ciasto z rodzynkami - 2000 przepisów (strona:6/134)

Ucierane ciasto cynamonowe z jabłkami 144

rodzynki dodajemy do ciasta i ponownie mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem lub wysmarowanej formy. Na wierzchu układamy pozostałem jabłka i całość posypujemy cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni przez ok. 30-40 minut. Ucierane ciasto cynamonowe z jabłkami - doskonały pomysł na szybki deser z wykorzystaniem jabłek. Ciasto za pierwszym razem przygotowałem z mniejszymi(...)solą. Delikatnie (ręcznie przy użyciu szpatułki lub na niskich obrotach miksera) mieszamy razem wszystkie składniki. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plasterki. 1/2 jabłek oraz rodzynki dodajemy do ciasta i ponownie mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem lub wysmarowanej formy. Na wierzchu układamy pozostałem jabłka i całość posypujemy cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury

Pogotujmy.pl
Keks z kandyzowaną papają i rodzynkami 176

przepis na keks z kandyzowaną papają i rodzynkami . Pysznie nadziane ciasto zasmakuje niejednej osobie. Uwielbiamy to ciasto jeść zarówno w Święta Wielkanocne, jak i do codziennej kawy lub herbaty. Tym razem do mojego keksu użyłam pysznej kandyzowanej papai i moich ulubionych rodzynek Malayer. Polecam Wam to połączenie. U nas okazało się olbrzymim sukcesem(...)cukru 250 g masła lub margaryny 5 jajek M 1 łyżka mleka 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 100 g papai kandyzowanej Plenus NATURA 125 g rodzynek Malayer Plenus NATURA cukier puder do oprószenia ciasta *Uwaga! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotowanie: W małej miseczce mieszamy sodą z mlekiem. Bakalie – kandyzowaną papaję i rodzynki mieszamy

Słodkie okruszki
Szybkie ciasto z automatu do wypieku chleba 328

także masło- ja dodałam olej. Ciasto wyszło bardzo kruche, babkowe. Najważniejsze - było pyszne! Składniki: 270g mąki kukurydzianej (u mnie Kupiec) 150g mąki pszennej razowej (lub np. tortowej) 200g cukru 4 jajka ok 100ml oleju 1 łyżeczka soli 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki aromatu pomarańczowego garść rodzynek Przygotowanie:Jajka ucieramy z cukrem i solą(...)formy. Dodajemy olej i aromat pomarańczowy. Mąkę oraz proszek do pieczenia mieszamy i wsypujemy do formy usypując pośrodku stożek.  Ustawiamy program do wypieku ciasta (u mnie nr 10). W momencie sygnału dodajemy rodzynki, jeśli dodajemy ich niewiele można dodać je już na początku.  Po upieczeniu wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce

Ze smakiem i z pasją
Drożdżowe z rodzynkami i skorką kandyzowaną -La levadura con pasas y la cáscara confitada 158

wlac letnie mleko, roztrzepane zoltka, cukier i wyrobić ciasto Dodać masło ,sól , i dalej wyrabiac do połączenia składnikow. Pod koniec wyrabiaia ciasta dodac wyrosniety zaczyn. Po dodaniu zaczynu ,wyrabiać ciasto ręcznie ,aż zacznie odstawac od ścianek naczynia Pozostawiamy wyrobione ciasto na 2 godziny do wyrośniecia do  podwojenia objetosci .Teraz odcedzamy rodzynki i osuszamy na papierowym ręczniku.Wyrośnięte(...)ciasto przelozyc  i rozwalkowac na grubosc3-4 mm Rozwałkowane ciasto smarujemy roztopionym masłem i posypujemy rodzynkami i skórka kandyzowaną Ciasto zwijamy jak roladę ,rulon długi. Natluszczonym maslem nożem ,nacinamy ciasto wzdłuż Odwracamy 2 czesci przecieciem do gory i skręcamy je częścia nacięta na zewnątrz. Tworzymy okrąg i układamy na blaszke wyłożona papierem-ja wałkowałam na papierze

w mojej kuchni
Czekoladowy chlebek jakbłkowy z cydrowymi rodzynkami i kremem cytrynowym 97

małej foremce. Jednak eksperymentując w wielkością ciasta,trzeba pamiętać o pomniejszeniu lub zwiększeniu składników. Bardzo wilgotny, smaczny, czekoladowy, szybki w przygotowaniu! Spróbujcie! Składniki: /na klasyczną keksówkę/ 4 jabłka, 1i1/2 szklanki mąki pszennej, 3 jajka, 1 szklanka cukru, 1 szklanka oleju, 1/2 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka sody, 1 łyżka kakao, garść rodzynek (wcześniej namoczonych w cydrze), 2 łyżki kremu(...)Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę, olej, cynamon, sodę i kakao. Jabłka kroimy w kostkę. Z białek ubijamy pianę, łączymy z ciastem, delikatnie, do całkowitego połączenia się piany z ciastem. teraz dodajemy kawałki jabłek i odsączone z cydru rodzynki. Mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180C przez 40minut. Wystudzony chlebek dekorujemy. Ja użyłam

Raj dla Podniebienia
Puszysta chałka drożdżowa z rodzynkami 83

rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 2 łyżeczki cukru 2 łyżki mąki tortowej   Na ciasto: 4 szklanki mąki tortowej 2 jajka 1 cukier waniliowy 4 łyżki oleju pół szklanki cukru 1 szklanka rodzynek  Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy   Wykonanie pysznej chałki: 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut żeby rozczyn podwoił swoją objętość. 2. Ciasto: Do mąki wsypujemy oba cukry, wbijamy jajka, dodajemy olej, rozczyn i rodzynki, zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy aż będzie gładkie. Następnie przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.  3. Formowanie chałki: Wyrośnięte ciasto dzielimy

Izabelawkuchni
Rumowe kule bakaliowe! 142

ciasto: 150g rodzynek 50g masła 25g gorzkiego kakao 150g mielonych włoskich orzechów 150g cukru pudru 30ml rumu Sposób wykonania: Dzień wcześniej kroimy na drobno rodzynki, wkładamy je do słoika i zalewamy rumem. Następnego dnia w misce ugniatamy razem rodzynki, masło, kakao, mielone orzechy włoskie i cukier puder. Z ciasta formujemy małe kule i obtaczamy

Kuchnia Pani Wiosny
Mikołajkowe ciastka z odzysku 185

mówi, że są lepsze.BajaderkiSkładniki:(na 16 sztuk po 35 g )250 g suchego ciasta (babka, biszkopt - bez owoców)40 g rodzynek40 g orzechów laskowych3 łyżki rumu1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczy100 g mlecznej czekolady100 ml śmietany kremówki (38%)Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie, następnie dobrze odcisnąć.Orzechy posiekać i podprażyć na suchej patelni.Czekolad(...)kremówki lub trochę alkoholu, jeśli zbyt mokra - wkruszyć ciasto lub 2-3 herbatniki.Z masy formować kulki po 35 g - mniejsze lub większe - układać w papilotkach do minimuffinek. Schłodzić w lodówce przed podaniem.Smacznego!Tak naprawdę bajaderki to improwizacja - kawałek suchego ciasta - a reszta to to, co podpowiedzą nam kubki smakowe. Rodzynki, orzechy, migdały, suszona żurawina, czekolada, kakao, masło

Pożeraczka, czyli raz adobrze
TORT CHAŁWOWY 375

łyżki rodzynek -240g masła -600g chałwy waniliowej -powidła śliwkowe(najlepiej bez cukru) Do dekoracji: -polewa czekoladowa -uprażone płatki migdałów -orzechy -rodzynki -chałwa -listki mięty(ja pominęłam) Wykonanie ciasta: Jajka miksujemy z ksylitolem, mlekiem i olejem, wsypujemy mąkę z sodą i mieszamy wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy miód, cynamon, cukier waniliowy i bakalie(mielone(...)namaczamy na kilka godzin rodzynki. Do masła dodajemy po łyżce budyniu i ucieramy masę. Do gotowej masy, wlewamy resztę koniaku, wsypujemy pokruszoną chałwę i odsączone rodzynki. Placki ciasta układamy na talerzu, zakładamy na to obejmę tortownicy. Każdy(z wyjątkiem wierzchniego) smarujemy najpierw powidłami, a następnie masą chałwową. Wstawiamy tort na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu

Smaczne Zdrowe
Wilgotne ciasto marchewkowe z rodzynkami i polewą czekoladową 157

Witajcie :) Ostatnio mam jakiegoś lenia pisarskiego i ciężko mi się zebrać do napisania postu, a że dzisiaj  naszła mnie chęć na ciasto marchewkowe z rodzynkami to postanowiłam je upiec i wrzucić przepis . Szybkie, proste w przygotowaniu z nutką korzenną, myślę że i Wam posmakuje. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 4 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżka przyprawy(...)mąki typ 550 2 duże marchewki około ( 350 g ) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czekolada mleczna Milka 2 łyżki słodkiej śmietanki 30% wiórki do posypania ciasta  2  małe garści rodzynek blaszka o wymiarach: 31/22 lub keksówka o zbliżonych wymiarach Wykonanie : Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na średnich oczkach tarki. Jajka ubijamy z cukrem na gęsty

Sama słodycz i szczypta chili
Wielkanocna baba drożdżowa z rodzynkami. 146

Pyszna, mięciutka, puszysta baba drożdżowa z rodzynkami, to jeden z tradycyjnych wypieków na naszym rodzinnym stole Wielkanocnym. Co roku pieczemy z mamą na Wielkanoc tą pyszną babkę, a czasami nawet nie jedną!  Baba drożdżowa nie zalicza się do ciast prostych w przygotowaniu, bo jej zrobienie zajmuje czasami do 3 godzin, ale uwierzcie mi, że jeden(...)elastyczne ciasto.  Wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny, lecz ja najczęściej zostawiam ciasto do wyrośnięcia na całą noc.  Do wyrośniętego ciasta dodajemy rodzynki (można zamoczyć w rumie na 10 min) i skórkę otartą z cytryny, i dokładnie wyrabiamy.  Formę na babkę smarujemy masłem, a z ciasta formujemy walec i przekładamy do 1/2 formy

Kuchnia Łukasza
Sernik na orzechowym cieście z bakaliami i polewą. 161

ukrywam, że uwielbiam serniki i to wszystkie. Czy te na kruchym cieście, czy na ucieranym czy bez spodu, wszystkie są pyszne i często je piekę i za każdym razem inny. I za każdym razem wychodzi pyszny. Dzisiaj mam dla Was sernik na orzechowym cieście z rodzynkami i posiekanymi orzechami. Sernik polałam własnoręcznie zrobioną polewą. Bardzo polecam taki sernik(...)gorącej wody Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 1 łyżka bułki tartej Wykonanie pysznego sernika z orzechami: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy i przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą, wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.  2. Masa serowa

Izabelawkuchni
Om Ali (Umm Ali) - deser wg Hossama 231

orzechów włoskich  1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych 1 szklanka rodzynek 1,25 szklanki cukru  4 szklanki mleka  1/2 szklanki śmietany tortowej albo piana ubita z białek jaj  masło do posmarowania blachy  Przygotowanie Rozgrzać piekarnik do temperatury 170-180 stopni Ciasto ułożyć na wysmarowanej masłem blasze i upiec zgodnie z instrukcją każdy arkusz(...)małe kawałki. Wymieszać orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe i ćwierć szklanki cukru. Dodać upieczone połamane na niewielkie kawałki ciasto i połączyć z bakaliami, a następnie przełożyć do formy do zapiekania.  Mieszaninę ciasta, orzechów, rodzynek i wiórków kokosowych zalać mlekiem zagotowanym z połową szklanki cukru.  Ubić śmietanę (lub białka jajek) z resztą cukru i posmarować wierzch

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
81. Drożdżówki z serem 114

ciasto zawsze jest suche i często twarde. Moje drożdżówki są delikatne, puszyste i smaczne. Na 12 drożdżówek 400 g mąki 1/2 szklanka ciepłego mleka 100 ml oleju  2 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki drożdży Masa serowa 200 g sera 2 żółtka  1-2 opakowania cukru waniliowego 2-3 łyżki cukru 1/2 szklanki rodzynek Drożdże(...)rozpuścić w mleku, dodać pozostałe składniki i dokładnie (najlepiej ręką) wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1-2 godziny. Ser dokładnie wymieszać z żółtkami, cukrem i rodzynkami. Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć  na blat lub stolnice wysypaną obficie mąką (ciasto będzie trochę luźne, ale dzięki temu drożówki bądą delikatne) . Uformować płat równej grubości

Jadło i czytadło
Serowe ślimaki z rodzynkami 209

Puszyste ślimaki z serem, rodzynkami i lukrem. Idealna pychotka na zimne wieczory przy świeczkach i mleku.  Składniki: ciasto 550 g mąki  25 g świeżych drożdży  40 g cukru 2 jajka 70 g masła 250 ml mleka szczypta soli  nadzienie 400 g białego sera 0,5 szklanki cukru ( tutaj dodajcie cukru(...)Stolnice lekko posypujemy mąką i rozwałkowujemy placek ok 0,5 cm , smarujemy połową masy serowej, posypujemy rodzynkami i zwijamy jak roladę. Tniemy na 3 cm kawałki i układamy w blaszce wyłożonej pergaminem, czynność powtarzamy z druga połową ciasta.   Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 170 C przez ok 40 minut, sprawdzając wykałaczką w momencie aż ładnie

Niezły Młynek