ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:411/728)

Makaron w sosie jogurtowym z nutką bazylii 243

się, ponieważ jogurt ma skłonności do szybkiego zważania się ze względu na niską zawartość tłuszczu. Teraz opracowałam patent, dzięki któremu potrawa wyjdzie jak w zamierzonym przez nas celu. Jesteś ciekawy? Przeczytaj i wypróbuj! Makaron z sosem jogurtowym z nutką bazylii porcja dla 1 osoby Składniki: około 50 g makaronu bezglutenowego świderki 5 małych pieczarek garść rukoli 1/2 małej cebuli

Jaglusia
Puszysty chleb pszenny mleczny 158

najlepsze bułeczki mleczne babci. Można go piec w formie klasycznego bochenka lub, tak jak my, wykładając foremkę uformowanymi bułeczkami, które w trakcie rośnięcia ciasta i pieczenia łączą się tworząc ciekawy wierzch. Chleb pszenny mleczny zamknięty w szczelnym pojemniku zachowuje świeżość, gdy zrobi się czerstwy idealnie pasuje na tosty i tosty francuskie – na pewno nic się nie zmarnuje

Pociąg Do Kuchni
Rolada filo z serem i rodzynkami 233

rodzynkami. Smakuje jak sernik otulony kruchutkimi listkami ciasta. Roladę robi się szybko i jeszcze szybciej znika z talerzyków. polecam :) Do sera dodałam cukier migdałowy dzięki czemu zyskał naprawdę ciekawy smak. Zamiast niego możecie dodać 2 kropelki aromatu migdałowego lub zupełnie go pominąć jeśli nie lubicie.  op. ciasta filo Nadzienie: 600 g białego sera 5 łyżek cukru pudru

Smakołyki Asi
Kurki kiszone z macierzanką, w solance 198

udane jak ten poniżej. Pierwsze były uszaki bzowe kiszone z papryką , ale kurki to zupełnie inna bajka. Kiszone kurki bardzo mi smakują . Na pewno warto ich spróbować bo to ciekawy smak i tekstura. Ja już jestem pewna, że będę kisić je częściej. Tymczasem zastanawiam się jakie grzyby zakiszę jako kolejne. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Pulpety z batatów – zdrowy dodatek do posiłku 175

Pulpety z batatów to ciekawy pomysł na urozmaicenie posiłku na wynos. Możecie je np. dodać do sałatki i polać sosem czosnkowym, albo zawinąć w tortillę z dodatkiem warzyw i hummusu. To świetny dodatek, który może zastąpić mięso czy po prostu wzbogacić potrawę w walory zdrowotne. Zróbcie takie kulki w większej ilości na kilka dni, a wasze dania od razu nabiorą

Powiedz dietom nie
Afrodyzjaki w Kuchni-warsztaty kulinarne w Makro 115

Wczoraj miałam okazję uczestniczyć w kolejnych warsztatach kulinarnych dla blogerów organizowanych przez Makro. Temat był bardzo ciekawy i chyba nikt z uczestników nie spodziewał się takiego menu. Najwięcej kontrowersji wzbudziły ostrygi, które smakują jak morska woda brrr, wiem już że był to mój pierwszy i ostatni raz. Nie chcielibyście zobaczyć mojej miny :). Na pierwszy ogień jednak poszły mulle z winiakiem

Pieguskowa Kuchnia
Sałatka z ziemniakami, wędzonym serem i szynką 152

Kilka prostych składników, a efekt jak dla mnie doskonały. Wszystkim domownikom posmakowała ta sałatka z ziemniakami, jest dość łagodna w smaku, ciekawy smak nadaje jej wędzony ser i seler naciowy. Wpisuję ją na stałe do mojego menu. Na pewno zagości u mnie na Święta:). Przepis pochodzi od Evenki Sałatka w ziemniakami, wędzonym serem i szynką 0,5 kg ziemniaków

Pieguskowa Kuchnia
TAMARYNDOWE SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA 162

Skrzydełka z kurczaka cudownie oblepione marynatą na bazie pasty tamaryndowej smakują doskonale. Tamaryndowiec nadaje im bardzo ciekawego słodko-kwaśnego smaku. Połączenie tak aromatycznych składników sprawia, że to zdecydowanie jedna z moich ulubionych marynat do delikatnego mięsa drobiowego. Zdaję sobie sprawę, że nie w każdym sklepie są dostępne produkty, tak egzotyczne jak pasta tamaryndowa. Naprzeciw temu z pomocą przychodzą nam sklepy

Pieguskowa Kuchnia
ODRYWANY CHLEBEK Z DŻEMEM Z ROKITNIKA 164

wspomaga nasz układ pokarmowy. Uwielbiam go zajadać popijając mlekiem. Nic więcej mi nie potrzeba!.Takie śniadanie od razu dodaje nam pozytywnej energii. Takiej, że Łooo! Przepis jest na tyle ciekawy, że wyrobione ciasto możemy zostawić na noc do wyrośnięcia w lodówce, a rano przystąpić do wałkowania i wykrawania porcji. ODRYWANY CHLEBEK Z DŻEMEM Z ROKITNIKA keksówka o wymiarach

Pieguskowa Kuchnia
Stek z kalafiora i kalafior pieczony 425

Dziś dla odmiany coś wege ;) Zdziwiło mnie jak zaskakująco inny i ciekawy smak ma kalafior pieczony. Zachęcam Was do spróbowania. Nie uprzedzajcie się do dań wegańskich, warto eksperymentować, gdyż często są bogate w różne smaki i wbrew temu, co większość sądzi- można się nimi porządnie najeść. Swojego "steka" podałam z pieczonymi różyczkami kalafiora oraz pesto brokułowym z dodatkiem suszonych pomidorów

Czerwona Porzeczka
Uszaki bzowe kiszone z papryką 239

sprawdzić co z tego wyjdzie. Wyszło bardzo smacznie i aromatycznie dzięki orientalnej nucie, na którą postawiłam. Uszaki po ukiszeniu są miękkie, delikatne i smaczne. Razem z papryką tworzą ciekawy dodatek do obiadu jako taka grzybowo warzywna sałatka. Można też wykorzystać je, razem z zalewą, do jakiejś zupy. I pewnie tak zrobię gdy ukiszę ich więcej. Kliknij TU i zobacz pomysły

Smaczna Pyza
Gin & tonic - remedium na sierpniowe upały 178

wiadomo, zdrowy, oczyszcza, wygładza, upiększa... :) Dodajcie jeszcze ziarna pieprzu i kostki lodu. A później bezceremonialnie zróbcie sobie dolewkę! :)  Knuję jeszcze przepis na chłodnik z wkładką Ginu! Jesteście ciekawi? To dopiero będzie zupa! ;) Jakie są Wasze sposoby na przetrwanie tych upałów? Udostępniajcie, niech orzeźwienie idzie w świat

Spektrum Smaku
Budyniowa tarta bez pieczenia z konfiturą z czarnego bzu i owocami 255

owocami , to idealny pomysł na deser w upalne dni. Przygotowanie jest naprawdę proste, a efekt… no cóż moi goście byli zachwyceni. Dla przełamania słodyczy budyniu i ciekawego efektu wizualnego użyłam pyszną konfiturę z czarnego bzu Matecznik . Matecznik, to nie tylko konfitury, ale też i wspaniałe miody. Zachęcam Was do zapoznania się z ofertą firmy Matecznik i… oczywiście spróbowania

Słodkie okruszki
Domowa nalewka z aronii 1328

aronii można przygotować na wiele sposobów,, największym hitem jest nalewka z liśćmi wiśni. Przemrożenie owoce aronii i liście wiśni niweluje lekką gorycz tych owoców, do tego nadaje bardzo ciekawy posmak. Smak jest inny choć bardzo zbliżony do nalewki z wiśni. Składniki 2,5 kg aronii 400 szt liści wiśni laska wanilii

Kulinarne pyszności Molki
Bakłażan w parmezanie 246

Najprostszy i bardzo smaczny sposób na bakłażana. Usmażony w panierce z dodatkiem parmezanu, dzięki czemu ma ciekawy i charakterystyczny smak. Można go podać jako dodatek do obiadu lub zjeść samego. 1 bakłażan 1 jajko 1/4 szklanki bułki tartej 1/4 szklanki tartego parmezanu sól olej rzepakowy do smażenia Bakłażana pokroić w plastry o grubości ok 5 mm i oprószyć obficie solą

https:KKuchniaMniam