ciasto z rodzynkami - 2000 przepisów (strona:11/134)

Sernik popołudniówka 186

W taki chłodny dzień jak dziś, po rodzinnym spacerze dobrze jest przyjść do domu i do ciepłej herbaty lub kawy zjeść coś słodkiego.  Może sernik

Garniec Magalie
Szarlotka wschodnia 183

oliwy Składniki nadzienia :   1,2 jabłek, preferuje szarą renetę 20 dag orzechów laskowych 15 dag moreli suszonych lub świeżych 10 dag rodzynek 10 dag fig suszonych lub świeżych   Wykonanie ; Z podanych składników wyrobić ciasto – będzie sypkie,  byle by dobrze wymieszane.Wysypujemy dno blaszki ciastem i lekko ugniatamy i tak do samej góry, ciasto na 4 warstwy(...)wykładamy papierem do pieczenia i układamy kolejno ….ciasto na dno, 1/3 cześć jabłek i sparzone pokrojone orzechy …sypiemy ciasto – lekko ugniatamy, następnie 1/3 jabłek i rodzynki, znów warstwa surowego ciasta i …1/3 jabłek oraz figi …zasypujemy resztą ciasta i na górze układamy morele i posypujemy cukrem kryształem, (świeże będę lepsze od suszonych ). Całość wstawić do piekarnika nagrzanego

Apetyczna babeczka
Piernik z herbatą 293

szkl śmietany2 budynie śmietankowe1 cukier waniliowyWszystkie składniki połączyć, rozmieszać i wlać do gotującego się mleka, gotować aż masa zgęstnieje cały czas mieszając.Przełożyć placki masą, posmarować wierzch ciasta i posypać rodzynkami, orzechami i prażonymi płatkami migdałów

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Słodkie środy - babka herbaciana 160

mieszamy z łyżką mąki. Resztę mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masła naprzemiennie wsypując mąkę i wlewając ostudzoną herbatę i cały czas miksujemy. Gdy ciasto będzie gładkie dodajemy rodzynki i mieszamy łyżką. Przelewamy ciasto do foremki i po wierzchu posypujemy płatkami migdałowymi.  Pieczemy ok 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Serek mascarpone

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ciasto marchewkowe 188

piekłam po raz pierwszy to ciasto moje dzieci myślały, że jest to ciasto czekoladowe. Dopiero później powiedziałam im, że jest to ciasto marchewkowe :) Jednak nie zraziły się do niego i nadal chętnie jedzą. Tym razem upiekłam klasyczne marchewkowe, ale można do ciasta dodać rodzynki, orzechy, wiórki czekolady..... można obłożyć kremem....wybór dowolny. Składniki:    2 szklanki startej

Amatorka kuchenna
Muffinki piernikowe z pijaną pigwą i olejem rzepakowym 165

sodę, kakao, przyprawę piernikową, cukier,cynamon. Oddzielnie połączyć roztrzepane jajka z mlekiem i olejem. Wlać je do suchych składników, mieszając dodając pokrojoną w kosteczkę pigwę i całe rodzynki. Nałożyć ciasto do papierowych foremek wypełniając je do 3/4 wysokości. Piec 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Muffinki udekorować cukrem pudrem.     Kręci się w głowie

MarciochaKucharzy
Życzenia Wielkanocne 171

Wesołego jajka, Kurczaków, baranka, Ciasta z rodzynkami, Ostrego chrzanu, Tęczowych mazurków, Mokrego Dyngusa życzy MarcochaKucharzy z Rodzinką

MarciochaKucharzy
Moje twarogowe pączki 124

zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Wymieszać. Dodać wódkę i ponownie wymieszać. Następnie dodać mąkę  wymieszaną z proszkiem i solą.(Można dodać do ciasta również rodzynki.)Wszystko wymieszać na gładką masę. Formować nieduże kulki i smażyć na bardzo gorącym tłuszczu. Pączki wyjąć na papierowy ręcznik. Ostudzić

kulinarnajamka.blogspot.com
Ciasteczka z rodzynkami 190

Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajko. Resztę suchych składników łączymy i stopniowo przesypujemy do maślanej masy wraz z ekstraktem waniliowym. Na koniec wsypujemy rodzynki, mieszamy. Ciasto wkładamy do woreczka i chłodzimy w lodówce 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka. Pieczemy w 180 C przez około 15 minut

Zainspirowana w kuchni
Wegański chlebek kokosowo-bananowy 164

papkę. Dodaj bananową miazgę oraz roślinne jajo, syrop klonowy lub pastę daktylową oraz mleko do suchych składników i dokładnie zamieszaj. Czekoladę posiekaj i dodaj wraz  rodzynkami do ciasta. Ponownie zamieszaj. Masę wyłóż do przygotowanej wcześniej formy i zapiekaj przez ok. 1 godzinę. Odczekaj chwilę, wyjmij z formy i przestudź

Roślinna - blog wegański
Świąteczne Gwiazdeczki Cytrynowe 206

proszku do pieczenia kandyzowana skórka cytrynowa rodzynki Przygotowanie: masło ucieramy z cukrem na puch, dodajemy miód, cukier waniliowy, przesiewamy mąkę z proszkiem, dorzucamy skórkę oraz rodzynki, zagniatamy ciasto wkładamy do zamrażalnika na około 1 godzinę piekarnik nagrzewamy do temperatury 170*C, ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy, wycinamy gwiazdeczki, pieczemy około 15 minut na złoty kolor

Luźna Kuchnia
Świąteczne ciasto angielskie III 125

 Można się z listopadowym szałem świątecznym nie zgadzać, można się przeciw niemu buntować. Można robić publiczne manifesty i pisać na blogu jak bardzo jesteśmy oburzeni, że

bistro mama
Placuszki dyniowe 206

sól - wszystko dokładnie wymieszać, konsystencja ciasta powinna być podobna do masy na placki ziemniaczane Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron Posypać ewentualnie cukrem - można dodać do ciasta garść rodzynek, wymieszać i dopiero smażyć

Proste Potrawy
Kaiserschmarren czyli cesarski omlet 148

szklanka mleka 2 łyżki cukru garść rodzynek szczypta soli 2-3 łyżki masła Żółtka oddzielić od białek i dokładnie wymieszać z mąką, mlekiem, cukrem i rodzynkami. Odstawić ciasto na 20 minut.  Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Rozgrzać masło na patelni, wylać ciasto i smażyć na średnim ogniu

wyzwania kuchenne
Szarlotka specjalna 507

Inna od tradycyjnej, ale równie smaczna. Ciasto ucierane robi się szybko za pomocą miksera. Można do niej dodać owoce świeże, mrożone lub suszone.Składniki: 1 margaryna 5 jajek 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki 2-3 łyżki śmietany 1 budyń waniliowy  1 łyżka proszku do pieczenia 1 kg kwaskowatych jabłek rodzynki lub skórka pomarańczowa, smażona pigwa tłuszcz(...)śmietanę. Ubijamy pianę z białek,dodajemy porcjami do ciasta, na przemian  przesianą mąką i pianę, lekko mieszamy. Jabłka obieramy i kroimy w grube plastry, bakalie oprószamy mąką. Tortownicę smarujemy i posypujemy bułką tartą. Ciasto rozdzielamy na 3 części. Na spód dajemy trochę więcej ciasta, następnie połowę jabłek i rodzynki. Nakładamy następną warstwę ciasta, jabłka i bakalie

Anioły w kuchni