kilka tygodni Tłusty czwartek. Postanowiłam poszperać w moich przepisach i znalazłam ciekawą wersję pączków. Wykonanie bardzo szybkie, więc zapraszam do samodzielnych wypieków. Składniki: 2 serki homogenizowane waniliowe 2 jajka 1 płaska łyżeczka proszku dopieczenia mąka pszenna smalec do smażenia cukier puder do posypania Do miski wykładamy serki i 2 jajka. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mąki dodajemy
tojestpyszne.blogspot.comJajka są pyszne. Tym razem przedstawiam je w innej odsłonie. Wizualnie efekt naprawdę ciekawy smak zbliżony do jajka gotowanego na twardo. Myślę, że warto trochę poszaleć i przygotować jajka w nowej odsłonie. Oto przepis. Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 2 małe buraczki 250 ml wody 120 ml octu 1/4 łyżki cukru 1/4 łyżeczki soli 2 ziela angielskie(...)ziarenka pieprzu Jajka gotujemy na twardo (tradycyjnie lub sposób ciekawy sposób znajdziesz tutaj ). Po ugotowaniu obieramy delikatnie ze skorupek, aby nie uszkodzić białka. Układamy w wysokim szklanym naczyniu, aby zajmowały maksymalnie 3/4 wysokości. Buraczki myjemy obieramy i kroimy na plasterki i wrzucamy do garnka. Dodajemy liście laurowe, pieprz, sól i cukier. Całość zalewamy wodą z octem.Gotujemy ok. 10 minut
tojestpyszne.blogspot.comBardzo popularne w ostatnim czasie na różnych stronach kulinarnych stało się ciasto pod ciekawą nazwą Leśny Mech. Szpinak, poza odmianą baby, którego używam do sałatek, mnie nie przekonuje. Tym bardziej, że ten zamrożony w formie posiekanej kojarzy mi się ze zmuszaniem mnie do jedzenia na obiad w przedszkolu,. A fuj! Tak, czy siak postanowiłem spróbować. Troszkę zmodyfikowałem przepis, dodałem
BaRepaszłożyć na pół, chwycić w ręce i można zajadać, uważając jedynie, aby krople sosu miętowego nie pobrudziły nam ubrania ;) Zdecydowałam się zrobić tradycyjny hummus według przepisu z książki. Byłam ciekawa, czy będzie bardzo różnił się w smaku i konsystencji od mojego, który robię "na oko i na smak". Wyszedł bardziej "tahinowy" i kremowy, dzięki dodaniu w czasie miksowania odrobiny
Chilli Czosnek i Oliwazrobiłam pyszną sałatkę z ryżem, kurczakiem, ananasem, kukurydzą i jajkami. Wszystkim bardzo smakowała. Użyłam ryżu z firmy Piątnica, która posiada w swojej ofercie dużo ciekawych produktów, tj. kasze, ryże, bakalie czy przyprawy. Polecam wam odwiedzenia ich sklepu internetowego. Post Sałatka z ryżem, kurczakiem i ananasem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeJakiś czas temu miałam manię drukowania ciekawych przepisów, przepisów, które chciałam aby znalazły się w mojej kuchni. Trochę się tych kartek nazbierało, oj dużo! W końcu wzięłam się za porządkowanie tych kartek. Podczas tych porządków wpadła mi w ręce kartka z przepisem na te placuszki. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki . Rzadko zdarza mi się zabrać od razu
Blondynka Gotujebliżej egzaminy, zdecydowanie zbyt szybko zmniejsza się ten odstęp czasowy. Zatrzymując czas na moment stwierdzam, że dopiero teraz w pełni przystosowałam się do totalnie chaotycznego planu zajęć, przydługich, niekoniecznie ciekawych i porywających wykładów (mam nadzieję, że nie czyta tego żaden z moich wykładowców), ciężkich poranków i nocnych seansów filmowych z przyjaciółmi. Co paradoksalne, na studiach zaczęłam się
W kuchni Karmel-itkiZupełnie pochłonęła mnie lektura kulinarna.. Dostałam aż 4 książki w prezencie .. Na razie czytam „sekrety dekorowania potraw”. Książka jest niesamowita. Tyle posiada ciekawych rozwiązań dekoracji, że nie mogę się nadziwić. Już nie mogę się doczekać kiedy będę miała trochę więcej wolnego i teorię zamienię na praktykę. Odrywając się na chwilę od lektury, podaję zległy przepis na zupę
Na słodko lub wytrawnieciągu dnia można jeszcze wygrzać sobie kosteczki w promieniach słońca.. a wieczorem wcisnąć się pod ciepły koc z kubkiem gorącej czekolady w jednej ręce, a w drugiej z ciekawą książką. Ostatnio przeczytałam jednym tchem książkę Aleksandry Ripley "Córka pierworodna. Wspaniała książka którą polecam na długie jesienne wieczory. Dopełnieniem do tego wszystkiego oczywiście powinno być coś słodkiego
Na słodko lub wytrawnieŻeby zbytnio nie nałapać kilogramów staram się je piec rzadziej, żeby nie kusiły. Tym razem jednak jak zobaczyłam przepis na tej stronie , postanowiłam je koniecznie upiec, bo byłam bardzo ciekawa połączenia kakaowego kruchego ciasta z kajmakiem. Wyszły przepyszne. Delikatne, kruche o wspaniałym połączeniu dwóch smaków. Wprawdzie krem wyszedł mi troszkę rzadszy, ale to w niczym nie ujmuje babeczkom
Na słodko lub wytrawnieMoże zdziwi Was to połączenie, ale jest naprawdę pyszne! Delikatne, z niewielką ilością szpinaku oraz oraz ciekawą słodyczą pomidorów i żurawiny marynowanych w oleju. Do tego ser i możemy rozpoczynać ucztę! Smacznego! Składniki: 200 g ryżu arborio 1 słoik suszonych pomidorów z żurawiną (potrzebne są 4 pomidory i łyżka żurawiny) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 garście
Pasja SmakuPomidor - cud natury bez którego nie mogę się obejść. Soczysty, mięsisty, słodki.... aż ślinka mi cieknie. Posadziłam sobie pomidory w donicach na balkonie i ciekawa jestem czy coś z nich bedzie. W oczekiwaniu na własne pomidorki, proponuję bardzo smaczna sałatkę na bazie pomidorów (póki co takich ze straganu). SKŁADNIKI: 1 czerwona cebula obrana i pokrojona w cienkie paski
Kuchnia w opałachmojej głowie wielki mętlik. Ciągle nie potrafię się zdecydować, co przygotować do degustacji, dla mam nadzieję licznie przybyłych gości naszej imprezy. Dzisiaj powstał pomysł na roladę malinową. Ciekawa jestem czy chcieli byście jej spróbować ? SKŁADNIKI: na biszkopt 4 jajka szczypta soli 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kuchnia w opałachźle, czy dobrze? Ja dzisiaj od samego rana, czynię przygotowania do dzisiejszego wieczoru. Wybieram się do koleżanki, która organizuje Halloween Bloger Party. Zapowiada się interesująco, wszak towarzystwo będzie doborowe. Ciekawa jestem jak się Wszyscy poprzebierają :) Mój strój, już czeka przygotowany, menu też prawie gotowe (oczywiście zgodne z konwencją przebrania). Paluchy wiedźmy, miotły czarownicy.....skóra Jasia i Małgosi na krakersie
Kuchnia w opałach