ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:406/728)

Baba drożdżowa na białkach 172

moim blogu, ale że korzystałam, przy pichceniu z książki "Na Polskim stole - przepisy i tradycje szlacheckie", chciałam przybliżyć trochę, jej znaczenie w dawnym gotowaniu. Mam nadzieję, że będzie to ciekawa i zachęcająca notka.  Powiadają, że Baba swoją nazwę zawdzięcza (podobno) królowi Stanisławowi Leszczyńskiemu. Był wielkim smakoszem, a uhonorował ponoć tak Ali Babę, bohatera "Baśni tysiąca i jednej nocy

Moje pyszne gotowanie
Drożdżowa szarlotka z budyniem 144

Ciasto wyszło pulchniutkie i mięciutkie, jabłuszka nie za słodkie, po dodaniu soku z cytryny były przepyszne. Wszystko razem ...., nie mam słów aby to opisać, po prosty trzeba tego spróbować. Ciekawa propozycja na szarlotkę troszeczkę inaczej :). Moja rodzinka była zachwycona, a matulka zażyczyła sobie taką oto szarotkę na święta :). Składniki: Ciasto: 2 3/4 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru jajko szczypta

Moje pyszne gotowanie
Bułeczki z parówką i baczkiem 209

teraz chciałabym was zaprosić na mojego nowego bloga.  Jakiś czas temu zaczęłam pisać opowiadanie fantasy, i postanowiłam je zamieścić na blogu. Jeżeli lubicie czytać to serdecznie zapraszam. Jestem ciekawa waszych opinii. Chciałabym je wydać, ale nie wiem czy jest jakiś sens. Córka Demona Zapraszam gorąco do klikania i czytania :) Czekam na wasze opinie

Moje pyszne gotowanie
Kluski łyżką kładzione 154

Mleko można zastąpić wodą, ale według mnie są smaczniejsze z mlekiem. Taka porcja starcza dla 2 osób. Kluseczki można również podawać z jakimś sosem do mięsa i jest to ciekawa alternatywa zamiast kaszy, ryżu czy ziemniaków

upichcic
Iga 112

przepiękny uśmiech na buzi otoczonej burzą włosów. Jest wspaniałą młoda kobietą, ciekawą świata. Kilka lat temu odkryła pasję fotografowania i bardzo szybko jej zdjęcia stały się na tyle profesjonalne, że lokalne media zaczęły je publikować. Nie zmanierowało jej to jednak. Nadal jest taka sama, lubiana i szanowana.Kilka tygodni temu zachorowała bardzo poważnie i teraz potrzebuje naszej pomocy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chińszczyzna po polsku czyli szynka Maggi z warzywami 180

niewiele wspólnego z ich oryginalnymi odpowiednikami, no ale ....  ;)Dziś chcę Was zaprosić na taką polską chińszczyznę czyli wieprzowinę zamarynowaną w przyprawie Maggi. Przyznam się, że byłam bardzo ciekawa efektu i postanowiłam, że jeśli smak mnie nie zachwyci, to nie przyznam się nikomu do takiego eksperymentu ;) Smak zachwycił, więc częstuję i Was :)Składniki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Letnie placki ziemniaczane 274

Skuszona ciekawym konkursem firmowanym przez Katarzynę Bosacką - moje guru w dziedzinie zdrowego odżywiania, postanowiłam wziąć w nim udział. W pierwszej chwili pomyślałam, że będę musiała iść do sklepu po olej rzepakowy. W drugiej chwili zaczęłam śmiać się sama z siebie, kiedy uświadomiłam sobie, ze przecież ja używam go cały czas :D Oliwa

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chleb pszenno-żytni z musli 140

trudno, a byle czego jeść nie lubię. Najczęściej piekę pszenne bułki, chleb tostowy lub mieszany pszenno-żytni. Dziś pokusiłam się domieszać garść musli. Byłam niezmiernie ciekawa co z tego wyjdzie :) No i - jak widać niestety na zdjęciach - nie czekałam, aż chleb ostygnie i kroiłam ciepły jeszcze. No cóż...łakomstwo... Szkoda tylko, że chlebek nieco się

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kruche ciasto - baza 179

dodając proszku do pieczenia możemy podawać je na gorąco bez obaw, że nasz żołądek się zdenerwuje ;)Zachęcam Was do przygotowania takiej bazy i życzę wielu ciekawych (i smacznych) inspiracji na jego wykorzystanie :)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto owocowe na kruchym spodzie, z kawowym budyniem i chrupiącą kruszonką 170

szybko i tanio, bo z tego co akurat było pod ręką i w lodówce. Przygotowując to ciasto improwizowałam od początku do końca i kiedy je kroiłam, to byłam niesamowicie ciekawa, co wyszło z tych improwizacji ;) No i muszę Wam się przyznać, że byłam zadowolona, co nie zdarza mi się często ;) Zasmakowało

Codzienna kuchnia niecodzienna
Babeczki mocno czekoladowe z syropem różanym 165

Jest gęsty, aromatyczny i idealnie komponuję się nie tylko z czekoladowymi wypiekami.Smacznego!Tych, którzy nie znają jeszcze produktów Anielskich Przysmaków zachęcam do odwiedzenia sklepu. Znajdziecie wiele ciekawych produktów, a i promocje są niemal zawsze

Codzienna kuchnia niecodzienna
Daylicooking - własna domena i dlaczego nie polecam domena.pl 117

sobie zafundować. I teraz nie wiem, czy to złośliwych chochlik, czy jakiś diabeł na ramieniu, podkusił mnie, aby sfinalizować wszystko na platformie domena.pl. Uznałam, że firma ma tak ciekawą i budzącą zaufanie ofertę, że warto własnie do nich się udać. Byłam w pełni świadoma, że ich oferta finalnie jest droższa, ale przecież liczy się jakość, prawda?O słodka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Fondue serowo - boczkowe z nutą chili 166

wybrać. Spełniły moje oczekiwania i z czystym sumieniem polecam je Wam. Przyjechały do mnie bardzo szybko i były bardzo dobrze zapakowane, co przy ceramice jest istotne. Jeśli będziecie szukać ciekawych drobiazgów do kuchni, to zerknijcie >TAM<p.s. Emako premiuje nasze zakupy punktami lojalnościowymi i kodami rabatowymi - szczegóły znajdziecie >TAM<Na moją ocenę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Utopence, czyli parówki marynowane z chili i czosnkiem 271

idealne do jedzenia. Podobno wspaniale komponują się z piwem ;) nie wiem, nie sprawdzałam, piwa nie lubię ;)W smaku są dość pikantne, lekko kwaskowate. Wypróbuję ten przepis na innych kiełbaskach, ciekawa jestem, czy będą tak samo smaczne, jak parówki :)Parówki do przygotowania utopenców otrzymałam od ZM Nove. Linia "Natura" jest nową propozycją dla osób szukających zdrowszych wędlin. Szerzej pisałam

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wytrawny keks z oliwkami, bazylią i suszonymi pomidorami 179

Szukając inspiracji na jedną z akcji blogerskich pod nazwą "Wyzwanie Blogerek" trafiłam na ciekawy przepis. Nie zdecydowałam się wtedy na upieczenie tego ciekawego ciasta. A szkoda, bo może być bazą do wielu kombinacji smakowych. Wiem, że zagości u mnie na dłużej, bo wykorzystać je można nie tylko na słony podwieczorek czy jako klasyczny chlebek na kanapkę

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania