ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:404/728)

Polędwica wieprzowa z kawą i kakao 161

Przepis na polędwiczki wieprzowe z ciekawym korzennym lekko słodkim smakiem.Przyprawa do nacierania polędwiczek:Składniki:½ szklanki kakao w proszku1 łyżeczka suszonych płatków czerwonej papryki¼ łyżeczki mielonych goździków3 pełne strąki anyżu1 łyżka stołowa świeżo zmielonych ziaren kawy½ łyżki czarnego pieprzu2 łyżki soli koszernej1 łyżka cukru pudru.Przygotowanie: Wszystkie składniki przyprawy zmielić przy pomocy młynka i dokładnie wymieszać.Polędwica wieprzowa z kawą

naRuszcie
Ślimaczki z ciasta francuskiego 202

już wcześniej pisałam gotowe ciasto francuskie to doskonała podstawa do rożnych ciekawych potraw . Dzisiaj proponuję ślimaczki z ciasta francuskiego z ketchupem , serem i szynką.Tutaj link do:  Gniazdka z ciasta francuskiegoSKŁADNIKI1 płat ciasta francuskiego2 łyżki ketchupu ( w zależności od upodobań ostry lub łagodny)8 plasterków szynki ( dobrej)10 dag  sera typy cheddar WYKONANIENa płat ciasta rozsmarowujemy

W kuchennym oknie Ewy
Pomarańczowe ciasteczka z galaretką 1275

Ciasteczka z galaretką, to ciekawa alternatywa dla ciastek przekładanych dżemem. Możecie zrobić je w kilku kolorach, używając wielobarwnych galaretek.Składniki ( na około 35 ciastek )* 250 g masła o temperaturze pokojowej* 500 g mąki pszennej* 200 g cukru* 2 żółtka* 1 jajko* szczypta soli * 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 1 pomarańcza* 1 galaretka pomarańczowa* 100 g białej czekolady

kolorowotorcikowo
Pstrąg z migdałami 177

ostatnich dniach na blogu nie było za dużego ruchu, a to ze względu na wybieranie i opracowywanie fajnych i ciekawych przepisów na czas świąt Bożego Narodzenia. Część z naszych ulubionych potraw zaprezentowałyśmy już w zeszłym roku. Myślałyśmy, że w tym już będzie problem z odnalezieniem jakiś pysznych, tradycyjnych potraw. Jednak okazało się, że to co jest na blogu

Kolizje Smaków
Pulpety mięsno-szpinakowe w sosie pomidorowym 202

obiadowego czegoś zdrowego. Można dodać do nich marchewkę, pietruszkę, kukurydzę. Dziś na moim stole goszczą pulpety mięsno-szpinakowe. Mięso mielone z dodatkiem szpinaku w połączeniu z sosem pomidorowym tworzą ciekawą całość. Zamiast kaszy/ziemniaków/ryżu podałam je z warzywną mieszanką. Na pulpety:500g mięsa mielonegookoło 250g mrożonego szpinaku2 ząbki czosnkubułka tarta małe jajkosól, pieprz, olejNa szybki sos pomidorowy

Szefowa kuchni
Policzki wołowe w piwie z warzywami i korzenną nutą 235

plątała mi się po głowie już jakiś czas.  Zastanawiałam się tylko jakie piwo wykorzystać do dania i nie byłam pewna, aż do momentu spróbowania nowego Książęcego chlebowo-miodowego. Jego ciekawa goryczka, lekka słodycz i piękny kolor pasują tutaj idealnie. Cud, miód po prostu !Zobacz przepis na Gulasz piwny z czeskimi knedlikamiROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Zimowa lektura 284

piąty smak?4. Dorota Dardzińska "Kuchnia Domowa, czyli Synowa kontra Teściowa"Last but not least. Ach, temat odwieczny Synowa kontra Teściowa, książka zestawia przepis Teściowej z przepisem Synowej. Bardzo ciekawa "bitwa" na przepisy tradycyjne, aczkolwiek niesamowicie oryginalne z tymi bardziej nowoczesnymi

Brzuszki Łakomczuszki
Zupa z krewetkami 142

Robaczki lubimy? Jak lubimy, to dzisiaj będzie dziwna zupa. Sama jestem ciekawa co to, z tego wyjdzie.Zaczynamy.Składniki:2 świeże szklarniowe ogórki 25 mrożonych krewetek 2 łyżki szklanki śmietany 18%1 łyżki masła 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanej szalotki 1 litr bulionu drobiowego 1 ziemniakząbek czosnku szczypta słodkiej papryki

pieprzny smaczek
Cynamonki- Cinnamon rolls 184

ubrać w słowa.Zapraszam na cynamonki, bajecznie pyszne i niebywale aromatyczne, doskonałe na leniwe niedzielne śniadanie, lub podwieczorek dla naszych milusińskich. Zapach wydobywajacy się z piekarnika podczas pieczenia, bezcenny. Ciekawa jestem w ilu amerykańskich domach rozpoczęto wczoraj przypadajace Święto Dziękczyniena od słodkiego cynamonka, jak nakazuje tradycja... JCynamonki- Cinnamon rollsSkładniki na 2 duże blachy bułeczek.Składniki na ciasto

Mia Cucina Sofieta
TURECKIE CHLEBKI PIECZONE /Bezglutenowe aromatyczne ciasto i wegetariańskie pyszne nadzienie. 224

którą użyłyśmy to połączenie skrobi kukurydzianej, mąki z siemienia lnianego, otrębów grochu, otrębów ryżowe i błonnika pokarmowego. My wzbogaciłyśmy smaki czarnuszką i pieprzem ziołowym, więc mamy opcję bardzo ciekawą smakowo! :) Być może wizualnie wydaje się twarde, ale tak na prawdę jest leciuteńkie, cieniutkie i cholernie dobre! Nie trzeba do tego noża - kroić można widelcem lub wziąć

Wypisz Wymaluj
459. Placki nadziane kruszonką? 170

pancakes z cynamonową kruszonką(w środku); bananem i ricottą inspiracja A jutro wybywam z domu praktycznie na cały dzień najpierw szkoła, a potem kino, W pierścieniu ognia Jestem ciekawa jak go zrobili i czy bardzo różni się od książki :P I nawet "kartkóweczka" z lektury mnie nie przeraża, swoją drogą muszę ją skończyć czytać xd  Tak więc wpisu

More food, love and dreams
Tartaletki makaronowe 233

Makaron w formie tartaletki? Czemu nie. Wyszła naprawdę ciekawa, smaczna i szybka przekąska (lub śniadanie). Jedyną czasochłonną czynnością było wyłożenie i przycięcie makaronu we wgłębienia boków foremek. Ech… szkoda, że mało go widać. Składniki (na 5 tartaletek):1 mała cebulaokoło 70 g makaronu „Czarniecki” świderek1 gruby plasterek boczku1/2 małej czerwonej papryki1 jajko2 łyżki startego parmezanu100

Oryginalny smak
Mój Osobisty Master Chef 196

Bardzo byłam ciekawa Indukcyjnego Woka  Master Chef od Ballarini. Dotarł późnym wieczorem i stało się!. Po raz pierwszy zaiskrzyło! Mój syn jak zobaczył ten wok, powiedział tylko "zarąbisty". A i na mnie zrobił wrażenie. Moi stali czytelnicy wiedzą, że lubię rzeczy ładne i funkcjonalne. Oj lubię, a wok ma charakter, to dzięki czerwonej rączce, a powłoka daje wrażenie

Blondynka Gotuje
ZASKOCZ MNIE DANIEM Z KAMISEM 147

DRUGIEGO TYGODNIA:                    DANIA NA GRILA Uwielbiam grillować całą rodziną, chętnie spróbuję czegoś nowego z użyciem przypraw Kamis.Zaskoczcie mnie ciekawym doborem przypraw lub marynatą.Przepisy wklejajcie w komentarzu pod postem.Powodzenia!Wyniki podam 07.05 wtedy też bedzie podany kolejny temat

Z Majeczką w kuchni
GOŁĄBKI W BOTWINIE 161

Pyszne, o ciekawym smaku urozmaicenie tradycyjnych gołąków.Mniam... Składniki: pół kg mięsa mielonego pól szklanki ryżu tri colori Podravka 2 pęczki botwiny o dużych liściach sól,pieprz czerwona papryka słodka 1 litr bulionu warzywnego łyżka suszonych warzyw:marchew, pietruszka,seler Wykonanie: Ryż gotujemy w posolonej wodzie ok. 10 minut. Studzimy. Liscie botwiny myjemy, parzymy ok 5 minut we wrzątku

Z Majeczką w kuchni