ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:408/728)

Jogurt z musli 170

Jesteśmy właśnie na etapie zbierania ciekawych przepisów na zdrowe i pyszne śniadania:) Bo niby dlaczego na śniadanie mamy jeść byle co??? To najważniejszy posiłek dnia. Tak więc dzisiaj pierwsza zdrowa propozycja na dobry początek dnia;) Składniki; jogurt naturalny mały, musli, banan, żurawina, Wykonanie; Jogurt wlej do miseczki. Posypy musli i dekoruj bananem i żurawina;) Smacznego

Anioły w kuchni
Zakwas na żurek 110

Dzisiaj wzięłam się za przygotowanie mojego pierwszego zakwasu na żur. Muszę powiedzieć, że jest to banalnie proste. Jestem bardzo ciekawa smaku żuru na tym domowym zakwasie:) Już za parę dni się dowiem. Najlepiej go nastawić na 4-5 dni wcześniej. Dziś jeszcze jest czas,żeby zabrać się za kiszenie żuru...co Wy na to??? Składniki; 250 ml mąki żytniej

Anioły w kuchni
Wiśniówka z migdałami 155

Właśnie zrobiłam....czekam...sama ciekawa smaku;) Składniki; 2 kg wiśni, 0,5 l spirytusu, 0,5 l wódki, 10 migdałów, 20 dkg cukru, Wykonanie; Wiśnie myjemy. Część drylujemy. Owoce i migdały wkładamy do słoja i zalewamy alkoholem. Zamykamy i odstawiamy na 2 tyg.. Po tym czasie zlewamy płyn.Owoce zasypujemy cukrem i czekamy aż puszczą sok.Od czasu

Anioły w kuchni
Pozytywna zabawa- dzień 1 132

Dostałam ciekawą nominację do pozytywnej zabawy od Renaty z bloga Apetyt na więcej. O co chodzi? Codziennie przez 7 kolejnych dni należy zapisywać 3 pozytywne rzeczy, które przydarzyły nam się w ciągu dnia.   źródło obrazka: pinger.pl

Czerwona Porzeczka
Jajka faszerowane z pająkami 521

Niech nazwa Was nie zmyli - jajka nie będą faszerowane pająkami! To jedynie propozycja szybkiej do wykonania przystawki na spotkanie w stylu Halloween z ciekawą dekoracją. Nie potrzeba tu żadnych specjalnych umiejętności, więc nawet dzieci mogą pomóc przy ich przyrządzaniu.  Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo kilka czarnych oliwek bez pestek 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka majonezu szczypiorek sól

Pasja Smaku
Słodkie placki z dyni 229

się zdziwić jak wiele potraw można z niej przyrządzić. Oprócz oczywiście powszechnie znanej zupy jest też cała inna masa możliwości. Poszperałam trochę w internecie i natrafiłam na wiele ciekawych propozycji. Można zrobić np. pure z dyni, dyniową masę do ciasta albo słodkie placki z dyni. Te ostatnie faktycznie są przepyszne, delikatne w smaku, dosłownie rozpływają się w ustach

Złote przepisy
Muhallabia - egipski pudding ryżowy 225

inspiracja Zafascynowałam się kuchnią Egipską. Jest różnorodna, aromatyczna, ciekawa i przede wszystkim inspirująca. Od dłuższego czasu czytam bardzo dużo o daniach wywodzących się z Egiptu. I tak o to na moim blogu zagościły już teraz 2 przepisy na potrawy iście egipskie: na  Taamiję  oraz w tym poście na Muhallabię . Muhallabia (Muhallebi, Mihallabiya) jest to niezwykle słodki pudding

Czarnawisienka
PUSZYSTE CIASTO MARMURKOWE. 280

kiedy oglądam przygotowane na najbliższy czas posty. Nie mam jednak innego wyjścia, aby blog nie popadł w martwicę, jesienną melancholię i smutną pustkę. Musi żyć, aby dostarczać Wam, czytelnikom, ciekawych smaków i intrygujących pomysłów.Co się stało? Aparat, ukochany Canon stwierdził, że pobawi się ze mną w kotka i myszkę, obraził się dokumentnie i bezpardonowo, nie chcąc się włączyć

W kuchni Karmel-itki
Pieczone kasztany. 108

owocować aż do 80 lat, a często jego wiek przekracza 1000 lat. Okres zbiorów odbywa się, zależnie od gatunków między wrześniem, a początkiem listopada. Te i dużo więcej bardzo ciekawych wiadomości i przepisów znajdziecie TUTAJ  http://www.marron.pl/ofirmie/. Tam również można kupić kasztany i różne przetwory. Pierwszy raz pieczone kasztany z grilla jadłem w Budapeszcie, a było

Kulinarny karnet Christophera
Polędwiczki i kotleciki kukurydziane Mornay. 190

Smaczną , ciekawą propozycją na prezentowanym talerzu są kotleciki (placuszki) z kukurydzy. Ten oryginalny obiadek , wbrew pozorom , nie wymaga dużego nakładu pracy i czasu. Polecam. Kotleciki--kukurydza w sosie  Mornay. 1 puszka kukurydzy 1 jajko 1 szklanka bułki tartej Sos  Mornay: 250ml mleka 25 g mąki 25 g masła 1 żółtko Przyrządzamy sos  Mornay , czyli najpierw robimy

Kulinarny karnet Christophera
Jego Wysokość Kabaczek. 194

Najsmaczniejszy i najbardziej aromatyczny miąższ mają niezupełnie dojrzałe o długości 20-25cm .Skóra zawsze jest twarda i raczej niejadalna ,natomiast miąższ delikatny  ,zielonobiały przez jasnożółty do pomarańczowego. Ciekawą odmianą jest kabaczek makaronowy ,którego miąższ po ugotowaniu wygląda jak spaghetti.  Jest to warzywo niskokaloryczne o niezbyt dużej wartości odżywczej ,ale wybornym smaku .Charakteryzuje się wspaniałą cechą

Kulinarny karnet Christophera
Karnawał trwa ,bawmy się smacznie. 158

przypiekając. Z podanych składników wychodzi 4-5 naleśniczków ,czyli razem około 12-15 sztuk. Odłożyć na talerz, a kiedy ostygną nakładać  na środek wybrane przez nas składniki ,tworząc ciekawą kompozycję smakową i wizualną. Brzegi naleśniczków spiąć wykałaczką, przekłuwając składniki znajdujące się w środku. Naleśnikowe przekąski możemy  pojedynczo umieścić na jabłku ,cytrusach czy kostkach chleba. Można też kilka

Kulinarny karnet Christophera
Smalczykowe paluchy. 126

wykorzystanie ,jako składnika smalczyku roślinnego „Smakowita Pajda”  z ziołami ogrodowymi  ,ze względu na jego smak, aromat i dużą zawartość tłuszczy nienasyconych. Upieczone paluchy są chrupiące ,aromatyczne o ciekawym wyrazistym smaku. Zawartość ziół ogrodowych w  smalczyku zwalnia nas całkowicie z dodawania jakichkolwiek przypraw. Smalczykowe paluchy    Składniki na 20 sztuk. 250g mąki 60g „Smakowita Pajda

Kulinarny karnet Christophera
Zupka "Zielono mi". 179

zeszkloną na 1 łyżeczce masła cebulką ,zmiksować. Połączyć z bulionem ,dodać imbir, zagotować i doprawić do smaku. Ja podałem z malutkimi pierożkami ,nadzianymi farszem z sera Ricotta i szpinaku. Ciekawa jest wersja, kiedy do zielonej zupki dodamy  kukurydzę z puszki. Kukurydzy nie miksujemy. Tutaj możemy dodać tylko grzanki. Smacznego

Kulinarny karnet Christophera
Wykwintna zupa rabarbarowa z lodami w migdałowym krokancie. 134

Rhubarb soup with almond ice cream. Zupa o ciekawej kompozycji i bardzo interesującym smaku związanym z lodami. Majowy przebój - rabarbar. Rabarbar pochodzi prawdopodobnie z południowo-wschodniej Azji, a może z Tybetu. W Chinach jest znany od 2700 lat i stąd zawędrował nad Wołgę, dalej do Grecji i Rzymu. Z greki "rhabarbaros" tłumaczymy: "obcy znad Wołgi ".W Europie jako warzywo

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania