łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szkl rodzynek i żurawiny 1 łyżka przyprawy do piernika 1. W rondelku rozpuszczamy tłuszcz z cukrem , miodem i kakao. 2. Lekko ostudzoną mieszankę wlewamy do przesianej mąki z proszkiem. 3. Wbijamy jajka i dosypujemy przyprawę do piernika. Ciasto wyrabiamy robotem. 4. Kiedy składniki połączą się dodajemy startą tykwę(...)rodzynki i żurawinę. Dokładnie mieszamy. 5. Wykładamy ciasto do keksówki i pieczemy w 160 °C przez około godzinę. Sprawdzamy patyczkiem czy jest już gotowe. 6. Po ostudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem, lukrujemy lub oblewamy polewą. Smacznego! Kategoria: Ciasta , Przepisy Tagged: Boże Narodzenie , kakao , na szybko , piernik , przyprawa , rodzynki , tykwa , Wigilia , żurawina
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyPogotwać jeszcze chwilę, cały czas mieszając. Ostudzić.Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w ósemki. Włożyć do garnka z cukrem, rodzynkami i cynamonem, prażyć przez 5 minut. Wystudzić.2/3 schłodzonego ciasta rozwałkować na kształt koła nieco większego od formy. Formę posmarować masłem, wyłożyć ciastem, formując brzegi. Na ciasto wyłożyć równomiernie masę orzechową
Pożeraczka, czyli raz adobrzesmaczne :)Ciasto składa się z trzech placków przełożonych kwaśnym dżemem i gotowaną śmietaną z której powstaje gładka i aksamitna masa. Wierzch posypany orzechami włoskimi dopełnia ciasto, u mnie tym razem posypałam rodzynkami i prażonymi migdałami . Zrobienie go w całości zajęło mi godzinkę , wiec polecam wypróbować .Ciasto:3,5 - 4 szkl mąki5 żółtek0,5 szkl śmietany3/4 kostki margaryny1/2 szkl(...)sklepu też się nada)3/4 szkl cukru3 łyżki mąki pszennej1/4 kostki margarynycukier waniliowyDodatkowo:orzechy włoskie - pokrojone , ewentualnie rodzynki, migdałydżem porzeczkowy ( najlepiej kwaskowaty)Ciasto:Z wymienionych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Pieczemy 3 placki na jasno złoty kolor180 stopni około 15 minut.Masa:Rozpuszczamy margarynę, dosypujemy do niej mąkę i mieszamy razem.Wlewamy śmietanę, dosypujemy cukier i cukier waniliowy
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniawrzątkiem.Dodaj do ciasta rozrobione z cukrem drożdże i wyrabiaj kilka minut, do uzyskania ciasta o jednolitej strukturze, po czym dodaj sól i kontynuuj wyrabianie przez około 5 minut.Dodaj do ciasta oliwę i wyrabiaj około 10 minut, aż do całkowitego wchłonięcia tłuszczu.Jeśli cisto jest zbyt wilgotne, mozesz podsypać odrobinę mąka orkiszową.Uformuj z ciasta kulę i włóż(...)ciasto z miski, rozciągnij i złóż, po czym na powrót włóż do miski, aby wyrastało.Podziel ciasto na osiem równych części (lub więcej, jeśli chcesz piec w większych ilościach foremek) i daj odpocząć pod przykryciem około 15 minut.Każdą z części ciasta delikatnie rozciągnij, następnie ostrożnie rozwałkuj, aby uzyskać prostokąt o szerokości równej szerokości foremki. Podsyp odcedzonymi rodzynkami
Grahamka, weka i kajzerkazłość akurat zabrakło tego przysmaku. Zauważyłam jednak, że z pieca "wyjechały" appelflap'y, kolejny przysmak mieszkańców kraju wiatraków. Appelflap to trójkątne ciasteczko z ciasta francuskiego, wypełnione mieszaniną jabłek, rodzynek, cukru i cynamonu.Gdy tak jedliśmy te nasze ciasteczka, Maciek spytał czy umiałabym coś takiego sama zrobić w domu. Pffff... pomysłałam sobie, cóż to wogóle za pytanie???Wracając(...)zahaczyliśmy o supermarket w którym zaopatrzyłam się w niezbędne produkty, a po powrocie zabrałam się za robienie appelflap'ów.Potrzebujemy (na 4 porcje):- 4 kwadraty z ciasta francuskiego (+/-13x13cm)- 1 jabłko- garść rodzynek- łyżka cukru + odrobina do posypania appelflap'ów- łyżeczka cynamonuNastawiamy piekarnik na 200 stopni.Obieramy jabłko. Wycinamy środek. Kroimy na małe kawałki. Dodajemy rodzynki
W mojej holenderskiej kuchniZamiast tradycyjnego makowca, na odmianę przygotowałyśmy z Mamą słodkie bułeczki drożdżowe z aromatyczną masą makową bogatą w przeróżne bakalie - skórkę pomarańczową, rodzynki oraz migdały. Ciasto drożdżowe jest bajecznie puszyste, ale pamiętajmy o użyciu dobrego jakościowo masła, a nie margaryny! Kolejny przepis od mistrzyni drożdżowym wypieków :) Ciasto : 500 g mąki 50 g drożdży 250 ml mleka 3 żółtka(...)mielimy trzykrotnie (np. w maszynce do mielenia mięsa). Do zmielonego maku dodajemy posiekane migdały, rodzynki, skórkę pomarańczową, miód, żółtka i połowę cukru. Białka ubijamy na sztywną pianę, po łyżce dodajemy pozostały cukier. Ubitą pianę delikatnie łączymy z masą makową. Wyrośnięte ciasto nabieramy łyżką namoczoną w tłuszczu ciasto i formujemy bułeczki. Na środek nakładamy łyżeczkę masy makowej
Chocolate Muffin Blogmelasy Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie aby zmiękły. Połączyć wszystkie składniki, zanieść ciasto i dać na ok. pół godziny do lodówki. Rozdrobnić czekoladę, odcedzić rodzynki, wmieszać do wystudzonego ciasta. Formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko przygnieść i układać na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia. Jeśli ciasto klei się do rąk, oprószyć dłonie mąką. Piec
Apetyczna babeczkaciepłym mlekiem. Dodać mąkę i jajko i wyrobić ciasto (ręcznie lub przy pomocy miksera z mieszadłami do wyrabiania ciasta). Dodać banana pokrojonego w małe kawałki i rodzynki. Delikatnie zamieszać łyżką. Ciasto nie jest bardzo gęste. Odstawić na godzinę pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Smażyć z obu stron do uzyskania brązowego koloru na głębokim, dobrze
Bulliociepłym mlekiem. Dodać mąkę i jajko i wyrobić ciasto (ręcznie lub przy pomocy miksera z mieszadłami do wyrabiania ciasta). Dodać banana pokrojonego w małe kawałki i rodzynki. Delikatnie zamieszać łyżką. Ciasto nie jest bardzo gęste. Odstawić na godzinę pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Smażyć z obu stron do uzyskania brązowego koloru na głębokim, dobrze
Bullioszczypta soli Składniki masy makowej:-15 dkg mielonego maku-2 i 1/2 szklanki mleka-4-5 łyżek miodu-garść orzechów włoskich i garść rodzynek Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie porcje i rozwałkowujemy na cienkie placki. Pozostawiamy do przeschnięcia. Zagotowujemy mleko.Dosypujemy mak i na małym ogniu(...)gotujemy ok. 15 minut. Dodajemy do smaku miód. Dosypujemy pokrojone orzechy i rodzynki i gotujemy do zredukowania mleka. Ciasto kroimy w pasy a następnie w łazanki. Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy ok. 10 minut.Przelewamy na sitku zimną wodą i przekładamy do masy makowej.Dokładnie mieszamy i gotowe.Smacznego
Maminek kulinarnyDziś mam dla Was kolejny fantastyczny przepis na jesienne słodkości!Kruche, a zarazem delikatne ciasto , pokryte soczystymi prażonymi jabłkami z dodatkiem rodzynek …. i obsypane obficie chrupiącymi orzechami.Niebo w gębie!Gwarantuję , że taka szarlotka będie jedną z Waszych ulubionych i z ogromną przyjemnością sięgniecie po dokładkę!SKŁADNIKI:CIASTO:* mąka – 250 g* cukier – 150 g* proszek(...)żółtka – zagniatamy.Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, prażymy w garnku z odrobiną wody.Dodajemy rodzynki oraz połowę podprażopnych orzechów,Wsypujemy kaszę i dokładnie mieszamy.Białka ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem i mieszamy z budyniem.Blachę ( 20×22 ) wyklejamy ciastem ( zostawiamy 1/3 na kruszonkę ).Na ciasto wylewamy masę jabłkową, a następnie pianę budyniową.Całość posypujemy resztą pokruszonego
Ostra na Słodkooparcie się pokusie zjedzenia go tuż po upieczeniu... dlatego zwykle piekę je na tydzień lub dwa przed świętami i ukrywam przed domownikami :-) Spróbujcie bo naprawdę warto! Ciasto: 500 g rodzynek sułtanek 300 g suszonej lub wędzonej śliwki węgierki 200 g suszonych moreli 200 g suszonych fig 100 g obranych migdałów 100 g orzechów laskowych 100 g kandyzowanej(...)skórki z limonki 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy 400 ml brandy ( sherry lub rumu ) oraz dodatkowo 2-3 łyżki do polania ciasta 300 g cukru trzcinowego 250 g masła 1 pomarańcza ( starta skórka) 4 duże jajka 500 g mąki 1 czubata łyżeczka imbiru 1 ½ czubatej łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki sody oczyszczonej /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
maniapieczeniaKochani dzisiaj w klimacie nadchodzących Świąt, proponuje Wam przygotowanie pyszny i bardzo prosty w wykonaniu strudel z ciasta filo, z jabłkami, rodzynkami, syropem różanym, żurawiną, posiekanymi migdałami, kardamonem, cynamonem i miodem! Cóż tu dużej gadać!Pychota!SKŁADNIKI:- 3 arkusze ciasta filo- 4 jabłka - kardamon, cynamon- 2 łyżki miodu- żurawina suszona- syrop różany około 1,5 łyżki- rodzynki - migdały posiekane - 3 łyżki- 2 jajkaJabłka obieramy, kroimy w kosteczkę i mieszamy z pozostałymi składnikami. Arkusz ciasta filo smarujemy roztrzepanym jajkiem, układamy nadzienie. Rolujemy z strudel. Układamy na blaszce. Wierzch smarujemy jajkiem. Formujemy trzy sztuki. Pieczemy 35 minut!.Smacznego!Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni
SMYKWKUCHNIciasto: 2 szkl mąki 3 łyżki cukru 15 dkg masła 2 kostki lodu nadzienie: 1,2 kg jabłek sok z cytryny 1/3 szkl cukru garść rodzynek cynamon przygotowanie: zagnieść ciasto, wstawić na ok. 30 minut do lodówki. Jabłka obrać pokroić w kosteczki, skropić sokiem z cytryny, dosypać cukier, rodzynki i cynamon. formę do tarty wsmarować(...)masłem i wysypać bułką tartą, wykleić ciastem- pozostawiając 1/3. Wyłożyć jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkować i pokroić w paseczki szerokości ok 1,5- 2 cm. piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180'C. Podawać ciepłą z bitą śmietaną lub lodami śmietankowymi
Luźna Kuchnia