oliwie, aby i ta mogła przejść intensywnymi aromatami. Wino odparowuje się do objętości zaledwie jednej łyżki, dzięki czemu jego smak niezwykle się koncentruje. To zmyślne łączenie składników, wykorzystywanie ciekawych technik, przestrzeganie określonych etapów przygotowania, gra smaków, woni i objętości przywodzi mi na myśl alchemię gotowania i dodaje magii pobytowi w kuchni. Dodaj, wymieszaj, odstaw, odmierz, naciągnij, przelej, odparuj
Chilli Czosnek i Oliwapomysł na zrobienie tego dania w zdrowszej wersji wege . Aby cieszyć się włoskimi smakami bez uszczerbku dla linii. I tak przygotowałam lekki farsz warzywny - ze szpinaku i pieczarek, z ciekawym dodatkiem orzechów włoskich (fajnie chrupią, a lasagne bardziej syci), przełożyłam nim szpinakowe płaty makaronu i obsypałam ostrym w smaku żółtym serem. Wierzch udekorowałam plastrami pomidora - przyznacie, że moja lasagne
Chilli Czosnek i Oliwasprawą jego wykrzywiającej usta kwaskowatości , która jest wprost stworzona do równoważenia zniewalającej słodyczy ciast. Nie wiem, czy rabarbar jest popularny w kuchni śródziemnomorskiej, ale natknęłam się na kilka ciekawych przepisów na rabarbarowe desery inspirowane kuchnią francuską , które mam zamiar przetestować na blogu. Jak pierwszy zrobiłam financier (w Polsce zwane uroczo finansjerkami) z rabarbarem i białą czekoladą . Financier
Chilli Czosnek i OliwaDodatek mięsa do tej sałatki nie jest oczywiście obowiązkowy, w oryginalne była ona daniem wegańskim. To kto ma ochotę spróbować? Co myślicie o połączeniu mięsa i owoców? Jestem bardzo ciekawa Waszych opinii. Sałatka z pomidorów i brzoskwiń z grillowanym kurczakiem sałatka na podstawie przepisu z książki "Mediterranean Fresh" Joyce Goldstein, grillowany kurczak według mojej receptury na 4 porcje
Chilli Czosnek i Oliwapatelni skwierczy olej. Zabawa w gotowanie. Nie, to nie narcyzm, samozachwyt czy samouwielbienie. Po prostu te burgery są fenomenalne. Lekko pikantne, całkowicie warzywne i pełne smaku. Pestki dyni nadają ciekawej konsystencji,gdy nagle w miękkiej strukturze pojawia się coś chrupiącego. I sezonowe, gdyż to właśnie teraz marchewka zaczyna gościć w ogrodzie. WEGAŃSKIE BURGERY MARCHEWKOWE /inspiracja: Jadłonomia;/ na 8 burgerów
W kuchni Karmel-itkiWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Słodka gruszka, wyrazisty ser i chrupiące orzechy na mieszance sałat. Wszystko polane sosem miodowo – cytrynowym. Przepyszna sałatka z ciekawą kompozycją smakową. Polecam każdemu Post Sałatka z gruszką, serem pleśniowym i orzechami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeKolejne wspólne pieczenie ..tym razem piekłyśmy rogaliki półfrancuskie .. przepis na nie dostałam od znajomej..Jestem ciekawa co inne osoby zrobiły..można było wybrać nadzienie ,dekorację i kształt ciastek według własnego gustu..ja zrobiłam mini rogaliki używając rogalomanii ..nadziałam je marmoladą, polałam rozpuszczoną czekoladą..pycha..polecam..Dziękuję za udział we wspólnym pieczeniu..i tradycyjnie spotykamy się znów w kolejny weekend
Moje domowe kucharzeniechciałabym Wam podziękować, że jesteście :) Taka "okrągła" liczba fanów na fejsie cieszy oko, hyhy. Czy ktoś czytał już nową książkę na temat Taty Kazika? Bardzo jestem ciekawa wrażeń, a sama muszę dokończyć jeszcze dwie inne, więc nieprędko się za nią zabiorę
sama złodyczpodaje jako dodatek do sałatki. Smakowe słone czy też słodkie chrupiemy same bez żadnych dodatków, zazwyczaj gdy mamy ochotę na chipsy czy też coś słodkiego. Dlatego też byłam ciekawa nowych smaków. Do przetestowania dostałam dwa smaki wafli ryżowych z kukurydzą Rizo&Go: o smaku Barbecue Brazilian oraz o smaku Mango Chutney. Troszkę sobie pochrupaliśmy, dałam też posmakować nowych
Monia miesza i gotujesię bałam ją robić. Nawet sobie tego nie wyobrażacie. To jest moja pierwsza w życiu rolada :) Teraz z perspektywy czasu, napiszę, że wcale nie ma się czego bać! Ciekawa w smaku, efektowna w podaniu, idealna na różne okazje, czego chcieć więcej? Bazowy przepis, na którym się wzorowałam pochodzi z bloga Razem Smaczniej , nie do końca trzymałam się tego przepisu
Blondynka GotujeTruskawki to hit sezonu letniego. Wszyscy chcą przygotować jakiś swój autorski przepis z ich udziałem. Za sprawą Margarytki powiększyłam zapas słoiczków o ciekawym kształcie, postanowiłam w nie zapakować truskawkią, które musiałam szybko przobić, gdyż zapomniałam o wyjeździe na finał Blogerchef do Łasku k/ Łodzi. A kupiłam truskawki i arbuz. Frużelina to produkt otrzymany ze świeżych owoców zanurzonych w klarownym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębyły ustawione, ku zaskoczeniu prawie wszystkich i samej finalistki również , wygrała Maria Banach. Gdy emocje opadły większość udała się na zorganizowane dla nas konferencje: o współpracy blogerów z firmami, ciekawą prezentację o japońskich słodyczach i smakach kraju kwitnącej wiśni,oraz o serach połączonych z degustacją. Wieczorem wszyscy udali się na uroczystą kolację z daniami, które u nie których osób
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZdjęcie Crumpets mignęło mi na FB-ku. Byłam ciekawa co to za placki? Pogrzebałam trochę w google i znalazłam fajny przepis. Wzorowałam się na tym przepisie. trochę zrobiłam je po swojemu. A crumpets to są drożdżowe racuchy z dodatkiem sody dzięki której uzyskują dziurkowaną strukturę. W Wielkiej Brytani crumpets najczęściej podaje się z masłem, ale ja podałam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcałość nie była mdła na podkład wybrałam awokado z cytryną, a przysłowiową wisienką na torcie był chrzan z pigwą firmy ETERNO . Dla mnie pysznie i niebanalnie! Osobiście byłam bardzo ciekawa jak smakuje chrzan z pigwą. Po spróbowaniu smak tego produktu zauroczył mnie do tego stopnia, że nie mogłam odejść od słoiczka. Ostrość chrzanu połączona z pigwą daje nam produkt
Blondynka Gotujesię na nim znajdzie . Jest to potrawa, która nigdy mi się nie nudzi i za każdym razem zajadamy się nią z mężem ze ogromnym smakiem. Jest to także ciekawa propozycja na przystawkę, gdy przyjmujemy gości na obiedzie. Danie wegetariańskie, z trzema rodzajami sera, które moim zdaniem ma w sobie coś z kuchni śródziemnomorskiej. Poprzez mocne zgrillowanie, warzywa stają
W mojej holenderskiej kuchni