ciasto z rodzynkami - 1500 przepisów (strona:19/100)

Sernik prawie krakowski 164

23x33 cm Ciasto:250 g mąki1 jajko150 g masła100 g cukru pudruMasa serowa:1 kg białego twarogu trzykrotnie zmielonego lub gotowy twaróg wiaderkowy( u mnie marki President) 5 jajek - osobno białka i żółtka230 g cukru pudru2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 lyzki kaszy manny( u mnie semolina)cukier waniliowy100 ml śmietany kremówki100 g masła 70 g rodzynek szczypta suszonej(...)kaszą manną i ser. Białka ubijamy na sztywną pianę i bardzo delikatnie łączymy z masą serową. Odciskamy rodzynki z wody, lekko osuszamy papierowym recznikiem i obtaczamy w mące, delikatnie dodajemy do masy serowej.Ciasto wyjmujemy  z lodówki. Po wyjęciu ciasta, wałkujemy je na cieniutki placek ( między dwoma arkuszami papieru) i wykleiamy nim dno wysmarowanej masłem i posypanej tartą

Mia Cucina Sofieta
Bułeczki drożdżowe z budyniem ;) 197

Składniki: Ciasto drożdżowe: 50 g świeżych drożdży 4-5 łyżek cukru  3 szklanki mąki pszennej 1 jajko + 1 żółtko  szklanka mleka  2 łyżki oleju Budyń: 1 i 3/4 opakowania budyniu waniliowego (opakowania po 40 gramów) 1,5 szklanki mleka  Dodatkowo: rodzynki 100g  Wykonanie:Budyń gotujemy i odstawiamy(...)wystygnięcia.Ciasto drożdżowe:Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego drożdże, łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut. Mąkę, jajka, olej,resztę cukru i przygotowany wcześniej zaczyn mieszamy razem i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, smarujemy budyniem i posypujemy rodzynkami. Następnie zwijamy

Czerwona Porzeczka
Chlebek watykański, u mnie słodkie ciasto 305

mnie...Porcja ciasta jaką dostałam do wypieku chlebka nie wystarcza na choć małą blaszkę. Samemu trzeba wykonać trochę roboty, by go wreszcie upiec. A po kilku dniach  znów będziemy mogli podzielić się częścią ciasta...Działa to tak, a zacznę po kolei : Ogólne składniki :Dzień 1 : dosypujemy do tej małej ilości ciasta szklankę cukru i mieszamy, przykrywamy ściereczką(...)cynamonu oraz bakalie. Mieszamy dobrze i pieczemy w temp. 180 stopni C przez około 45 min. Ja dodałam 2 jabłka drobno pokrojone, garść rodzynek i kilka pokrojonych, suszonych moreli.Lubię takie proste ciasta (bo to raczej ciasto niż chleb jest ), dlatego bardzo mi smakowało. Nie było zbyt słodkie, a potrzebowałam  coś takiego do herbaty, ozdobiłam

Proste Potrawy
Islandzkie bułeczki z marcepanem. 195

zawijaski i były pyszne, choć nie tak puszyste jak świeżo po upieczeniu. Zamiast żurawiny można dodać rodzynki, lub darować sobie dodatki i skupić się na marcepanie, każda wersja jest ok. Przepis polecam i zostawiam na wierzchu zeszytu do częstego stosowania :)Ciasto (u mnie wyszły dwie blachy)1 torebka (7 g) suszonych drożdży1/2 szklanki wody1 1/2 szklanki mleka120(...)składniki,  ustawiamy program na wyrabianie i wyrastanie ciasta i czekamy aż się "samo zrobi". :)Przygotowujemy nadzienie miksując składniki na gładką masę. Dodajemy ewentualne rodzynki, żurawinę, orzechy czy kto co lubi.Wyrośnięte ciasto przekładamy na obsypany mąką blat i posmarowanymi olejem dłońmi rozciągamy je na duży dość cienki prostokąt. Na wierzchu rozsmarowujemy nadzienie,  zwijamy jak roladę. Tniemy

Z butelką mleczka w tle
Pijane ślimaki z ricottą, wiśniami i marcepanem 147

kroimy ostrym nożem porcje po 3 cm. Ukrojone ślimaki układamy na papierze do pieczenia w dużych odstępach i smarujemy z wierzchu rozkłóconym jajkiem. Posypujemy rodzynkami i cukrem by się skarmelizował. Zapiekamy ślimaki z ciasta francuskiego w 190 stopniach C około 20 minut. na cieście smarujemy ser i układamy wiśnie i marcepanślimaki z ciasta francuskiego z ricottą i wiśniami

Bon Appetit Małgorzaty
Mazurek bakaliowy 242

puszki masy kajmakowej  Ozdobna rozetka: 200 g masy marcepanowej 1 białko Na wierzch: 1/2 puszki masy kajmakowej płatki migdałowe orzechy włoskie wiórki kokosowe rodzynki Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Owinąć je folią aluminiową i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować każdą z nich na prostokątne placki o wymiarze(...)ciasta (fot.2) . Największą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Jeżeli nam się zmieszczą, przełożyć od razu oba blaty ciasta. Jeżeli nie - piec pojedynczo. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 180˚C, aż do osiągnięcia złotego koloru. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno dodając cukry waniliowe. Teraz ułożyć warstwami: kruche ciasto

Świat Ciasta
Murzynek z malinami na oleju 344

się jednak od tradycyjnych przepisów tym, że robi się go na oleju rzepakowym i do tego w 5 minut :)! Jak nie kochać więc takiego ciasta :)? Dodatkowo można do murzynka zamiast malin dodać rodzynki i orzechy i przyprawę do piernika i już mamy zupełnie inne ciasto… Zapraszam na ucztę, oto murzynek z malinami na oleju.Murzynek z malinami(...)malin (lub np. rodzynki i orzechy)Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę. Delikatnie wymieszać z częścią malin. Masę przelać na dużą (24×34 cm)blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć resztę malin. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60 min (do suchego patyczka). Polać polewą -link włoskie ciasto migdałowe albo posypać cukrem

UgotujmyTo.pl
Sernik na kruchym spodzie z rodzynkami 183

łyżki pokrojonej drobniutko skórki z pomarańczy (przygotowanej wcześniej wg poniższego przepisu), * można dodać owoce (np. mandarynki, brzoskwinie etc. ja dodałam około 50 gram rodzynek hetmańskich- ekstra dużych :), układamy je bezpośrednio na cieście. Do naczynia pojemności około 2 litry dajemy ser, cukier, cukier waniliowy, żółtka z 4 jaj i jeden budyń. Wszystko razem miksujemy. Osobno ubijamy białka, a następnie(...)łączymy z masą serową i dodajemy drobno posiekaną skórkę pomarańczową. Szklankę rodzynek przepłukujemy wodą, a następnie lekko wilgotne przesypujemy mąką i dodajemy do masy serowej. Całość mieszamy i wylewamy ma blaszkę z ciastem. A następnie robimy kakaową kruszonkę z: Kruszonka/posypka: 10 dkg margaryny, 10 dkg cukru, 1 szklanka mąki, 1 łyżka gorzkiego kakao Margarynę rozpuszczamy, dodajemy pozostałe składniki

Smakowy Raj
Wielkanocna baba drożdżowa szafranowa 158

ciasta drożdżowego przez około 15 minut. Wyrabiając dalej, stopniowo wlewać ostudzone, ale lekko ciepłe masło. Następnie dodać wódkę z szafranem (wymieszać przed wlaniem) oraz rodzynki. Wyrabiać kolejne 15 minut, aż ciasto będzie elastyczne i przestanie się kleić do rąk lub misy miksera. Wyrobione ciasto drożdżowe przełożyć do formy na babkę, tak mniej więcej do połowy jej wysokości. Odstawić

Moja Delicja
Ciasto otrębowe, pełnoziarniste - na drugie śniadanie (ok. 310 kcal /100g) 288

można dać o 1/3 mniej 2 łyżki (40 g) rodzynek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 2% (25 ml) - tylko jeśli ciasto jest ciut za gęstePrzygotowanie:1. Najpierw rodzynki namaczamy w wodzie.2. Białko ubijamy, dodając po trochu cukier (jak przy robieniu bez). 3. Odcedzamy rodzynki i posypujemy odrobiną mąki, mieszamy(...)składniki się połączyły. W razie potrzeby dodajemy trochę mleka.5. Dodajemy rodzynki, mieszamy łyżką.    6. Pieczemy 35-40 min w temperaturze 170-180 stopni. Do suchego patyczka. Po upieczeniu czekamy aż ostygnie.Forma:Forma o wymiarach ok. 25 x 10 cm Kaloryczność:Kaloryczność na 100 g ostudzonego ciasta: ok. 310 kcal/100g1 porcja 55 g (zdjęcie, jeden kawałek grubości

Malowane smakiem
Chleb z suszonymi owocami 145

suszonymi owocamiUwaga! W przepisie oryginalnym używa się miary cup, co daje 225 ml.4 bochenki /robiłam z połowy porcjiidealna temperatura ciasta 25 st.C4 prostokątne foremkiDzień 1moczenie2 cups(450 ml )suszonych moreli1 i 1/3 cups(250 ml )rodzynek kalifornijskich ( lub innych)półtora litra wodyMorele zalać litrem wody i moczyć je 24 godziny.Rodzynki moczyć w pół litra wody przez(...)masło i zagniataj dalej aż będzie elastyczne.Dodaj sól i zagniataj kolejne 5 minut.Ciasto powinno być plastyczne.3. Wymieszaj odsączone morele i rodzynki z łyżką mąki, orzechami i pistacjami.Delikatnie, aby ich nie naruszyć wgnieć owoce do ciasta.4 Umieść ciasto w naoliwionym pojemniku z przykrywką i odstaw do wyrośnięcia na 60 minut.Po 30 minutach przebij ciasto.5. Posyp mąką blat, wyjmij ciasto

UgotujmyTo.pl
Makowiec / strucla z makiem. 256

Kiedy ciasto ładnie nam odchodzi od rąk jest gotowe. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.  Masa makowa:   800g maku ok 200 g  cukru 150-200 g rodzynek  6 łyżek miodu zapach migdałowy   2 łyżki masła (roztopionego) ulubione bakalie (ok szklanki)   7-8 białek(...)maku dodajemy nasze pozostałe składniki, mieszamy i w razie doprawiamy do smaku ;).  Na potrzeby zmielonego maku dodać pozostałe składniki, wymieszać. Na końcu delikatnie mieszamy z ubitymi białkami. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy  na 3-4 części. Każdą z nich cienko wałkujemy na prostokąty 2-3 mm i rozkładamy część masy makowej. Należy pamiętać, aby zostawić

Malinowe Pocałunki
Wielkanocne babeczki - Friandy Garego z MasterChef Australia 113

zalać winem i dorzucić przekrojoną na pół laskę wanilii. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym/średnim ogniu przez około 5-10 minut, aż ilość płynu zostanie zredukowana, a rodzynki napęcznieją. Po tym czasie rondelek ściągnąć z ognia i zostawić do przestygnięcia na około 15 minut. W misce umieścić białka i przy pomocy trzepaczki ubić do lekkiego spienienia(...)wlać spienione białka i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie małym strumieniem wlewać przestudzone roztopione masło, jednocześniej cały czas mieszając ciasto. Tak przygotowane ciasto odkładamy na 10 minut, aby odpoczęło. Kiedy ciasto będzie gotowe, należy wysmarować foremki masłem, na dno wyłożyć odsączone rodzynki - ok. 1-2 łyżeczek, a na nie wyłożyć ciasto, do 3/4 wysokości foremki. Babeczki pieczemy w piekarniku

Plate of Joy
Drożdżowa babka waniliowa z serkiem homo 118

Ciasta drożdżowe to jedna z tradycji mojego regionu, a ja mogę je piec bez końca :) Uwielbiam świeżutkie ciasto drożdżowe, dlatego po upieczeniu pierwszego dnia, konsumuje ze smakiem, ile zdołam pochłonąć :) Następnego dnia jest również pyszne, ale jak dla mnie już mniej, chociaż wtedy zdrowsze :) Składniki: 5 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 100ml mleka (letniego) 5 szklanek mąki ½ szklanki cukru(...)cukier waniliowy, sól, rozpuszczony (letni) tłuszcz, serek, olejek waniliowy, żółtka i wyrośnięte drożdże. Całość dobrze wyrabiamy widelcem lub szpatułką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto posypujemy mąką i jeszcze raz wyrabiamy ręcznie.   Rodzynki płuczemy we wrzątku, lekko osuszamy na sicie, a następnie dodajemy do ciasta, które jeszcze raz wyrabiamy i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy na babkę

Smakowy Raj
Sernik wiedeński puszysty 150

budyń waniliowy ·          1 cukier waniliowy 16 g ·          1 szklanka Rodzynek lub żurawiny ·          1 szklanka smażonej skórki pomarańczowej ( ja to pominęłam gdyż jestem uczulona na cytrusy) ·          Tłuszcz(...)jednym żółtku. Do utartej  masy dodajemy zmielony ser, mąkę, budyń i wszystko dokładnie mieszamy. Z 5 białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy ją do ciasta delikatnie mieszając. Na koniec wsypujemy rodzynki lub żurawinę i skórkę pomarańczową. Dużą tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką a następnie wlewamy ciasto. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1 godzinę

Na słodko lub wytrawnie

Proponowane wyszukiwania