ciasto z rodzynkami - 2000 przepisów (strona:21/134)

Torcik marchewkowy 111

oleju; 4 jaja; kilka kropli aromatu migdałowego; 100 g rodzynek; Składniki na masę serową: 500 g twarożku śmietankowego lub białego sera; 100 g cukru pudru; 200 g masła; kilka kropli aromatu waniliowego; skórka otarta z 1 cytryny; Opcjonalnie: około 100 g czekolady do dekoracji; Wykonanie: Ciasto: Wymieszać w misce mąkę, proszek do pieczenia(...)cukier, cukier waniliowy, cynamon i sól. Dodać olej i ucierać mikserem, dodając do ciasta kolejno po jednym całym jajku. Dodać startą na drobnej tarce marchewkę, rodzynki i aromat migdałowy. Dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm (formę należy wyłożyć papierem do pieczenia). Piec około 60 minut w temperaturze 170 o C. Po upieczeniu ciasto dobrze

In my kitchen
Ciasto Delicje 137

dawien dawna. Przyznaję, że robiłam je dość często. Uwielbiam je za smak, łatwość i szybkość wykonania, co nie zawsze współgra w ciastach typu przekładaniec. Uwielbiam za puszysty biszkopt, pyszny krem budyniowy, orzechy, czekoladę, rodzynki, galaretkę i za domową ciemną polewę. Bardzo Wam polecam.    Składniki na biszkopt:   6 jaj 180 g cukru 170 g mąki pszennej 6 łyżek mąki(...)zostawiamy na później. W otworki wrzucamy czekoladę, orzechy, rodzynki, nakładamy tężejącą galaretkę. Każdy otworek przykrywamy wyciętym kółeczkiem. Całość dekorujemy polewą i posypujemy fantazyjnie czekoladą, rodzynkami i orzechami.   The post Ciasto Delicje appeared first on Made

Made By Mom And Son
Chałka z rodzynkami 143

chalki :500 g maki pszennej 55060 g cukru80 g masla250 ml mleka+ 2 lyzki1/2 lyzeczki soli1 opakowanie suchych drozdzy instant1 jajko1 zoltko150 g rodzynek150 ml soku jablkowegoWykonanie: rodzynki dokladnie umyc,zalac krotko wrzatkiem i odcedzic na sitku.Zalac sokiem jablkowym i odstawic do napecznienia.do rondelka wlac mleko,dolozyc wiorki masla i podgrzac.Nie roztapiam masla do konca.Wlewam mleko do maki(...)masla.do misy robota odwazyc make,cukier,sol i drozdze.Wlac mleko z maslem i powoli wyrabiac do polaczenia skladnikow.Wbic jajko ,dodac zoltko i wyrabiac do otrzymania gladkiego ciasta odchodzacego od bokow misy.Odsaczyc z soku rodzynki i osuszyc w papierowym reczniku.Dodac do ciasta i wmieszac je wyrabiajac ciasto recznie.Przykryc sciereczka i odstawic ciasto w cieple miejsce do podwojenia objetosci.wyrzucic ciasto

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
BABKA DROŻDŻOWA 183

zaczyn podrósł. W tym czasie rozpuszczamy i studzimy margarynę. Zółtka miksujemy z cukrem, dodajemy mąkę, zaczyn, ostudzona margarynę i stopniowo dolewamy mleko, cały czas miksując. Ciasto będzie konsystencji gęstej smietany. Dodajemy rodzynki i skórke pomarańczową .Mieszamy. Odstawiamy przykryte na godzinę żeby ciasto podrosło, po tym czasie przekładamy do formy wysmarowanej masłem, obsypanej bułka tartą, odstawiamy jeszcze

Z Majeczką w kuchni
Bajaderki 170

szybko. Składniki: Ciasto 125 g margaryny lub masła 1 jajko 1 szkl cukru 2 szkl mąki pszennej Młyn Kopytowa 1 szkl kefiru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Dodatki 50-100 ml rumu 4-5 łyżek nutelli 3-4 łyżki migdałów w płatkach ale-raj 3-4 łyżki kokosu ale-raj 50 g rodzynki sułtanki(...)zmiksować końcówką do ucierania na jednolitą masę. Ciasto wylać do formy o wymiarach 36*26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 30 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto ostudzić i najlepiej na drugi dzień pokruszyć do miski. Dodać rum, nutellę, pokrojone orzechy, migdały płatki, kokos, rodzynki i wszystko razem zagnieść. Ciasto powinno być

Ala piecze i gotuje
Szarlotka z wiórkami kokosowymi 80

zupełnie innego, trochę egzotycznego smaku. Podczas pieczenia w domu unosi się piękny zapach cynamonowo-kokosowy. Ciasto jest przepyszne! Jakie jabłka wybrać? Raczej powinny być to jabłka kwaśne na przykład Szara Reneta, kwaśne jabłka będą wspaniale komponowały się z całością. Szarlotka jest bardzo prostym ciastem i łatwym do przygotowania, koniecznie spróbujcie! Print Szarlotka z wiórkami kokosowymi .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating(...)śmietany 1 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g masła Składniki wypełnienie 900 g obranych pokrojonych jabłek 1/2 szklanki rodzynek 5 łyżek cukru 1 1/2 łyżeczki cynamonu 6 łyżek wiórków kokosowych 3 łyżki mąki ziemniaczanej Instructions Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na około 30 minut. Obrane i pokrojone na drobne kawałki

SprawdzonaKuchnia.pl
Keks + film 152

keks                           ciasto 250g masła 1 szklanka cukru kryształu 1 opakowanie cukru waniliowego 1,5 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka do obtoczenia bakalii 3 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g bakalii ( rodzynek, skórki pomarańczowej, orzechów włoskich itp. ) Przepis na skórkę pomarańczową tutaj 5 jajek(...)cukier waniliowy. Cały czas ucierając dodajemy również żółtka oddzielone od białek, makę oraz proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę.Ubite białka delikatnie łączymy z ciastem . Do miski przekładamy bakalie: rodzynki muszą być sparzone, orzechy oraz skórkę pomarańczową, trzy łyżki skórki pomarańczowej zostawiamy do ozdobienia keksa. Bakalie obtaczamy w łyżce mąki. Do ciasta wsypujemy bakalie i dokładnie

Smakowite Dania
Chrupiące i kruche orzechowe ciasteczka owsiane z żurawiną lub rodzynkami 153

orzechy laskowe, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Do suchych składników dodaj rozpuszczone masło. Dobrze wymieszaj. Następnie dodaj rozbełtane jajko i wymieszaj ponownie. Dorzuć żurawinę lub rodzynki. Nakładaj łyżką porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Spłaszcz lekko, nadając okrągły kształt (układaj ciasteczka w odstępach, żeby podczas pieczenie nie złączyły się ze sobą). Ciasteczek wychodzi na dwie(...)świeże i chrupiące przez długi czas. źródło: Na podstawie przepisu z książki Ani Starmach „Pyszne 25″ The post Chrupiące i kruche orzechowe ciasteczka owsiane z żurawiną lub rodzynkami appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Szarlotka z okruchów 144

jabłek 1/2 szk.cukru 50 g rodzynków Kresto 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich BackMit Okruchy ciast pokruszyć , dodać cukier i wymieszać.Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Dodać cukier, rodzynki , posiekane orzechy i wymieszać.Układać w tortownicy natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy na przemian okruchy i jabłka [sumie ma być 7 warstw

Moje domowe kucharzenie
ŚWIĄTECZNA BABA DROŻDŻOWA – najlepszy przepis! 130

coraz częściej poszukujecie sprawdzonych, świątecznych, wielkanocnych przepisów. Dziś zapraszam na klasyk, jakiego na blogu o dziwno jeszcze nie było – 100% sprawdzony, najlepszy przepis na drożdżową babę wielkanocną z rodzynkami i żurawiną.   Nieziemsko puszysta, delikatna, obłędnie lekka – taka baba, jaką wszyscy zapewne sobie wymarzyli na te Święta Wielkanocne! A wiecie, że rękę do drożdżowych wypieków(...)podrośnięcia.   Mąkę przesiewamy z solą i resztą cukru, dodajemy wyrośnięty zaczyn, żółtka, całe jajko i roztopioną, przestudzoną Kasię. Wszystko razem mieszamy, wyrabiamy gładkie ciasto ( uwaga jest klejące! ). Pod koniec dodajemy namoczone ( i dokładnie odciśnięte! ) rodzynki i żurawinę. Przykrywamy szczelnie folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ponownie wyrabiamy i wkładamy do natłuszczonej i wysypanej

Ostra na Słodko
Słodkie bułeczki z rodzynkami i płatkami kukurydzianymi 158

łyżki mleka w proszku 1 jajko + 1 żółtko 450 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) 1 płaska łyżeczka soli 50 g masła w temperaturze pokojowej 120 g rodzynek 20 g (dwie pełne garście) płatków Lubella corn flakes kakao i miód dodatkowo: mąka ziemniaczana do oprószenia blaszki WYKONANIE Do dużej miski wlać ciepłe mleko, pokruszyć drożdże, dodać(...)mąki. Miskę natłuścić masłem i włożyć do niej wyrobione ciasto (wyrobienie ciasta może zając około 7 minut). Górę miski przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do pierwszego wyrastania na 1-1,5 godziny (ciasto powinno urosnąć). Wyrośnięte ciasto uderzyć otwartą dłonią w celu jego odpowietrzenia. Następnie wsypywać stopniowo wymieszane ze sobą rodzynki i płatki Lubella, zagniatając ciasto. Z ciasta

Passions hobbies life
Mazurek z kajmakiem i pijanymi bakaliami 172

się ich nie piekło. Czasem jednak ma się ochotę na coś innego niż babka i sernik ;) Tym razem zrobiłam mazurki w wersji mini... Bardzo kruche ciasto i kajmak wymieszany z pijanymi bakaliami ;) Rodzynki i żurawinę wcześniej moczyłam(...)rumie, stąd ta nazwa :) Polecam! Składniki na ciasto: 135 g zimnego masła 100 g cukru pudru 1,5 łyżeczki cukru waniliowego 165 g mąki pszennej 45 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka zimnej wody Składniki na ciasto przełożyć do miski i zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce przez około 15 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować, powycinać prostokąty. Przełożyć na blachę, wyłożoną papierem

Domowa cukiernia Ewy
Zapach świąt... STRUCLA MAKOWA. 285

Ciasto: Drożdże rozcieram z 2 łyżkami cukru, mieszam z ciepłym mlekiem i 3 łyżkami mąki, zostawiam do podwojenia objętości. Żółtka i jajko ucieram do białości z pozostałym cukrem. Masło rozpuszczam z olejem, studzę. Do miski przesiewam mąkę, robię zagłębienie, gdzie dodaję utarte i wyrośnięte  drożdże. Wyrabiam ciasto, dodaję rozpuszczone i wystudzone masło, kilka kropel aromatu. Dokładnie wyrabiam ciasto(...)osączam i mielę 3 razy. Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli, rodzynki sparzam. Mak ucieram z cukrem, modem, migdałami. Dodaję rodzynki, skórkę pomarańczową, a na sam koniec pianę z białek. Wyrośnięte ciasto  wylewam (jest dość lepkie i luźne) na obficie posypaną mąką stolnicę. Oprószam mąką ciasto, ugniatam chwilę, aby stało się bardziej zwarte. Posypuję

W kuchni Karmel-itki
WIENIEC DROŻDŻOWY Z SEREM 92

może być lepszego w niedzielne popołudnie, niż unoszący się zapach świeżo pieczonego ciasta drożdżowego ? Pałaszowanie go zanim wystygnie ;) Tak było u mnie wczoraj, a dzisiaj pozostały okruszki, przepis i zdjęcia :)   SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki (użyłam tortowej) 200 ml mleka 50 g miękkiego masła 20 g świeżych drożdży 2 żółtka 1/4 szklanki cukru szczypta soli  2 kostki sera(...)resztą składników, wyrabiamy, odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 30 minut. Na stolnicę wysypujemy odrobinę mąki, wykładamy ciasto i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 50 na 30 cm. Tak przygotowane ciasto smarujemy nadzieniem, posypujemy rodzynkami i zwijamy w roladę, wzdłuż dłuższego boku. Roladę przecinamy na pół, na całej długości i zaplatamy niczym warkocz. Przekładamy

Kuchnia w opałach
CIASTECZKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z MASĄ ORZECHOWĄ 227

posypania ślimaczków 50g rodzynkówWykonanie: Przygotowujemy masę orzechową. Miękkie masło miksujemy, dodajemy cukier puder,a następnie zmielone orzechy. Miksujemy do osiągnięcia jednolitej masy. Dodajemy rodzynki i mieszamy.Płat ciasta francuskiego smarujemy masą, pozostawiając wolne krawędzie (ok 1-2 cm). Zwijamy w rulon i tniemy plastry ok 1-2 cm. Smarujemy rozkłóconym żółtkiem i posypujemy cukrem waniliowym

Walijskie Pichcenie