kropką nad i" - bodźcem do założenia bloga kulinarnego. Emisja programu 6 września o godzinie
SzczyptaSmaQMarmolada śliwkowa odświeżona zapachem mięty i sokiem z czarnego bzu, niskocukrowa. Ciekawa alternatywa do ciężkich konfitur wysoko słodzonych i długo smażonych. Sezon śliwkowy w pełni, koniecznie zróbcie kilka słoiczków :) Czas przygotowania: 40 minutSkładniki:1,5 kg śliwek (najlepiej węgierek),500 ml soku z czarnego bzu,250 g cukru,Sok z ½ cytryny,30 g pektyny cytrusowo-jabłkowej,Garść
SzczyptaSmaQpiec, grillować, używać zamiast fety i halloumi. Przepis pochodzi z warsztatów kulinarnych Kuchnia Indyjska, prowadzonych przez Piotra Henschke, w których miałam ogromną przyjemność uczestniczyć. Przepis znajdziecie również w bardzo ciekawej książce, poświęconej kuchni wegetariańskiej „W malinowym chruśniaku”, napisanej oczywiści przez Piotra :)Z 1 l tłustego mleka można otrzymać ok.160 g sera. Składniki:mlekosok z cytryny
SzczyptaSmaQgłównych i deserów. Jeśli interesuje cię zdrowe odżywanie, uprawiasz sport lub jesteś na diecie newella powinna się znaleźć w Twoim codziennym menu. Więcej informacji o tym ciekawym, zdrowym i smacznym produkcie, (oraz przepisy kulinarne z jego zastosowaniem) znajdziecie tutaj...Aromatyczne kieszonki z Newelli i prosciutto w towarzystwie chrupiących warzyw i sezamowy dresing to pyszne, zdrowe
SzczyptaSmaQmożliwości w sobie kryję. Liście botwinki wykorzystujemy do cudownych sałatek, do zawijania gołąbków co nam zmysł kulinarny podsunie. Ja wykorzystałam je do chleba w połączeniu z czarnymi oliwkami. Byłam ciekawa tego smaku ale się nie zawiodłam. Wspaniały zapach oliwek słodki posmak botwinki a wizualnie super to wygląda. Nie jednego gościa na majówce możemy zadziwić pozytywnie. Chleb wspaniale się komponuję
Basia w kuchniskładników jest niewiele i co najważniejsze są dostępne w każdym sklepie spożywczym. Układając przepis staram się kierować łatwością wykonania oraz dostępnością składników, tak aby każdy mógł sobie danie zrobić. Ciekawa jestem nowych połączeń smakowych, więc pewnie będę kombinować a sprawdzonym przepisem się podzielę. :)SKŁADNIKI: składniki na dwie porcje makaron ryż (używam z Międzybrodzki, jest wykonany z semoliny więc jest
Basia w kuchniPrzepis na polędwiczki wieprzowe z ciekawym korzennym lekko słodkim smakiem.Przyprawa do nacierania polędwiczek:Składniki:½ szklanki kakao w proszku1 łyżeczka suszonych płatków czerwonej papryki¼ łyżeczki mielonych goździków3 pełne strąki anyżu1 łyżka stołowa świeżo zmielonych ziaren kawy½ łyżki czarnego pieprzu2 łyżki soli koszernej1 łyżka cukru pudru.Przygotowanie: Wszystkie składniki przyprawy zmielić przy pomocy młynka i dokładnie wymieszać.Polędwica wieprzowa z kawą
naRuszciejuż wcześniej pisałam gotowe ciasto francuskie to doskonała podstawa do rożnych ciekawych potraw . Dzisiaj proponuję ślimaczki z ciasta francuskiego z ketchupem , serem i szynką.Tutaj link do: Gniazdka z ciasta francuskiegoSKŁADNIKI1 płat ciasta francuskiego2 łyżki ketchupu ( w zależności od upodobań ostry lub łagodny)8 plasterków szynki ( dobrej)10 dag sera typy cheddar WYKONANIENa płat ciasta rozsmarowujemy
W kuchennym oknie EwyCiasteczka z galaretką, to ciekawa alternatywa dla ciastek przekładanych dżemem. Możecie zrobić je w kilku kolorach, używając wielobarwnych galaretek.Składniki ( na około 35 ciastek )* 250 g masła o temperaturze pokojowej* 500 g mąki pszennej* 200 g cukru* 2 żółtka* 1 jajko* szczypta soli * 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 1 pomarańcza* 1 galaretka pomarańczowa* 100 g białej czekolady
kolorowotorcikowoostatnich dniach na blogu nie było za dużego ruchu, a to ze względu na wybieranie i opracowywanie fajnych i ciekawych przepisów na czas świąt Bożego Narodzenia. Część z naszych ulubionych potraw zaprezentowałyśmy już w zeszłym roku. Myślałyśmy, że w tym już będzie problem z odnalezieniem jakiś pysznych, tradycyjnych potraw. Jednak okazało się, że to co jest na blogu
Kolizje Smakówobiadowego czegoś zdrowego. Można dodać do nich marchewkę, pietruszkę, kukurydzę. Dziś na moim stole goszczą pulpety mięsno-szpinakowe. Mięso mielone z dodatkiem szpinaku w połączeniu z sosem pomidorowym tworzą ciekawą całość. Zamiast kaszy/ziemniaków/ryżu podałam je z warzywną mieszanką. Na pulpety:500g mięsa mielonegookoło 250g mrożonego szpinaku2 ząbki czosnkubułka tarta małe jajkosól, pieprz, olejNa szybki sos pomidorowy
Szefowa kuchni