domu rodzinnym zawsze mama robiła sałatę ze śmietaną i jajkami. Wprost przepadamy za nią :) Ostatnio zrobiłam taką bez dodatku jajek, bo widziałam ją już na kilku blogach i byłam ciekawa smaku. Smakuje równie dobrze jak ta z jajkami :)Składniki:1 główka sałaty masłowej3-4 łyżki śmietany 12%cukier do smakuocet do smakuSposób przygotowania:1. Liście sałaty myjemy i rwiemy
Kuchnia domowa Animięso będzie miękkie.8. Roladki podałam z ziemniakami posypanymi koperkiem oraz surówką z młodej kapusty. Smacznego!!!Przy okazji zachęcam Was do odwiedzenia strony cojesc.net. Znajdziecie tam mnóstwo ciekawych artykułów m.in. na temat niemarnowania jedzenia. Polecam
Kuchnia domowa AniLubię od czasu do czasu urozmaicić sobie kanapkę ciekawą pastą.Składniki:1 puszka tuńczyka w sosie własnym120-150 g sera typu feta1/2 małej cebulkipieprzewentualnie siekana zielenina Sposób wykonania:1. Tuńczyka odsączyć z zalewy.2. Cebulkę drobno posiekać.3. Fetę rozgnieść widelcem, wymieszać z tuńczykiem i cebulką, doprawić do smaku pieprzem. Można dodać drobno posiekaną natkę pietruszki lub koperek.Smacznego!!!Źródło: Kuchenne
Kuchnia domowa AniNieodzownym słodkim przysmakiem na święta są na pewno wszelkiego rodzaju wypieki z dodatkiem przypraw korzennych. I u mnie też nie mogło ich zabraknąć. Bardzo ciekawy przepis znalazłam na blogu "Mała Cukierenka". Korzenne kruche ciasteczka - to przepis na kruche, delikatne maślane ciastka ze sporą ilością przypraw korzennych, które podczas pieczenia wypełniają swoim zapachem cały dom. Dodatkowo przedstawię ciekawy, nietuzinkowy sposób
Świat Ciastasporej szklanki) wycinamy kółka. Na kółka nakładamy łyżeczkę nadzienia, przykrywamy drugim kawałkiem ciasta i lekko dociskamy.Jeśli mamy foremki do wykrawania ciasta, możemy ich użyć by nadać pierniczkom ciekawych kształtów - ja użyłam serduszek.Nadziane pierniczki układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na około 10 minut.Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.Jeśli lubimy, możemy udekorować pierniczki rozpuszczoną czekoladą.Gotowe
W mojej holenderskiej kuchniPierogi te są ciekawą alternatywą dla innych bezmięsnych wersji tego dania. Wiele osób pomyśli pewnie, że mowa tu o pierogach ruskich. Nic bardziej mylnego. Nie mają z nimi nic wspólnego.Pierogi z ziemniakami smakują wyśmienicie nie tylko o tej porze roku. Ale musicie uważać - farsz jeszcze przed upchnięciem go w pierogach dziwnym trafem znika sam. Czyżby to sprawka małych
Zakręcony Widelecpostanowiłam coś zmienić. I powiem Wam, że smakuje chyba jeszcze lepiej. Jest idealny jako np. pasta na kanapkę lub po prostu sam. Myślę, że może być ciekawą alternatywą dla tradycyjnych śledzi na wigilijnym stole.Składniki (na małą miseczkę):4 małe filety śledziowe (np. z oleju)8-10 grzybków marynowanych3 suszone pomidory z oliwypół małej cebuli1 łyżeczka musztardy1 łyżeczka soku
Zakręcony Widelecprzyjemnością przygarnęłabym do mojej biblioteczki. Wszystkie książki są w języku polskim i dostępne bez problemu. Jeżeli czyta to jakiś Mikołaj, niech zrobi z tą listą właściwy użytek ;)Jestem też ciekawa, jakie książki Wy chcielibyście dostać na Święta?P.s. Zdjęcia w większości pochodzą ze stron dystrybutorów.Jerozolima Yotam Ottolenghi, Sami TamimiJeszcze tydzień temu nie znałam tego jegomościa o egzotycznym imieniu
Chilli Czosnek i Oliwakilku dniach, gdzie czas mi nie pozwolił na większe gotowanie, w końcu dziś mogłem pomyśleć nad ciekawym obiadem. Jakiś czas temu kupiłem czarny makaron tagliolini i dziś postanowiłem go uparować :) Bardzo dużo osób stosuje go do dań z krewetkami itp., ja postanowiłem ten świeży makaron pięciojajeczny, wstępnie podgotowany z sepią - substancją barwiącą z ośmiornicy (mięczaka), podać
Parowar Facetasmakowało! Wolnowar wydobywa z mięsa i warzyw naprawdę niezwykłe aromaty. Mięso miękkie, warzywa, po tylu godzinach, nadal w kawałkach a nie w postaci papki! Bardzo byłam ciekawa czy bakłażan będzie smaczny. Do tej pory, przed dodaniem do innych warzyw, zawsze starałam się go obsmażyć lub grillować, inaczej, nawet po długim duszeniu, wydawał się surowy lub włóknisty (myślę
Stare GaryKolejny przepis na zupę czosnkową. Tym razem zupa czosnkowa z południa Francji, bardzo pożywna, z dodatkiem cebuli. Przepis znalazłam na blogu Mimi Thorisson, gdzie obok ciekawych przepisów, znajdziecie mnóstwo pięknych zdjęć.składniki1 cała główka czosnku + 2 ząbki czosnku do smażenia / posypać drobno pokrojony1 cebula , drobno pokrojona w kostkę2 łyżki tłuszczu z kaczki ( ewentualnie oliwa z oliwek
Stare GaryNastępny z listy chlebów Hamelman'a. Chleb z pieczonym czosnkiem. Czosnek uwielbiam, więc byłam bardzo ciekawa efektów. Muszę przyznać, że trochę się rozczarowałam. Dałam trochę więcej czosnku niż w przepisie, mimo to, jak dla mnie, nie był on mocno wyczuwalny. Sam chleb natomiast wyszedł mi chyba trochę zbyt zbity. Ale to oczywiście może być
Stare Garyminut, następnie zmniejsz temperaturę do 200 °C, wyjmij pojemnik z wodą i dopiekaj około 30 minut.Upieczony chleb wyciągnij z foremki i odstaw na kratkę do całkowitego ostygnięcia.Po ciekawą historię kaszubskiego chleba na podmłodzie zapraszam na blog Marcina.Chleb piekli:Akacjowy blogBajkoradaCo mi w duszy graEksplozja smakuFabryka kulinarnych inspiracjiHealthy cravingKonwalie w kuchniKuchennymi drzwiamiKulinarne przygody GatityLeśny ZakątekMoje kucharzenieNieład malutkiOgrody BabilonuProste
Stare Garywytopił, skóra pięknie przyrumieniła, była chrupiąca i bez tłuszczu pod spodem - wręcz pergamin do chrupania - pyszna. Na targach Natura Food 2014 oglądałam pokazy pieczenia gęsi. Podano też sporo ciekawych rad. Między innymi taką, żeby gęsi nie podlewać piwem czy winem, tylko wytopionym tłuszczem lub wodą, aby nie stracić naturalnego, gęsiego aromatu. I do tej rady również się zastosowałam
Stare Gary