dające dużo energii potrzebnej na resztę dnia. W tej wersji użyłam grzybów mun, ale można także użyć zwykłych białych pieczarek, albo portobello . Wybrałam grzyby mung ze względu na ich ciekawy smak: są raczej twardawe i bosko chrupiące, co wspaniale komponuje się z usmażonymi warzywami i ryżem. A ich lecznicze ponoć właściwości też mi nie przeszkadzają Podobno przyczyniają się
Lamarida.plszklanki wody 10 dużych łodyg szczypioru olej do smażenia Sos: 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego 1 kropla oleju sezamowego (opcjonalnie, ale polecam użyć, bo nadaje ciekawego sezamowego twistu ) 1 łyżeczka prażonych ziaren sezamu szczypta płatków chilli (opcjonalnie) Wykonanie: Szczypiorek myjemy i kroimy na około 3 cm kawałki. Czosnek obieramy i drobniutko siekamy albo ucieramy na małych oczkach
Lamarida.pldostało katar i klimatyzajcję oraz wentylatory musieliśmy ograniczyć do minimum, żeby bardziej się nie pochorował ( tymbardziej, że za tydzień idziemy na wesele planowane od 2 lat więc by było nieciekawie…). Wtedy na ratunek przyszły nam sałatki. Jedną z naszych faworytów była sałatka cezar z kawałkami kurczaka. Domowy sos przygotowuje się chwilę i jest dużo lepszy niż sklepowy, a kurczak
kuchniabellissima.wordpress.comszałwii hiszpańskiej, czyli nasionka chia wykorzystuję do zdrowych deserów z dużą ilością zmiksowanych owoców. Czasami posypuję sobie nimi kanapki z pomidorami, lub dodaję do zupy. Dzisiaj mam dla Was ciekawy przepis na wegańską czekoladę, lub raczej dwuwarstwowe batoniki. Przepis znalazłam na instagramie u apursuitofhealthiness i zachwyciłam się zdjęciem. Przyznam się
dolcevitainmykitchenprzy kupowaniu. Przekwitnięte kwiatostany usuwam- to stymuluje wzrost nowych liści. Intensywnie niebieskie kwiaty pszczelnika już przekwitły. Jak polska nazwa wskazuje, przyciąga pszczoły. Jak angielska nazwa (dragonhead) wskazuje, ma bardzo ciekawy kształt kwiatów. Kolejną rośliną, którą pokochałam za zapach i za to, że przyciąga owady to werbena patagońska. Te zeszłoroczne niestety nie wykiełkowały, więc kupiłam nową sadzonkę. Najmniej zagospodarowana strona jest
les mirabellessię na piknik, na który idealnie sprawdzi się ta sałatka, zrobiłam je z moich warzyw z ogródka więc tym bardziej mogę się nią zajadać do woli, do tego bardzo ciekawy dressing, który na pewno wam posmakuje. Dorzućcie do tego świeże pieczywo, wodę z cytryną i miętą do butelki i idealny piknik gotowy. Składniki: Trudno podać dokładną ilość składników
zdrowa vege kuchniaświeże i pełne smaku - czyli w sezonie, bo to one budują cały aromat. Do tego świeża bazylia, oraz szalotka, która sprawia, że surówka jest nieco ostra i daje jej ciekawy posmak
Milion SmakówBudyń w wersji wegan – bez jajka. Bezglutenowy – bo przygotowany na skrobi z mąki z manioku. Ciekawy w konsystencji bo nie dosyć, że maksymalnie gładziutki i kremowy, to jeszcze o strukturze… żelków. Samodzielne zrobienie galaretki truskawkowej na wierzch deseru to też nie problem! Tapioka to skrobia z bulw manioku. Ma niewiele białka, trochę łatwo strawnych węglowodanów. Nie uczula – jest hipoalergiczna
Karo in the Kitchenobrać i pokroić w kostkę . Olej rozgrzać,podsmażyć cebulę i szczaw. Do wywaru dodać szczaw i cebulę ,razem zagotować około 15 minut. Dodać parę liści szałwii ( nadaje lekki orzeźwiający, ciekawy smak zupie). Wziąć część zupy do miseczki ,połączyć ze śmietanką ,wymieszać ,dodać do zupy. Ugotować jajka,obrać ze skorupki . W osobnym rondlu ugotować ziemniaki. Boczek,kiełbasę pokroić w kostkę ,podsmażyć
w mojej kuchniwyczarować z jego użyciem? Ja postanowiłam upiec ciasteczka a'la herbatniki. Wyszły mi bardzo chrupiące (w szczelnie zamkniętym pojemniku pozostają kruche bardzo długo), z delikatną karmelową, ale w dość ciekawy i nietypowy sposób, nutą ;) Jeśli kiedyś traficie na melasę z morwy, spróbujcie koniecznie. Może nawet skusicie się na takie herbatniki? :) Są z mąką orkiszową razową i olejem kokosowym, bez dodatku
FitKotzewnątrz i owszem- zachowały, tak w środku jest to po prostu niewykonalne. Nie przeszkadza mi to w ogóle. Nie ujmuje smaku omletom, a nadaje im ciekawego, lekko kakaowo- miodowego smaku. Śmiało możecie je w ten sposób przygotować zarówno na leniwe śniadanie jak i popołudniowy deser. Składniki na 4 sztuki: 2 jajka 3 łyżki drobnego cukru kryształu 2 łyżki mąki
Kuchnia w czekoladziemnie Skworcu 1 i 1/2 łyżki słodkiej papryki Skworcu olej do smażenia opcjonalnie – zielona pietruszka do podania *można użyć dowolnej kiełbasy, choć polecam dodać jałowcową – nadaje ciekawego smaku Przygotowanie: Kapustę siekamy i przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. W dużym garnku podsmażamy na oleju pokrojoną cebulę, pokrojone w półplasterki pieczarki i pokrojone
Słodkie okruszkinajróżniejsze sosy, szczególnie teraz gdy sezon grillowy jest w pełni. Dziś zapraszam Was na prosty przepis na wyrazistą w smaku sałatkę z sosem musztardowo-chrzanowym. Uwielbiam takie połączenia – ciekawy sos, chrupkość rzodkiewki, kwaskowatość ogórków… nic tylko jeść. Taka sałatka idealnie sprawdzi się na co dzień czy na przyjęciu. Składniki: 4 jajka klasy M 2 mniejsze ogórki kwaszone
Słodkie okruszkipierwszych planach miała być wyłącznie w sosie pomidorowym, dodałem masła orzechowego. Moje przeczucia mnie nie zawiodły. Połączenie tych smaków dało coś zupełnie nowego i innego. Danie nabrało ciekawego orzechowego smaku i kremowej konsystencji. Jeśli lubicie odkrywać nowe smaki, to moja dzisiejsza inspiracja na cieciorkę Was pozytywnie zaskoczy. Dzisiejszy przepis na potrawkę z cieciorki
kulinarnyJaTort dla dziecka jest zawsze wyzwaniem. Musi być kolorowy i ciekawy - dziecko zauważy najmniejszy błąd i nie omieszka cię o tym powiadomić. Musi być pyszny - czyli wszystko to co dzieci lubią najbardziej. Trzymając się tych zasad powstał tort dla Kubusia, małego wielkiego mężczyzny. Biszkopty są tradycyjne z dodatkiem barwnika. Do tortu użyłam galaretek kolorowych
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk