ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:393/728)

Wątróbka z groszkiem, jabłkiem oraz kiełkami 135

tych, którzy lubią wątróbkę a nawet i dla tych którzy za nią nie przepadają. Ponieważ połączona z jabłkiem, musztardą, groszkiem i kiełkami ma bardziej interesujący smak. ciekawą formą podania chciałam przekonać do wątróbki jej przeciwników :) Składniki na 4 porcje : 500 g wątróbki drobiowej 1 łyżka mąki pszennej 2 stołowe łyżki musztardy

Bon Appetit Małgorzaty
Pierogi ruskie z BOTWINĄ! :D 179

Przepis dla wielbicieli ruskich pierogów a zarazem ciekawych botwiny :) Idealne połączenie smaków! Zakochacie się w nich :) zdjęcia robiłam na grządkach z botwiną :-P poświęcenie musi być! Na fotkach widać nawet trochę ziemi na talerzu, którą potem i tak zjadłam ze smakiem :-PSkładniki:Ciasto:  2 szklanki mąki 1 jajko ½ szklanki mleka 1 łyżka oleju ¼ szklanki

Bon Appetit Małgorzaty
Żarłostacja vol. 2 edycja jesienna 122

Opolu. Żarłostacjavol. 2 - edycja jesienna. Opolska Blogosfera Kulinarna, która już za chwilkę stanie się formalnie stowarzyszeniem, przygotuje przepyszne menu. Oprócz naszego poczęstunku będzie wiele konkursów, ciekawych nagród oraz warsztatów.Gościem Specjalnym będzie przecudowna Kinga Paruzel!!! :)  Serdecznie zapraszam w imieniu ekipy gotującej i pozostałych organizatorów :D. Spotykamy się w Opolu przy Kawiarni Kofeina

Bon Appetit Małgorzaty
Opolska Żarłostacja 2. Pełna jesiennych klimatów... 165

Opolska Blogosfera Kulinarna, która już za chwilkę stanie się formalnie stowarzyszeniem, przygotowała przepyszne potrawy bazując na sezonowych produktach, jakie daje nam jesień. Były także liczne konkursy z ciekawymi nagrodami oraz interesujące warsztaty. Gościem Specjalnym była przecudowna, śliczna, utalentowana Kinga Paruzel!!! :)  Która okazała się bardzo ludzka i sympatyczna. Przyszło wiele fantastycznych ludzi, którzy tylko utwierdzają nas w przekonaniu

Bon Appetit Małgorzaty
Wiosenne wydanie COOLMAG i jajka faszerowane 155

Powyżej nasze ukochane dziecko Opolskiej Blogosfery Kulinarnej - drugie wydanie e-magazynu COOLmag :) A w nim wiele ciekawych, wiosennych i świątecznych przepisów, interesujący wywiad i piękne ilustracje. Oraz moje propozycje na niebanalnie faszerowane jajka oraz domowy majonez od strony 60. Zapraszam do przeglądania i inspiracji :)z anchois z awokado i wasabifaszerowane

Bon Appetit Małgorzaty
Sałata ze śmietaną 318

domu rodzinnym zawsze mama robiła sałatę ze śmietaną i jajkami. Wprost przepadamy za nią :) Ostatnio zrobiłam taką bez dodatku jajek, bo widziałam ją już na kilku blogach i byłam ciekawa smaku. Smakuje równie dobrze jak ta z jajkami :)Składniki:1 główka sałaty masłowej3-4 łyżki śmietany 12%cukier do smakuocet do smakuSposób przygotowania:1. Liście sałaty myjemy i rwiemy

Kuchnia domowa Ani
Roladki schabowe z pieczarkami i ogórkiem kiszonym 181

mięso będzie miękkie.8. Roladki podałam z ziemniakami posypanymi koperkiem oraz surówką z młodej kapusty.  Smacznego!!!Przy okazji zachęcam Was do odwiedzenia strony cojesc.net. Znajdziecie tam mnóstwo ciekawych artykułów m.in. na temat niemarnowania jedzenia. Polecam

Kuchnia domowa Ani
Pasta z tuńczyka i fety 230

Lubię od czasu do czasu urozmaicić sobie kanapkę ciekawą pastą.Składniki:1 puszka tuńczyka w sosie własnym120-150 g sera typu feta1/2 małej cebulkipieprzewentualnie siekana zielenina Sposób wykonania:1. Tuńczyka odsączyć z zalewy.2. Cebulkę drobno posiekać.3. Fetę rozgnieść widelcem, wymieszać z tuńczykiem i cebulką, doprawić do smaku pieprzem. Można dodać drobno posiekaną natkę pietruszki lub koperek.Smacznego!!!Źródło: Kuchenne

Kuchnia domowa Ani
Korzenne kruche ciasteczka "Renifery" 256

Nieodzownym słodkim przysmakiem na święta są na pewno wszelkiego rodzaju wypieki z dodatkiem przypraw korzennych. I u mnie też nie mogło ich zabraknąć. Bardzo ciekawy przepis znalazłam na blogu "Mała Cukierenka". Korzenne kruche ciasteczka - to przepis na kruche, delikatne maślane ciastka ze sporą ilością przypraw korzennych, które podczas pieczenia wypełniają swoim zapachem cały dom. Dodatkowo przedstawię ciekawy, nietuzinkowy sposób

Świat Ciasta
Pierniczki z nadzieniem 218

sporej szklanki) wycinamy kółka. Na kółka nakładamy łyżeczkę nadzienia, przykrywamy drugim kawałkiem ciasta i lekko dociskamy.Jeśli mamy foremki do wykrawania ciasta, możemy ich użyć by nadać pierniczkom ciekawych kształtów - ja użyłam serduszek.Nadziane pierniczki układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na około 10 minut.Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.Jeśli lubimy, możemy udekorować pierniczki rozpuszczoną czekoladą.Gotowe

W mojej holenderskiej kuchni
Pierogi z ziemniakami 359

Pierogi te są ciekawą alternatywą dla innych bezmięsnych wersji tego dania. Wiele osób pomyśli pewnie, że mowa tu o pierogach ruskich. Nic bardziej mylnego. Nie mają z nimi nic wspólnego.Pierogi z ziemniakami smakują wyśmienicie nie tylko o tej porze roku. Ale musicie uważać - farsz jeszcze przed upchnięciem go w pierogach dziwnym trafem znika sam. Czyżby to sprawka małych

Zakręcony Widelec
Tatar ze śledzia z grzybkami marynowanymi i suszonymi pomidorami 245

postanowiłam coś zmienić. I powiem Wam, że smakuje chyba jeszcze lepiej. Jest idealny jako np. pasta na kanapkę lub po prostu sam. Myślę, że może być ciekawą alternatywą dla tradycyjnych śledzi na wigilijnym stole.Składniki (na małą miseczkę):4 małe filety śledziowe (np. z oleju)8-10 grzybków marynowanych3 suszone pomidory z oliwypół małej cebuli1 łyżeczka musztardy1 łyżeczka soku

Zakręcony Widelec
Drogi Mikołaju... 5 książek kulinarnych, które chciałabym dostać na Święta 272

przyjemnością przygarnęłabym do mojej biblioteczki. Wszystkie książki są w języku polskim i dostępne bez problemu. Jeżeli czyta to jakiś Mikołaj, niech zrobi z tą listą właściwy użytek ;)Jestem też ciekawa, jakie książki Wy chcielibyście dostać na Święta?P.s. Zdjęcia w większości pochodzą ze stron dystrybutorów.Jerozolima Yotam Ottolenghi, Sami TamimiJeszcze tydzień temu nie znałam tego jegomościa o egzotycznym imieniu

Chilli Czosnek i Oliwa
Czarne tagliolini z mięsem mielonym i warzywami z parowaru 216

kilku dniach, gdzie czas mi nie pozwolił na większe gotowanie, w końcu dziś mogłem pomyśleć nad ciekawym obiadem. Jakiś czas temu kupiłem czarny makaron tagliolini i dziś postanowiłem go uparować :) Bardzo dużo osób stosuje go do dań z krewetkami itp.,  ja postanowiłem ten świeży makaron pięciojajeczny, wstępnie podgotowany z sepią - substancją barwiącą z ośmiornicy (mięczaka), podać

Parowar Faceta

Proponowane wyszukiwania