szklance, aż do momentu, kiedy ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski. Następnie zagniatać ciasto przez kilka minut, dopóki nie stanie się gładkie. Umieścić w nasmarowanej masłem misce i odstawić, aż podwoi objętość (1-1 ½ godz.). W tym czasie nasmarować formę lub formy masłem. Ponownie zagnieść ciasto, uformować w kulę i umieścić w formie/formach. Pozwolić ciastu wyrastać, aż będzie bardzo miękkie(...)minut nagrzać piekarnik do 180 stopni. Ciasto posmarować glazurą i posypać cukrem. Piec ok. 40- 45 minut, studzić na kuchennej kratce. * ustawowo, od urodzenia, nie tolerują rodzynek w cieście:) * ustawowo, od urodzenia, nie tolerują rodzynek w cieście:) Cieszę się, że chwile spędzone z uczestnikami podczas sierpniowych warsztatów Smak Lata (klik) także zamieniły się
KUCHARNIAJedno z najprostszych a jednocześnie smacznych i efektownych.Produkty na ciasto:-ok. 3 i 1/2 szklanki mąki-1-2 łyżki cukru-1 szklanka mleka-1 jajko-3 dkg margaryny-szczypta soli-aromat śmietankowy-10 dkg rodzynek-4 dkg drożdżyDodatki:-brązowy cukier-wiórki kokosowe-2 łyżki stopionego masła-1 jajko do smarowania Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy ciepłe(...)mleko i szklankę mąki.Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Rodzynki zalewamy wrzątkiem.Po 10 minutach odcedzamy, osuszamy, kroimy na drobniejsze cząstki i posypujemy mąką. Do wyrośniętego rozczynu drożdżowego dodajemy jajko, szczyptę soli, aromat i pozostałą mąkę. Zagniatamy ciasto, dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy i dodajemy rodzynki.Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Rozwałkowujemy na grubość
Maminek kulinarnyCiasto francuskie: 100 ml wody 1 łyżeczka soli, 250 g miękkiego masła, 200 g mąki pszennej. Przygotowanie: Przygotowanie ciasta francuskiego: Do miski wsyp mąkę, dodaj wodę i sól. Mieszaj mikserem przez kilka minut z końcówką do wyrabiania ciasta. Uformuj z niego kształt kuli. Na posypaną mąką stolnicę, wyłóż ciasto, następnie je spłaszcz. Rozwałkuj ciasto o jednolitej grubości. Na środek(...)ciastem nakładając je na siebie, tak aby całe masło było zasłonięte. Powstałą kostkę z ciasta rozwałkuj na dość długi prostokąt. Brzegi prostokąta złóż do środka, aby spotkały się na środku. Ciasto włóż do lodówki na ok. 30 min. Ponownie rozwałkuj na prostokąt i tak samo złóż, włóż do lodówki na kolejne pół godz. Czynność tą powtórz 4 razy. Z ciasta
Moniki SmakołykiNaszą stolnicę lekko posypujemy tym razem mąką i rozwałkowujemy ciasto by uzyskać kwadrat o boku około 35 cm. Naszą masę na nadzienie kruszymy na całej powierzchni ciasta i posypujemy currants (rodzynkami). Następnie zwijamy ciasno od jednego końca jak roladę. Kroimy naszą "roladę" na 9 równych części i układamy te plasterki w foremce (3 rzędy
Przysmaki Karolkirodzynki. Ciasto raczej w wersji wytrawnej, ale ma w sobie to coś... Pierwszy kęs- ot tak sobie ale następne wciągają coraz bardziej. Ja potraktowałam to ciasto jak chlebek, idealnie smakuje z powidłami bez cukru (najlepiej własnymi) lub konfiturą wiśniową, malinową itp.Samo jest troszkę zbyt wytrawne, jak dla mnie oczywiście (a lubię niezbyt słodkie ciasta), więc gdy ktoś(...)oskrobać marchewki, zetrzeć na tarce , najlepiej na grubych oczkach (na drobnych ginie w cieście, jest niewidoczna, szczególnie w tym pełnoziarnistym).W misie miksera ubić jajka. Stopniowo dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, sodą oraz przyprawami i marchewkę, a także sparzone, odsączone rodzynki (ja moje zmiksowałam dodatkowo blenderem, by były niewidoczne_nie wszyscy u nas je uwielbiają, smak
Smaczne ZdroweCiasto drożdżowe lubi być dobrze wyrobione i potrzebuje czasu na wyrośnięcie. Jeśli uzbroimy się w cierpliwość to z pewnością zaskoczy nas nie tylko swoją wielkością, ale i smakiem. Nadzienie jakie zostało przygotowane jest soczyste i aromatyczne. Roladki poukładane w tortownicy po upieczeniu połączą się w piękny tort drożdżowy, idealny na święta.Składniki na tortownicę o średnicy(...)jeszcze raz zagniatamy, przekładamy na stolnicę wałkujemy je na prostokąt o grubości ok. ½ cm i wymiarach 50 x 40 cm. Na płacie ciasta rozsmarowujemy nadzienie i posypujemy rodzynkami. Ciasto zwijamy w rulon zaczynając od dłuższego boku. Ciasto kroimy na 10 równych kawałków. Plastry ustawiamy na posmarowanej tłuszczem tortownicy. Możemy ponownie odstawić do wyrośnięcia.Temperaturę w piekarniku
Moniki SmakołykiKochani zapraszam Was na pyszne ciasto waniliowo- czekoladowe z korzennym aromatem z dodatkiem gruszek i kremu budyniowego zwieńczone polewą czekoladową z rodzynkami. Idealne ciasto na październik. Dzięki przyprawie korzennej smak gruszki jest jeszcze bardziej uwypuklony w cieście, a dodatek rodzynek sułtańskich zatopionych w polewie nie tylko dodaje uroku ciastu ale też dostarcza dużej ilości słodyczy(...)kubeczku mieszamy 2 budynie z pozostałą ilością mleka, Wymieszane wlewamy do gotującego się mleka ciągle mieszając aż masa stanie się gęsta. Na całkowicie wystudzone ciasto wylewamy masę budyniową. Układamy rodzynki sułtańskie całe jedno opakowanie. Polewamy polewą czekoladową. Polewę czekoladową można uzyskać na trzy sposoby: - kupić gotową w sklepie ;-) - rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej
SMYKWKUCHNIŚwięta się zbliżają, więc w ramach oszczędzania naszych żołądków piekę obecnie lżejsze ciasta, takie akuratne do herbatki. Dzisiejsze ciasto pochodzi z Mediolanu, i jest to rodzaj drożdżowej babki, którą zresztą piecze się w okolicach zbliżających się świąt. Jadłam raz w życiu oryginalną i przepadłam, potem kilka razy udało mi się kupić w lokalnej piekarni, ale od 2 lat, czyli odkąd(...)obudziły”. Zblenduj na gładką masę banany, cukier, pozostałe 200 ml mleka i roztopiony oleju kokosowy. Mąkę i sól przesiej 2 razy, dodaj masę bananową, obudzone drożdże i zagnieć ciasto. Rodzynki (nie musisz ich mocno odsączać z soku/wina i skórkę pomarańczową dodaj pod sam konie wyrabiania ciasta, bo będzie Ci łatwiej. Ciasto jest ciut luźniejsze i bardziej klejące
greenscarfsodę rozpuszczoną w 1 łyżce ciepłej wody.Jasne ciasto zetrzeć na grubej tarce, delikatnie połączyć z ciemnym. Ja tarłam porcjami wprost do naczynia z ciemnym ciastem mieszając delikatnie po każdej porcji. Na końcu dodałam rodzynki i 4 krówki pokrojone w drobną kostkę. Upiec w temp. 180 stopni, ok. 50 minut
Praktyczna plmoże:) Polecam Wam ten przepis, bo warto go wypróbować:) Dzięki Madziu za fajną propozycję!:) Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej; 160 g masła; 200 g cukru pudru; 4 żółtka; 500 ml mocnej herbaty; 160 g rodzynek; 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej; szczypta soli; Składniki na lukier(...)dodając żółtka, skórkę z cytryny, przesianą mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Cały czas ucierając do ciasta wlewać zimną herbatę. Na koniec dodać przygotowane wcześniej rodzynki. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać z wierzchu. Piec około 50-60 minut w temperaturze 180st.C. Pod koniec pieczenia dobrze jest sprawdzić ciasto patyczkiem. Jeżeli wbity w ciasto patyk jest
In my kitchenciasta, mieszam przy pomocy drewnianej łyżki. Blachę o wymiarach 25x25 cm wykładam papierem do pieczenie, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 50 min. Wyjmuje i studzę. Odcinam wierzch ciasta i kruszę przy pomocy widelca. Galaretkę rozpuszczam we wrzątku i studzę. Kremówkę ubijam dodając cukier puder i tężejącą galaretkę. Połowę pokruszonego ciasta(...)dodaję do masy śmietankowej, wymieszam i wykładam na zimne ciasto. posypuję pozostałym pokruszonym ciastem, rodzynkami i m&m's-ami. Całość wstawiam do lodówki na ok 2 godz, by masa dobrze zastygła
Ciasteczkowy Potwórokoło 5 minut. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy sól i mieszamy. Dodajemy masło, żółtka i mleko z drożdżami. A teraz wyrabiamy ciasto. Na początku dorzucamy sparzone wrzątkiem rodzynki. Ciasto powinno być gładkie i nieco elastyczne. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut. Po tym czasie formujemy z ciasta małe kuleczki. Blaszkę wykładamy papierem
Sajkofanka smakuodstawić do wyrośnięcia.Stopić masło i przestudzić. Rodzynki zalać wrzątkiem.Do wyrośniętego zaczynu dodać cukier ,olej ,skórkę cytrynową lub aromat ,szczyptę soli i stopniowo mąkę ,wyrabiając powoli w robocie "hakiem".Wyrabiając dokładnie dalej ,wlewamy po łyżce stopione masło .Białka ubić ze szczyptą soli i stopniowo dodawać do ciasta nadal wyrabiając na średnich obrotach. Dodać osuszone rodzynki.Ciasto przełożyć
Kulinarny karnet Christopheracukru pudru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 puszka gotowej masy makowej, garść rodzynek, łyżka kakao czekolada roztopiona w kąpieli wodnej migdaly, ozdoby Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj masło, 3/4 szklanki cukru pudru, 1 jajko i 1 żółtko. Zagnieć ciasto. Następnie owiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. 3/4 ciasta rozwałkuj(...)przylep go po brzegach do placka. Białko jajka ubij z 1/3 szklanki cukru pudru, dodaj kakao, ubij i wyłóż na ciasto. Na pianę rozłóż masę makową wymieszaną z rodzynkami. Ciasto włóż do piekarnika na około 25 minut. Jak wyjmiesz mazurka z piekarnika - poczekaj aż ostygnie. Możesz zastosować lekką modyfikację. Podzielić ciasto na pół. Na dół ciasto, nastepnie
Z Kuchni Do Kuchnitego że nie wymagają dużego nakładu pracy, są szybkie i smaczne. Przepis znalazłam TUTAJ w nieznacznym stopniu go urozmaiciłam poprzez dodanie mąki ziemniaczanej do budyniu oraz rodzynek. Ciasto 2 szklanki mąki 1 szklanka drobnego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 rozpuszczonej kostki masła 2 jajka 1 szklanka mleka Nadzienie 1 budyń waniliowy mleko 2 płaskie łyżki(...)3.Gotowe ciasto wkładamy do papilotek, kolejno kładziemy na spód po łyżce ciasta, następnie czubatą łyżeczkę budyniu, na koniec znów ciasto, oczywiście tak, aby ciasto nam nie wylatywało z foremek. Górę posypujemy rodzynkami. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni
Kuchenne aromaty